Maailman katseet kohdistuvat pian Venäjälle, kun jalkapallon MM-kisat käynnistävät. Kisoja pelataan 11 eri kaupungissa ja 12 eri stadionilla. Kisojen valmistelut eivät ole sujuneet täysin ongelmitta, sillä monet projektit viivästyivät ja budjetit ylittyivät reilusti. Kaikki on kuitenkin nyt valmista ja Venäjä ei ole kuluissa säästellyt, sillä näyttämönä toimii toinen toistaan hienompia pyhättöjä. Varsinkin vesi toimii yhdistävänä tekijänä, sillä valtaosa stadioneista on veden välittömässä läheisyydessä. Tässä esittelyt kaikista kisakaupungeista ja stadioneista.
Moskova
Venäjän pääkaupunki Moskova toimii luonnollisesti kisojen päänäyttämönä. Noin 12 miljoonan asukkaan kaupungissa pelataan kahdella stadionilla yhteensä 12 ottelua, jotka sisältävät muun muassa kisojen avauspelin sekä loppuottelun. Pelkästään alkulohkoissa kaupungissa pelaa peräti 16 eri joukkuetta ja Moskovaan odotetaankin jopa miljoonaa turistia kisojen aikana. Venäjällä suhtaudutaan vakavasti turvallisuuteen kisojen aikana ja maahan on säädetty erittäin tiukkoja lakeja yhteenottojen kitkemiseksi. Esimerkiksi Moskovassa alkoholia ei saa myydä ottelupäivinä tai tätä edeltävänä päivänä. Väkijuoman nauttiminen onnistuu tällöin ainoastaan stadioneilla tai FIFA:n virallisilla fan zoneilla.
Lužniki
- Kapasiteetti: 81 000
- Valmistunut: 1956 (remontoitu 2017)
- Kustannukset: 460 miljoonaa dollaria (vuoden 2017 remontin)
- Ottelut: Venäjä-Saudi-Arabia, Saksa-Meksiko, Portugali-Marokko, Tanska-Ranska, neljännesvälierä, välierä, loppuottelu
Muutaman kilometrin päässä Moskovan keskustasta sijaitseva Lužniki on yksi maanosan suurimpia stadioneita ja se isännöi ansaitusti kisojen pääottelut. Neuvostoliiton erinomainen menestyminen Helsingin olympialaisissa sai aikaan tarpeen uudelle ja mahtavalle stadionille, joka valmistuikin todella nopeassa tahdissa vuodeksi 1956. Venäjän maajoukkueen kotistadionia on sittemmin päivitetty useampaan otteeseen, viimeisimpänä juuri ennen kisoja, jolloin stadion meni lähes täysin uusiksi: esimerkiksi juoksurata poistettiin ja katsomot muovattiin kokonaan. Nimi ”Lužniki” tarkoittaa karkeasti käännettyjä niittyjä, mikä taas juontaa juurensa stadionin vierestä kulkevan joen ympäristöstä.
Spartak Stadium (Otkrytije Stadium)
- Kapasiteetti: 45 360
- Valmistunut: 2014
- Kustannukset: 430 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Argentiina-Islanti, Puola-Senegal, Belgia-Tunisia, Serbia-Brasilia, neljännesvälierä
Spartak Stadiumin rakennustyöt viivästyivät useaan otteeseen, mutta työt käynnistyivät viimein vuonna 2010 ja neljä vuotta myöhemmin vietettiin stadionin avajaisia. Venäjän suurseuroihin lukeutuva FK Spartak Moskova pelaa kotiottelunsa tällä uutuuttaan hohtavalla stadionilla, jonka erityispiirre on erittäin komea ulkokuori. Sen muodostavat sadat timantin muotoiset kuviot, jotka vaihtavat väriä aina tarpeen mukaan. Vanhan lentokentän tilalla Luoteis-Moskovassa sijaitsevan Spartak Stadiumin yhteyteen tullaan rakentamaan kisojen jälkeen paljon asuinrakennuksia.
