Näkökulma: Real Madridista pois potkittua Julen Lopeteguita käy lähinnä sääliksi

C-More LogoKääntyykö Real Madridin kurssi? Katso La Ligan ottelut suorana C Morelta!

Barcelona ryöpytti verivihollistaan Real Madridia sunnuntain El Clasicossa peräti lukemin 5–1. Tämä taas johti odotetusti Real-luotsi Julen Lopeteguin potkuihin. Kesän sekoilut huomioiden 52-vuotiaan espanjalaisen voi väittää joutuneen olosuhteiden uhriksi – toistamiseen.

Valtapelin uhri

Vielä keväällä Lopetegui oli kovassa huudossa. Hän oli palauttanut Espanjan maineikkaan A-maajoukkueen huipulle parin pahaan mahalaskuun päättyneen arvoturnauksen jälkeen. Ilman tappioita Lopeteguin alaisuudessa pelannut Espanja valmistautui MM-turnaukseen yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista.

Menestyksekäs pesti katkesi kuitenkin vain kaksi päivää ennen kisoja, kun Espanjan liitto ilmoitti siirtäneensä luotsin syrjään. Syynä potkuihin oli päivää aiemmin julkistettu valmentajasopimus Real Madridin kanssa.

Potkujen suhteen Lopetegui saa katsoa peiliin, sillä hänellä oli vuoteen 2020 ulottuva sopimus Espanjan kanssa ja neuvottelut Los Blancosin kanssa käytiin tiettävästi liitolta salassa. Tarina kertoo hänen informoineen liittoa vain puolisen tuntia ennen Real-sopimuksen julkaisua.

Todellisuudessa Lopetegui joutui valtapelin uhriksi. Espanjan liittoa ravisteli korruptioskandaali, kun instituutiota lähes 30 vuotta johtanut Angel Maria Villar oli joutunut syrjään. Villar oli yksi mafian lailla toimineen FIFA:n johtokunnan jäsenistä, joka oli myöntämässä MM-turnauksia Venäjälle ja Qatarille. Espanjalainen ei ollut vyyhdin pahin rikollinen, mutta sai 25 000 Sveitsin frangin sakot touhuistaan.

Pelaajayhdistystä aiemmin johtanut Luis Rubiales valittiin liiton presidentiksi toukokuussa ja hänen lähes ensimmäinen operatiivinen toimi oli Lopeteguin pois potkiminen. Pidetyn valmentajan yllätyspotkut tulkittiin Rubialesin pyrkimykseksi osoittaa auktoriteettinsa, sillä Espanjan kisat menivät pilalle samalla hetkellä.

Rubiales heilautti kirvestä, mutta myös ylimielisesti toiminut Real Madrid saa osan syyllisyydestä. Lopeteguin sopimuksen julkaisu juuri ennen kisoja oli tarpeetonta häiriötä jo valmiiksi tulenarkaan tilanteeseen. Samalla Real tuli vetäneeksi maton Lopeteguin jalkojen alta jo ennen kuin hänen työsopimuksensa Madridissa alkoi.

Tekemätön paikka Madridissa

Real Madridissa Lopetegui joutui epäedulliseen asemaan alun alkaenkin. Seuran kolmesti Mestarien liigan voittajaksi johdattanut seuralegenda Zinedine Zidane oli mahdoton korvattava. Tupaan satoi lisää lunta, kun Cristiano Ronaldo jatkoi matkaansa Juventukseen.

Real Madridin tarjouksesta on varmasti vaikea kieltäytyä, mutta tuhon merkit olivat ilmassa jo Zidanen eroilmoituksen yhteydessä. Zizou antoi ymmärtää, ettei enää usko menestykseen. Vastaavasti Ronaldon ja Real-pomo Florentino Perezin suhteessa on ollut säröjä jo pidemmän aikaa. Kolmannen voitokkaan UCL-finaalin jälkeen Ronaldo totesi joukkueen olleen seuraa merkityksellisempi. Pelaajat ja valmentajat halusivat voittaa toisilleen, eivät niinkään logolle.

Tuhon siemen kylvettiin lopullisesti siirtomarkkinoilla. Ronaldon lähdön jälkeen mediat eri maissa olivat varmoja, että Perez tekee jonkun merkittävän Galactico-hankinnan. NeymarKylian Mbappe ja Eden Hazard olivat vahvimmat ehdokkaat. Kukaan kolmikosta ei tullut, eikä kaiketi ollut edes lähellä saapumista.

Huhujen mukaan Lopetegui olisi pyytänyt Pereziä hankkimaan uutta ykköshyökkääjää, mutta tämäkin jäi piippuun. Mauro Icardia tai Robert Lewandowskia ei näkynyt, vaan seura hankki lopulta vuotta aiemmin kaupatun oman kasvatin Mariano Diazin takaisin Lyonista. Hämmennystä lisätäkseen Mariano sai Ronaldolta jääneen seiskapaidan.

Pereziä on helppo syyttää, sillä hän kaivoi Lopeteguille liian syvän kuopan. Real Madridin kesän peliliikkeistä voi kuitenkin huomata, kuinka olennaisesti jalkapallomarkkinat ovat muuttuneet. Enää Real ei pysty ostamaan ketä se haluaa, sillä hinnat ovat karanneet pilviin jopa Espanjan kuninkaallisen seuran näkökulmasta.

