Faneille.comissa starttaa uusi viikoittainen juttusarja nimeltään Kuningaspelidebatti. Nimensä mukaisesti esityslistalla on jalkapalloa, jalkapalloa ja jalkapalloa. Toimittajat Atte Ruuttila sekä Jaakko Tiira taklaavat vapaamuotoisemman keskustelun kautta kuningaspelin pinnalla olevia aiheita viikoittain. Ensimmäisessä numerossa keskustelu kääntyi Valioliigan otteluruuhkasta Ykkösen lisenssin menettäneeseen Oulun Palloseuraan. Välissä puhuttiin Real Madridista ja Liverpoolin siirtoikkunasta.
AR: No niin Jalmari, Englannin kentillä on ollut käynnissä ihan mielettömät pelimäärälliset härkäviikot, mutta kysymys kuuluukin: onko tässä enää mitään järkeä? Pahimmillaan joukkueet ovat marssittaneet kentälle b-luokan miehistöjä (ainakin osittain) ja pelin taso on kärsinyt totutusta. Älä kuitenkaan ymmärrä väärin, onhan päästä päähän virtaavaa peliä miellyttävää katsoa, mutta kai jopa kaltaisellesi brittiniilolle tulee tästä kaikesta ähky?
JT: Pelejä kieltämättä piisasi, eikä tekemistä tarvinnut varsinaisesti keksiä. Ei nyt ähkyä tullut, mutta kieltämättä viime viikonlopun FA Cupin pelit jäivät vähemmälle huomiolle. Mutta tuohon ensimmäiseen kysymykseesi tarttuakseni, eihän tässä ole mitään jiitä. Ei ainakaan pelaajien näkökulmasta, sillä Physioroomin mukaan loukkaantumisista kärsii peräti 97 pelaajaa. Siinä ei myöskään ole järkeä, että palautumisajat ovat eri luokkaa, vaikka täytyy ymmärtää, että mittavan tv-diilin myötä pelejä pyritään saamaan mahdollisimman paljon ruutuihin.
Loukkaantumisista puheenollen yksi takareitensä rikkonut pelaaja vaihtoi historian toiseksi kalleimmalla siirrolla Valioliigasta Espanjan auringon alle. Puhun tietysti Philippe Coutinhosta. Kerropas manolopallon ystävänä, mitä mieltä olit tästä siirrosta ja SADANKUUDENKYMMENEN MILJOONAN (160 000 000) euron siirtosummasta?
AR: Rahalla saa, hevosella pääsee ja brittipalloa on saatava ruutuihin, niinhän tämä nykymaailma menee. Kiinan isoilla markkinoilla on jälleen näppinsä pelissä tässäkin revohkassa, mutta onhan englantilaisella futiksella myös pohjoismaissa merkittävä rako. Physioroomin luvut ovat kertakaikkisen karseita. Ahneus tulee tuskin koskaan saavuttamaan lopullista määränpäätä, mutta pelaajien pitäisi nousta jo tässä vaiheessa isolla vaihteella barrikadeille.
Brassiväkkärä taitaa olla tällä hetkellä historian toiseksi kallein pelaaja ja tippunee kesällä ainakin kolmanneksi, kun PSG lunastaa itselleen Kylian Mbappen. Mutta niin. Uskomaton summa, joka on ennen kaikkea nykyisen Barcan-johdon kukkoilua. Coutinho on ilmiömäinen pelaaja, fantastinen etten sanoisi, mutta tämän ja viime siirtoikkunan aikana Blaugranan ylin kabinetti on näyttänyt muskelinsa ja antautunut nykyfutiksen lainalaisuuksiin. Miksi odottaa kahden, kolmen, viiden ja kymmenen vuoden syklejä omassa junnutuotannossa, kun voi kerran ostaa pikalipun menestykseen myös näin. Surullista, mutta eihän edes paatunein futisromantikko voi elää vaahtokarkkikuplassa.
Ja siirtosummista. Sainpas melkoiset naurut, kun Liverpool-manageri Jürgen Klopp koitti tyynnytellä häslinkiä liittyen toppari Virgil van Dijkin siirtosummaan. Ei summaa voi puolustella, se on paljon ja ihan jumalattomasti liikaa.
JT: Van Dijk’sta maksettu korvaus oli kieltämättä posketon, sillä hollantilainen on pelannut hyvin viimeksi viime vuoden helmikuussa, eli 11 kuukautta sitten, ennen kauden päättänyttä loukkaantumistaan. Lopullisessa hinnassa näkyi lopulta myös ostajan huutava tarve, jolla So’ton sai kiskottua lisämiljoonia. Liikaa toki, mutta tuskin edes harhaisin Pool-fani kuvittelee, että nämä Dejan Lovrenin tai Alberton Morenon tapaiset huumoripelaajat Ragnar Klavanin tai Joel Matipin kaltaisilla keskinkertaisuuksilla höystettynä nostaisivat takavuosien mahtiseuran takaisin mestariksi. Pelkällä hyökkäämisellä, kun ei pyttyjä nosteta, eikä Poolin vastaprässi ole murtumaton. Allekirjoitan väitteen, että Van Dijk’sta maksettiin ylihintaa, mutta onhan hän myös osoittanut olevansa maailmanluokan toppari.