Pietari
MM-kisat ovat tällä kertaa poikkeuksellisen lähellä Suomea, sillä reilun 150 kilometrin päässä rajasta sijaitseva Pietari on luonnollisesti yksi kisojen tärkeimmistä kaupungeista. Reilun viiden miljoonan asukkaan Pietari on myös MM-kisojen pohjoisin pelipaikka. Kulttuuristaan tunnettu historiallinen kaupunki on varsinkin turistien mieleen: Pietarissa vierailee vuosittain noin viisi miljoonaa turistia, mikä on Venäjän isoin lukema.
Saint Petersburg Stadium (Krestovsky Stadium)
- Kapasiteetti: 67 000
- Valmistunut: 2017
- Kustannukset: 1 miljardi
- Ottelut: Marokko-Iran, Venäjä-Egypti, Brasilia-Costa Rica, Nigeria-Argentiina,neljännesvälierä, välierä, pronssiottelu
Saint Petersburg Stadium (Stadion Krestovski kisojen ulkopuolella) sijaitsee erittäin komealla paikalla Ristisaarella, joka on Suomenlahden rannalla Pietarin edustalla oleva hieman alle neljän neliökilometrin kokoinen saari. Stadion on ollut paljon otsikoissa jo ennen kisoja: sen rakentaminen alkoi jo vuonna 2007, mutta monien takaiskujen ja viivästysten jälkeen se valmistui vasta vuonna 2017. Lisäksi sen kustannukset nousivat moninkertaisesti prosessin aikana ja tuloksena oli yksi maailman kalleimmista stadioneista. Lopputulos on toki upea: stadionilla on esimerkiksi liukuva kenttä ja siirrettävä katto. Pietarilainen suurseura Zenit pelaa kotiottelunsa tässä hulppeassa pyhätössä.
Sotši
Mustanmeren rannalla sijaitseva Sotši nousi urheilukansan tietoisuuteen viimeistään vuonna 2014, kun kaupunki isännöi talviolympialaisia. Samasta vuodesta lähtien siellä on järjestetty Formula 1 -osakilpailu ja nyt kaupunki pääsee myös MM-kisojen näyttämöksi. Kaupunkiin tehtiin valtava kasvojenkohotus olympialaisten myötä ja nykyään Sotši onkin äärimmäisen moderni kaupunki sekä varmasti houkutteleva kohde kisaturisteille. Kisojen eteläisin paikkakunta on perinteinen turistikaupunki ja asukasmäärältään se mahtuu juuri Venäjän 50. suurimman kaupungin joukkoon, mikä tekee siitä kisojen toiseksi pienimmän kaupungin.
Fisht Stadium (Sotšin olympiastadion)
- Kapasiteetti: 41 220
- Valmistunut: 2013
- Kustannukset: 779 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Portugali-Espanja, Belgia-Panama, Saksa-Ruotsi, Australia-Peru, neljännesvälierä, välierä
Sotšin stadion rakennettiin talviolympialaisia varten, jolloin siellä järjestettiin kisojen avajais- ja päättäjäisseremoniat. Stadionia remontoitiin kuitenkin reilusti tämän jälkeen paremmin ulkokäyttöön sopivaksi, mikä maksoi lopulta hieman vajaat 50 miljoonaa dollaria. Fisht Stadium on saanut nimensä Kaukasuksilla olevasta Mount Fishistä, joka tarkoittaa paikallisella kielellä karkeasti käännettynä ”valkohuippua”. Stadionin ulkomuodossa ollaankin pyritty mukailemaan nimenomaan vuoren huippua. Fisht sekä Torinon olympiastadionin ovat ainoat stadionit maailmassa, jotka ovat isännöineet sekä talviolympialaisia sekä jalkapallon MM-kisoja.