Syyttävä sormi Realin surkeasta alkukaudesta on ohjattu Lopeteguin sijaan hänet palkanneen Florentino Perezin suuntaan. (Quality Sport Images/Getty Images)

On toki mahdollista, että Perez halusi malttaa.

Lopeteguin palkkaaminen oli alun alkaenkin erikoinen veto. Baski on osoittanut taktisen pätevyytensä, mutta hän on hankkinut kannuksensa kovin erilaisen maajoukkuevalmennuksen puolella. Hän valmensi Real Madridin kakkosjoukkue Castillaa kymmenisen vuotta sitten ennen siirtymistään Espanjan juniorimaajoukkueisiin. Kaudet 2014-16 Lopetegui valmensi FC Portoa, mutta ei onnistunut voittamaan Portugalin mestaruutta.

Ei siis kannata sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Perez palkkasi Lopeteguin ikään kuin väliaikaisvalmentajaksi, koska valmentajamarkkinat olivat Zidanen eroilmoituksen jälkeen äärimmäisen kuivat. Tämä voisi selittää myös sitä, miksi Perez ei edes yrittänyt korvata Ronaldoa siirtomarkkinoilla.

Herrasmiesmäinen Lopetegui kiitti potkujen jälkeen seuraa mahdollisuudesta. Vastaavasti Perez perusteli päätöstään sillä, että tulokset ja materiaali eivät kohtaa, koska ryhmässä on kahdeksan Ballon d’Or -ehdokasta.

Valkoisessa baletissa toki on edelleen laatua. Alakerrasta löytyy planeetan absoluuttista parhaimmistoa jokaiselle pelipaikalle. Keskikenttä on edelleen maailman paras kokonaisuus. Hyökkäys on kuitenkin kaukana muista absoluuttisista huippuseuroista.

Loukkaantumisherkkä Gareth Bale ei ole koskaan lunastanut kovia odotuksia Bernabeulla. Zidanen luottomies Karim Benzema taas soveltui Ronaldon adjutantiksi, mutta hyökkäyksen ykkösmieheksi hänestä ei ole. Nuori Marco Asensio saattaa kehittyä maailman parhaimpien pelaajien joukkoon, mutta toistaiseksi vastuu oli liian suuri.

Hyökkäyspään ongelmat kärjistyivät hetki ennen potkuja, kun Real pelasi peräti kahdeksan tuntia ilman tehtyä maalia. On selvää, että Lopetegui epäonnistui hyökkäyspelin organisoinnissa, mutta pyynnöistä huolimatta hänelle ei annettu järin hyviä rakennuspalikoita.

Mihin Real Madrid on matkalla?

Valkoisen baletin tulevaisuus on kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen.

Myytti kovilla hintalapuilla hankittujen supertähtien sikermästä alkaa murtua. Kesällä 2014 hankittu James Rodriquez on Perezin edellinen rehellinen Pepsi-hankinta. Viimeisen viiden vuoden aikana Real on rahoittanut hankintojaan lähinnä myynneillä. Sen nettokulutus on vain reilut 50 miljoonaa euroa miinuksella. Samassa ajassa omavaraisena pidetty Barcelona on kuluttanut myyntien jälkeen lähes 400 miljoonaa.

Realin tuleva valmentajanimitys tulee määrittelemään seuran suuntaa merkittävästi. Jos pestiin palkataan seuran pelaajalegendoihin kuuluva ja Castillasta tilapäiseksi päävalmentajaksi nostettu Santiago Solari, on linjaveto selvä. Seura pyrkii koulimaan nuorista pelaajista tähtiä.

Kasvatusstrategia kuulostaa Real Madridin suhteen absurdilta, mutta ei täysin typerältä, sillä seurassa riittää potentiaalisia nuorukaisia. Asensio, Dani CeballosMarcos LlorenteFederico ValverdeJesus Vallejo ja Theo Hernandez edustavat kaikki tulevaisuutta. Tänä kesänä seuraan saapui superlupaava 18-vuotias Vinicius Junior ja ensi kesänä Madridiin rantautuu Viniciuksen maanmies Rodrygo Santosista. Seura on maksanut teini-ikäisistä brasseista yhteensä lähes 100 miljoonaa euroa.

Toinen valmentajakandidaatti on tiettävästi Antonio Conte. Vaativan italialaisen tulo tarkoittaisi imperiumin vastaiskua. Lähes maanisesti nyanssitason yksityiskohtia viilaava Conte on tuloksen tekijä, ei niinkään pelaajien kehittäjä. Hän pisti Chelsean pelin nopeasti kuosiin ja rallatteli ylivoimaiseen mestaruuteen debyyttikaudellaan Englannissa. Toisella Blues-kaudella näkyi kuitenkin se, ettei Conte ole prosessivalmentaja. Hänen tinkimätön tyylinsä väsytti pelaajat niin fyysisesti kuin henkisesti.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja.

Toimittajan täytyy kyetä mahdollisimman objektiiviseen tilanteiden tulkintaan, mutta Julen Lopeteguita ei voi olla säälimättä. Baskiluotsi on saanut nyt kahdet potkut viiden kuukauden sisään ja sitä kautta jopa tärvännyt mahdollisuutensa valmentaa absoluuttisella huipulla. Molemmilla kerroilla hän on joutunut olosuhteiden uhriksi.

Kansikuva: David Ramos/Getty Images