Vielä vuonna 2015 seiväshyppääjä Elina Lampela tahkosi kisoissa tasaisesti ikätoverinsa Wilma Murron kanssa. Vuonna 1998 syntyneet tytöt kävivät tuolloin kilpaa siitä, kumpi kirjautti ikäluokan SE:n nimiinsä. Lampela hyppäsi hallissa ennätyksekseen 432 ja oli 19-vuotiaiden EM-kisoissa neljäs 17 vuoden ikäisenä.
Enää viime vuonna kaksikon tilanne ei ollut kuitenkaan sama. Murrosta kuoriutui aikuisten arvokisatason urheilija. Tutun kilpakumppaninsa vielä vuotta aiemmin päihittäneen Lampelan kohdalla viime vuonna oli taas hiljaisempaa. Vaikka kahden urheilijan vertaaminen onkin turhaa, ei Lampelalla tapahtunut tuloksissa kehitystä edellisestä kaudesta. Ossi Helanderin valmentama urheilija kertoo, että kehityksen esteenä oli vaikea treenikausi.
– Hypyn rakentamisessa oli hirveä ongelma. Tekeminen oli epävarmaa, eikä sitä sitten kisoissakaan pysty oikein mitään tekemään, kertoo Lampela, joka ei kilpaillut seipäässä lainkaan edellisellä hallikaudella.
Siitä huolimatta, ettei hän pystynyt rakentamaan hankaluuksien takia kesäksi hyvää kilpailukautta, hän kuitenkin kisasi kesän aikana ahkerasti. Fokus oli hyppyilon löytämisessä.
– Talvi oli sen verran vaikea, ettei siinä kevään aikana pystynyt enää rakentamaan yhtä kunnollista hyppyä. Kilpailemisen kautta halusin saada taas sen ilon hyppäämiseen. Tuloksista en jaksanut juuri välittää.
Loppukaudesta hän voitti oman ikäistensä SM-kultaa sekä Pohjoismaiden mestaruuden. Hyppääjän mukaan ne kisat kertoivat siitä, miksi hän hyppää seivästä. Juniorivaiheen pienestä suvantovaiheesta huolimatta pitää muistaa, että kaikki tekeminen on tähdätty tuleviin vuosiin.
– Tavoitteena on kuitenkin olla aikuisena parhaimmillaan, hän täsmentää.
Vuohijoesta tukea
Lampelan mukaan tällä hetkellä tilanne on paljon parempi verrattuna edelliseen harjoituskauteen. Hän on saanut hypättyä ja treenattua kaikin puolin hyvin. Suuremmilta sairasteluiltakin on vältytty.
Tälle harjoituskaudelle on lisätty punttitreeniä. Syksyllä Lampelan punttivalmentajana aloitti painonnostaja Anni Vuohijoki, joka edusti Suomea Rion olympialaisissa. Hän on tuonut tekemiseen paljon hyvää.
– Hänestä on ollut tosi iso apu. En ole aiemmin osannut tekniikoita kunnolla, joten nyt punttitreenissä on ihan eri meininki. Hän on tuonut toimintaan mukaan paljon uusia liikeitä. Olen saanut myös paljon motivaatiota, kun olen nähnyt, miten hän treenaa, Oulun Pyrinnön hyppääjä kertoo.
Lisääntyneen punttisaliharjoittelun takia paikat ovat vielä hivenen jumissa, joten Lampelan mielestä fyysisten ominaisuuksien parantuminen ei ole näkynyt hypyssä vielä positiivisessa mielessä.
– Juoksu on vähän vaikeutunut, kun olen ollut nyt harjoituskaudella vähän jumissa. Kyllä punttipuoleen satsaaminen tulee kuitenkin tuottamaan tulosta jossain vaiheessa.
Yo-kirjoitukset painavat päälle
Lampela hyppäsi hallikauden ensimmäisessä kilpailussaan tasan neljä metriä. Siihen kilpailuun hän ei herkistellyt.
– Hallikisoissa on kiva käydä katsastamassa, miten tuo puntti on toiminut. Jyväskylän SM-halleja varten tulee varmaan herkisteltyä, mutta muuten kesän kilpailukausi on katseissa enemmän, hän linjaa.
Tänä vuonna 19 vuotta täyttävällä nuorella naisella on keväällä edessään kolmen aineen yo-kirjoitukset. Hän näkee, että kirjoitukset voivat vaikuttaa jollakin tavalla kevään harjoitteluun.
– Olen aikamoinen stressaaja, joten uskon, että ne kirjoitukset tulevat jotenkin näkymään. Meinaa loppua aika kesken, kun pitää jaksaa treenata ja lukea, myöntää Lampela, joka suorittaa lukion kolmessa ja puolessa vuodessa.
Nuorten arvokisat pääjuttu
Hallissa syntyneen 432-tuloksen lisäksi Lampelan ulkona hypätty ennätys on 416. Onnistuneen harjoituskauden myötä hän haluaa yltää tulevana kesänä vähintään ennätyskorkeuksiinsa.
– Nyt on paljon kirkkaammat näkymät kuin viime vuonna, hän toteaa.
19-vuotiaiden EM-kisat käydään ensi kesänä Italian Grossetossa. Vaikka Lampela olikin edellisissä nuorten EM-kilpailuissa neljäs, hänen ensisijainen tavoitteensa on ylipäätänsä selvitä kisoihin. Kilpailu on kovaa, sillä Wilma Murron ja Elina Lampelan ohella seipään osalta kisakoneeseen on tyrkyllä muitakin suomalaisia. Potentiaalisia kisaehdokkaita ovat esimerkiksi 17-vuotiaiden EM-kisoissa kultaa voittanut Alina Stömberg ja vasta 16-vuotias Saga Andersson.
– Sinne pitäisi ensin päästä, sillä on muitakin suomalaisia. Kyllä se potkii enemmän eteenpäin, kun kisapaikka ei ole enää varma, Lampela päättää.
Kuva: Joel Sippola