Kazan
Reilun 1,2 miljoonan asukkaan Kazan on Venäjän kuudenneksi suurin kaupunki. Kazan on yksi Venäjän vanhimmista kaupungeista ja sen asema on historiallisestikin merkitsevä. Se sijaitsee Volga- ja Kazanka -jokien yhtymäkohdassa, joten kaupungin rooli kaupankäynnin, teollisuuden, liikenteen sekä kulttuurin suhteen on ollut merkittävä. Nykyään kaupungissa on valtavan tarjonnan myötä erinomaiset mahdollisuudet opiskella ja Kazanissa onkin yli 180 000 opiskelijaa, minkä lisäksi kaupunki asuttaa ihmisiä yli sadasta eri kansalaisuudesta. Kazan on myös perinteinen urheilukaupunki ja siellä pitävät majaa muun muassa Rubin Kazan (jalkapallo), Ak Bars Kazan (jääkiekko), Dynamo-Kazan (jääpallo) sekä Zenit Kazan (lentopallo), jotka pelaavat kaikki lajiensa pääsarjoissa.
Kazan Arena
- Kapasiteetti: 45 379
- Valmistunut: 2013
- Kustannukset: 450 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Ranska-Australia, Iran-Espanja, Puola-Kolumbia, Etelä-Korea-Saksa, neljännesvälierä, puolivälierä
Kazan Arena rakennettiin alunperin vuoden 2013 Kesäuniversiadeja varten, jonka jälkeen se muovattiin jalkapalloa varten. Areenan on suunnitellut sama firma kuin Emirates Stadiumin ja Wembleyn Lontoossa, joten pieniä yhtäläisyyksiä on havaittavissa, vaikka mittakaava onkin pienempi. Kazan Arenan ulkokuoressa on yksi maailman suurimmista ulkoisista näytöistä, mikä tekee stadionista erittäin näyttävän. Yläpuolelta katsottuna stadion muistuttaa vesililjaa, johon on saatu inspiraatiota läheisestä Kazanka-joesta.
Nižni Novogrod
Reilun 400 kilometrin päässä Moskovasta sijaitseva Nižni Novogrod on niin ikään erittäin merkittävä kaupunki rikkaan historiansa sekä kulttuurinsa puolesta. Kulttuuria ja merkittäviä historiallisia kohteita pursuava kaupunki sijaitsee niin ikään Volga-joen varrella, mikä on vaikuttanut kaupunkiin valtavasti. Pian 800 vuotta täyttävässä kaupungissa asuu tänä päivänä reilut 1,2 miljoonaa asukasta.
Nižni Novogrod Stadium
- Kapasiteetti: 44 899
- Valmistunut: 2018
- Kustannukset: 290 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Ruotsi-Etelä-Korea, Argentiina-Kroatia, Englanti-Panama, Sveitsi-Costa Rica, neljännesvälierä, puolivälierä
Nižni Novogrod Stadium sijaitsee hienolla paikalla Volga-joen rannalla keskellä historiallisia rakennuksia, mikä onkin otettu huomioon stadionia suunnitellessa. Nižni Novogrod Stadium on erittäin näyttävä rakennus ja sen muotoilun sekä värimaailman epävirallisia teemoja ovat vesi ja tuuli, mikä ilmenee esimerkiksi värityksessä. Stadionin rakentaminen alkoi vuonna 2015 ja se valmistui kuluvan vuoden puolella. Rakennusvaiheen aikana kaupungin seurajoukkueiden suhteen on tapahtunut paljon. Ykkösseura FK Volga Nižni Novogrod nousi pääsarjaan kaudeksi 2011-12, mutta meni konkurssiin vuonna 2016. Vuonna 2015 perustettu farmijoukkue jatkaa seuran perintöä nyt Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja tulee pelaamaan jatkossa kotiottelunsa tällä uudella stadionilla.
Samara
Samara on niin ikään muodostunut Volga-joen rannalla ja tänäpäivänä se on koti noin 1,2 miljoonalle asukkaalle, mikä tekee siitä Venäjän yhdeksänneksi suurimman kaupungin. Samara toimi jopa Neuvostoliiton toisena pääkaupunkina toisen maailmansodan aikana, kun Moskova oli uhattuna. Samara on tullut tunnetuksi Venäjän avaruustoiminnan keskuksena.
