Kuka valittiin maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi ennen Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin kohta kymmenen vuotta kestänyttä valtakautta? Monelle pelaaja ei tule mieleen, mutta oikea vastaus kysymykseen on AC Milanissa maailman maineeseen noussut Kaka. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja oli aikoinaan yksi planeetan dominoivimmista pelaajista, mutta harva meistä enää muistaa, miten hyvä Kaka todellisuudessa oli 2000-luvun puolessa välissä.
Kaka rikkoi brassistereotypioita
Kun mietimme brasilialaisia jalkapalloilijoita, tulee mieleemme yleensä tietty lista erilaisista stereotypioista. Perinteinen brassipelaaja on kouluttamaton, köyhistä oloista ponnistanut luonnonlapsi, joka vietti lapsuutensa koulunkäynnin sijaan huonokuntoisilla jalkapallokentillä. Tyypillinen brasilialainen on taktisesti kuriton, mutta satumaisen taitava yksilö, jolla on vaikeuksia sopeutua organisoituun joukkuepelaamiseen. Kaka on kuitenkin kaikkea muuta ja hän onkin hyvällä tavalla poikkeuksellinen brasilialainen hyökkäyspään pelaaja.
Kaka syntyi vuonna 1982 vakaavaraiseen brasilialaisperheeseen. Hänen isänsä Bosco oli insinööri ja äiti Simone toimi Gaman kaupungissa alakoulun opettajana. Monet muut brassipelaajat ovat pelanneet uransa alkuajat slummien keskellä ilman nappulakenkiä ja oikeaa palloa, mutta Kakan perhe oli varakas ja nuori pelaajan alku saikin nauttia upouusista varusteista. Kouluttautuneet vanhemmat pitivät myös huolta siitä, että lahjakas pelaaja suoritti velvollisuutensa koulussa.
Kakan jalkapalloura sai tosissaan alkunsa pojan ollessa seitsenvuotias. Tuolloin koko Leiten perhe suuntaisi kohti Sao Pauloa isä-Boscon saadessa kaupungista hyväpalkkaisen työpaikan. Kaka liittyi paikalliseen junioriseuraan Alphavilleen, josta kaupungin suurseuran Sao Paulon pelaajatarkkailijat bongasivat hänet hyvin menneen junioriturnauksen jälkeen. Kaka liittyi seuran akatemiaan ja teki heti vaikutuksen paikallisiin valmentajiin. Fyysisesti rajallinen, mutta älykäs ja taitava pelaaja pelasi poikkeuksetta astetta vanhempien pelaajien joukkueessa, mutta pärjäsi aina hyvin.
Vakava loukkaantuminen oli katkaista teini-ikäisen Kakan uran
17-vuotiaana Kakan koko ura oli kuitenkin vaarassa. Nuorukainen hyppäsi kotinsa uima-altaaseen pää edellä ja mursi osittain selkärankansa. Lääkärien ensimmäinen tuomio oli se, että nuori mies ei välttämättä enää koskaan kävelisi, mutta kun ihmeen kaupalla Kaka toipui täysin vakavasta vammastaan ja oli takaisin pelikentillä aikaisemmin, kuin kukaan osasi koskaan toivoa edes villeimmissä unelmissaan. Nopea toipuminen oli ihme, joka teki Kakasta samalla syvästi uskovaisen. Usko on näkynyt hänen urallaan jatkuvasti ja juhlihan hän myös vuoden 2002 maailmanmestaruutta pukeutumalla ”I Belong To Jesus” paitaan.
Vasta 18-vuotiaana Kaka teki debyyttinsä Sao Paulon edustusjoukkueessa vain alle vuoden pahan loukkaantumisensa jälkeen. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja ei paljoa arkaillut rahvaiden miesten keskellä, sillä hän nousi heti avauskaudellaan joukkueensa ehdottomien avainpelaajien joukkoon. Lopputuloksena oli 12 maalia 27 ottelussa ja uusi tähti oli syttynyt. Seuraavalla kaudella hienot otteet jatkuivat ja Kaka debytoi samalla myös Brasilian maajoukkueessa. Hän oli myös voittamassa vuoden 2002 maailmanmestaruutta, vaikka nuori parikymppinen isolle yleisölle vielä tuntematon pelaaja pelasi lopputurnauksessa lopulta vain 25 minuuttia.