Tähän väliin pieni fun fact. Mikäli Transfermarktia on uskominen (saattaa olla alakanttiin), niin Van Dijkin myötä Anfieldilta on lähetetty Southamptoniin 200 miljoonan euron edestä siirtokorvauksia kauden 2013-14 jälkeen. Edesmennyt ja Pyhimykset pelastanut Marcus Liebherr osti pulassa olleen seuran vuonna 2009 reilulla 15 miljoonalla.
Itse pidän Liverpoolin kaupankäyntiä kuitenkin varsin hyvänä, sillä 160 miljoonaa Coutinhosta, joka ei ollut edes hyökkäyksen ykkösmies, on järisyttävä rahamäärä. Järisyttävä oli toki myös Van Dijkiin palanut setelipinkka, mutta huipputoppari oli yksinkertaisesti saatava. Seuraavaksi Kloppon kannattaisi ostaa uusi maalivahti, sillä Valioliigassa ei ole montaa Simon Mignoletia huonompaa ykköstorjujaa. Eräs Bundesliigassa torjuva suomalainen voisi olla ratkaisu.
Jos kuitenkin palataan Espanjaan, niin valottaisitko mitä ihmettä tapahtuu Santiago Bernabeulla? Barca nöyryytti Los Blancosia aatonaaton El Clasicossa ja nyt Marcelo kommentoi joukkueen olevan hukassa. Joko Zinedine Zidanen sytytyslanka palaa?
AR: Asiat Zizoun ympärillä on myös syytä laittaa perspektiiviin, fransmanni on lyönyt sellaisia saavutuksia pöytään niin lyhyessä ajassa, etten lähtisi entistä huippupelaajaa mestaamaan. Tosiseikat on toki syytä tunustaa. Viime kaudella erinomaisesti toiminut laitojen ylikansoittaminen ja siitä syntyneet eri murtautumisvaihtoehdot ovat entistä paremmin vastustajien tiedossa, joten niin kuin jalkapallossa niin usein, on jälleen uuden – tai ainakin muokatun uuden – keksimisen aika. Joukkueet ympäri Euroopan ovat muutoinkin keskittyneet enemmän ja enemmän ns. välilaitakaistoilta syntyneisiin tilanteisiin, niihin samoihin, jotka ovat vieneet Realia viimeiset vuodet hurmiosta seuraavaan. Ja kysymykseen, niin ei, ei pala vielä, mutta seuraava kehitysaskel on kehitettävä.
Lanka sen sijaan paloi loppuun Perparim Hetemaj’lla, joka ilmoitti männäviikolla, että maajoukkuepelit olivat sitten siinä. Ikävä jää ja koska ikääkin ”vasta” 31 vuotta, niin olisihan Perpalla ollut käyttöä vielä pitkään.
JT: Olisi! Mutta, kun asiaa pohtii pelaajan, ei Huuhkajien näkökulmasta, on päätös varsin ymmärrettävä. Työn raskaan raatajana Perpan pelityyli on keskimääräistä kuluttavampi ja kun ikää tulee, ei kroppa palaudu enää entiseen malliin. Ottaen huomioon kuinka olemattomat Suomen kisoihin selviytymis -saumat ovat, on täysin ymmärrettävää, että Chievon kippari ottaa kaivattuja lepoja. Matkustamiset, leiripäivät ja itse pelit mukaan lukien puhutaan jo useamman viikon lisähuilista – se voi venyttää keskikentän työmyyrän uraa huipulla, jopa kaudella tai parilla.
Sen sijaan Miika Juntusta ja Oulun palloseuraa – tai Oulun jalkapallon tukea, kuten seuran virallinen nimi kuuluu – ei tule ikävä. Näin Oulusta kotoisin olevalle, OPS:n Ykkösen lisenssin evääminen oli juhlapäivä. Derbyjen poistuminen on toki ikävää, mutta Juntusen sirkus kaikkine palkkasotkuineen ja 0–10-tappioineen oli häpeätahra koko suomifutikselle. Oli sinällään hyvin kuvaavaa, että Juntusen lisenssihakemuksessa ei ollut palkkavelkoja, mutta kun komitea ryhtyi asiaa selvittelemään, alkoi velkoja kummasti löytymään. Ei myöskään liene sattumaa, että pelaajayhdistys suositteli OPS:n välttämistä kauden 2015 päätteeksi. Juntunen itse oli tapojensa mukaan päätöksestä täysin tyrmistynyt ja syytökset Palloliiton ajojahdista häntä kohtaan lienevät pian pöydällä. Kiitos ja hyvää yötä Miiga, ei tule ikävä!
Kansikuva: David Ramos/Getty Images)
KILPAILU: Koe Super Bowl, NHL ja NBA paikan päällä Minnesotassa!