Entinen VfB Stuttgart-tähti Fredi Bobic rakentaa Eintracht Frankfurtin urheilujohtajana menestysjoukkuetta tutulla reseptillä

Viaplay LogoBundesliiga-kausi 2018-19 on täydessä vauhdissa, seuraa kaikki huippuottelut suorina lähetyksinä Viaplay-palvelussa.

Eintracht Frankfurtin hyökkäys on tällä hetkellä tulikuuma. Luka Jovic, Sebastien Haller ja Ante Rebic muodostavat yhdessä yhden Bundesliigan vaarallisimmista ja tehokkaimmista hyökkäystrioista. Kolmikon yhteensaattamisesta on vastannut Frankfurtin urheilujohtajana operoiva Fredi Bobic, joka muistetaan 90-luvulta eritoten VfB Stuttgartin paidasta, jossa hän muodosti vastaavanlaisen tuhokolmikon yhdessä Giovanni Elberin ja Krassimir Balakovin kanssa.

Nyky-Frankfurtin hyökkäys muistuttaa Stuttgartin maagisesta kolmikosta

Hyökkäystrion uran huippu koettiin kaudella 1995-96. Kesällä 1995 Stuttgart hankki bulgarialaispelintekijä Balakovin Sporting Lissabonista kahdella miljoonalla Saksan markalla. Saksalaisseura oli voittanut Bundesliigan vuonna 1992, mutta kompuroinut seuranneina kausina. Stuttgart teki kaikkensa kuroakseen kiinni eroa kärjessä dominoineisiin Dortmundiin ja Bayern Müncheniin ja Balakovin uskottiin olevan sellainen ratkaisu, jonka avulla svaabilaisseura nostettaisiin jälleen huipulle.

Balakov osoittautuikin Stuttgartille huippuhankinnaksi, kuin palapelin puuttuvaksi palaseksi. Nuoremmat tähdet Elber ja Bobic olivat saapuneet Mercedez-Benzin ja Porchen kotikaupunkiin vuotta aiemmin ja Balakov täydensi palettia täydellisesti, jakaen kaksikolle nautittavia syöttöjä yksi toisensa perään. Trion kemia oli käsin kosketeltavissa ja intuitio niin vahva, että he tiesivät kaikki toistensa liikkeet joka tilanteessa. Sen myötä pelaamisesta tuli helpon näköistä.

Tuttu näky 90-luvun puolivälistä. Krassimir Balakov, Fredi Bobic ja Giovanni Elber juhlimassa Stuttgartin maalia. (Bernd Lauter/Bongarts/Getty Images)

Stuttgartin asema sarjataulukossa ei kuitenkaan merkittävästi kohentunut, vaan seura jäi jälleen kestikastiin. Sen esittämä jalkapallo oli kuitenkin koko Bundesliigan viihdyttävintä ja Stuttgartin pelit olivat poikkeuksetta värikkäitä tapahtumia. Joukkue teki kaudella 1995-96 kolmanneksi eniten maaleja Bayernin ja Dortmundin jälkeen, mutta vuotava puolustus vei seuralta saumat Euroopan kentille. Seuraavalla kaudella puolustus toimi huomattavasti paremmin, mistä osoituksena oli neljäs sija Bundesliigassa ja DFB-Pokalin voitto. Stuttgartin 2-0 voittoon päättyneessä Cup-finaalissa Elber laukoi Energie Cottbusin verkkoon kummatkin osumat. Maalit jäivät viimeiseksi seurassa, sillä FC Bayern osti brasilialaistähden kauden jälkeen itselleen.

Jugoslavialaistaustainen saksalaishyökkääjä Bobic sen sijaan jäi Stuttgartiin vielä kahden kauden ajaksi, ennen siirtymistään Dortmundiin vuonna 1999. Aika keltapaidoissa ei kuitenkaan ollut kovinkaan loistokasta Bobicin jäätyä Marcio Amoroson, Ewerthonin ja Jan Kollerin taakse nokkimisjärjestyksessä. Pisimpään Stuttgartissa viihtyi Balakov, joka pelasi seuran paidassa yhteensä 236 ottelua vuosien 1995 ja 2003 välillä, ennen kuin vaihtoi kentän laidalle valkopunaisten apuvalmentajan tehtäviin.

Vuonna 2007 Stuttgart voitti toistaiseksi viimeisimmän Bundesliiga-mestaruutensa. Samanlaista hyökkäystriangelia seuralla ei enää ollut, mutta lahjakkaita nuoria pelaajia sitäkin enemmän, kuten Mario Gomez, Thomas Hitzlsperger, Cacau ja Serdar Tasci.

Bobic saapui Frankfurtiin palauttamaan menestyksen ajat

Nyt Bobic tekee vakuuttavaa työtä Frankfurtissa, jossa on toiminut urheilutoimenjohtajana vuodesta 2016 asti. Samalla näyttäisi myös siltä, että miehen pelaajauralta tuttu maaginen hyökkäystriangeli on tehnyt paluun. Eintracht on ollut melkoinen nukkuva jättiläinen vuosikausien ajan, käytännössä aina 90-luvulta saakka. Edellinen mestaruus pilvenpiirtäjäkaupunkiin tuli vuonna 1959, vaikka seura pääsi kirvelevän lähelle keväällä 1992. Tuolloin mestaruus lipesi viimeisellä ottelukierroksella, kun Frankfurt hävisi yllättäen putoamaan tuomitulle Hansa Rostockille.

