Veikkausliigan alkukauden topit ja flopit: Nuoria maalitykkejä, liekehtiviä konkareita ja lakeuksien sirkus

Ruutu LogoSeuraa parasta kotimaista jalkapallosarjaa suorana Ruutu+ -palvelussa.

Kotoinen Veikkausliiga jäi lähes kahden viikon mittaiselle maajoukkuetauolle, joten nyt on oiva aika vetää tiivistahtista alkukautta yhteen. Tämän teimme kokoamalla topit ja flopit -listan, jossa arvioitiin alkukauden onnistujia ja epäonnistujia.

Flopit

5. TPS:n kotivire

Sarjanousija Turun Palloseura on hyvin valmennettu joukkue, jonka pelaaminen kentän kahdella alimmalla kolmanneksella on ollut mallikasta. Sarjan pienin budjetti näkyy kuitenkin karusti hyökkäyspäässä. Maalinteko on ollut turkulaisille tervanjuontia etenkin kotinurmella, sillä sarjajumbo ei ole maalannut vielä kertaakaan kuudessa kotipelissään. TPS:n pitäisi jollain ilveellä kaivaa kuvetta maaleja sylkevään hyökkääjään, sillä kokenut Mika Ääritalo on tällä hetkellä Palloseuran ainoa mitat täyttävä hyökkäyspään pelaaja.

4. Huhtikuun kenttäsekoilut

Sarjan alkua värittivät erinäiset kenttäongelmat, kun luonnonnurmet eivät olleet pelikunnossa pitkän talven jäljiltä. Liiga suhtautui nihkeästi ottelusiirtoihin, joten TPS:n kotiavaus pelattiin Valkeakoskella ja Ilveksen Helsingissä. Kummassakin pelissä oli alle 1000 katsojaa. Lopulta liiga suostui siirtämään muutamia pelejä, mutta yleisesti ottaen koko touhusta jäi vahva puuhastelun maku.

3. Mestaruustaiston ratkeaminen

Ylivoimaisilla resursseilla operoivan HJK:n voittaminen pitkässä sarjassa on kova tehtävä, johon harvalla on eväitä. Alkukauden perusteella mestaruustaisto näyttää olevan paketissa, sillä Klubi on kiskaissut jo 10 pisteen kaulan sarjan kärjessä. Klubin ylivoima on varsin surullista etenkin siitä syystä, ettei helsinkiläisjoukkue ole pelillisesti vakuuttanut. Kärkihaastajaksi povattu KuPS on menettänyt pisteitä heikon viimeistelyn sekä oman pään sekoilujen takia ja SJK on ollut totaalisessa kaaoksessa. Sikäli, kun HJK välttää täydellisen sulamisen, juhlii se jälleen ylivoimaista mestaruutta.

2. Ruudun lähetykset

Veikkausliigaa näyttävä Sanoma (Ruutu+/IS-TV) markkinoi sarjan palaavan ”kauniimpana kuin koskaan”. Komea mainoslause on ollut pahemman luokan sumutusta, sillä alkukauden lähetykset ovat olleet kaikkea muuta kuin hyvin tehtyjä. Sanoma kilpailutti Veikkausliigan tuotannosta vastaavan alihankkijan, joka päätyi Kepit.TV nimiselle yhtiölle. Aiemmin jenkkifutista tehneellä tuotantoyhtiöllä on ollut lievästi sanottuna homma hakusessa. Toisinaan peleissä on ollut kamera vinossa, välillä on puuttunut ääni ja monesti lähetykset ovat pätkineet pahasti, jolloin esimerkiksi maaleja on jäänyt näkemättä. Tuotantoyhtiö on myös ollut kyvytön tuottamaan välittömiä hidastuksia tiukoista tilanteista ja esimerkiksi maaleissa näkyy usein vain muutaman sekunnin pätkä, eikä tilannetta, mikä täysosumaan johti. Veikkausliigan lähetykset ovatkin hyvä esimerkki siitä, ettei halvin tekijä ole välttämättä se kaikkein paras.

1. Seinäjoen Sirkus

SJK lähti palauttamaan kunniaansa surkean ja kaksi valmentajavaihdosta käsittäneen viime kauden jälkeen, mutta on vajonnut entistä syvemmälle. Seinäjokiset ovat tällä hetkellä sarjassa sijalla 10. pistekeskiarvon ollessa alle piste per ottelu. SJK on tehnyt vaivaiset kahdeksan maalia, mikä on sarjan heikoin lukema yhdessä TPS:n kanssa. Joukkueen rakennus on mennyt pahasti pieleen, sillä ryhmästä ei löydy käytännössä ollenkaan laitapelaajia, kun taas keskustaan on ylitarjontaa. Tommi Kautonen sai odotetut ja ansaitut potkut, kun sarjan toiseksi kalleimman joukkueen pelaaminen näytti pitkän talven ryhmää valmistaneen Augen alaisuudessa luokattoman heikolta. Aleksei Eremenko Seniorin startti on ollut nihkeä, mutta hän saanee työrauhan, sillä entinen Jaro-luotsi on tiettävästi ollut pitkään Raimo Sarajärven kiikarissa – ja kuten todettua, ei hänelle jäänyt ryhmä ole dynamiikaltaan ihanteellinen.

