Valioliigaennakko: West Hamin siirtoennätykset olivat kesällä pelkkää paperia, mutta koko seuran toiminnasta huokuu punaisen langan puuttuminen

Viaplay LogoValioliigakausi 2018-19 starttaa perjantaina 11.8. Seuraa kaikki huippuottelut suorana Viaplay-palvelussa.

Vuonna 1895 perustettu West Ham on yksi Englannin legendaarisimmista seuroista. Kovista kannattajistaan tunnetun Hammersin viimeisestä pokaalista on jo reippaasti yli 30 vuotta ja seuraa voidaan pitää jonkinlaisena nukkuvana jättiläisenä. Tänä kesänä West Hamin kiistellyt omistajat David Sullivanin johdolla päättivät pistää haisemaan oikein kunnolla ja seuran siirtoennätykset olivat pelkkää paperia, kun Hammers hankki useamman nimimiehen riveihinsä. Hyvien hankintojen myötä West Ham petrannee viime kausista ja joukkuetta povataan jopa kamppailuun viimeisistä eurosijoista.

Viime kausi

West Hamin viime kaudesta ei puuttunut dramatiikkaa. Jo pelaajana Hammersia edustanut Slaven Bilic oli kannattajien suursuosikki hänen tullessaan seuran peräsimeen ennen kautta 2015-2016. Suorapuheisen kroaatin debyyttikaudella Hammers hurmasi Dimitri Payetin johdolla, mutta Olympiastadionille muuton jälkeen Bilic kadotti otteensa, eikä saanut ryhmästä riittävästi irti. Bilic kyllä johdatti West Hamin turvalliseen keskikastiin, mutta kannattajat odottivat joukkueltaan enemmän.

West Hamin kauden 2017-2018 alku oli katastrofaalinen, sillä vuoden lähestyessä loppua löysi seura itsensä putoamisviivan alapuolelta. Marraskuussa vääjämätön tapahtui ja seura uutisoi irtisanoneensa Bilicin sopimuksestaan. Kannattajien toiveiden vastaisesti uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin David Moyes, jonka ainoa tehtävä oli nostaa Hammers kuiville putoamistaistosta. Moyes ei ikinä nauttinut West Hamin kannattajien täyttä luottamusta, sillä Hammersin DNA:han liittyy oleellisena osana hyökkäysvoittoinen jalkapallo. Moyesin alaisuudessa West Ham ei ollut viihdyttävää seurattavaa, mutta tulosta tuli. Skotin aikakaudella Hammers nousi vääjämättömästi kohti keskikastia ja lopullinen sijoitus oli 13.

Mainiosta loppukaudesta huolimatta seura päätti olla jatkamatta Moyesin sopimusta ja kannattajien suureksi riemuksi toukokuussa uutisoitiin muun muassa Manchester Cityä ja Real Madridia valmentaneen Manuel Pellegrinin monivuotinen valmentajasopimus.

Siirrot

Sisään: Felipe Anderson (Lazio), Issa Diop (Toulouse), Andriy Yarmolenko (Dortmund), Lukasz Fabianski (Swansea), Fabian Balbuena (Corinthias), Jack Wilshere (Arsenal), Ryan Fredericks (Fulham)

Ulos: Cheikhou Kouyate (Crystal Palace), Reece Burke (Hull), Patrice Evra (?), James Collins (?)

Manuel Pellegrini on yksi Valioliigan parhaista valmentajista. (Stephen Pond/Getty Images)

Lähtökohdat

Ensi kaudella pelikentillä nähtäneen täysin erilainen West Ham kun viime kaudella. David Moyesin puolustusvoittoinen aikakausi on nyt historiaa ja Manuel Pellegrinin alaisuudessa West Ham tulee olemaan astetta hyökkäävämpi joukkue. West Hamin kannattajat ovat suhtautuneet suurella ilolla uuden päävalmentajansa ajatuksiin jalkapallosta. Pellegrinin mukaan jalkapallon tulee olla kannattajille iloa tuovaa viihdettä, eikä hän omien sanojensa mukaan suostu puolustamaan johtoasemia vetäytymällä syvälle omalle alueelle. West Hamin uudistuneen pelaajamateriaalin pitäisi sopia hyvin päävalmentaja Pellegrinille, sillä kasassa on vahva ja monipuolinen joukkue.