Samara Arena (Cosmos Arena)
- Kapasiteetti: 44 918
- Valmistunut: 2018
- Kustannukset: 320 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Costa Rica-Serbia, Tanska-Australia, Uruguay-Venäjä, Senegal-Kolumbia, neljännesvälierä, puolivälierä
Samara Arenan kantava teema on vähemmän yllättäen avaruus, ja stadion totteleekin kisojen jälkeen nimeä Cosmos Arena. Samara Arenaa suunniteltiin alunperin rakennettavaksi kaupungin eteläpuolelle autiolle saarelle, minne ei johtanut edes ainuttakaan siltaa vielä siinä vaiheessa, muusta infrastruktuurista puhumattakaan. Järki vei kuitenkin lopulta voiton ja areena rakennettiin lopulta pohjoisempaan kaupungin alueelle. Viivästyksistä johtuen stadionin rakentaminen alkoi vasta vuonna 2014 ja se valmistui juuri viime hetkillä ennen kisojen alkua. Kisojen jälkeen se toimii kotikenttänä PFK Krylja Sovetoville, joka nousi ensi kaudeksi takaisin Venäjän pääsarjaan.
Rostov-na-Donu
1,1 miljoonan asukkaan Rostov-na-Donu on Etelä-Venäjän tärkein teollisuuskaupunki ja keskeinen rautateiden solmukohta. Myös sijainti vesistöjen lähellä on korostanut sen asemaa: kaupunki sijaitsee Don-joen suistossa lähellä Azovanmerta. Rostov-na-Donu ei ole kuitenkaan perinteinen venäläinen teollisuuskaupunki, vaan Rostovin alueen pääkaupungissa yhdistyvät historia ja nykyaika. Rostov-na-Donu on teollisuuskaupungiksi poikkeuksellisen viihtyisä ja sen merkitys esimerkiksi kulttuurin suhteen on suuri, sillä se on eteläisen Venäjän kulttuurikeskus. Kaupungissa on myös erinomaiset mahdollisuudet opiskella, minkä takia siellä asuu paljon nuoria.
Rostov Arena
- Kapasiteetti: 45 000
- Valmistunut: 2018
- Kustannukset: 313 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Brasilia-Sveitsi, Uruguay-Saudi-Arabia, Etelä-Korea-Meksiko, Islanti-Kroatia, neljännesvälierä
Rostov Arena on varsin tyypillinen kisoja varten rakennettu stadion: siihen on haettu inspiraatiota vieressä kulkevasta Don-joesta, minkä lisäksi stadionin rakennustyöt viivästyivät alkuperäisistä suunnitelmista. Areenan rakennustyöt alkoivat vuonna 2014 ja valmista tuli lopulta kuluvan vuoden puolella. Rostov Arenan on tarkoitus olla sysäys uudelle kaupungin keskustalle, sillä se on rakennettu eteläiseen Rostoviin, kun taas kaupungin varsinainen keskusta sijaitsee pohjoisemmassa. Kisojen jälkeen se toimii Venäjän pääsarjassa pelaavan FK Rostovin kotikenttänä.
Kaliningrad
Kaliningrad on Itämeren rannalla sijaitsevan Kaliningradin alueen pääkaupunki. Saksalaiset ristiretkeläiset perustivat kaupungin 1200-luvulla ja se tunnettiin Königsberginä aina vuoteen 1946 asti. Neuvostoliitto valtasi alueen vuonna 1945 ja kaupunki kärsi pahoja vaurioita rajuissa taisteluissa. Alue siirtyi Neuvostoliitolle samana vuonna ja kaupunki nimettiin lopulta Kaliningradiksi. Värikkään historian myötä kaupungissa kohtaavat itäinen ja läntinen kulttuuri. Kisojen läntisimmässä pelipaikassa on alle 500 000 asukasta ja se on toiseksi pienin kisakaupunki. Välimatkaa kisojen itäisimpään kaupunkiin, Jekaterinburgiin, on peräti yli 3000 kilometriä.
