Valioliigan siirtokatsaus – kaikkien aikojen kausi on pedattu

Siirtoikkuna sulkeutui kuun vaihteessa ja voi pojat kuinka paljon Valioliigaseurat polttivat rahaa kesän aikana. Yhteensä yli miljardin puntaa uusiin pelaajiin käyttäneistä seuroista peräti kolmetoista rikkoi kesän aikana oman siirtoennätyksensä. Faneille.comin Valioliigatoimittajat Janne KainulainenRoope LiimatainanEemeli Kosonen ja Jaakko Tiira perkasivat kaikki keskeisimmät siirrot ja analysoivat mitä kukanenkin sai ja mitä jäätiin kaipaamaan.

Leicester

Keskeisimmät hankinnat: Islam Slimani (Sporting CP, £25,5M), Ahmed Musa (CSKA Moskova, £16,5M), Nampalys Mendy (OGC Nice, £13M), Bartosz Kaputska (Cracovia Krakow, £7,5M), Ron-Robert Zieler (Hannover 96, £3M), Luiz Hernandez (Sporting Gijon, ilmainen)

Keskeisimmät lähtijät: N’Golo Kante (Chelsea, £30,5M), Andrej Kramaric (Hoffenheim, £8,5M), Richie De Laet (Aston Villa, £2M), Gökhan Inler (Besiktas, ilmainen), Mark Schwarzer (lopetti)

Netto: -24M£

Mitä tuovat peliin? 

Huhut veivät Leicesterin tähtipelaajia moniin eri osoitteisiin sensaatiomaisen kauden jälkeen, mutta lopulta vain N’Golo Kante nosti kytkintä ja muut tärkeät lenkit jäivät vielä mestarin riveihin. Kanten suoraksi tuuraajaksi saapui lähes identtinen Nampalys Mendy ja hänen lisäkseen muut hankinnat täydentävät rivejä ja tuovat reilusti lisää laajuutta ennenstään kapeaan materiaaliin. Hankinnat ovat mielenkiintoisia ja etenkin tuulennopean Ahmed Musan ja vasta 19-vuotiaan EM-kisoissa loistaneen puolalaisen Bartosz Kaputskan otteet tulee ottaa seurantaan.

Mitä olisi tarvittu?

Ketut tekivät kesällä niin sanotun torjuntavoiton ja saivat yhtä miestä lukuunottamatta pidettyä mestaruusjoukkueensa kasassa. Puolustukseen hankittiin vain yksi mies, ilmaissiirrolla saapunut toppari Luiz Hernandez, joten alakerta jäi huomattavan kapeaksi. Myöskään keskikentän keskustaan ei ole liikaa hyviä vaihtoehtoja. Kun ottelukalenterista löytyy viime kaudesta poiketen Mestarien liigan matseja, tulee rasitus tulee olemaan huomattavasti kovempaa. Lisähankinnat puolustukseen tai keskikentälle eivät olisi olleet pahitteeksi.

Osuma: Ahmed Musa. Nigerialainen sopii Claudio Ranierin pelitapaan kuin nenä päähän. Viime kaudella pystypalloilla tavoiteltiin usein melko yksin jäänyttä Jamie Vardya, joka vikkeline kinttuineen kirmasi usein vastustajan puolustuksen selustaan. Musan lähtönopeus on vielä Vardyakin räjähtävämpi, joten pystypallojen viljelyä ei ole syytä unohtaa jatkossakaan repertuaarista. Musa on epäitsekäs pelaaja ja uuttera työntekijä, joten Vardy ja kumppanit tulevat varmasti myös nauttimaan nigerialaisen tarjoiluista.

Huti: Islam Slimani. Sportingista tullut kärkipelaaja on mielenkiintoinen pelimies, mutta hänellä on iso riski jäädä suuren hintalappunsa kanssa reilusti halvemman Musan ja viime kauden komeetan Vardyn taakse hyökkääjähierarkiassa. Loikka Portugalin pääsarjasta Valioliigaan on iso ja algerialaisella on paljon todistettavaa yrittäessään maaleillaan maksaa Kettujen seurahistorian kalleinta siirtosummaa takaisin.

Arvio: Odotuksiin nähden siirtoikkuna sujui hienosti ja pahimmat uhkakuvat ykköstykkien menettämisestä eivät toteutuneet. Mendylla on todella suuret saappaat täytettävänään, eikä Kanten jättämää aukkoa pysty moni pelaaja maailmassa hoitamaan. Leveyttä on nyt viime kauteen nähden enemmän, kuten europelien alkamisen vuoksi tuleekin olla. Kaiken kaikkiaan kolme kertaa seuran siirtoennätyksen kesän aikana rikkoneiden mestareiden ikkuna oli onnistunut.

Arsenal

Keskeisimmät hankinnat: Granit Xhaka (Mönchengladbach, £39M), Shkodran Mustafi (Valencia, £35M), Lucas Perez (Deportivo, £17M), Takuma Asano (Sanfrecce Hiroshima, £3,5M), Rob Holding (Bolton, £2,5M)

Keskeisimmät lähtijät: Jack Wilshere (Bournemouth, laina), Mikel Arteta (Lopetti), Mathieu Flamini (?),  Tomas Rosicky (Sparta Praha, ilmainen), Callum Chambers (Middlesbrough, laina),  Joel Campbell (Sporting Lissabon, laina), Serge Gnabry (Werder Bremen, £4M), Wellington Silva (Fluminese, £2,5M), Isaac Hayden (Newcastle, £2,5M), Takuma Asano (Stuttgart, laina)

Netto: -85M£

Mitä tuovat peliin?

Loppuen lopuksi Arsenal täytti kuin täyttikin ne pahimmat puutteet mitä materiaalista löytyi. Jo viime kausi osoitti Tykkimiesten kaipaavan uutta avauksen topparia, joka tuli Shkodran Mustafin muodossa. Saksalainen maailmanmestari maksoi Tykkimiehillä arviolta 35 miljoonaa puntaa, mikä tekee Mustafista yhden kaikkien aikojen kalleimmista puolustajista. Arsene Wenger yritti tiettävästi houkutella Jamie Vardya Emiratesille, mutta Leicester-kärjen kieltäydyttyä siirrosta, hankki Wenger lopulta Lucas Perezin, jota voisi tituleerata Espanjan jamievardyksi. Perez tuo Tykkimiesten hyökkäykseen ennenkaikkea nopeutta ja tarjoaa sitä kautta erilaisia variaatioita Wengerille. Jo alkukesästä tullut Granit Xhaka on osoittanut tasonsa kauden avauspeleissä. Sveitsiläinen liikuttaa pelivälinettä ihailtavalla varmuudelle, eikä Arsenal näin ollen ole enää niin riippuvainen Santi Cazorlan pelin rytmitystaidoista.

Mitä olisi tarvittu?

Vaikka Arsenal hankki hyökkääjän, on 27-vuotias Perez täysi kysymysmerkki. Hieman vanhemmalla iällä kukkaan puhjennut espanjalainen iski Deportivolle viime kaudella 17 La Liga -osumaa, mutta mikään takuuvarma maalipyssy Perez ei ole. Voihan toki olla, että Perez takoo yli 20 sarjamaalia, mutta ainakin lähtökohtaisesti Arsenal olisi kaivannut meritoituneempaa maalipyssyä. Myöskin laituriosasto olisi kaivannut vahvistusta. Arsenal oli pitkään Riyad Mahrezin perässä, mutta algerialainen jäi lopulta Leicesteriin. Vasenjalkaisena laitapelaajana Mahrez olisi sopinut täydellisesti Tykkimiesten oikealle reunustalle, joka ei ole joukkueen vakuuttavin osa-alue tällä hetkellä.

Osuma: Shkodran Mustafi. Valenciasta tullut toppari ei ollut halpa, mutta lähtökohtaisesti Mustafin pitäisi olla huippuhankinta Arsenalilta. Toppariksi nuori (24) Mustafi on fyysinen, liikkuva ja osaa pelata palloa myös jalalla. Toisin sanoen saksalainen on moderni huipputoppari.

Saksan maajoukkuetoppari Shkodran Mustafi vahistaa merkittävästi Tykkimiesten peräpäätä. Kuva: Getty

Saksan maajoukkuetoppari Shkodran Mustafi vahistaa merkittävästi Tykkimiesten peräpäätä. Kuva: Getty

Huti: Takuma Asano. Japanin liigasta saapunut Asano ei ollut mikään ison profiilin hankinta Arsenalilta, vaan seura tulee luultavasti tekemään reilusti voittoa japanilaisen paitamyynneillä. Japanilaishyökkääjä väläytteli toki olympialaisissa, mutta Stuttgartiin lainattua Asanoa on vaikea nähdä Arsenalin tapaisen huippujoukkueen avauskokoonpanossa.

Arvio: Maailmanluokan kärkipelaaja jäi edelleen saamatta, mutta ottaen huomioon Wengerin saamattomuuden siirtomarkkinoilla oli ikkuna lopulta yllättävän hyvä Arsenalille. Joukkue ei menettänyt yhtäkään tärkeää pelaajaa ja vahvistui muutamalla laatupelaajalla.

