Julian Nagelsmannista tuli Bundesliigan nuorin valmentaja vuosi sitten, kun hän otti vastaan Hoffenheimin päävalmentajan pestin. Viime kauden räpiköinti putoamista vastaan on enää pelkkä muisto. Tällä kaudella Hoffenheim kamppailee tiukasti paikasta Mestarien liigaan. Mutta kuinka poikkeuksellisen nuori valmentaja on saanut seuran nähdyn kaltaiseen liitoon?
Ruoriin suunniteltua aiemmin
Julian Nagelsmann aloitti valmentajauransa jo todella nuorena. Hänen pelaajauransa katkesi jo parikymppisenä polvivamman seurauksena, mutta nuorukainen pääsi nopeasti Thomas Tuchelin valmennustiimiin Augsburgissa. Siitä eteenpäin kehitys on ollut huimaa. Nagelsmann valmensi 1860 Münchenin U17-joukkuetta, ennen siirtymistään Hoffenheimin nuorisojoukkueen valmennustiimiin.
Nagelsmann oli vain 28-vuotias, kuin pelaaja parhaassa iässään, hänen päädyttyään päävalmentajan tehtäviin Hoffenheimissa. Miehen oli tarkoitus ottaa pesti edustusjoukkueessa vastaan vasta kesällä 2016. Viime kaudella Hoffenheimia valmentanut Huub Stevens joutui kuitenkin jättämään paikkansa ennenaikaisesti sydänvaivojen vuoksi.
Tämä avasi tien hyvää työtä juniorijoukkueessa tehneelle Nagelsmannille.
Seura oli tuolloin Bundesliigassa 17. sijalla, seitsemän pistettä karsintaviivan alapuolella. Ryhtiliike tuli nopeasti nuoren valmentajan saapumisen jälkeen. Hoffenheim voitti jäljellä olevista 14 pelistään seitsemän ja vältti putoamisen niukasti. Eroa putoamiskarsintaan joutuneeseen Frankfurtiin oli lopulta vaivainen yksi piste.
Unibetin asiakkaana näet kaikki Bundesliigan ottelut Unibet TV:sta
1. Rekisteröidy Unibetille esimerkiksi tästä.
2. Tee talletus. Vetoa sinun ei tarvitse lyödä, ellet niin halua.
3. Valmista – näet nyt matsit Unibet TV:sta.
Nagelsmann otti työn alle ensimmäisenä pelaajien henkisen puolen korjaamisen. Pelaajat olivat alistuneita, koska sarjakausi oli mennyt aivan toisin kuin oli ennen kauden alkua suunniteltu. Hoffenheim oli kovaa vauhtia matkalla 2.Bundesliigaan.
Ensimmäinen tehtävä uudella käskijällä oli seuran sarjapaikan säilyttäminen.
Nagelsmann sai taottua pelaajilleen, että näiden tulisi suhtautua jalkapalloilijan ammattiinsa intohimoisemmin. Menestystä tulisi vain, mikäli kentällä näkyisi iloa ja turha stressaaminen väistyisi.
Hoffenheim alkoikin panostamaan harjoittelussaan enemmän maalintekoon. Nagelsmannin filosofia oli, että joukkue pyrkisi olemaan vaarallisempi maalin edessä – jopa sen kustannuksella, että omissa soisi useammin.
Ilon kautta
Valmentajan vaihtaminen tuo usein joukkueelle lisävirtaa – niin myös Hoffenheimille viime kaudella – mutta sen lisäksi tapahtui myös muuta. Nagelsmann sai avattua henkisen takalukon, jonka seurauksena pelaajat oppivat jälleen nauttimaan lajista. Nagelsmann on alusta saakka painottanut kaiken lähtevän omasta esimerkistä. Hän leikkii usein itsekin pallon kanssa harjoituksissa. Tällä tavoin hän viestii joukkueelleen, ettei kanna valtavia paineita harteillaan tai että pelkäisi jonkin menevän pieleen.
Nagelsmannin tulikaste päävalmentajana tuli viime vuoden helmikuussa, kun Hoffenheim kohtasi vierasottelussa Werder Bremenin. Joukkue toteutti uuden käskijänsä pelitaktiikkaa hienosti ja venyi tasapeliin. Yhteinen onnistuminen heti alkuun oli juuri sitä, mitä itsetuntonsa romuttanut yhteisö kaipasi. Se sai pelaajiston uskomaan projektin onnistumiseen.
Nagelsmann piti ensitöikseen runsaasti palavereita joukkueen kanssa, sekä ryhmässä että yksilötasolla, saadakseen kuvan mitä edustusjoukkueessa oli tapahtunut ennen hänen nimitystään.