Erinomaiset otteet kotimaassa saivat myös eurooppalaiset suurseurat hereille. Moni seura kilpaili Kakan palveluksista, mutta lopulta legendaarinen AC Milan vei voiton ja Kaka muuttikin kesällä 2003 ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolelle. Milan maksoi Kakan palveluksista vain hieman yli kahdeksan miljoonaa euroa, mitä pidettiin jo siirtohetkellä todella alhaisena siirtosummana. Tulevien vuosien aikana kahdeksan miljoonaa näytti vielä entistä pienemmältä, sillä Milanissa Kakasta tuli koko maailman paras hyökkäävä keskikenttäpelaaja.
Kaka pelasi uransa parhaat pelivuodet AC Milanin tähtisikermässä
Kaka vietti lopulta Milanossa kuusi kautta ja voitti näiden vuosien aikana käytännössä kaiken mahdollisen. Heti debyyttikaudellaan hän nousi nimekkään Milanin ehdottomien avainpelaajien joukkoon. 2000-luvun alun Milan oli yksi koko Euroopan parhaista joukkueista ja kilpailu peliajasta oli tulista, erityisesti keskikentällä. Rivaldo ja Rui Costa olivat nimimiehiä ja ehdottomia supertähtiä, mutta kokenut kaksikko löysi nopeasti itsensä vaihtopenkiltä, kun nuori brasilialainen pelasi viikosta toiseen huipputason jalkapalloa. Milan katkaisi viiden vuoden mestaruuksettoman putken heti Kakan debyyttikaudella ja brasilialainen oli yksi joukkueen parhaista pelaajista kymmenellä maalilla ja kahdeksalla syötöllä.
Kaudella 2005-2006 Kaka nousi lopullisesti supertähtien joukkoon. Brassi paukutti Serie A:ssa vakuuttavat 14 maalia ja muodosti Andriy Shevchenkon kanssa yhden koko Euroopan pelätyimmistä tutkapareista. Kausi päättyi kuitenkin pettymykseen, sillä Serie A:ssa Milan jäi Juventuksen jälkeen toiseksi ja Euroopassa matka loppui välierävaiheeseen, kun Barcelona oli parempi lukemin 1 – 0. Seuraavalla kaudella Euroopassa nähtiin kuitenkin sisuuntunut Milan ja kausi päättyikin lopulta mehukkaaseen revanssiin, kun Liverpool kaatui Ateenassa pelatussa finaalissa Pippo Inzaghin kahdella maalilla lukemin 2 – 0. Kaka oli Milanin menestyksen kulmakivi ja monen mielestä seura eteni finaaliin asti puhtaasti brasilialaisen timanttinsa henkilökohtaisen taidon vuoksi. Kaka teki pudotuspelivaiheessa viisi tärkeää maalia ja erityisesti välierien ensimmäisen osaottelun kaksi vierasmaalia Manchester Unitedin vieraana on jäänyt monen mieleen.
Kausi 2006-2007 oli eräänlainen vedenjakaja niin Kakalle kuin Milanille. Milanin menestykseen johtaneet senaattorit Andrea Pirlon, Clarence Seedorfin, Gennaro Gattuson johdolla alkoivat ikääntyä eikä seura enää ollut entisensä. Kaka pelasi vielä tilastojen valossa mainiot kaksi kautta, mutta monen mielestä hän ei enää ollut sama pelaaja, kuin hämmästyttävän hienolla UCL-mestaruuteen päättyneellä kaudella. Kaka oli välttänyt Milan-uransa alkuaikoina hämmentävän hyvin loukkaantumiset, mutta nyt jatkuvat pienet jalkavaivat vaikeuttivat vanhalle tasolle pääsemistä. Kaka toki pelasi kahdella viimeisellä kaudellaankin yli 30 sarjaottelussa, mutta moni ymmärsi seuran päätöksen myydä Brassi Real Madridiin kesällä 2009 liki 70 miljoonan euron siirtosummalla.