Tottenham

Keskeisimmät hankinnat: Victor Wanyama (Southampton, £12M), Vincent Janssen (AZ Alkmaar, £19M), Georges-Kevin N’koudou (Marseille, £9,5M), Pau Lopez (Espanyol, laina), Moussa Sissoko (Newcastle United, £30M)

Keskeisimmät lähtijät: Federico Fazio (Roma, laina), Nabil Bentaleb (FC Schalke 04, laina), Nacer Chadli (West Brom, £13M), Ryan Mason (Hull City, £13M), Clinton N’jie (Marseille, laina),

Netto: -29M£

Mitä tuovat peliin? Wanyama tuo tarvittavaa tasapainoa keskikentän alemmalle oksalle. Janssen tuo kaivattua leveyttä kapeaan hyökkäysmateriaaliin. Vastaavasti Moussa Sissoko pystyy pelaamaan käytännössä kaikissa keskikentän rooleissa ja nouri N’koudou tuo lisää kilpailua laituriosastolle.

Mitä olisi tarvittu? Alakertaan olisi tarvittu leveyttä, jotta Mestarien liigan rasituksen aiheuttamana joukkue voisi harrastaa enemmän kierrätystä. Lisäksi viime kauden kolmas sija olisi voitu kirkastaa, jos joku superpelaaja olisi tuotu sisään. Nyt näyttää siltä, ettei Lontoossa ollut tarpeeksi kunnianhimoa vahvistaa joukkuetta verrattuna muihin kärkiseuroihin.

Osuma: Vincent Janssen. Hollannin liigassa maaleja mättänyt Janssen on ollut kauden avausotteluissa pirteä. Vaikka kookkaan kärkimiehen maalihanat ovat yhä avaamatta on Janssen ihastuttanut erityisesti hurjalla työmoraalillaan. Näin ollen mieheltä voidaan odottaa nopeaakin murtautumista Valioliigan eliittiin.

Huti: Moussa Sissoko. Yhdet hyvät EM-kisat ja miehestä maksettiin 30 miljoonaa puntaa. Oikealla laidalla viihtyvä Sissoko ei pelkän viime kauden perusteella olisi edes 10 miljoonan punnan arvoinen, joten Newcastlen toimistolla hierottiin varmasti käsiä yhteen Sissokon dominoidessa EM-finaalia. Pidemmän otannan perusteella ranskalainen ei ole lähellekään avauksen pelaaja Spursissa.

Arvio: Periaatteessa Tottenhamilta ei ollut odotettavissa suurta mylläystä, sillä seura on tehnyt selkeän linjavedon ja haluaa panostaa nuoriin pelaajiin. Myös White Hart Lanen viereen nouseva uusi ja uljas stadion nielee paljon resursseja. Spurs kyllä teki muutamia hyviä hankintoja, mutta leveyttä, etenkin keskikentän hyökkääville paikoille olisi kaivattu. Ei mitenkään erityisen loistokas ikkuna.

Manchester City

Keskeisimmät hankinnat: Leroy Sane (Schalke 04, £42,5M), Nolito (Celta Vigo, £15,5M), Ilkay Gündogan (Dortmund, £23M), Oleksandr Zinchenko (FC Ufa, £1,5M), Gabriel Jesus (Palmeiras, £27M, saapuu tammikuussa), John Stones (Everton, £47M), Claudio Bravo (Barcelona, £15,5M), Marlos Moreno (Atletico Nacional, £4,5M)

Keskeisimmät lähtijät: Martin Demichelis (Espanyol, ilmainen), Joe Hart (Torino, laina), Wilfried Bony (Stoke City, laina), Samir Nasri (Sevilla, laina), Eliaquim Mangala (Valencia, laina), Marlos Moreno (Deportivo, laina)

Netto: -172M£

Mitä tuovat peliin? Leroy Sane ja Nolito tuovat tarvittua laatua laitapelaamiseen. Kunhan Ilkay Gündogan toipuu loukkaantumisestaan, on hän Pep Guardiolan pelisysteemissä avainasemassa joukkueen pelinrakentelun moottorina. John Stones on jo esittänyt lupaavia otteita puolustuspäässä ja hyväjalkaisena topparina hän on myös tärkeä pelaaja joukkueen pelinrakentelussa. Claudio Bravo on parempi jalalla kuin Torinoon vuokrattu Joe Hart, joten Bravo oli hyvin guardiolamainen hankinta.

Mitä olisi tarvittu? Laitapakit Kolarov, Zabaleta, Clichy ja Sagna ovat vanhuksia ja parhaat vuotensa pelanneet. City häviää muille kärkijoukkueille Englannissa ja Euroopassa pahasti laitapakkien vertailussa. Myös joukkueen konehuone on Cityn resursseilla operoivalle seuralle kummallisen kapea. Loukkaantumisherkkä Gündogan on käytännössä ainoa selkeä pelin rytmittäjä, eikä Fabian Delphin tai Fernandon tapaiset raapijat ole millään Cityn tasoisia pelimiehiä.

Osuma: John Stones. Hinnasta voidaan olla montaa mieltä, mutta Stones tuo kaivattua balanssia Citizensin alakertaan. Englantilaisen pestaaminen ei ollut pelkästään satsaus tulevaisuuteen, vaan Stones on jo nyt yksi futismaailman pätevimpiä pallollisia toppareita. Lisäksi 22-vuotias Stones on nuori ja vasta menossa kohti parhaita pelivuosiaan, joten manchesterissa saadaan nauttia miehen otteista vielä pitkään.

Huti: Ilkay Gündogan. Parhaimmillaan Saksan turkkilainen pelintekijä on planeetan eliittiä pelipaikallaan. Dortmundista tulleella pelurilla vaan on ollut suuria vaikeuksia pysyä kunnossa viime vuosina. Vaikka Cityn kassa on öljyrahojen myötä pohjaton, oli 23 miljoonaa puntaa kova korvaus pelaajasta, jonka loukkaantumishistoria on jo 26-vuotiaana todella murheellinen.

Arvio: Laitapakkia olisi huutanut sisään, mutta Pep tuli, näki ja osti. Kaikkia muita heikkoja pelipaikkoja vahvistettiin ja Guardiola näytti hauistaan. Sinällään Cityn siirtopolitiikka oli aiemmista vuosista poikkeavaan, että taivaansiniset ostivat paljon nuoria pelaajia ja merkittävimmistä tulijoista ainoastaan Nolito ja Bravo eivät ole 1990-luvulla syntyneitä. Onnistuneet kulutusjuhlat.

Manchester United

Keskeisimmät hankinnat: Zlatan Ibrahimovic (PSG, ilmainen), Paul Pogba (Juventus, £89M), Eric Bailly (Villarreal, £32,5M) Henrikh Mkhitaryan (Borussia Dortmund, £35,5M)

Keskeisimmät lähtijät: Victor Valdes (Middlesbrough, ilmainen) Paddy McNair (Sunderland, £4,5M) Adnan Januzaj (Sunderland, laina), Will Keane (Hull, £1M), Andreas Pereira (Granada, laina), James Wilson (Derby, laina) Guillermo Varela (Eintracht Frankfurt, laina), Cameron Borthwick-Jackson (Wolverhampton, laina), Nick Powell (Wigan, ilmainen)

Netto: -150M£

Mitä tuovat peliin? 

ManU laittoi Jose Mourinhon johdolla haisemaan kesällä, eikä rahapinojen kanssa pihtailtu. Kolmesta pelaajasta maksettiin yli 150 miljoonaa puntaa ja siihen päälle vielä ilmainen Zlatan Ibrahimovic. Kulutusjuhla on täysin perusteltu, sillä jalkapallomaailman jättiläinen on levännyt laakereillaan nyt kolme kautta putkeen ja kamelin selkä tulee katkaista välittömästi. Paul Pogban, Zlatanin ja Henrikh Mkhitaryan ovat todella kovan kaliiberin hankintoja, etenkin kun Punaiset paholaiset eivät ole mukana edes Mestarien liigassa. Uusien pelaajien myötä ManU on tekemässä vahvaa paluuta Valioliigan mestaruustaisteluun.

Mitä olisi tarvittu?

Neljä hankintaa saapuivat juuri niille pelipaikoille joihin joukkue eniten vahvistuksia kaipasi. Topparilinja on oikeastaan ainoa kysymysmerkkejä herättävä osa-alue. Eric Bailly on vasta 22-vuotias, joten melko nuorella ja ohuella materiaalilla Mourinho on keskuspuolustuksensa miehittänyt.