Hän huomasi selkeitä asioita, kipupisteitä, joita kaverit eivät olleet uskaltaneet ottaa aiemmin puheeksi. Saatuaan asiat puhuttua ja käsiteltyä, oli työ kentän puolella heti paljon helpompaa ja vapautuneempaa. Nagelsmann sai hankittua pelaajien luottamuksen.
Erilaisia metodeja
Nagelsmann on poikkeuksellinen valmentaja siinäkin suhteessa, että hän käyttää itsekin omaa henkilökohtaista valmentajaa. Se on avartanut entisestään hänen perspektiiviään valmentamiseen. Nagelsmann saa oman valmentajan avulla tieteellisen näkökulman harjoitteluun sekä ryhmässä toimimiseen.
Joukkueurheilussa kaikilla joukkueella on omanlaisensa ryhmädynamiikkansa sekä käytösmallit. Osa on johtavia pelaajia, jotkut hiljaisempia. Nagelsmann tiedostaa silti, että jokainen pelaaja on kuitenkin yksilö, ja hän yrittää löytää tavat palvella kunkin pelaajan tarpeita parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Lyhyessä ajassa Nagelsmann on onnistunut jo hankkimaan kypsän taktikon maineen. Nuorta valmentajaa ajaa eteenpäin jatkuva itsensä kehittämisen tarve. Sitä, kuinka arvostaa joukkueen jäseniä sekä ryhmänä että yksilöinä. Kuinka käsitellä heitä oikein, jotta pelaajat olisivat jatkuvasti motivoituneita ja kyvykkäitä toimimaan yhdessä. Näissä asioissa ”valmentajan valmentaja” pystyy Nagelsmannia auttamaan. Yhdessä he tutkivat asioita tieteen näkökulmasta, ja yrittävät kääntää ne jokapäiväiseen harjoitteluun sopiviksi.
Nagelsmann suhtautuu myös kokoonpanoryhmityksiin laveasti. Hän kertoi viime lokakuussa englantilaiselle The Guardianille, ettei näe juurikaan eroa esimerkiksi 4–4–2 tai 4–3–1–2 ryhmityksiin, koska pelaajat asettuvat niin vain muutamia kertoja pelissä.
– Kyse on vain viidestä, tai korkeintaan kymmenestä metristä, hän totesi.
Hoffenheimin valmennusryhmä kerää jatkuvasti peleistä todella yksityiskohtaista dataa. Niiden avulla Nagelsmann saa kullanarvoista tietoa muun muassa siitä, kuinka hyvin vastustaja pystyy peittämään syöttölinjoja Hoffenheimia vastaan.
Näitä statistiikkoja Nagelsmann jalostaa sitten Hoffenheimin taktiikoihin sopiviksi.
Viime kauden räpiköiminen pelkkä muisto enää
Hoffenheimin kausi on ollut tähän saakka menestyksekäs. Se pelasi Euroopan viiden kovimman sarjan joukkueista pisimpään ilman tappiota. Vasta tammikuun lopulla Bundesliigan toinen sensaatiojoukkue RB Leipzig voitti kotonaan Hoffenheimin kärkiottelussa. Kyseessä oli jo Bundesliigan 18.kierros. Tuolloin vieraiden paras maalintekijä Sandro Wagner sai punaisen kortin, joka lopulta suisti Hoffenheimin tappioon.
Tällä kaudella Hoffenheim ei ole hävinnyt kotonaan Wirsol Rhein-Neckar-Arenalla vielä kertaakaan. 11 peräkkäistä tappiotonta kotiottelua on seuran uusi ennätys.
Ensi heinäkuussa vasta 30 vuotta täyttävä Nagelsmann ei kuitenkaan haaveile voittavansa Bundesliigan mestaruutta, ainakaan Hoffenheimin kanssa. Hän tiedostaa tämän hetkiset realiteetit.
Bayern Münchenin ylivoima Saksan pääsarjatasolla on edelleen liian suuri. Lisäksi Dortmundia on erittäin vaikea horjuttaa, vaikka se on tällä kaudella osoittanutkin kuolevaisuutensa. Kahden parhaan joukkoon pääseminen on äärimmäisen vaikeaa, kärkipaikasta puhumattakaan. Se vaatisi isompaa budjettia ja kovempia satsauksia. Hoffenheimin omistajana on ohjelmistojätti SAP:in perustaja Dietmar Hopp, joka miljardien omaisuudestaan huolimatta pitää seuran kulurakenteen maltillisena.
Ensi kaudeksi Mestarien liigaan pääseminen toisi Hoffenheimille merkittävän lisätulon lähteen. Ja sinne nälkäisen Nagelsmannin joukot myös jyräävät.
Kansikuva: AOP