Lauantaina pyörähtää käyntiin Confederations Cup, eli maanosaliittojen cup, tuttavallisemmin MM-kisojen esikisat. Venäjällä pelattava turnaus on järjestyksessään kahdeksas, mutta ei lähes 25-vuotisesta historiasta huolimatta ole juurikaan arvostusta haalinut. Tulevasta turnauksesta uhkaa tulla kaikkien aikojen farssi, joka koettelee FIFA:n pahasti kolhiintunutta imagoa entisestään.
Confederations cupia ollaan pidetty varsin vähäpätöisenä turnauksena ja sen voittaminen on jotakuinkin yhtä suuri uroteko kuin eri maissa pelattavien supercuppien ”valloittaminen”. Toisaalta maanosaliittojen välien selvittely viheriöillä on mukava lisä huippujalkapallottomaan kesään.
Confederations cup täytyy nähdä ennen kaikkea harjoitusturnauksena, joka tarjoaa maille oivan sauman harjoitella pelaamistaan ja vieläpä muiden maanosien eri pelikulttuurien joukkueita vastaan. Järin suurta arvostusta turnaus ei kuitenkaan nauti, sillä hallitsevan maailmanmestari Saksan päävalmentaja Joachim Löw päästi Mesut Özilin, Mats Hummelsin tai Manuel Neuerin kaltaiset kokeneet Die Mannschaft -jyrät kesälomille ja valitsi ryhmäänsä pelkästään nuorempia pelaajia.
Saksalaisten A- ja B-miehistöjen välillä oleva ryhmä on kuitenkin pienin tulevan turnauksen huolista. Lipunmyynti on sakannut pahemman kerran, eikä lipuista olla myyty kuin reilu neljännes. Vahvasti muovisena pidetty turnaus uhkaa kasvaa täydellisen farssin mittoihin.
Tämä ei toki ole uutta, sillä kahdeksan vuotta sitten Etelä-Afrikassa FIFA jakoi lippuja ilmaiseksi saadakseen stadioneille täytettä. Ottaen huomioon Venäjän valtiolliset suurvaltapyrkimykset ja siihen olennaisesti liittyvät imagokysymykset, ei vastaavanlainen tilanne olisi yllättävää Venäjälläkään.
Pietarin uusi areena on farssien farssi
Turnauksen päänäyttämönä toimii Venäjän presidentti Vladimir Putinin kotikaupunkiin Pietariin noussut uusi stadion, Krestovsky Arena. Lähes 70 000 katsojaa vetävällä stadionilla on määrä pelata kisojen avausottelu isäntämaa Venäjän ja Uuden-Seelannin välillä. Zenitin uusi kotipyhättö toimii myös heinäkuun 2. päivä pelattavan finaalin näyttämönä.
Pietarin uusi areena kuvastaa surullisella tavalla sitä, miksi kisoja ei pitäisi Venäjällä järjestää. Alun perin stadionin piti olla valmis jo vuonna 2008, mutta se otettiin virallisesti käyttöön vasta tänä keväänä. Myös kustannukset ovat kuusinkertaistuneet alkuperäisistä, vuonna 2006 laadituista suunnitelmista.
Zenitin FC Uralia vastaan pelattua ensimmäistä kotiottelua uudella stadionilla huhtikuun 22. päivä saapui seuraamaan vain 20 000 katsojaa. Pari viikkoa myöhemmin stadionin lehtereillä oli 30 000 katsojaa, kun Zenit hävisi Terek Groznylle.
Uuden ja uljaan stadionin nurmi meni kahden pelin aikana kuitenkin niin surkeaan kuntoon, että Zenit pelasi kauden viimeisen kotipelinsä vanhalla Petrovskiy-stadionilla. Nyt Krestovsky Stadiumilla pitäisi pelata viikon sisään kolme matsia ja finaali viikon päästä viimeisestä alkusarjan pelistä.