Osuma: Zlatan Ibrahimovic. on ilmaisella siirrolla loistava haku Manchesterin punaisilta. Ruotsalainen ei ole iästään (34) huolimatta osoittanut hyytymisen merkkejä, mistä kielii viime kaudella Ranskan pääsarjassa tehdyt 38 maalia 31 ottelussa. Marcus Rashford (18) ja Anthony Martial (20) ovat todella suuria talentteja, mutta heistä ei aivan vielä ole kantamaan yksin vastuuta yhden maailman suurimman seuran maalinteosta. Zlatanin vuoden tai ehkä todennäköisemmin kaksi kestävä visiitti antaa nuorikoille hyvää aikaa kehittyä yhä paremmiksi maalinsylkijöiksi. Wayne Rooneyn päivät huippujoukkueen puhtaana kärkenä lienee luetut.

Huti: Henrikh Mkhitaryan. Lähtökohtaisesti armenilaisen pelintekijän pitäisi olla huippuvahvistus ManU:lle, mutta ainakin toistaiseksi Mkhitaryania ei olla päästetty irti. Vaivaiset 59 minuuttia vaihtopelaajana esiintynyt Mkhitaryan voi toki nousta isoonkin rooliin kauden edetessä, mutta ainakin alun perusteella keskikenttämiehellä on eväät myös nousta uudeksi Shinji Kagawaksi, joka muuten tuli myös Dortmundista.

Arvio: Man United paukutteli kesällä henkseleitään koviten kaikista maailman joukkueista. Hankinnat ovat paperilla priimaa ja tulosta sopii odottaa syntyvän välittömästi. Joukkueen voi huoletta nostaa yhdeksi siirtoikkunan suurimmaksi onnistujaksi, ainakin näin ennakko-odotusten valossa.

Southampton

Keskeisimmät hankinnat: Sofiane Boufal (Lille, £16M), Pierre-Emile Höjbjerg (Bayern München £13M), Nathan Redmond (Norwich, £11,5M), Alex McCarthy (Crystal Palace, £4M), Jeremy Pied (Nice, ilmainen)

Keskeisimmät lähtijät: Sadio Mane (Liverpool, £35M), Graziano Pelle, (SD Luneng, £13M), Victor Wanyama (Tottenham, £12M), Juanmi (Real Sociedad, ilmainen), Paulo Gazzaniga (Rayo Vallecano, laina)

Netto: +20,5M£

Mitä tuovat peliin?

Southampton teki ehkä odotetustikin maltillisia liikkeitä siirtoikkunassa. Vahvistukset ovat pääosin keskikentälle, vaikkakin Boufal sekä Redmond viihtyvät myös hyökkäävissä rooleissa. Välittömiä sateentekijöitä ei saapunut, mutta Southampton on ennenkin osoittanut pystyvänsä kehittämään pelaajia erinomaisesti.

Mitä olisi tarvittu?

Southamptonin kokoonpano suorastaan huutaa kilpailua hyökkäyspäähän. Sadio Manea ja Graziano Pelleä ei paikattu käytännössä mitenkään. Southampton on tällä kaudella todella riippuvainen Shane Longin sekä Charlie Austinin onnistumisista. Toistaiseksi tulokset ovat kuitenkin olleet varsin heikkoja.

Osuma: Sofiane Boufal. 23-vuotias Boufal siirtyi Southamptoniin siirtoikkunan viimeisinä päivinä, joten debyytti Valioliigassa on vielä tekemättä. Lillestä saapunut hyökkäävä keskikenttämies tuo kuitenkin taitavana pelaajana kaivatun uuden ulottuvuuden Saintsin hyökkäyspäähän. Teki viime vuonna ensimmäisellä täydellä kaudellaan Ligue 1:ssä komeat 11 maalia.

Huti: Southampton ei hurskastellut siirtomarkkinoilla, joten huteja on vaikeaa löytää. Hankinnat olivat tarpeeseen tehtyjä eikä seura tuhlaillut ylimääräisiä euroja. Toki ilmaisella siirrolla saapunut Jeremy Pied ei olisi ollut välttämätön, koska Sotonilla on entuudestaan jo varsin kova puolustus.

Arvio: Southampton jäi jälleen siirtoikkunan jälkeen reiluhkosti plussan puolelle punnissa. Lompakkoa olisi voinut ehkä raottaa hieman enemmän, sillä hyökkäys olisi kenties vaatinut hieman vahvistusta, sen ovat osoittaneet jo ensimmäiset ottelut. Näin ei kuitenkaan käynyt, mikä tulee syömään Southamptonilta pisteitä kauden mittaan.

West Ham

Keskeisimmät hankinnat: André Ayew (Swansea, £20,5M), Manuel Lanzini (Al-Jazira, £10M), Arthur Masuaku (Olympiakos, £6M), Edimilson Fernandes (FC Sion, £5M), Simone Zaza (Juventus, laina), Jonathan Calleri (Maldonado, laina), Gökhan Töre (Besiktas, laina), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach, ilmainen), Sofiane Feghouli (Valencia, ilmainen), Alvaro Arbeloa (Real Madrid, ilmainen), Ashley Fletcher (Manchester United u23, ilmainen)

Keskeisimmät lähtijät: James Tomkins (Crystal Palace, £10M), Joey O’Brien (?), Enner Valencia (Everton, laina)

Netto: -43M£

Mitä tuovat peliin?

West Ham pisti kesällä haisemaan ja käytti uusiin pelaajiin yli 50 miljoonaa puntaa. Eniten riihikuivaa upposi Ayew’n hankkimiseen Swanseasta, mikä oli mielenkiintoinen peliliike. Ayew kun viihtyy parhaiten vasemmalla laidalla kuten myös Dimitri Payet. Toisaalta pelurit ovat vanhoja joukkuekavereita Marseillesta, joten kaksikon yhteispeli tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa. Hankinnat ovat kauttaaltaan pääosin hyökkäyspäähän, mikä olikin se eniten vahvistusta kaivannut osa-alue. Toki joukkue vahvisti myös puolustuspään vaihtoehtoja ja etenkin Olympiakosista tullut Masuaku on isossa roolissa Aaron Cresswellin parannellessa polveaan vielä pitkälle syksyyn.

Mitä olisi tarvittu?

West Ham tarvitsi hyökkäyspäähän lisää ruutia ja sitä lontoolaiset hankkivatkin. Rahaa paloi paljon, mutta loppujen lopuksi kasassa on varsin sekalainen seurakunta. Olisiko määrällisesti tarvinnut niin paljoa uusia pelaajia? Potentiaalia on paljon, ja onkin mielenkiintoista nähdä miten Slaven Bilic muodostaa jatkossa joukkueen hyökkäyskaluston. Kilpailua on ainakin paljon.

Valenciasta ilmaiseksi tullut Fegouli oli oiva kaappaus Hammersilta. Kuva: Getty

Valenciasta ilmaiseksi tullut Feghouli oli oiva kaappaus Hammersilta. Kuva: Getty

Osuma: Sofiane Feghouli. Ilmaisella siirrolla Valenciasta saapunut algerialainen oli kova kaappaus, sillä oikealla viihtyvälle laiturilla oli paljon kysyntää. Feghouli kuului jo useamman kauden ajan Valencian vakiokoonpanoon ja on tasainen suorittaja.

Huti: Alvaro Arbeloa. Real Madridissa kaiken voittanut laitapakki oli oikeastaan pakotettu vaihtamaan seuraa, kun vastuu valkoisissa jäi todella pieneksi. Ura on ollut viime vuodet melkoisessa vesiputouksessa ja vauhti on hidastunut paljon sitten parhaiden vuosien. Arbeloa ei ole enää Valioliigan kärkeen tähtäävien joukkueiden kalustoa.

Arvio: West Ham onnistui väistämään pahimmat luodit ja varsinkin Dimitri Payetin pitäminen oli kova temppu. Hyökkäyskalusto on vahvempi kuin viime vuonna, mutta on iso kysymysmerkki miten Bilic saa hitsattua joukkueen yhteen. West Hamissa on edelleen potentiaalia yllättäjäksi, mikäli kaikki menee kuin elokuvissa ja palaset loksahtelevat kohdilleen.

Liverpool

Keskeisimmät hankinnat: Sadio Mane (Southampton, £35M), Georginio Wijnaldum (Newcastle, £23,5M) Ragnar Klavan (Augsburg, £4M), Loris Karius (Mainz, £5,5M), Joel Matip (Schalke, ilmainen), Alexander Manninger (Augsburg, ilmainen)

Keskeisimmät lähtijät: Christian Benteke (Crystal Palace, £26,5M), Jordon Ibe (Bournemouth, £15M), Joe Allen (Stoke, £13M), Martin Skrtel (Fenerbahce, £5M), Luis Alberto (Lazio, £4M), Brad Smith (Bournemouth, £3M), Kolo Toure (Celtic, ilmainen) Joao Teixeira (Porto, ilmainen) Mario Balotelli (OGC Nice, ilmainen), Andre Wisdom (RB Salzburg, laina), Jon Flanagan (Burnley, laina), Lazar Markovic (Sporting CP, laina)

Netto: -0,5M£

Mitä tuovat peliin? 