Kaliningrad Stadium (Arena Baltika)
- Kapasiteetti: 35 212
- Valmistunut: 2018
- Kustannukset: 257 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Kroatia-Nigeria, Serbia-Sveitsi, Espanja-Marokko, Englanti-Belgia
Kaliningrad Stadium on rakennettu Oktyabrskyn saarelle, joka oli käytännössä koskematon ennen uutta stadionia. Tämän projektin onkin tarkoitus kehittää aluetta ja stadionin läheisyyteen on tulossa paljon muita rakennuksia. Kaliningrad Stadiumiin on haettu inspiraatiota ja yksityiskohtia Bayern Münchenin kotistadionista Allianz Arenasta. Kaliningrad Stadiumin rakennustöitä värittivät viivästykset sekä konkurssit ja stadion valmistuikin vasta toukokuussa 2018. Kisojen jälkeen stadion toimii Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan FK Baltika Kaliningradin kotikenttänä. Joukkue on pelannut alemmilla sarjatasoilla vuodesta 1999 lähtien ja päättyneellä kaudella sen yleisökeskiarvo oli hieman alle 3500. Stadionilta tullaankin poistamaan 10 000 penkkiä kisojen jälkeen.
Volgograd
Volgogradissa asuu reilu miljoona ihmistä ja kaupunki on merkittävä teollisuuskeskus Etelä-Venäjällä Volgan varrella. Kaupungin historia on värikäs ja sodat ovat jättäneet siihen poikkeuksellisen suuren jäljen. Volgogradissa käytiin toisessa maailmansodassa kuuluisa Stalingradin taistelu, mikä on yksi eniten uhreja sotatoimissa vaatineista taisteluista ja se tuhosi kaupungin täysin, mutta se rakennettiin uusiksi vuosina 1946-58. Kaupunki saikin Neuvostoliitossa sankarikaupungin arvonimen: saman arvon ovat saaneet vain 11 muuta kaupunkia. Vuonna 1961 kaupungin nimi vaihdettiin Stalingradista Vologradiin, mikä on jakanut mielipiteitä rajusti ja päätöksen peruuttamista on vaadittu äänekkäästi. Volograd käyttää itsestään nimeä Stalingrad vuosittain viiden päivän ajan voitonpäivästä alkaen. Volgogradin kuuluisimpia nähtävyyksiä on Stalingradin taistelun uhrien muistolle tehty Äiti synnyinmaa -patsas. 87 metriä korkea muistomerkki onkin Venäjän suurin patsas ja vuoteen 1989 asti se oli maailman suurin patsas.
Volgograd Arena
- Kapasiteetti: 45 568
- Valmistunut: 2018
- Kustannukset: 264 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Tunisia-Englanti, Nigeria-Islanti, Saudi-Arabia-Egypti, Japani-Puola
Volga-joen varrelle, Äiti synnyinmaan välittömään läheisyyteen rakennettu Volgograd Arena sijaitsee äärimmäisen komealla paikalla. Uudelle pyhätölle teki tilaa Central Stadium, joka avattiin vuonna 1962, mutta purettiin tuoreen areenan tieltä. Kuluvan vuoden puolella valmistuneen stadionin erikoisuus on kaapeleilla lepäävä katto, kun taas ulkokuoreen on haettu inspiraatiota paikallisesta viinin valmistusmenetelmästä sekä voitonpäivän ilotulituksesta. Volgograd Arena tulee toimimaan kisojen jälkeen kotikenttänä SK Rotor Volgogradille, joka pelaa Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.
