Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!
Venäjän MM-kisojen alkulohkovaihe on nyt taputeltu. Draamaa ja tapahtumia riitti, sillä useamman lohkon jatkoonmenijät ratkesivat vasta viimeisten otteluiden viimeisillä minuuteilla. Kisoissa on nähty useita onnistujia, mutta myös paljon pettymyksiä. Päätimme listata alkulohkovaiheen kymmenen pahiten flopannutta pelaajaa.
10) Mohamed Salah, Egypti
Egypti lähti Venäjän MM-kisoihin erittäin kovin odotuksin. Afrikan perinteinen menestysmaa oli ensimmäistä kertaa liki 30 vuoteen mukana MM-lopputurnauksessa ja nyt Liverpoolissa tuhoisaa jälkeä tehneen Mohamed Salahin tähdittämän maan piti edetä alkulohkosta pudotuspelikierroksille. Toisin kuitenkin kävi, sillä lopulta Egypti oli yksi koko kisojen pahimmista pettymyksistä. Kolme tappiota helpohkossa alkulohkossa on tulos, mitä juuri kukaan ei osannut odottaa. Mo Salah ei lopulta ollut se talismaani, joka johdattaisi Egyptin sen kisahistorian ensimmäiseen voittoon. Olkapäävamman kanssa kamppaillut laituri oli kisoissa selkeästi puolikuntoinen eikä päässyt missään vaiheessa omalle huipputasolleen. Salah iski lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Egyptin ainoaksi jääneen maalin, mutta se on ennakko-odotuksiin peilaten laiha lohtu.
9) Wojciech Szczesny, Puola
Puolan piti olla Venäjän MM-kisojen musta hevonen. Maa pelasi loistavat karsinnat selviten kisoihin suvereenina lohkovoittajana omasta kovasta karsintalohkostaan. Puolan pelaajamateriaali on paperilla parempi kuin vuosiin ja maan kannattajilla oli kovat odotukset nimivahvaa jukkuetta kohtaan. Kesän kisat olivat kuitenkin pahemman luokan floppi, vaikka voitto Japanista hieman paransikin joukkueen fiiliksiä. Puolan joukkueesta löytyy monia pettymyksiä, mutta näkyvin epäonnistuja oli maan ykkösmaalivahti Wojciech Szczesny, joka teki kisoissa useamman kardinaalimunauksen. Erityisesti avausottelun virheet Senegalia vastaan osoittautuivat kohtalokkaiksi, sillä tasapelikin kyseisestä ottelusta olisi riittänyt viemään Puolan jatkoon omasta lohkostaan.
8) Antoine Griezmann, Ranska
Ranska ei päässyt vielä omalle huipputasolleen alkulohkojen kolmessa kamppailussa, mutta maa marssi silti ilman suurempia ongelmia jatkoon suvereenina lohkovoittajana. Ranska puolusti erinomaisesti, mutta supertähtien miehittämä hyökkäysosasto jätti paljon toivomisen varaa. Ranska teki vain kolme maalia ja erityisesti ykköstähti Antoine Griezmannin otteet jättivät paljon toivomisen varaa. Griezmann ei ole vielä päässyt lainkaan vauhtiin, osittain sekavista valmennuksellisista ratkaisuista johtuen. Atletico Madridin tähden ja Paul Pogban sovittaminen samaan aikaan kentälle on haaste, jota maan päävalmentaja Didier Deschamps ei ole kyennyt missään vaiheessa täysin ratkaisemaan. Griezmann on ennenkin petrannut pelien koventuessa ja Ranskassa toivotaan, että mies löytää vireensä ennen neljännesvälieräottelua. Tuolloin vastaan asettuu Argentiinaa, joka ei ole suupala Ranskalle edes kaiken kisoissa nähdyn sekamelskan jälkeen.
7) Gabriel Jesus, Brasilia
Monen mielestä Brasilia on ollut toistaiseksi selvästi koko kisojen paras joukkue. Tiivisti puolustava ja vaarallisesti hyökkäävä maa oli alkulohkovaiheessa vakuuttava ja mikä tärkeintä, brassien peli tuntuu kehittyvän ottelu ottelulta parempaan suuntaan. Ainoat kysymysmerkit liittyvät hyökkäyspelaamiseen, sillä maan ykköskärki Gabriel Jesus ei vielä ole avannut kisojen maalisaldoaan. Mainion kauden Manchester Cityssä pelannut Jesus nauttii Brasilian päävalmentajan Titen luottamusta, vaikka kisoissa monipuolinen hyökkääjä on ollut kaukana omasta huipputasostaan. Brasilian kannattajien keskuudessa onkin keskusteltu paljon siitä, tulisiko Jesusin olla avauskokoonpanossa tosipelien alkaessa. Vaihtopenkillä vuoroaan nimittäin odottelee Liverpoolin tähtipelaaja Roberto Firmino, joka monen mielestä ansaitsisi näyttöpaikan alisuorittavan Jesusin tilalla.