Jürgen Klopp sai kesän aikaa hankkia omaan pelityyliinsä sopivia palasia ja myydä pois vääränlaiset pelaajat. Isolla rahalla siirtynyt Sadio Mane on juuri Kloppin näköinen pelaaja, jolla riittää vauhtia jaloisaan ja lisäksi hänellä on kyky tehdä maaleja. Mikäli saksalaisluotsi saa kitkettyä Manesta ailahtelevuuden pois, voi entinen Southampton-kiituri osoittautua todella kovaksi hankinnaksi. Takalinjoille saapui Kloppin kotimaan pääsarjasta Ragnar Klavan ja Joel Matip jotka paikkaavat pois lähtettyjen Martin Skrtelin ja Kolo Toureen jättämät aukot. Simon Mignoletin taso tolppien välissä ei ole oikeastaan koskaan ollut Liverpoolin arvolle sopiva ja vihdoin hänelle löytyi vaihtoehto Loris Kariuksen hankinnan myötä. Uusien palasten johdosta pitäisi Liverpoolin kyetä tällä kaudella huomattavasti viime kautta parempiin suorituksiin.

Mitä olisi tarvittu?

Phillippe Coutinho, Roberto Firmino ja Mane taitavat maalinteon, mutta siitä huolimatta yhden puhtaan ysin hankinta ei olisi ollut pahitteeksi. Daniel Sturridge on totta kai vastaus moniin kysymyksiin, mutta hänen kunnossa pysymisen varaan ei voi paljon laskea. Myös vasemman puolustajan tontille olisi ehdottomasti pitänyt löytää mitat täyttävä pelimies, ettei Kloppin tarvitsisi peluuttaa siellä keskikentän rooleissa normaalisti viihtyvää James Milneriä. Toistuvista sekoiluistaan tunnettua Alberto Morenoa Klopp ei voi peluuttaa kuin pakon edessä.

Osuma: Joel Matip. Kamerunilainen ei maksanut mitään, joten floppiriskiä ei ole. Sen sijaan kamerunilainen voi osoittautua loistavaksi hankinnaksi liverpoolilaisille. Nuoresta iästään (25) huolimatta Matip on varsin meritoitunut toppari, jolla on rutkasti kokemusta Saksan Bundesliigasta. Kaiken järjen mukaan hän on selkeä edistysaskel parhaat päivänsä nähneisiin Toureen ja Skrteliin verrattuna.

Huti: Geroginio Wijnaldum. Hollantilaisen debyyttikausi Valioliigassa ei joukkuetasolla sujunut kovinkaan ruusuisesti Newcastlen kauden päätyttyä katastrofaalisesti putoamiseen. Hollanin maajoukkuemies aloitti urakkansa hyvin, mutta sen jälkeen kausi jatkui siellä ja täällä väläytellen, mutta pääasiassa loistokkuus oli kaukana. Nyt edessä olisi harppaus eteepäin ja selässä reippaan 20 miljoonan punnan hintalappu. Työ ei ole helppo ja viime kaudesta tulee parantaa rutkasti.

Arvio: Saapuneiden pelaajien listalla ei mitään varsinaisia tähtistatuksen pelaajia ole, mutta Kloppilla ei paina nimet selässä, vaan tärkeintä on kasata joukkue sopivista siihen istuvista osista. Ihailtavalla tavalla Pool onnistui myymään ylijäämäpelaajiaan pois hyvällä hinnalla, tehden käytännössä nollatilin myyntien ja ostojen osalta. Siirtoikkunaa voi parista puutteesta huolimatta luonnehtia onnistuneeksi.

Stoke

Keskeisimmät hankinnat: Joe Allen (Liverpool, £13M), Ramadan Sobhi (Ahly, £4M), Wilfried Bony (Manchester City, laina), Ryan Sweeney (AFC Wimbledon, £250k), Bruno Martins Indi (Porto, laina)

Keskeisimmät lähtijät: Marc Wilson (Bournemouth, £2M), Philipp Wollscheid (Wolfsburg, laina), Joselu (Deportivo La Coruna, laina), Steve Sidwell (Brighton, ilmainen)

Netto: -16,5M£

Mitä tuovat peliin? 

Stoke tarvitsi hyökkäykseen vahvistusta ja sitä se sai lainaamalla Wilfried Bonyn Manchester Citystä. Bonyn taival Cityn riveissä ei mennyt aivan kuin elokuvissa, vaan norsunluurannikkoalainen jäi statistin rooliin. Nyt Stokessa avautuu kuitenkin tilaisuus saada ura uuteen nousuun. Siirto oli molempien osapuolten kannalta hyvä. Työteliäs Joe Allen oli täsmähankinta jo entuudestaan varsin vahvalle keskikentälle. Taitava ja tekninen Ramadan Sobhi tuo hyökkäykseen kaivattua juonikkuutta, mutta 19-vuotiasta egyptiläistä kohtaan ei voi ladata suuria odotuksia nuorukaisen ensimmäisellä kotimaan ulkopuolella vietetyllä kaudella.

Mitä olisi tarvittu?

Stoke pysyi lähtijöiden osalta varsin muuttumattomana viime kauteen verrattuna, mikä on useimmiten hyvä asia. Stoke ei ole poikkeus, vaan varsinkin hyökkäyspään vahvistusten myötä Stokella on iskukykyinen nippu kasassa. Hyökkäykseen tarvittiin kipeimmiten tekijämiehiä ja niitä myös saatiin. Tasaisen ryhmän käytännössä ainoa heikkous on puolustuksen kapeus. Ykkösvaihtoehdot ovat toki laadukkaita, mutta näiden jälkeen taso laskee todella paljon. Niinpä puolustus olisi kaivannut muutamia hyviä back up -pelaajia.

Osuma: Wilfried Bony. Täsmävahvistus hyökkäykseen. Teki Swansealle 54 ottelussa 26 maalia, ja saman tahdin toivotaan löytyvän Stokessakin. City-visiitti meni penkin alle, mutta mikäli Bony löytää jälleen itseluottamuksen, on Stokella käsissään kultakimpale.

Huti: Stoke teki vähän, mutta sitäkin fiksumpia hankintoja, joten huteja ei oikeastaan ole. Ryan Sweeneyn naaraaminen 250 000 punnalla ei tosin ollut välttämätön, mutta riski on kuitenkin todella pieni.

Arvio: Stokella oli jo entuudestaan varsin potentiaalinen nippu, mutta se aivan viimeinen terävyys taisteluun europaikoista puuttui. Uudet hankinnat olivat hyviä ja oikeille pelipaikoille, mikä nostaa hieman Stoken osakkeita.

Chelsea

Keskeisimmät hankinnat: Michy Batshuayi (Marseille, £33M), David Luiz (PSG, £33M), N’Golo Kante (Leicester, £30,5M), Marcos Alonso (Fiorentina, £19,5M), Eduardo (Dinamo Zagreb, £4,5M)

Keskeisimmät lähtijät: Papy Djilobodji (£8M), Juan Cuadrado (Juventus, laina), Stipe Perica (Udinese Calcio, £3,5M), Marko Marin (Olympiakos, £2,5M), Bertrand Traore (Ajax, laina), Loic Remy (Crystal Palace, laina), Mario Pasalic (AC Milan, laina), Abdul Rahman Baba (Schalke 04, laina)

Netto: -85M£

Mitä tuovat peliin? 

Chelsea vahvisti useampaa osa-aluetta ja ainoastaan Kante oli ainoa selkeä täsmävahvistus, joka tuli isoon tarpeeseen. Batshuayi on satsaus tulevaisuuteen eikä häneltä ole vielä tällä kaudella syytä odottaa ihmeitä, vaikka belgialainen onkin esiintynyt pirteästi kentälle päästessään. David Luiz saanee hyvin vastuuta varsinkin peliruuhkien keskellä, kuten myös mainion kauden Fiorentinassa pelannut vasen laitapakki Marcos Alonso, jolle Englannin kentät ovat entuudestaan tuttuja espanjalaisen edustettua Boltonia vuosina 2010-2013.

Mitä olisi tarvittu?

Chelsean paketti pysyi katastrofaalisesta viime kaudesta huolimatta varsin hyvin kasassa eikä managerin vaihduttua varsinaisiin jättihankintoihin ollut tarvetta. Monet joukkueen tähtipelaajista ovat palanneet vanhalle tutulle tasolleen, joten puntien tuhlaaminen olisi ollut haaskausta. Suurin kysymysmerkki on hyökkäyksen kohdalla, sillä Diego Costan saappaita täyttäviä kakkosvaihtoehtoa ei oikeastaan ole.

Osuma: N’Golo Kante. Leicesterin mestaruuden takuumiehiin lukeutunut ranskalainen on ottanut välittömästi paikkansa lontoolaisten keskikentältä. Kante tekee illasta toiseen paljon likaista työtä joukkueensa eteen ja on voittanut jo lyhyessä ajassa fanien luottamuksen taakseen. Nousee erityisen tärkeään asemaan tasaisissa kärkiotteluissa, kun keskikentällä on vähän tilaa.