Sydäntäsärkevän kohtalon jälkeen menestys on kiertänyt Frankfurtin kaukaa. Seura kävi hakemassa 2. Bundesliigasta vauhtia jopa neljä kertaa vuosien 1997 ja 2013 välillä. Keväällä 2016 putoaminen oli jälleen hiuskarvan varassa, mutta kesken kauden valmentajaksi palkattu Niko Kovac sai pelastettua ”Kotkat” karsinnan kautta takaisin pääsarjaan.

Tuon kauden jälkeen Eintracht värväsi Bobicin, joka aloitti uudelleenrakennustyöt määrätietoisella ja johdonmukaisella otteella. Hän hankkii ensimmäisellä kaudellaan lukuisia vahvistuksia lainasopimuksilla, jonka avulla kulut pysyivät kurissa, mutta kokonpano vahvistui. Kauden 2016-17 lopputulemana oli lopulta 11.sija, jota sekin oli hienoinen pettymys sillä Frankfurt oli vielä vuoden vaihteessa vahvasti kiinni europelipaikoissa, mutta heikko kevät murskasi haaveet eurokentistä. Viime kaudella seura jatkoi nousujohteista taivaltaan ja ylsi Bundesliigassa kahdeksanneksi ja huipensi kautensa DFB-Pokalin voittoon Bayern Münchenia vastaan.

Ante Rebic on tuonut voimaa ja periksiantamattomuutta Frankfurtin hyökkäykseen. (Lars Baron/Bongarts/Getty Images)

Tälle kaudelle Kovacin tilalle saapunut valmentaja Adi Hütter on saanut viritettyä Frankfurtin hyökkäyskolmikon huippuvireeseen. Haller, Jovic ja Rebic ovat paukuttaneet tähän mennessä jo yhteensä 21 maalia Bundesliigassa 11 sarjakierroksen aikana. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vain Barcelonan Lionel MessiLuis SuarezPhilippe Coutinho kombo sekä PSG:n Kylian MbappeEdinson CavaniNeymar trio ovat tehneet Frankfurtin kolmikkoa enemmän maaleja Euroopan kärkisarjoista. Mutta toisin kuin Ranskan ja Espanjan jättiläiset, Eintrachtin hyökkäyskolmikko maksoi vaivaiset 9.2 miljoonaa. Tosin tuo summa noussee myöhemmin vielä noin 15 miljoonaan, jos Jovicin lainasiirto Saksaan toteutuu suunnitellusti.

– Kaikki nuo siirrot vaativat ison määärän työtä. Lisäksi tarvitaan paljon itseluottamusta, jotta tämänkaltaiset hankinnat ylipäätään onnistuvat, Bobic kertoi saksalaislehti Focus:in haastattelussa.

Frankfurtin ”taikakolmiota” on verrattu Stuttgartin vastaavaan, mutta tässä nykyisessä on silti konkreettisia eroja Bobicin ja kumppaneiden tähdittämään versioon. Frankfurtilta puuttuu todellinen pelintekijä, jollainen Balakov oli 90-luvulla Stuttgartissa. Rebic on pelannut Hütterin ryhmityksessä useimmiten valeysinä tai kymppipaikalla, mutta kroaattia ei silti voi pitää millään muotoa minään keskikentän maestrona. Enemmän hänen pelityylinsä muistuttaa katujyrää, joka pallon saatuaan rynnii vastustajan päähän aiheuttaen kaaosta ja sekasortoa puolustuslinjojen välissä. Tällaisella energisyydellä Rebic on kuitenkin pystynyt luomaan tilaa Hallerille ja Jovicille.

Jovic on kolmikosta lahjakkain ja häntä on eri yhteyksissä verrattu esimerkiksi kolumbialaiseen Radamel Falcaoon. Nuorella serbialaisella on tie auki tähtiin ja hän saattaa hyvinkin pelata vielä yhtä huikean uran kuin Elber aikanaan.

Frankfurtin kaudesta ennakoitiin vaikeaa muutosten ja kasvaneen pelikuorman takia, mutta niin vain Kotkat liihottavat sarjataulukossa neljäntenä, tasapisteissä viidentenä majailevan Bayernin yläpuolella. Kovan vireen ylläpitämiseksi Rebic-Jovic-Haller triolta odotetaan kovaa tehoilua myös jatkossa, vaikka taustalta löytyy vielä Nicolai Müllerin, Filip Kosticin ja Goncalo Paciencian kaltaisia potentiaalisia maaliruiskuja.

90-luvulla saksalaisia jalkapallon ystäviä ihastuttanut Bobic on luonut Frankfurtissa toimivan systeemin omilta menestysvuosiltaan tutulla reseptillä. Nyt on uuden sukupolven vuoro nauttia siitä.

Artikkelikuva: Getty Images

Lähteet: Transfermarkt, Focus