Päänavaus: Ilmastonmuutos pakottaa paikallisuuden urheilun ytimeen

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

Tämän viikon ehdoton puheenaihe on ollut kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin raportti, joka kaltaiselleni paatuneelle pessimistille näyttäytyi toiveikkaana. Olin jo pitänyt palloa tuhon omana ihmisen loputtoman ahneuden ja oman edun tavoittelemisen takia, vaan toisin kuitenkin on. Äärimmäisillä toimilla ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on vielä rajattavissa niin pieneksi, että elämä luonnonvaroiltaan rajallisella pallolla olisi jotenkin mahdollista. Lentäminen ja muu paljon ilmastoa koetteleva tulisi tosin pistää minimiin ja muutenkin rajattava kulutusta kaikessa hiilidioksidia ilmaan päästävässä.

Urheilukolumnistina mieleni kylmeni. Mikä kumman oikeus rakastamallani asialla on pilata palloa kahta kauheammin? Onko urheilun nimissä todella oikeus kuormata vaikkapa formula-autoja lentokontteihin ja lennättää niitä mantereelta toiselle vain siksi, koska ihmiset haluavat nähdä niiden kiertävän ratoja huimilla nopeuksilla? Entä millä oikeudella KHL:ssä pelaavat joukkueet saavat matkustaa lentokoneella useita tuhansia kilometrejä vuosittain, jolloin he käytännössä tekevät monia alueita maailmassa niin rutikuiviksi, että sen seurauksena muuttoliikkeet lisääntyvät tai ihmiset nääntyvät kuoliaiksi omille kotiseuduilleen? Vastaus kumpaankin asiaan on negatiivinen. Urheilun nimissä ei vain saisi tuhota palloa, sillä ammattiurheilussa kyse on kuitenkin vain ja ainoastaan viihdykkeestä.

Uskon ja luulen, että tulevaisuus palauttaa urheilun juurilleen. Siis siihen aikaan, jolloin amatöörit ottivat mittaa toisistaan kaupunginosajoukkueiden välisissä mittelöissä, joissa paikallisuus oli kaikki kaikessa. Edustamani sukupolvi on hemmoteltu suurtähdillä ja kaiken läheisyydellä. Tämä tulee muuttumaan radikaalisti, sillä vain urheilun nimissä maapallon tuhoaminen ei tule kestämään ikuisesti. Tämä ei oikeastaan ole edes tahdon asia, vaan pakko. Tulevaisuus näyttääkin siltä, että paikalliset tähdet eli niin sanotut ”omat pojat” tulevat valtaamaan lisää tilaa urheilukartalla.

En suinkaan haluaisi kieltää kaikkea lentämistä. Esimerkiksi kansojen yhdentymiselle tärkeät suurkilpailut voisivat muodostaa jonkinlaisen poikkeuksen muuten hiilidioksidittomassa urheilumaailmassa. Koen, että olympialaisten ja jalkapallon maailmanmestaruuskisojen kaltaisille instituutiolle tulee jatkossakin löytää päästöoikeuksia. Näin ei kuitenkaan saisi olla muuten, joten autourheilun ja pitkien lentomatkojen sarjat tulevat loppumaan. Voitaisiinkin mielestäni tehdä sääntö, että paikalliset sarjat pyörisivät vain ja ainoastaan bussimatkojen päässä toisistaan

Edessä on siis järjettömän kokoinen opettelu ja opettaminen. Meidän tulee jo alkaa totuttelemaan ajatukseen, jossa suoritustasot eivät määrittele urheilun hyvyyttä, vaan rehti kilpailu, jollaista voidaan toteuttaa myös tasollisesti huonommissa ympyröissä. Tulevaisuuden urheilun määritteleekin paikalliset amatöörisarjat, jolloin maapalloa tuhoavat siirtymät tulevat jäämään minimiin.

Onneksi amatööriurheilussa ei ole kyse uudesta ilmiöstä. Pikemminkin urheilu palaa juurilleen. Tämä ei siis ole ollenkaan huono asia, sillä ammattimaiseen urheiluun liittyy dopingin ohella myös muita negatiivisia piirteitä. Tulevaisuus näyttää onko urheiluväki valmis pakolliseen muutoksen. Sen tulisi olla, sillä yksikään ammattilaissarja ei ole nääntyneen ihmisen arvoinen.

 

Kansikuva: Buda Mendes / Getty Images