"Ihottuma" kuten Kantea kutsutaan, on ottanut heti paikkansa Chelsean keskikentältä. Kuva: Getty

”Ihottuma” kuten Kantea kutsutaan, on ottanut heti paikkansa Chelsean keskikentältä. Kuva: Getty

Huti: David Luiz. Brasilialaisen visiitti Lontoon ulkopuolella kesti reilut kaksi kautta, mutta tässä ajassa hän ehti pudottaa Chelsean Mestarien liigan neljännesvälierissä. Antonio Conten tiedettiin etsivän topparia markkinoilta, mutta riskialttiin ja epätasaisen Luizin hankkiminen reilulla 30 miljoonalla haiskahtaa pienoiselta paniikkihankinnalta. Eikö parempia muka olisi ollut saatavilla?

Arvio: Chelsean palapeli oli jo varsin hyvin kasassa. Kauden alku on osoittanut, että suurempiin muutoksiin ei edes olisi ollutkaan tarvetta. Conte on saanut sinisten pelin toimimaan välittömästi ja joukkue on osoittanut lujuutensa kääntämällä monta tiukkaa kamppailua lopussa edukseen. Mestaruudesta taisteleminen tosin vaatii, että Costa säilyy ehjänä läpi raskaan kauden.

Everton

Keskeisimmät hankinnat: Yannick Bolasie (Crystal Palace, £25M), Ashley Williams (Swansea, £12M), Idrissa Gueye (Aston Villa, £7M), Maarten Stekelenburg (Fulham, ilmainen), Enner Valencia (West Ham, laina), Dominic Calvert-Lewin (Sheffield United, £1,5M)

Keskeisimmät lähtijät: John Stones (Man City, £47M), Tim Howard (Colorado Rapids, ilmainen), Steven Pienaar (Sunderland, ilmainen), Brendan Galloway (WBA, laina), Leon Osman (?), Tony Hibbert (?), Shani Tarasaj (Frankfurt, laina), Luke Garbutt (Wigan, laina), Aiden McGeady (Preston, laina)

Netto: +1M£

Mitä tuovat peliin? 

Evertonin uusista miehistä kukaan ei ole varsinainen sateentekijä, mutta laatua Goodison Parkille kesän aikana saatiin. Kesän kallein hankinta, Yannick Bolasie tuo aimo annoksen juonikkuutta ja vauhtia Toffeesin laitapeliin, kun taas Ashley Williams tuo kokemusta ja jämäkkyyttä joukkueen takalinjoille. Villasta tullut Idrissa Gueye sekä osto-option kanssa lainattu Enner Valencia ovat hyviä rotaatiopelaajia, jotka vahvistavat entisestään Evertonin laadukasta pelaajaryhmää.

Mitä olisi tarvittu?

Avauspelien perusteella Ronald Koemanilla riittää luottoa kokeneeseen Gareth Barryyn. Me kuitenkin sanomme, että Everton olisi kaivannut Barrya laadukkaampaa keskikentän rytmittäjää. Sinisten hyökkäysosasto on edelleen turhan kapea, vaikka Bolasie ja Valencia toivatkin sinne lisää leveyttä. Varsinkin joukkueen laituriosasto olisi kaivannut vielä hieman kovemman profiilin pelaajaa.

Osuma: Idrissa Gueye. Senegalailainen oli sysimustan kauden pelanneen Aston Villan harvoja valopilkkuja. Pienikokoinen raastaja oli Valioliigan toiseksi kovin pallonriistäjä heti N’Golo Kanten jälkeen. Gueye ei välttämättä ole se näkyvin pelaaja, mutta 26-vuotiaasta keskikenttämiehestä tulee olemaan vielä runsaasti iloa Evertonille.

Huti: Enner Valencia. kaksi kautta West Hamia edustanut ecuadorilainen on esiintynyt lupauksia herättävästi, mutta isossa kuvassa Valencia ei ole onnistunut lyömään itseään läpi Valioliigassa. Voihan toki olla, että uusi ympäristö nostaa nopean hyökkääjän uudelle tasolle, mutta lähtökohtaisesti Valencia ei tuo mitään lisäarvoa Evertonin hyökkäämiseen.

Arvio: Toffeesin siirtoikkunaa voi pitää siinä määrin onnistuneena, että joukkue onnistui pitämään Romelu Lukakun riveissään. Vastaavasti John Stonesista netottu lähes 50 miljoonaa puntaa nosti Evertonin nettokulutuksen plussan puolelle. Loppukaneettina voisikin todeta Evertonin onnistuneen kohtalaisen hyvin, mutta mitenkään loistava Koemanin ensimmäinen siirtoikkuna Toffees-managerina ei ollut.

Swansea

Keskeisimmät hankinnat: Borja Baston (Atlético Madrid, £15,5M), Fernando Llorente (Sevilla, £5M), Alfie Mawson (Barnsley FC, £5M), Leroy Fer (QPR, £5M), Mike van der Hoorn (Ajax, £2M)

Keskeisimmät lähtijät: Andre Ayew (West Ham, £20,5M), Ashley Williams (Everton, £12M), Alberto Paloschi (Atalanta, £5M), Eder (Lille, £4M), Franck Tabanou (Granada, laina), Bafetembi Gomis (Marseille, laina), Matt Grimes (Leeds, laina)

Netto: +9M£

Mitä tuovat peliin?

Swansean hyökkäysoasto tiedettiin olevan joukkueen heikkous ja walesilaiset ovatkin pyrkineet vahvistamaan tätä osa-aluetta. La Ligasta tulleet Baston ja Llorente kelvollisia vahvistuksia ja auttavat maalinteko-ongelmista kärsinyttä Swanseaa. Ennen kaikkea hyökkäyksessä on nyt hieman enemmän laajuutta. Viime kevään lainalla pelanneen Leroy Ferin kiinnittäminen pysyvällä siirrolla oli äärimmäisen tärkeää, sillä Joutsenten keskikenttä ei pursua vaihtoehtoja.

Mitä olisi tarvittu?

Swansean parhaimpiin pelaajiin viime kaudella lukeutuneen Andre Ayew’n lähtö kirpaisee ja ghanalainen jättää isot saappaat täytettäväksi. Myös Ashley Williamsin siirtyminen Evertoniin oli paha takaisku, sillä toppari oli noussut jo pieneen seuralegendan asemaan ja johti puolustuslinjaa erinomaisesti. Williamsin lähdön jälkeen puolustus olisi tarvinnut vähintään yhden tasaisen ja varman suorittajan.

Osuma: Borja Baston. 24-vuotias espanjalainen on noussut viime vuosina määrätietoisesti kohti parrasvaloja. Toissakauden 22 maalia Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla johtivat lainadiiliin La Ligaan Eibarin riveihin, jossa syntyi heti debyyttikaudella 18 täysosumaa. Kookas hyökkääjä on vaarallinen erikoistilanteissa ja vaikeasti pideltävä vastustajan puolustukselle.

Huti: Alfie Mawson. Yli viisi miljoonaa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneesta pelaajasta on paljon, mutta ehkä Swanseassa tiedetään jotain mitä muut eivät. Siirtorajan lopulla saapunut puolustaja haiskahtaa kuitenkin paniikkihankinnalta, viidellä miljoonalla olisi kuitenkin saanut jo huomattavasti laadukkaamman pelaajan. Mawsonin asemaa ei käy muutenkaan kateeksi, sillä nuorukaisen olisi täytettävä Williamsin massiiviset saappaat.

Arvio: Swansea onnistui vahvistamaan hyökkäystään, mikä olikin joukkueen suurin heikkous. Tämä tapahtui tosin puolustuksen kustannuksella. Puolustuksen vahvistukset voidaan luokitella paniikkihankinnoiksi, mikä ei herätä luottamusta jatkoa ajatellen. Keskikenttä jäi myös turhan heikoksi. Ei missään nimessä kesän onnistujia.

Watford

Keskeisimmät hankinnat: Jerome Sinclair (Liverpool, ilmainen), Christian Kabasele (Genk, £6M), Isaac Success (Granada, £12M), Juan Camilo Zuniga (Napoli, laina), Brice Dja Djedje (Marseille, £3M), Younes Kaboul (Sunderland, £3,5M), Roberto Pereyra (Juventus, £11M), Daryl Janmaat (Newcastle United, £7,5M), Stefano Okaka (Anderlecht, £5M), Adrian Mariappa (ilmainen), Kenedy (Chelsea, laina)

Keskeisimmät lähtijät: Joel Ekstrand (?), Gabriele Angella (Udinese, ilmainen), Miguel Layun (Porto, £5M), Jose Manuel Jurado (Espanyol, £1M), Steven Berghuis (Feyenoord, laina), Mario Suarez (Valencia, laina), Matej Vydra (Derby County, £8M), Allan Nyom (West Brom, £4M), Almen Adbi (Sheffield Wednesday, £3M), Ikechi Anya (Derby County, £4M)

Netto: -32M£

Mitä tuovat peliin? 

