Piinaavat päivät edessä: Siirtoikkuna heiluttaa Championshipin voimasuhteita

Viaplay LogoSeuraa tiivistahtista ja tasaista Championshipia Viaplay-palvelusta.

HOX HOX! Faneille.comin Fantasy Premier League kimppa on avattu. Tsekkaa ohjeet tästä linkistä ja tule mukaan voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kausi on lähtenyt ryminällä käyntiin. Championshipissä ollaan pelattu jo yksi viikkokierros ja jokaisen joukkueen tilillä on neljä ottelua. Sarja on startannut odotetun tasaisesti, jonka lisäksi suosikit ovat horjuneet. Liian suuriin johtopäätöksiin ei kannata elokuun perusteella ruveta, vaan kääntää katseensa siirtoikkunan loppuun, joka tulee määrittämään sarjan sisäisiä voimasuhteita.

Paljon on ehtinyt tapahtua elokuun alun jälkeen, jolloin Faneille.comin Chamionship-ennakot tärähtivät eetteriin. Siirtoja, niin isoja kuin pieniäkin ollaan nähty, suuntaan ja toiseen. Ennen kauden alkua julkaisimme listauksen sarjan parhaista pelaajista, ja tuosta kymmeniköstä jo kolme pelaaja on vaihtanut maisemaa. Marten De Roon palasi Atalantaan, Chris Wood häipyi Burnleyyn ja viimeisimpänä Hullin Sam Clucas palaa Valioliigaviheriöille Swansean paidassa.

De Roonin lähtö kirpaisee nousijasuosikkeihin lukeutuvaa Boroa, mutta Garry Monkin materiaalista löytyy sen verran syvyyttä, että hollantilaisen jättämä aukko on paikattavissa. Boro teki erittäin mielenkiintoisen kaappauksen lainatessaan Chelsean omistaman Lewis Bakerin, jonka perässä oli tiettävästi myös useampi Valioliigaseura. Hollantilaisessa Vitessessä pari lainakautta loistanut keskikenttäpelaaja saattaa nousta joukkueen ykköspelintekijäksi, nyt kun Gaston Ramirezkaan (Sampdoria) ei ole enää kuvioissa.

Vahvoja otteita Eredivisiessä esittänyt Lewis Baker nähdään Boron paidassa. (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Ikävimmän menetyksen koki ehdottomasti Leeds, joka menetti 27 maalia takoneen talismaanin Woodin muodossa. Viime kauden maalikuninkaan lähtö ei kuitenkaan tullut yllätyksenä, sillä kolossi oli herättänyt useamman Valioliigaseuran kiinnostuksen. Leeds nettosi kaupasta mukavat 15 miljoonaa puntaa, mutta Woodin tasoista korvaajaa on vaikea houkutella Championshipiin.

Myöskin Sam Clucasin lähtö oli odotettu, sillä hänen kaltaistaan keskikentän monitoimimiestä hamuaa jokainen valmentaja. Vahvasti ja odotetusti uusiutunut Hull sai Clucasista 15 miljoonaa puntaa, joista kolme miljoonaa upposi Arsenalista ostettuun Jon Toraliin.

Odotettavissa isoja menetyksiä ja lainoja

Niin huiman pöhinän kuin siirtoikkunan hektiset loppuhetket nostattavatkin, suurin osa tehtävistä diileistä tulee olemaan lainapestejä, ainakin Championshipin osalta. Toki lainoihin saatetaan sisällyttää osto-optioita, mutta yleisesti ottaen seurat haalivat täsmähakuja ja pyrkivät poistamaan ylijäämää, joten lainasiirto on usein kaikkein turvallisin vaihtoehto.

Viimeisen viikon osalta lähtijöiden lista tulee olemaan todennäköisesti tulijoita nimekkäämpi. Etenkin Middlesbrough’n kannattajat saavat jännittää tähtitoppari Ben Gibsonin osalta, jota on viety huhuissa jopa Manchester Cityyn asti. 24-vuotias Boro-kasvatti osoitti olevansa tekijämies myös pääsarjatasolla, jossa hänen kyvyillään pitäisi ehdottomasti pelata.

Championshipin kärkiseurat alkavat olla vakavaraisia, mistä oivana osoituksena toimii esimerkiksi Boron Britt Assombalongasta maksama 15 miljoonaa puntaa. Isojen ja rikkaiden takaa löytyy kuitenkin joukko seuroja, joiden materiaali on kapea ja yhdenkin avainpelaajan menettäminen kirpaisee todella ikävästi. Esimerkiksi syksyn yllättäjäjoukkue Barnsley myi tammikuussa Sam Winnallin (Sheffield W) sekä Conor Hourihanen (Villa), jonka seurauksena joukkue keräsi keväällä 10 pinnaa syksyä vähemmän.