Siirto Real Madridiin käänsi Kakan uran lopulliseen alamäkeen
Miljoonille lapsille ympäri maailmaa pääsy Real Madridiin on unelma, joka motivoi heitä joka päivä treenaamaan aamusta iltaan. Kakalle unelmasiirto osoittautui kuitenkin painajaiseksi, sillä Brassi ei ollut koskaan omimmillaan Madridin kirkkaissa valoissa. Samalla Kakan aikaa Madridissa on myös vähätelty ja aliarvioitu, sillä monelle muulle keskikenttäpelaajalle 25 maalia reiluun 80 sarjaotteluun olisi varsin mainio saldo. Osasyy pieleen menneelle Madridin reissulle oli loukkaantumisissa. Siinä missä Kaka ei kertaakaan pelannut alle 30 sarjaottelua kuusivuotisen Milan-taipaleensa aikana, ei hän yltänyt vastaavaan kertaakaan neljän vuoden aikana Madridissa. Loukkaantumisten myötä Kaka ei enää saanut odotetulla tavalla peliaikaa eikä hän ikinä saavuttanut Jose Mourinhon täyttä luottamusta.
Kesällä 2013 edessä oli paluu tuttuun ja turvalliseen Milaniin. AC Milan oli kuitenkin muuttunut neljässä vuodessa aivan toisenlaiseksi seuraksi kun se vielä Kakan poislähtiessä oli. Pirlon, Gattuson ja kumppanien tapaiset supertähdet olivat vaihtuneet Mario Balotelliin, Robinhoon ja Sulley Muntariin eikä Milan odotetusti pärjännyt Italiassa tai Mestareiden liigassa. Kaka pelasi kelvollisen kauden viimeistellen seitsemän sarjaosumaa. Mies oli kuitenkin kuin vain varjo vanhasta itsestään ja edessä oli siirtyminen uusien haasteiden pariin heti paluukauden jälkeen.
Kaka päätti uransa MLS:ssä
Kaka oli yksi niistä pelaajista, jotka päättivät lähteä lopettamaan uransa rapakon taakse. Seuraksi valikoitui MLS:n laajennusjoukkue Orlando, jonka ehdoton johtotähti Kaka on ollut aina tähän päivään saakka. Orlandon menestys MLS:ssä on jättänyt paljon toivomisen varaa, sillä seura ei ole kovista odotuksista huolimatta selviintynyt kertaakaan edes sarjan pudotuspelivaiheeseen. Kaka on kuitenkin esiintynyt Jenkeissä pääasiassa mainiosti ja hänen tekemä pr-työ kentän ulkopuolella on ollut korvaamattomassa asemassa, kun jalkapallo on hakenut jalansijaa koripallokaupungissa. Viimeiseksi jäävällä kaudellaan Kaka on jälleen kerran kärsinyt jatkuvista vammoista ja omien sanojensa mukaan hän ei enää pysty pelaamaan jalkapalloa ilman jatkuvia kipuja.
Jos Kaka ei ollut perinteinen brassipelaaja persoonansa puolesta, ei hän ollut sitä myöskään pelillisesti. Kaka ei ollut koskaan urallaan se näyttävin hyökkäävä keskikenttäpelaaja, vaikka parhaimmillaan hän oli yksi koko Euroopan parhaista yksi vastaan yksi pelaajista. Tuulennopea Kaka oli erinomainen tempokuljettaja ja yksi planeetan nopeimmista pelaajista pallon kanssa. Hänen hyvyytensä perustui loistavaan kehonhallintaan ja useimmissa tilanteissa hänen kehonsa liikkui, ei pelkästään jalat.
Kakan aika maailman absoluuttisella huipputasolla oli lyhyt, minkä myötä häntä harvoin mainitaan 2000-luvun parhaita futareita listattaessa. Jollain nurinkurisella tavalla Kaka saattoi myös kärsiä omasta kiltistä julkisuuskuvastaan, sillä hänessä ei ollut samaa rosoisuutta ja rokkitähtimäisyyttä mitä esim. Ronaldinholla oli. Italiassa Kaka on ja tulee aina olemaan erittäin arvostettu pelaaja, sillä saapasmaassa on aina arvostettu taktisesti älykkäitä joukkuepelaajia. Vaikka Kaka pelasi Milan riveissä vain kuuden kauden ajan, voidaan hänestä puhua seuralegendana Milanin historian muiden suurpelaajien rinnalla. Jo se on saavutus, mitä tulee arvostaa korkealle.
Kansikuva: Getty