Aika näyttää onko Success nimensä mukaisesti menestys. Kuva: Getty

Aika näyttää onko Success nimensä mukaisesti menestys. Kuva: Getty

Aika näyttäköön mitä seuran uudet hankinnat lopulta tuovat. Watfordiin tuli viime kesän tapaan läjä uusia pelaajia, jotka voivat olla joko hyviä vahvistuksia kuten vaikkapa Valon Behrami tai sitten Steven Berghuisin tapaisia täysin käyttökelvottomia hankintoja. Kovimmat odotukset on ainakin ladattu keksikentän hyökkäävillä paikoilla viihtyville Roberto Pereyralle ja seuran ennätyshankinta Isaac Successille.

Mitä olisi tarvittu? 

Käytännössä Watfordin koko ryhmä on täynnä tasapaksuja peruspelaajia kärkiparia lukuunottamatta. Varsinaisia puutteita herhiläisten ryhmässä ei ole, mutta periaatteessa lähes jokaiselle paikalle voisi ostaa laadukkaampia pelaajia. Varsinkin puolustuspää olisi tarvinnut muutakin kuin Kaboulin tapaisia hasardeja.

Osuma: Daryl Janmaat. Watfordin 3–5–2-pelisysteemissä laitapakeilla on iso rooli. Janmaat on pelannut Valioliigassa Newcastlen-paidassa vahvasti kummallakin laidalla ja hän oli loistava kaappaus Watfordilta.

Huti: Younes Kaboul. Kenties sarjan surkein toppari. Koomaili ensin Tottenhamissa ja viimeksi Sunderlandissa. Ei tuo minkäänlaista lisäarvoa herhiläisten puolustuksen ja jos tuo, niin Watford on epäonnistunut pahasti puolustuksensa kasaamisessa. Täysin käsittämätön ostos.

Arvio: Iso kasa perusjamppoja heitettiin pihalle ja iso kasa keskivertomiehiä sisään. Tällainen bisnes ei yllätä Watfordin tapauksessa. Muukalaislegioona vahvistui ainoastaan yhdellä englantilaispelaajalla, mikä ei sekään yllätä. Siirtoikkunan voi sanoa olleen hyvin watfordmainen – siirtopolitiikasta on vaikea löytää punaista lankaa.

West Bromwich

Keskeisimmät hankinnat: Nacer Chadli (Tottenham, £13M), Matt Phillips (QPR, £5,5M), Allan Nyom (Watford, £4M), Hal Robson-Kanu (Reading, ilmainen), Brendan Galloway (Everton, laina)

Keskeisimmät lähtijät: James Chester (Aston Villa, £8M), Rickie Lambert (Cardiff, £1,5M), Stephane Sessegnon (ei seuraa, sopimus purettu), Christian Gambona (Celtic, £1M), Anders Lindegaard (Preston, ilmainen), Sebastien Pocognoli (Brighton, laina)

Netto: -10,5M£

Mitä tuovat peliin? 

Baggiesissa on selkeästi panostettu laitapeliin, kun sekä keskikentän, että myös puolustuksen molemmille laidoille hankittiin pelimiehet. Muilta osin joukkue ei oikeastaan parantunut, joskaan ei sen koommin myöskään heikentynyt. Nacer Chadli on ollut parhaimmillaan Tottenhamissa kovan tason Valioliiga-pelaaja, mutta on jäänyt sittemmin sivuraiteille, muiden pelaajien noustessa avauksen rooleihin. WBA:lle belgialainen voi osoittautua huippuhankinnaksi. Laituriosastoa vahvistamaan saapunut Matt Phillips voi nousta isoon rooliin The Hawthronsilla. Skotti viljelee todella laadukkaita keskityksiä, joita WBA:n järkälemäinen ykköskärki Salomon Rondon jatkaa mielellään verkon perukoille.

Mitä olisi tarvittu?

Laatua. Laitapelaajiin panostaminen on Tony Pulisilta oikea liike, mutta myös ikääntyvään keskiväylään olisi ollut hyvä hankkia hieman ruutia lisää. WBA:n materiaali on sarjan heikointa osastoa, eikä sen voi radikaalisti sanoa muuttuneen kesän aikana.

Osuma: Nacer Chadli. Belgialainen on profiililtaan selkeästi suurin kala ja häneltä sopii odottaa sen mukaisia esityksiä. 13 miljoonan punnan hintalappu ei ole lainkaan mahdoton sarjan sisällä siirtyvästä pelaajasta ja sen turvin belgialaisella on hyvä mahdollisuus nousta suurten onnistujien joukkoon.

Huti: Hal Robson-Kanu. Viime kaudella kolme maalia sarjaporrasta alempana iskenyt Hal Robson-Kanu on väärässä paikassa hypätessään sarjaporrasta ylöspäin. On ehkä epäreilua tuomita ilmainen hankinta hudiksi, mutta ei hyökkäyspään pelaajaan voi yksinkertaisesti viime kauden näytöilllä kauheasti luottaa, kun pelit vielä kovenevat huomattavasti. Pelaajatyypiltä romuluinen Robson-Kanu on Pulisin WBA:n näköinen, mutta tason riittämättömyys tulee olemaan esteenä onnistumiselle.

Arvio: Baggies siirtyi kiinalaisomistukseen kesän aikana, mutta ainakaan vielä se ei juuri hankinnoissa näkynyt. Heikolla materiaalilla operoiva joukkue olisi tarvinnut isompia satsauksia, mitä myös manageri Pulis peräänkuulutti. Joukkuetta ei yleisesti tunneta sarjan seksikkäimpien nippujen joukossa, eikä tulla tuntemaan myöskään tälläkään kaudella.

Crystal Palace

Keskeisimmät hankinnat: Andros Townsend (Newcastle, £13M), Steve Mandanda (Marseille, ilmainen), James Tomkins (West Ham, £10M), Christian Benteke (Liverpool, £26,5M), Loic Remy (Chelsea, laina), Mathieu Flamini (Arsenal, ilmainen).

Keskeisimmät lähtijät: Emmanuel Adebayor (?), Marouane Chamakh (?), Brede Hangeland (Lopetti), Adrian Mariappa (Watford, ilmainen), Dwight Gayle (Newcastle, £10M), Alex McCarthy (Southampton, £4M), Yannick Bolasie (Everton, £24,5M), Mile Jedinak (Aston Villa, £4M),

Netto: -8M£

Mitä tuovat peliin? Laitapelaaminen vahvistui Townsendin tulon myötä, sillä Spursin koirankopista päässyt laituri näytti viime keväänä olevansa laatupelaaja Valioliigatasolla. Joukkueen viime kausien murheenkryyni on ollut maalinteko ja sille osastolle Alan Pardew hankki rutkasti vahvistusta Benteken ja Remyn myötä. Varsinkin härkämäinen Benteke sopii loistavasti Kotkien laitojen kautta virtaavaan suoraviivaiseen peliin. Maalin tullut Ranskan maajoukkueen kakkosmolari nostaa Kotkien alakertaa pykälän vakuuttavammaksi.

Mitä olisi tarvittu? Palacen osalta siirtoikkuna oli varsin onnistunut, jonka sanoi ääneen myös manageri Pardew Skyn haastatellessa miestä Deadline Dayna. Kotkat vahvistivat käytännössä kaikkia viime kaudella puuttellisia osa-alueita, eikä joukkueessa ole tällä hetkellä isompia puutteita.

Osuma: Andros Townsend. Viime kaudella omalle tasolleen Newcastlessa noussut laituri Andros Townsend on tärkeä palanen joukkueen laitapelaamista. Christian Benteken tulon myötä tarkkoja keskityksiä jakava Townsend on tärkeä maalipaikkojen rakentelija Alan Pardewin paletissa.

Huti: Kaikki Palacen uudet miehet ovat täsmähankintoja ja lähtökohtaisesti sopivat Kotkien ryhmään, joten emme usko kenenkään floppaamiseen.

Arvio: Jos Benteke ja Remy tuovat kaivattuja tehoja Kotkien hyökkäyspäähän, voi Palace taistella kympin joukkoon pääsemisestä tiukassa keskikastissa. Kuten Pardewkin sanoi, siirtoikkuna oli Kotkien osalta onnistunut ja joukkueen selkeä vahvistuminen alle 10 miljoonan punnan nettotappiolla oli yksi kesän komeimpia suorituksia siirtomarkkinoilla.

Bournemouth

Keskeisimmät hankinnat: Jordon Ibe (Liverpool, £15M), Jack Wilshere (Arsenal, laina), Lewis Cook (Leeds, £6M), Lys Mousset (Le Havre, £5,5M), Nathan Ake (Chelsea, laina), Brad Smith (Liverpool, £3M), Marc Wilson (Stoke, £2M), Emerson Hyndman (Fulham, ilmainen)

Keskeisimmät lähtijät: Matt Ritchie (Newcastle, £10M), Tommy Elphick (Aston Villa, £3,5M), Eunan O’Kane (Leeds, ?), Glenn Murray (Brighton, laina), Sylvain Distin (Lopetti),

Netto: -16M£

Mitä tuovat peliin?

