Pyöräilyn suurin vuosittainen tapahtuma Ranskan ympäriajo starttaa 5. Heinäkuuta Leedsistä ja viettää saarivaltakunnassa 3 etappia ennen Ranskan maaperälle saapumista. Sieltä matka jatkuu Paris-Roubaix kisasta tutuilla mukulakiviläa pikkuhiljaa kohti alppeja sekä Pyreneiden vuoristoa. Naapurimaista Belgia ja Espanja saavat kunnian olla mukana kilpailussa. Champs Elyseelle saavutaan 27. Heinäkuuta. Sinne on pitkä matka ja reitti on rakennettu niin, että jännitys säilyy koko ajan.
Numeroiden valossa Ranskan ympäriajo on seuraavanlainen:
- 21 etappia
- 3664 kilometriä
- 9 tasaista etappia
- 5 mäkistä etappia
- 6 vuoristoetappia, joista 5 päättyy mäen huipulle
- 1 henkilökohtainen aika-ajo
- 2 lepopäivää
Kokonaiskisassa uskon viime vuoden voittajan SKY-tallin Chris Froomen saavan tänä vuonna oikein kunnolla vastusta Tinkoff-Saxon Alberto Contarodista. Ennen Touria ajetut perinteiset valmistelukisat antoivat jo mitä kokonaiskisassa tuleman pitää ja ennakkoarvioista poikeaten Froome ei onnistunut voittamaan Albertoa vaan katkesi itse viimeisillä etapeilla. Froomella on muutenkin ollut hiukan myrskyinen kevät allaan joten olisiko kehitys pysähtynyt ja takaa tultu jo rinnalle? Minä ainakin sijoitan Contadorin voittoon ja tarkistan sitä matkan varrelta. Voi olla, että olen väärässä mutta Contador on tullut voittamaan Tourin ja mikäli hän ei voita niin ainakin siitä tulee hieno show.
Ensimmäiset etapit saarivaltakunnassa ovat ajettessa hiukan vaikeampia kuin profiili antaa ymmärtää ja varsinkin toinen etappi tulee syömään kirimiesten jalkoja. Minun mielessäni ensimmäisenä päivänä kaikki ovat tuoreita ja hyvissä voimissa joten massakiri on lähes varmuus. Tähän laitetaan ensimmäinen voittaja parista Kittel/Greipel, toinen etapppi on hiukan mäkisempi ja tulee hajottamaan porukkaa hiukan. Voitto ratkaistaan parista Degenkolb/Sagan. Kolmas etappi päättyy Lontooseen ja siellä Mark Cavendish saa apinan pois selästään. Kyllähän britin pitää siellä voittaa!
Ranskan puolella etapit alkavat kokonaiskilpailusta taistelevien pyöräilijöiden pelkäämillä mukulakivillä. Näillä etapeilla ei Touria voiteta mutta se kyllä voidaan hävitä. Jo Paris-Roubaixissa erittäin hyvin ajaneet John Degenkolb ja Peter Sagan ovat mielestäni selkeät suosikit näille etapeille. Etapit 6 ja 7 ovat taas kirimiesten kauraa ja sieltä on vaikea ennalta erottaa ketään ylivoimaista mutta jaksan siltikin uskoa Mark Cavendishin tuovan lisää voittoja tallilleen. Kahdeksas etappi tarjoaakin sitten jo selkeästi jotain muuta. Ensimmäinen mäkinen päivä odottaa ja olisiko nyt Simon Gerransin vuoro toistaa viime vuotinen ja ottaa etappivoitto? Minusta on ja tällä etapilla myös Alejandro Valverde tuo itsensä mukaan ennakkosuosikkien asemaan. Yhdeksäs etappi mennee irtiottoporukalle, joten sen voittajaa on lähes mahdoton ennustaa. 10. etappi on viimeinen etappi ennen lepopäivää ja saa varmasti aikaan paljon mullistuksia kokonaistilanteessa. Tämä on ensimmäinen etappi GC-kuskeille ja menee kaksikolle Froome/Contador.
Ranskan ympäriajo ei ole pelkästään kokonaiskisasta taistelevien kuskien kisa vaan kisan sisällä on myös muita arvopaitoja jaettavana:
- Keltainen kokonaiskilpailun johtajan paita
- Vihreä pistekilpailun johtajan paita
- Pilkkupaita mäkikirikilpailun johtajan paita
- Valkoinen nuorten (alle 25v) kilpailun johtajan paita
- joukkuekilpailua johtavalla tallilla on keltaiset numerot
Kisaa livenä seuratessa onkin syytä tarkkailla mikä on ajajan motiivi olla irtiotossa mukana. Usein se on etappivoitto mutta se voi olla myös pistekilpailu tai mäkikirikilpailu ja näitä merkkejä seuraamalla kisasta saa mielenkiintoisemman ja betsit livevedoissa osuvat paremmin kohdalleen.