Alkulohkot on taputeltu ja kahdeksan joukkuetta on palannut jo kotimaihinsa. Onkin aika tarkastella alkulohkojen suurimpia pettymyksiä.
5. Tšekki
Hyvin sujuneet karsinnat herättivät odotuksia 12 vuoden takaisen välieräjoukkueen suhteen suhteen. Tšekki voitti oman karsintalohkonsa jättäen taakseen Islannin, Turkin sekä Hollannin. Eivätkä kisat täysin penkin alle menneetkään, vaikka joukkue arvottiin kenties vaativimpaan lohkoon. Kahden ensimmäisen pelin myötä taskussa oli piste Kroatiaa kanssa pelatun tasapelin myötä. Listapaikka irtosikin viimeisen ottelun Turkki-tappion myötä. Tšekin taso ailahteli paljon ja joukkue oli liian riippuvainen puolikuntoisesta Tomas Rosickystä.
4. Ruotsi
Kukaan tuskin odotti Ruotsilta finaalipaikkaa, mutta paikka pudotuspeleissä olisi ehdottomasti ollut saavutettavissa. Lohko ei ollut se helpoin mahdollinen, kun pudotuspelipaikoista piti taistella Belgian ja Italian kanssa. Ruotsi sai ensimmäisen laukauksen maalia kohti vasta päätöskamppailussa Belgiaa vastaan, mikä summaa hyvin länsinaapurimme turnauksen. Zlatan Ibrahimovic jäi liian yksi ja tähtipelaajien puuttuessa rinnalta, ei joukkueen ainoasta supertähdestä saatu parasta terää irti. Zlatanin komea maajoukkueura tuli päätökseen, mikä voi tehdä ihan hyvää Ruotsille. Välillä palloa yritettiin pelata väkisin Zlatanille, vaikka parempiakin vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla. Kolllektiivisella ja tiivillä joukkuepelillä Ruotsi voi pärjätä tulevissa kisoissa paremmin, sillä joukkueessa on paljon potentiaalisia tulevaisuuden huippunimiä.
3. Ukraina
Ukrainan kisataival oli tyly: nolla tehtyä ja viisi päästettyä maalia, kun vastaavasti karsinnoissa joukkue päästi kymmenessä ottelussa neljä maalia ja teki 14. Jo Ukrainan kisoihin valmistautuminen sujui heikosti, sillä joukkueen avainpelaajat ottivat yhteen harjoituksissa. Kisoissa Ukraina oli yksinkertaisesti liian kovassa seurassa, vaikka samassa lohkossa oli muun muassa Pohjois-Irlanti. Joukkueen tähtipelaajat Andri Jarmolenko sekä Jevhen Konopljanka jäivät liian yksin hyökkäyspäässä, ja kuten nolla tehtyä maalia osoittaa, ruuti oli todella märkää yksittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta.
2. Venäjä
Venäjän kisat olivat farssi niin pelikentällä kuin katsomossa. Turnaus alkoi lupaavasti, kun joukkue nousi viime hetkien maalilla tasoihin Englantia vastaan. Seuraavissa peleissä tuloksena oli tylyt tappiot ennakolta heikompia Slovakiaa sekä Walesia vastaan, ja varsinkin päätöspeli Walesia vastaan oli suorastaan häpeällinen. Venäjä lähti kisoihin varsin kokeneella joukkueella ja tiedossa on varmasti isoja muutoksia ennen kahden vuoden päästä järjestettäviä kotikisoja. Ensimmäinen muutos tapahtui jo, kun päävalmentaja Leonid Slutski erosi heti kisataipaleen päätyttyä.
1. Itävalta
FIFA:n rankingin kymmenes sija mairittelee Itävaltaa eikä se kerro absoluuttista totuutta joukkueiden tasosta, mutta silti Itävallan kisat oli valtava pettymys. Joukkue pääsi ennakkoon heikoimpaan lohkoon yhdessä Portugalin, Islannin sekä Unkarin kanssa. Tuloksena oli yksi tehty maali ja yhtä monta pistettä. Itävalta loisti karsinnoissa ja sen perusteella joukkueelta oli varaa odottaa minimissään paikkaa pudotuspeleissä. Itävalta voitti karsintalohkonsa keräten kymmenestä ottelusta 28 pistettä, mikä oli karsintojen toiseksi paras lukema Englannin jälkeen. Kisoissa kone ei kuitenkaan lähtenyt oikeastaan missään vaiheessa käyntiin ja kaikki kulminoitui joukkueen suurimpaan tähteen David Alabaan, joka oli täysin yössä.
Myös Portugali oli lähellä paikkaa listalla, sillä helposta alkulohkosta huolimatta joukkue ei voittanut yhtään ottelua. Portugalin pelit kuitenkin jatkuvat pudotuspeleissä ja kaikki on täysin auki, joten Cristiano Ronaldo kumppaneineen säästyi listapaikalta.
Kansikuva: Getty