Nostaako Arsenalin kultapoika Jack Wilshere uransa uuteen nousuun Bournemouthissa? Kuva: Getty

Nostaako Arsenalin kultapoika Jack Wilshere uransa uuteen nousuun Bournemouthissa? Kuva: Getty

Bournemouthin hankinnoissa silmiin pistävää oli uusien miesten nuori ikä. Stokesta tullutta Marc Wilsonia lukuunottamatta kaikki uudet pelaajat ovat alle 25-vuotiaita. Mitenkään ratkaisevan paljon Bournemouth ei kesällä vahvistunut, mutta Arsenalista lainatun Jack Wilsheren naaraaminen sympaattiselle Vitality Stadiumille oli kova temppu Eddie Howelta. Loukkaantumisherkkä Wilshere istuu täydellisesti Kirsikoiden lyhytsyöttöpeliin. Wilsheren lisäksi Liverpoolista ostettu Jordon Ibe on selkeä avauksen pelaaja. Newcastleen myydyn Matt Ritchien tilalle tullut 20-vuotias Ibe on nopea ja röyhkeä, omaten kaikki eväät nousta aina Englannin maajoukkueeseen asti. Muut uudet miehet vahvistavat Bournemouthin rotaatio-osastoa, tosin Leedsistä tullut Lewis Cook kannattaa ottaa seurataan, sillä 19-vuotiasta keskikenttäpelaajaa pidetään yhtenä Englannin lahjakkaimmista keskikenttäpelaajista.

Mitä olisi tarvittu?

Bournemouth olisi ehdottomasti tarvinnut uuden ykkösmaalivahdin. Kokeneen Artur Borucin työskentelyä on toki viihdyttävä seurata, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että puolalainen on kenties heikoin ykkösveskari Valioliigassa. Kärkeen joukkue hankki nuoren Lys Moussetin, mutta viime kaudella maalinteko-ongelmista kärsinyt ryhmä olisi kaivannut hieman kovempaa maalinsylkijää.

Osuma: Jordon Ibe. Seuran uudella siirtoennätyksellä tullut nopea laituri sopii takuuvarmasti Kirsikoiden laitapeliin. Lähtökohtaisesti oikealla operoiva Ibe ei ole pelinteko-ominaisuuksiltaan Matt Ritchien veroinen, mutta vastustajien haastamisessa ja vaarallisuudessa Ibe on heiveröistä skottia selkeästi edellä. Vaikka Ibelle tuli kiitettävästi hintaa, on 20-vuotiaan, Poolin tasoisessa seurassa tasonsa osoittaneen pelaajan hankkiminen Bournemouthille sama kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Huti: Brad Smith. Australialaisen Smithin hankinta oli outo veto Howelta. Seuralle riittää vaihtoehtoja vasemman pakin tontille, eikä Liverpoolissa satunnaisia jämäminuutteja pelanneelle Smithille tule olemaan minkäänlaista käyttöä, ellei joukkue sitten ajaudu karmeaan loukkaantumissumaan.

Arvio: Bournemouthin ollessa kyseessä ei siirtoikkunalta kannattanut odottaa ihmeitä. Eddie Howe luottaa vakaasti omaan filosofiaansa ja uskoo omiin pelaajiinsa. Ritchie oli oikeastaan ainoa menetys, mutta Iben, Cookin ja Wilsheren hankinnat tekevät eteläenglantilaisten ikkunasta reippaasti plus-merkkisen.

Sunderland

Keskeisimmät hankinnat: Didier Ndong (Lorient, £17M), Donald Love (Man United, £1M), Paddy McNair (Man United, £4,5M), Adnan Januzaj (Man United, laina), Papy Djilobodji (Chelsea, £8M), Steven Pienaar (Everton, ilmainen), Javier Manquillo (Atletico Madrid, laina), Jason Denayer (Man City, laina), Victor Anichebe (WBA, ilmainen)

Keskeisimmät lähtijät: Youness Kaboul (Watford, £3M), Emmanuele Giaccherini (Napoli, £1M), Liam Bridcutt (Leeds, £1M), Santiago Vergini (Boca Juniors, £700k), Wes Brown (?), Jermain Lens (Fenerbahce, laina), Steven Fletcher (Sheffield Wednesday, ilmainen)

Netto: -24M£

Mitä tuovat peliin? 

David Moyes on tuonut reilusti nuorta verta alakertaan, mikä on ehdottomasti positiivinen asia. Monille tuntematon Didier Ndong kantaa mukanaan komeaa 17 miljoonan punnan hintalappua, joten hänellä on paljon todistettavaa Mustien kissojen keskikentällä. Hankittujen pelaajien taso on enemmän ja vähemmän kysymysmerkin alla, mutta lähtökohtaisesti vanhojen jarrujen vaihtaminen nuorikoihin on hyvä strategia lähteä välttämään putoamista ja rakentamaan uutta tulemista tulevaisuudessa. Mielenkiintoista on nähdä myös Adnan Januzaj’n ja Moyesin yhteistyö part 2.

Mitä olisi tarvittu?

Moyes sai haalittua kohtuu hyvin palaset puuttuville paikoille, mutta yksi luova keskikenttämies olisi tehnyt vielä paljon. Jermain Defoe on edelleen piikissä suuri uhka ja hänelle alapuolellaan pelaavalle pelintekijälle olisi ehdottomasti ollut tilausta. Toki Sunderland olisi voinut hankki Victor Anichebeä paremman kakkoskärjen, sillä Defoen loukkaantuminen olisi pahemman laatuinen katastrofi Stadium of Lightilla.

Osuma: Adnan Januzaj. Kosovolaistaustaisen belgin ura on ollut kahden kauden ajan laskusuunnassa. Belgian maajoukkuemies on vasta 21-vuotias, joten nyt on korkea aika alkaa taas valjastamaan miehen potentiaalia. Nuorukainen nousi parrasvaloihin Moyesin Manchester United kaudella 2013-14, jolloin skottivalmentaja antoi hänelle luottoa. Viime kausi meni lainalla Borussia Dortmundissa, mutta siellä vastuu jäi vähäiseksi. Olisiko Moyes taas se mies joka saa Januzaj’n siivitettyä lentoon?

Huti: Victor Anichebe. Jos Tony Pulis ulostaa fyysisen kärjen, kertoo se jo jotain pelaajan tasosta. Tiettävästi Moyes etsiskeli uutta kakkoskärkeä, mutta kun sopiva mies ei tarttunut katiskaan tuli Anichebe ilmaisella siirrolla. Nigerialainen on tuttu mies Moyesille jo Evertonin ajoilta, mutta lähinnä rotaatiomiehenä uransa pyörineen Anicheben on vaikea nähdä tuovan Sunderlandin hyökkäykseen mitään lisäarvoa.

Arvio: Mustat kissat suorituivat kelvollisesti kesän siirtorumbasta ja regoivat 24 miljoonan punnan nettokulutuksella suurimpiin ongelmiinsa. Turvassa joukkue ei missään nimessä ole, mutta hyvien hankintojen myötä osakkeet paranivat jonkin verran.

Burnley

Keskeisimmät hankinnat: Jeff Hendrick (Derby, £10M), Steven Defour (Anderlecht, £7,5M), Johan Berg Gudmundsson (Charlton, £2,5M), Nick Pope (Charlton, £1M), Patrick Bamford (Chelsea, laina), Jon Flanagan (Liverpool, laina)

Keskeisimmät lähtijät: Joey Barton (Rangers, ilmainen), Lloyd Dyer (Burton, ilmainen), David Jones (Sheffield Wednesday, ?), Matt Gilks (Rangers, ilmainen), Matthew Taylor (Northmapton, ilmainen), Michael Duff (Lopetti), Lukas Jutkiewitz (Birmingham, laina)

Netto: -21M£

Mitä tuovat peliin? 

Burnleyn huutavin puute oli keskikentän keskustassa, jonne manageri Sean Dyche hankki kaksi uutta miestä. Irlannin maajoukkuemies Jeff Hendrick tuli Derbystä uudella seuraennätyksellä ja on loistava lisä Claretsin tasaiseen ryhmään. Toinen keskelle tullut pelaaja on Belgian maajoukkuemies Steven Defour, joka tulee olemaan isossa roolissa tulevalla kaudella. Erityisesti Defour tuo runsaasti kokemusta ja kansainvälisyyttä vahvasti brittiläiseen hissijoukkueeseen. Muilta osin Burnleyn uudet pelaajat ovat lähinnä rotaatio-osastoa. Toki pahasta polvivammasta toipunut Pool-laina Jon Flanagan voi nousta huippuvahvistukseksi, sillä mies on todistanut olevansa parhaimmillaan erittäin hyvä laitapuolustaja.

Mitä olisi tarvittu?