Pappa-Eremenkolla riittää työmaata SJK:n kanssa. (Toni Hekkala/AOP)

Topit

5. FC Lahti

FC Lahti majailee sarjassa neljäntenä, joukkueen kerättyä 11 ottelusta mukavat 20 pistettä. Mustien kuhnureiden alkukausi on ollut mainio, sillä sen alkuohjelma on ollut haastava. Joukkue on muun muassa kohdannut HJK:n ja KuPS:n vieraissa. Siitä huolimatta toistaiseksi ainoan tappionsa Lahti kärsi Rovaniemellä. Lahti lähti kauteen sarjan neljänneksi pienimmällä budjetilla, jonka seura on hyödyntänyt erinomaisesti. Esimerkiksi Viron maajoukkuemiehet Henri Anier sekä Artjom Dmitriev ovat olleet loistavia, sarjan parhaasta torjujasta Aleksandr Vasjutinista puhumattakaan. Toni Korkeakunnas on tehnyt jälleen erinomaista työtä ja on viemässä ryhmäänsä kohti mitaleita.

4. Kovavireiset konkarit

Veikkausliiga on ollut viime vuosina nuorten tähtien näyteikkuna. Alkukaudella valokeilaan ovat tunkeutuneet myös konkarit, jotka ovat esiintyneet edukseen. Toukokuun joukkueeseen valittu HJK-kapteeni Rafinha, 35, on ollut odotetun vahva, mutta hänen ohella esimerkiksi viidesti osunut Sebastian Strandvall, 31, on pelannut mainion alkukauden. VPS:n paras maalintekijä on IS-tähtipörssissä sijalla 5. Takaisin pohjoiseen palannut Juho Mäkelä, 34, on maalannut PS Kemille kolmesti ja TPS:n Mika Ääritalo on summannut tehot 3+3. Syksyllä 31 vuotta täyttävä Inter-kapteeni Timo Furuholm voitaneen myös lukea konkariksi. Furkka on maalannut viidesti ja valittu ottelun parhaaksi pelaajaksi kolme kertaa.

3. RoPS

Alkukauden yllättäjästä ei ole kahta sanaa. Putoamistaistoon liki jokaisessa ennakossa povattu Rovaniemen Palloseura keikkui pitkään sarjan kärjessä. Maaottelutauolle lähdettäessä se on 21 pisteellä kolmantena. Toni Koskelan mukanaan tuoma pelitaparemontti näytti talvella liian rajulta, mutta sarjakauden alkaessa nuori ryhmä oli valmiimpi, mitä kukaan uumoili. Etenkin parikymppiset HJK-hylkiöt Lucas Lingman ja Lassi Lappalainen ovat olleet fantastisia. RoPS on kunnostautunut aidosti laadukasta jalkapalloa pelaavana joukkueena, joka on hyvin organisoitu ja liikuttaa palloa fiksusti. Mitali voi olla liian kova tavoite kapealla materiaalilla pelaavalle joukkueelle, mutta sarjapaikan puolesta napapiirillä ei tarvitse jännittää.

2. Joao Klauss de Mello

HJK:n hyökkääjähankinnat venyivät lähelle kauden alkua, mutta hyvää kannatti odottaa. Bundesliiga-seura Hoffenheimistä lainattu brassihyökkääjä Joao Klauss de Mello johtaa liigan maalipörssiä 11 osumallaan. 21-vuotiaan Klaussin maalitehtailu on ollut hurjaa, sillä hän on tarvinnut maalien tekemiseen 934 minuuttia. Vuosi sitten runsaasti ylisanoja kerännyt Alfredo Morelos teki samaiset 11 maalia 983:n minuuttiin. Klaussin komean alkukauden lisäarvoa nostaa se, että etenkin HJK:n laitapelaaminen on ollut nihkeää, eikä joukkue ole dominoinut pelejä viime kauden tapaan. Erinomaisesti viimeistelevä kärki on tehnyt tukun tärkeitä maaleja, sillä hänen osumistaan peräti viisi on ollut ottelun voittomaali. Klaussia voi hyvällä omalla tunnolla tituleerata HJK:n talismaaniksi.

1. Rasmus Karjalainen

KuPS:n paitaan vaihtanut Rasmus Karjalainen on ollut alkukauden komeetta. (Matti Raivio/AOP)

Oululaislähtöinen Rasmus Karjalainen, 22, löi läpi jo viime kaudella Kemissä. Kuopioon siirtynyt hyökkääjä on kuitenkin ottanut viime kauden hopeamitalistin paidassa seuraavan kehitysaskeleen. Oikealla laidalla tai kärjessä viihtyvä Karjalainen on maalannut jo peräti 10 kertaa. Hänen taakseen tehdyissä maaleissa jää TPS ja SJK. Karjalaisen haistelee maalipaikat erittäin hyvin, mutta hänen suurin vahvuutensa on loistava potkutekniikka, mikä näkyy laadukkaana viimeistelynä. Alkukauden komeetta sai palkinnon fantastisista otteistaan, kun Markku Kanerva kutsui nuorukaisen Huuhkajien mukaan kesäkuun maaotteluihin.

Kansikuva: Toni Hekkala / All Over Press