Saransk
Kuten monissa muissakin kisakaupungeissa, vesi on tärkeässä roolissa myös Saranskin suhteen, vaikka kaupunki sijaitseekin sisämaassa. 1600-luvulla perustettu kaupunki on muotoutunut jokien yhtymäkohtaan Volgan vesistöalueelle ja se on kisakaupungeista toiseksi lähinnä Moskovaa, kun etäisyyttä pääkaupunkiin on reilut 600 kilometriä. Saranskissa on vain noin 300 000 asukasta, mikä tekee siitä pienimmän kisakaupungin. Saransk on tunnettu erittäin urheilullisena kaupunkina ja fasiliteetit eri lajien harrastamiseen ovat huipputasoa, vaikka ammattiurheilussa kaupunki ei pärjääkään vertailussa maan suurimmille kaupungeille. Saranskin ylpeys on FC Mordovia Saransk, jonka kohokohtana on esiintyminen pääsarjassa kolmena kautena 2010-luvulla.
Mordovia Arena
- Kapasiteetti: 44 442
- Valmistunut: 2018
- Kustannukset: 300 miljoonaa dollaria
- Ottelut: Peru-Tanska, Kolumbia-Japani, Iran-Portugali, Panama-Tunisia
Mordovia Arena noudattaa muista stadioneista tuttua kaavaa. Se on rakennettu Insar-joen varteen kaupungin keskustaan ja myös tämän stadionin rakentaminen viivästyi alkuperäisistä suunnitelmista: projekti alkoi vuonna 2010 ja monien takaiskujen jälkeen valmista tuli lopulta vasta kuluvana vuoden puolella hieman ennen kisoja. Mordovia Arenan väritys on muihin stadioneihin verrattuna erilainen, sillä sen hallitsevat värit ovat oranssi, punainen ja valkoinen. Kisojen jälkeen sen kapasiteettia lasketaan noin kolmasosalla ja stadionia tullaan hyödyntämään monien muidenkin lajien osalta, vaikka se toimiikin FC Mordovia Saranskin kotikenttänä.
Jekaterinburg
Jekaterinburg on kisojen itäisin kaupunki ja se sijaitsee Uralvuorten keskiosassa. 1700-luvulla perustetusta kaupungista on muodostunut eräänlainen portti Euroopan ja Aasian välillä. Jekaterinburg nimi oli vuoteen 1991 asti Sverdlovsk ja kaupunki teollistui nopeasti toisen maailmansodan aikoihin, kun kaupunkiin siirrettiin paljon Neuvostoliiton teollisuuslaitoksia. Sverdlovsk olikin ulkomaalaisilta suljettu kaupunki, kun siellä sijaitsi merkittävä osa maan puolustusteollisuutta. Tänä päivänä Jekaterinburgissa asuu lähes 1,5 miljoonaa ihmistä ja se on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki.
Ekaterinburg Arena (Jekaterinburgin keskusstadion)
- Kapasiteetti: 35 696
- Valmistunut: 1957 (remontoitu 2017)
- Kustannukset: 202 miljoonaa dollaria (vuoden 2017 remontin)
- Ottelut: Egypti-Uruguay, Ranska-Peru, Japani-Senegal, Meksiko-Ruotsi
Jekaterinburgin keskusstadion on rakennettu jo vuonna 1957, mutta vuosina 2006-2011 sitä päivitettiin vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Viimeisin remontti stadionille tehtiin juuri ennen kisoja, kun se muovattiin vastaamaan FIFA:n vaatimuksia. Suurin haaste oli yleisökapasiteetin kasvattaminen, kun FIFA:n vaatimuksien mukaan stadioneille pitää mahtua vähintään 35 000 katsojaa. Tämän suhteen käytettiin paljon luovuutta, kun Jekaterinburgiin rakennettiin stadionin ulkopuolelle ulottuvat lisäkatsomot maalien taakse, mitkä nostavat kapasiteettiä tarpeeksi. Nämä katsomot poistuvat kisojen jälkeen, jolloin areena palaa FK Ural Ekaterinburgin kotistadioniksi. Vaikka areenaa on päivitetty modernimpaan suuntaan, niin osia alkuperäisestä stadionista on silti haluttu säilyttää, kuten legendaarinen pääsisäänkäynti.
Lähteet:
Kansikuva: Dennis Grombkowski/Getty Images)