Burnleyn materiaali on todella kapea, joten joukkue olisi kaivannut lisää vaihtoehtoja lähes jokaiselle pelipaikalle. Dychen peli perustuu pitkälti kovaan työntekoon, joten mitään taitureita Turf Moorella ei ole. Yksi tai kaksi juonikkaampaa pelaaja olisivat voineet monipuolistaa Burnleyn hyvin lädimäistä pelaamista. Pelipaikkakohtaisesti varsinkin keskuspuolustus olisi huutanut uutta topparia. Ykköstoppari Michael Keane on erinomainen pelaaja ja ManU-kasvatin vierellä uurastava Ben Meekin kelvollinen peluri Valioliigaa, mutta kaksikon takaa ei löydy mitat täyttävää kolmostopparia.

Osuma: Steven Defour. Kotimaansa suurseura Anderlechtistä tullut Defour on edustanut uransa aikana muun muassa FC Portoa. Aivan potentiaalinsa edellyttämälle tasolle 28-vuotias pohjapelaaja ei ole kyennyt nousemaan, mutta Defour on eittämättä Burnleyn tasoiseen seuraan todella kovan luokan vahvistus. Belgin voi odottaa heiluttavan Claretsin tahtipuikkoa keskustassa.

Huti: Patrick Bamford. Chelseasta lainattu kärki omaa paljon potentiaalia, mutta toistaiseksi Bamford on onnistunut vain piilottelemaan sitä. Toissa kaudella Championshipia dominoineen kärjen viime kausi oli pannukakku, sillä sekä Crystal Palacea että Norwichia lainalla edustanut Bamford ei osunut maalipuiden väliin kertaakaan. Lähtökohtaisesti Bamford on jälleen back up -kärki, eikä mieheltä kannata näin ollen odottaa urotekoja.

Arvio: Burnley kuuluu Brittiseuroihin, jotka uskovat vahvasti omaan tekemiseensä. Niinpä joukkueelta ei kannattanutkaan odottaa kiireistä siirtoikkunaa. Dychen ryhmä pysyi hyvin kasassa ja muutama keskikentälle tullut tekijämies paikkasi joukkueessa olleita puutteita. Hyvin maltillinen ja odotetunlainen siirtoikkuna.

Middlesbrough

Keskeisimmät hankinnat: Marten De Roon (Atalanta, £13M), Viktor Fischer (Ajax, £4M), Antonio Barragan (Valencia, £2,5M), Fabio (Cardiff, £2M), Alvaro Negredo (Valencia, laina), Callum Chambers (Arsenal, laina) Brad Guzan (Aston Villa, ilmainen), Victor Valdes (Man United, ilmainen), Bernardo Espinosa (Sporting Gijon, ilmainen), Adama Traore (Aston Villa, ?),

Keskeisimmät lähtijät: Adam Reach (Sheffield Wednesday, £5M), Mustapha Carayol (Nottingham, ilmainen), Rhys Williams (Perth Glory, ilmainen)

Netto: -16M£

Mitä tuovat peliin? 

Boro oli nousijakolmikosta kaikista aktiivisin ja teki muutamia todella kovan profiilin hankintoja. Kokeneen Alvaro Negredon pestaaminen kärkeen oli osoitus Boron vetovoimasta ja espanjalainen tarjoaakin punapaidoille fyysisen vaihtoehdon piikkiin. Maalivahtiosastoa vahvistamaan saapuivat niin ikään kokeneet Brad Guzan ja Victor Valdes, jotka tuovat arvokasta osaamista joukkueen nuorehkoon alakertaan. Kesän kallein hankinta oli Atalantasta tullut Marten De Roon, joka tuo fyysisen ja puolustavamman elementin Boron konehuoneeseen. Boro vahvisti joukkueensa syvyyttä useilla hankinnoilla, eikä nousijan kausi näin ollen tule kärsimään muutamasta loukkaantumisesta.

Mitä olisi tarvittu?

Muilta osin Boron materiaali näyttää vahvalta, mutta keskikentän hyökkäävät paikat ovat pienoinen arvoitus. 4–2–3–1-systeemillä pelaavasta joukkueesta löytyy Gaston Ramirezin, Viktor Fischerin tai Adama Traoren tapaisia suuren potentiaalin omaavia pelaajia, mutta heidän menestymisensä Valioliigassa ei ole taattua. Näin ollen seuraikoni Stewart Downing on käytännössä ainoa tasonsa osoittanut hyökkäävä keskikenttäpelaaja.

Osuma: Marten De Roon. Boron konehuoneesta löytyy laadukas kaksikko Adam Claytonin ja Grant Leadbitterin muodossa, joten mitenkään taattu De Roonin avauksen paikka ei isosta hintalapusta huolimatta ole. Pitkällä tähtäimellä 25-vuotiaan hollantilaisen kiinnitys oli kuitenkin oiva veto, sillä laadukkaita puolustavia keskikenttämiehiä ei kasva puissa.

Marten De Roon elementissään, katkomassa vastustajan hyökkäyksiä. Kuva: Getty

Marten De Roon elementissään, katkomassa vastustajan hyökkäyksiä. Kuva: Getty

Huti: Fabio. Man Unitedin maineikkaassa akatemiassa varttunut brassi ei ole noussut odotetulle tasolle. Aikanaan huippulupauksena pidetty laitapakki saa nyt uuden mahdollisuuden Valioliigassa, mutta mitkään merkit eivät viittaa siihen, että championshipin rivipelaajaksi vaipunut Fabio löisi läpi Valioliigassa.

Arvio: Boron ryhmästä ei juurikaan Valioliigakokemusta löytynyt, joten kovissa peleissä tasonsa näyttäneiden pelureiden pestaaminen oli järkevää siirtopolitiikkaa Aitor Karankalta. Toisaalta Riverside Stadiumille kiinnitettiin lukuisia uusia pelaajia, mikä saattaa näkyä syyskierroksella. Kaiken kaikkiaan Boron siirtoikkuna oli varsin kelvollinen.

Hull City

Keskeisimmät hankinnat: Ryan Mason (Tottenham Hotspur, £13M), Will Keane (Manchester United, £1M), James Weir (Manchester United, £170K), Dieumerci Mbokani (Dynamo Kiev, laina), Markus Henriksen (AZ Alkmaar, laina), David Marshall (Cardiff, £3,5M)

Keskeisimmät lähtijät: Sone Aluko (Fulham, ilmainen), Ryan Taylor (?), Mohamed Diame (Newcastle United, £4,5M)

Netto: -17M£

Mitä tuovat peliin? 

Ainakin hieman kaivattua leveyttä kapeaan materiaaliin. Katsotaan onko vahvistuksista oikeasti vahvistuksiksi. Uusista miehistä ainakin Masonin pitäisi olla selkeä avauksen pelaaja. Kokeneen David Marshallin pestaaminen tolppien väliin oli myös hyvä veto Tiikereiltä. ManU:sta tullut kaksikko David Weir & Will Keane ovat ainakin Valioliigatasolle täysiä arvoituksia.

Mitä olisi tarvittu? 

Yksinkertaisesti lisää pelaajia. Joukkueen listoilla on tällä hetkellä vain 26 pelaajaa, joten loukkaantumisiin ei ole varaa. Varsinkin Hullin puolustus jäi todella kapeaksi.

Osuma: Ryan Mason. Hyvä pelinrytmittäjä ja vaarallinen box-to-box -pelaaja. Kovasti uurastavan Spurs-kasvatin tililtä löytyy jopa muutama maaottelu ja Hullissa Mason pääsee varmasti isoon rooliin. Keskikenttäpelaaja tuleekin olemaan tärkeä palanen Hullin taistellessa putoamista vastaan.

Huti: Tähän otetaan Mohamed Diamen myynti Newcastleen. Diame on valioliigatason keskikenttäpelaaja ja on kummallista, että Tiikerit suostuivat päästämään hänet Championshipiin. Lisäksi viiden miljoonan punnan siirtokorvaus on liian pieni Hullin takaisin Valioliigaan pommittaneesta kiertolaisesta.

Arvio: Pitkään näytti ettei Hull tee ollenkaan hankintoja, sillä tilanteesta seuran johdossa ja kulisseissa saisi varmasti todella dramaattisen saippusarjan aikaiseksi. Loppuen lopuksi uusia miehiä tuli siirtoikkunan lopussa, mutta huomattavasti laadukkaampaa tulijaa KC Stadiumilla olisi kaivattu. Alkukausi on lähtenyt Hullin osalta loistavasti käyntiin, mutta saa nähdä riittääkö tämä kokoonpano pitämään joukkuetta sarjassa.

Siirrot ja siirtosummat on poimittu Transfermarkt-sivustolta.

Valioliiga jatkuu tulevana viikonloppuna ja heti kierroksen alkuun tarjoillaan todellinen huippuottelu, kun Manchesterin jättiläiset iskevät yhteen. Manchesterin derby ja muutkin Valioliigapelit voit katsoa suorina Viasatin kanavilta tai Viaplay-palveusta.

Kansikuva: Getty