Rallikuskit ottivat tuntumaa traktoreihin – rallilegenda arvioi kuskien taidot

Jyväskylän MM-ralli käynnistyy torstai-iltana Harjun erikoiskokeella. WRC-kuljettajat kävivät hieman ottamassa jo tuntumaa vauhdin hurmaan, mutta hieman erilaisilla vempaimilla. Alla oli nimittäin Valmetin traktorit.

– En ole aiemmin ajanut traktorilla. Olihan se kiinnostavaa nähdä kuinka tuollainen toimii, mutta samalla outoa, kuinka teknillinen laite on. Melko helppoa sitä on ajaa, MM-sarjaa johtava Volkswagenin Sebastien Ogier kuvaili.

Vaikka traktorilla ajaminen oli Ogierista helppoa, niin hän ei ole vaihtamassa ralliautoa traktoriin.

– Ei en vaihda. Ralliautolla ajaminen on paljon hauskempaa, Ogier naurahti.

Juha Kankkunen opasti Sebastien Ogieria ja Jari-Matti Latvalaa (Kuva: Hannu Kumpulainen)

Juha Kankkunen opasti Sebastien Ogieria ja Jari-Matti Latvalaa (Kuva: Hannu Kumpulainen)

Valtran tehtaan alueella järjestetty tapahtuma keräsi paikalle paljon yleisöä, mutta kuljettajien lisäksi paikan päällä oli myös lajin legendoja. Yksi niistä oli Juha Kankkunen, jolle traktorit ovat huomattavasti tutumpia kuin Ogierille.

– Jos pojat eivät ole koskaan aikaisemmin ajaneet, niin siihen nähden ajoivat ihan hemmetin hyvin, Kankkunen täräytti.

– Kyllä itsekin on tullut aikanaan ajettua noilla 20 000 tuntia ja vieläkin ajan. Kotona on ihan samanlainen uusi vehje.

Suomalaisten rallikuskien mainetta traktorin ratissa piti Jari-Matti Latvala. Kotiralliinsa valmistautuva Latvala viihtyi hyvin myös isommankin vempeleen puikoissa.

– Kyllä se mukavaa oli ajaa. Hienosti tuollainen traktori menee ja yllättävän nopeasti pysähtyy, Latvala totesi.

Latvala valitteli hieman sitä, että vaihteenvaihtaminen ei ollut kauhean helppoa ja muitakin eroja traktorista löytyi kuin vaihteiden vaihtaminen.

– Kun on paljon enemmän massaa, niin sen liikkeen tuntee autossa. Massan kanssa täytyy olla tarkempana, koska se ei yhtä terävästi tottele mutkissa kuin ralliauto, Latvala arvioi.