6) Mats Hummels, Saksa
Mats Hummels on kiistatta yksi maailman parhaista toppareista, mutta 29-vuotiaana miehen ura näyttää olevan vahvassa alamäessä. Bayern Munchenin kasvatti ei aikoinaan saanut näyttöpaikkaa kasvattajaseurassaan ja läpimurto jalkapallomaailman eliittiin tapahtui Dortmundin riveissä. Hummels oli Jurgen Kloppin valmentaman joukkueen avainpelaaja ja moni ihasteli pallovarman puolustajan eleganttia pelityyliä. Kaksi vuotta sitten Hummels siirtyi kovan kohun saattelemana takaisin Muncheniin ja kaksi edellistä kautta ovat sujuneet melko hajanaiseti. Loukkaantumiset ovat riivanneet Hummelsia, joka ei enää tunnu olevan yhtä dominoiva pelaaja kuin vielä muutama vuosi sitten. Kesän kisoissa Saksan puolustuspeli ei toiminut lainkaan ja Hummelsin yhteispeli seuratoveri Jerome Boatengin kanssa oli kaukana toivotusta. Saksan pelitasapaino Venjäjän kisoissa ei toiminut lainkaan ja topparipari tuntui joutuneen tekemättömän paikan eteen, kun Saksan vastustajat löysivät joka ottelussa valtavasti tilaa Saksan puolustuslinjan edestä.
5) David De Gea, Espanja
David De Gea on kiistatta yksi maailman parhaista maalivahdeista. Manchester Unitedin viime vuodet ovat sujuneet vaisuhkosti, mutta De Gea on lukuisine paraatipelastuksineen pelastanut joukkueensa usein pinteestä. De Gea tekee harvoin virheitä, mutta Venäjän kisoissa Espanjan ykkösmaalivahti on näyttänyt tavallista epävarmemmalta. Avausottelu Espanjaa vastaan oli täysi katastrofi, kun mies imasi Cristiano Ronaldon heppoisen laukauksen taakseen. Myös Marokkoa vastaan selän taakse livahti kaksi maalia ja toistaiseksi De Gea on esittänyt turnauksessa vain yhen torjunnan. Espanjalla on kaikki mahdollisuudet edetä turnauksessa pitkälle, mutta De Gean on ehdottomasti noustava omalle huipputasolleen, sillä pudotuspeleissä nähdyille virheille ei enää ole varaa.
4) Javier Mascherano, Argentiina
Javier Mascherano on yksi jalkapallohistorian parhaista puolustavista keskikenttäpelaajista. Mies siirtyi aikoinaan kovan kohun saattelemana West Hamiin, mutta todellisen läpimurtonsa hän teki Liverpoolin keskikentällä. Barcelonan riveissä Mascheranosta kehittyi kokonaisvaltainen ja dominoiva keskikenttäpelaaja, joka pelasi ilman ongelmia tarvittaessa myös topparina. Uransa huippuvuosina Mascherano oli elegantti pelaaja, joka teki harvoin virheitä. Nyt 34-vuotiaana mies tuntuu olevan pelkkä varjo vanhasta itsestään. Kesän kisoissa keskikentällä pelanneen pelurin ohi on tultu oikealta ja vasemmalta ja Argentiinan pelin sekavuus on korostanut Mascheranon heikkouksia entisestään. Mascherano lukee yhä peliä erinomaisesti, mutta miehen jalka ei nouse enää riittävän nopeasti. Moni on sitä mieltä, että Mascherano pelaa juuri nyt niin huonoa jalkapalloa, että hänet olisi penkitettävä pudotuspelivaiheen ensimmäisessä ottelussa Ranskaa vastaan.