Venäläisten epäonneksi uuden stadionin ongelmat eivät rajoitu huonoon nurmeen ja viivästyneeseen rakentamiseen. Arvostettu brittilehti Guardian teki kesäkuun alussa jutun, jossa kerrottiin pietarilaisten käyttäneen etenkin pohjoiskorealaista työvoimaa. Vierastyöläisten oloja kuvataan artikkelissa orjamaiseksi, eikä pitkiä päiviä tekeville työläisille ole suotu pitkään aikaan vapaapäiviä. Jutun mukaan pohjoiskorealaisille maksettiin lähemmäs kellon ympäri menneistä työpäivistä noin 10-15 dollaria. Kaiken huippuna Pohjois-Korean valtion väitetään netonneen lähes 2,5 miljoonaa dollaria työntekijöiden lähettämisellä.
FIFA:n korruptio haisee Venäjältä asti
Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on ollut myrskyn silmässä jo pidemmän aikaa. Lienee sanomattakin selvää, että vähäpätöisenä pidetty Confederations Cup on jalkapallon kattojärjestön keino rahastaa, koska turnauksella ei ole minkäänlaista arvostusta kenenkään silmissä.
Toissa vuonna alkanut korruptiovyyhti tuskin tuli kenellekään yllätyksenä Venäjälle ja Qatariin myönnettyjen MM-kisojen myötä. Toukokuun lopussa järjestöä johtava sveitsiläinen Gianni Infatino myönsi Pietarin stadionin työläisten joutuneen ihmisoikeusrikkomusten kohteeksi. FIFA ei kuitenkaan ole missään vaiheessa – ainakaan julkisesti – harkinnut ottavansa ensi kesän MM-kisoja pois Venäjältä.
Ei siitäkään huolimatta, että Venäjä loukkasi toisen valtion suvereniteettia liittämällä Ukrainaan kuuluvan Krimin itseensä tai että maa polkee muun muassa vähemmistöjen oikeuksia tämän tästä.
FIFA:n korruptio on joko niin syvällä, ettei se kykene radikaaliin päätökseen tai se ei halua ottaa osaa maailmanpoliittisiin tapahtumiin. Jos kyseessä on jälkimmäinen vaihtoehto, on FIFA pahasti hakoteillä. ”Maailman kansainvälisimmän kielen” kattojärjestön ei tietenkään tarvitse toimia länsimaisten arvojen äänitorvena, mutta pahasti korruptoituneen ja kansainvälisiä sopimuksia rikkoneen Venäjän toiminnan katsominen läpi sormien ei anna järin hyvää kuvaa FIFA:n arvoista. Ei myöskään se, että Qatarissa on jo nyt kuollut satoja rakennusmiehiä ja, että maa on eristetty poliittisesti terrorismia tukevien kytkösten johdosta, eikä FIFA ole siitäkään huolimatta halukas ottamaan kisoja pois rikkaasta arabimaasta.
Mutta jos palataan hetkeksi lauantaina alkavaan turnaukseen, on edessä luultavasti yksi kaikkien aikojen väsyneimmistä ”arvoturnauksista”. Venäjä, Uusi-Seelanti, Chile, Saksa, Portugali, Australia, Meksiko ja Kamerun ratkovat seuraavien viikkojen aikana paremmuutensa. Joukkueet varmasti pyrkivät ottamaan turnauksesta hyödyn irti, mutta uhkakuvana on, että Pietarissa, Kazanissa, Sotšissa ja Moskovassa pelataan puolityhjille katsomoille.
Se, että MM-kisat ja sitä myötä Confederations Cup pelataan Venäjällä on FIFA:n kannalta noloa jo itsessään. Jos orjatyövoimalla rakennettujen stadioneiden lehtereet huutavat tyhjyyttään ja Pietarin alusta muuttuu pelikelvottomaksi, ollaan pahemman luokan farssin äärellä.
Toisaalta konttaaminen voisi olla vain positiivista. FIFA on niin mätä organisaatio, että se pitäisi räjäyttää, että kuningaspeli saisi arvoisensa katto-organisaation.
Lähteet: The Guardian, Transfermarkt, World Soccer
Kansikuva: Shaun Botterill/Getty Images