Esimerkiksi Leeds saattoi myydä nousuhaaveensa Woodin mukana, ellei joku tuntemattomampi suuruus tule ja pelaa elämänsä kautta Elland Roadilla. Myös kärkipäähän povatulle Fulhamille kippari Tom Cairneyn menettäminen olisi valtaisa isku, joka pudottaisi mökkiläiset nousijakandidaatista pudotuspelikandidaatiksi. Cairneyn merkitys on näkynyt jo kauden avauspeleissä, jotka skotti on huilannut loukkaantumisen takia, eikä Fulham ole onnistunut avaamaan voittotiliään.

Championship-seuroille siirtoikkunan loppu saattaa olla myös iso mahdollisuus. Valioliigaseurojen roskalavoilta saattaa löytyä hyviä pelaajia edulliseen hintaan. Ylijäämän ohella – etenkin suurseurojen – listoilta löytyy huippulupaavia nuorukaisia, joita halutaan ajaa sisään miesten peleihin, mutta kannukset eivät vielä riitä pääsarjapeleihin. Esimerkiksi Chelsean omistama Tammy Abraham takoi Bristol Citylle 23 osumaa ja Liverpoolista lainattu Danny Ward torjui Huddersfieldin Valioliigaan.

Kaiken kaikkiaan ikkunan loppukiristä voi odottaa Championship-seuroille vilkasta. Sarja ja sen seurat ovat tietynlaisessa väliinputoajan asemassa, sillä kuten kuluva viikko on osoittanut, tähtiä ryövätään Valioliigan kirkkaisiin valoihin, mutta sieltä on toisaalta mahdollista saada varjoihin jääneitä pelaajia, jotka ovat tekijämiehiä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Isot horjuvat, kärjessä yllättäjiä

Faneille.comin ennakkokaavailuiden kaksi suurinta nousijasuosikkia, eli Middlesbrough ja Aston Villa ovat avanneet kautensa tahmeasti. Kaksi ottelua voittanut ja kaksi hävinnyt Boro on yhdeksäntenä, kun taas Aston Villa löytyy neljällä pisteellään vasta sijalta 17. Birminghamilaiset esittelivät viitteitä paremmasta kaadettuaan Norwichin suvereenisti 4–2. Boro taas hakee askelmerkkejään Monkin alaisuudessa, eikä muutos Aitor Karankan ylivarovaisesti kyykkimisestä Monkin suosimaan pallonhallintafutikseen tapahdu hetkessä. Näin ollen sekä Borolta, että Villalta voi odottaa vahvempia otteita, jahka kausi etenee.

Sarjan kärjestä löytyy kaksi puhtaan pelin joukkuetta. Vastoin kaikkia odotuksia keskikastiin povatut Cardiff ja Ipswich ovat voittaneet kaikki neljä otteluaan. Etenkin Cardiffille täytyy nostaa hattua, sillä edelliskierroksella kaatui kovia satsauksia tehnyt Wolverhampton ja vieläpä vieraskentällä. Veteraaniluotsi Neil Warnockin ohjaamat walesilaiset ovat jatkaneet viime kauden tyyliin ja joukkue on pitänyt vähiten palloa koko sarjassa, vain 43-prosenttisesti. Traktoripojille taas ohjelma on ollut varsin suosiollinen, mutta se ei himmennä yhtään sitä tosiasiaa, että Ipswich on jo nyt tuplannut edelliskauden pisimmän voittoputkensa (2 ottelua).

Neljä voittoa yhtä monesta pelistä napsinut Ipswich on avannut kautensa terävästi. (James Chance/Getty Images)

Pahin pettymys on ollut nuorekas Brentford, jonka pistepussiin on kertynyt vasta yksi tikki ja joukkue majailee pakan pohjimmaisena. Tieteen ja hyökkäävän futiksen nimiin vannovat Mehiläiset ovat olleet pallossa 57-prosenttisesti ja luoneet eniten paikkoja koko sarjassa (60), mutta ruuti on ollut läpimärkää.

Myös toinen lontoolaisjoukkue, nousukahinoihin povattu Fulham on avannut nihkeästi. Thamesin rannalla Länsi-Lontoossa majailevat Mökkiläiset eivät ole onnistuneet avaamaan voittotiliään, mikä selittyy osittain Cairneyn poissaololla. Nyt kippari on kuitenkin kunnossa ja Slavisa Jokanovicin lyhytsyöttöpeli rullaa kapellimestarin kautta.

Kausi on kuitenkin vielä nuori ja armoton sarja tulee heiluttelemaan joukkueiden formeja kauden mittaan. Sen verran optimismia voi kuitenkin valaa, että tämän kauden Championshipista tuskin tulee kahden joukkueen näytöstä. Voimasuhteiden osalta ollaan kuitenkin viikon päästä viisaampia, kun siirtoikkuna sulkeutuu torstaina.

Kansikuva: Mark Robinson/Getty Images