3) Thomas Muller, Saksa
28-vuotias Thomas Muller on kaikkien aikojen kahdeksanneksi eniten maaleja MM-kisoissa tehnyt pelaaja. Innokkaimmat jopa toivoivat salaa, että kymmenen maalia MM-kisoissa tehnyt Muller pystyisi näiden kisojen aikana nousemaan Miroslav Klosen rinnalle kisahistorian parhaaksi maalintekijäksi, mutta lopulta Bayern Munchenin hyökkääjä ei osunut kisoissa kertaakaan maalipuiden väliin. Mullerin kaksi edellistä kautta ovat olleet vaikeita, sillä tehokkaana tunnettu pelaaja ei ole iskenyt maaleja totutulla tahdilla. Jo seurajoukkueesta tutuksi tullut alisuoriutuminen jatkui kesän kisoissa, sillä monelle Muller oli alkulohkovaiheen suurin yksittäinen pettymys. Bayern Munchenin kasvatti on mielenkiintoinen pelaaja, sillä hänellä ei ole mitään näyttäviä vahvuuksia. Parhaimmillaan Muller on kuitenkin aina siellä missä tapahtuu, mutta Venäjällä hän näytti lähinnä liian kovaan paikkaan joutuneelta alasarjapelaajalta. Joachim Löw on aina luottanut omiin luottoratsuihinsa, mutta heikkojen otteiden myötä Muller jopa putosi Saksan avauskokoonpanosta ratkaisevaan Etelä-Korea otteluun. Tämä kertonee kaiken Mullerin kisaesityksistä.
2) Sergej Milinkovic-Savic, Serbia
Venäjän kisojen piti olla se hetki, jolloin Sergej Milinkovic-Savic nousee lopullisesti kansainväliseksi supertähdeksi. Isokokoinen keskikenttäpelaaja pelasi loistavan kauden Serie A:n Laziossa nousten sarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Keskikentän monipuolisuusihme oli parhaimmillaan suorastaan dominoiva, sillä omalla huipputasollaan pelaavaa Milinkovic-Savicia on liki mahdoton pysäyttää. Serbian piti olla kisojen potentiaalinen yllättäjä, mutta maa pelasi lopulta varsin heikot kisat jääden alkulohkoon. Milinkovic-Savic floppasi pahemman kerran, sillä hän ei esittänyt kisoissa pelaamissaan kolmessa ottelussa mitään konkreettista. Mies pääsi pelaamaan parhaalla pelipaikallaan keskikentän vapaassa roolissa, mutta kisoissa hän jai auttamatta Dusan Tadicin varjoon. Milinkovic-Savic vaelteli pelin ulkopuolella ja hän oli pallossa paljon vähemmän kun etukäteen toivottiin. Italiassa ollaan varmasti tällä hetkellä hyvin pettyneitä, sillä näiden kisojen myötä Milinkovic-Savicin arvon piti nousta entisestään. Nyt moni seura varmasti harkitsee, haluavatko he sijoittaa Lazion haluamaa liki sataa miljoonaa pelaajaan, joka epäonnistui uransa toistaiseksi isoimmassa näyttöpaikassa.
1) Mesut Özil, Saksa
Arsenalin ja Saksan maajoukkueen hyökkäävän keskikenttäpelaajan Mesut Özilin kisat menivät niin pieleeen kuin vain mahdollista on. Kaikki alkoi jo muutama viikko ennen kisojen alkua, kun Özin poseerasi yhdessä Ilkay Gundoganin kanssa valokuvassa Turkin kiistellyn diktaattorin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Kuva aiheutti valtavan kohun Saksassa ja maan kisoja edeltäneissä harjoitusotteluissa maan kannattajat vihelsivät aina Özilin koskiessa palloon. Itse kisoissa Özil alisuoritti kahdessa pelaamassaan ottelussa. Kuvaavaa onkin se, että Saksan ainoa voitto tuli ottelussa Ruotsi vastaan ja tuolloin Özin istui koko ottelun vaihtopenkillä. Kahdessa pelaamassaan ottelussa Özil esiintyi erittäin vaisusti vaellellen jatkuvasti pelitapahtumien ulkopuolella. Hänen piti olla Toni Kroosin ohella Saksan pääasiallinen pelinrakentaja, mutta Özilin anti Saksan hyökkäyspelaamiselle jäi lopulta hyvin vähäiseksi. Erdogan-kohun takia Özilistä on maalailtu Saksan floppaamisen pääsyylistä ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja on juuri nyt yksi koko Saksan vihatuimmista ihmisistä.
Kansikuva: Alexander Hassenstein/Getty Images