Samalla Pellegrini palaa ajassa taaksepäin ottaessaan vastuulleen astetta pienemmin odotuksin kauteen lähtevän seuran. Vaikka chileläinen on valmentanut Euroopan huippuseuroja, ehkä parasta työtä urallaan hän on tehnyt Villarrealin ja Malagan tasoisten seurojen kanssa, jotka nousivat Pellegrinin osaavasssa valmennuksessa Euroopan huipulle melko pienillä budjeteilla. Haaste on silti kova, sillä West Ham on ollut täysin tuuliajolla kaksi viimeistä kautta.

Vaikka West Ham ei ole niittänyt menestystä, ei sitä voi kutsua pieneksi seuraksi. Kesän siirtoikkunassa se operoi kun mikäkin jättiläinen, sillä rahaa paloi liki sata miljoonaa euroa. Hankinnat ovat herättäneet suurta innostusta Hammersin kannattajakunnassa, eikä syyttä. Lukasz Fabianski on oiva ykkösmaalivahti ja astetta parempi torjuja kun uransa suunnan täysin kadottanut Joe Hart. Parikymppinen Issa Diop on tuleva Ranskan maajoukkuetoppari ja West Hamin alkavan kauden yksi tärkeimmistä pelaajista. Jack Wilshere on kunnossa pysyessään kansainvälisen tason keskikenttäpelaaja ja oiva hankinta ilmaissiirrolla. Hammersin seurahistorian ennätysostos Felipe Anderson on parhaimmillaan loistava jalkapalloilija, mutta brassi kaipaa vielä asteen verran tasaisuutta otteisiinsa ollakseen kovan 40 miljoonan euron siirtosumman arvoinen vahvistus.

Avainpelaajat

Kovin moni West Hamin kannattaja ei ollut järin tyytyväinen seuran tiedoittaessa Lukasz Fabianskin hankinnasta. Monen mielestä West Hamin olisi pitänyt olla nuoremman ja paremman maalivahdin perässä, mutta kokenut Fabianski on rutinoitunut hyvä Valioliigatason maalivahti, joka tuskin ainakaan häviää omilla virheillään joukkueeltaan pisteitä alkavalla kaudella. West Hamin maalivahtitilanne vaikuttaa vähintäänkin kelvolliselta, sillä espanjalainen Adrián on yksi koko sarjan parhaista kakkosmaalivahdeista.

Puolustuksessa ehdottomasti mielenkiintoisin nimi on kovalla hypellä Ranskan liigan Tolousesta siirtynyt Ranskan junnumaajoukkuetoppari Issa Diop. 21-vuotiaasta Diopista tuli samalla 25 miljoonan euron siirtosumman myötä West Hamin seurahistorian toiseksi kallein hankinta, joten odotukset ennen nuoren miehen debyyttikautta ovat ymmärrettävästi huipussaan. Diopilla on kaikki mahdollisuudet nousta West Hamin ykköstoppariksi jo alkavalla kaudella ja hän saa hyvää tukea hiljalleen loukkaantumisestaan toipuvalta Winston Reidiltä ja hyvän viime kauden pelanneelta pallovarmalta Angelo Ogbonnalta.

Keskikentällä päävalmentaja Pellegrinillä on monia vaihtoehtoja ja on mielenkiintoista nähdä, millaisella kokoonpanolla Hammers juoksee kentälle kauden avausotteluun. Ilmaissiirrolla siirtynyt Jack Wilshere voi olla yksi koko kesän parhaista hankinnoista, mikäli entinen superlupaus vaan pysyisi kerrankin kunnossa. Wilsheren piti olla Englannin maajoukkueen pitkäaikainen ykköstähti, mutta jatkuvat vammat ovat pysäyttäneet kehityksen ja kesällä edessä oli maisemanvaihto pois kasvattajaseurasta Arsenalista. Siirtohuhuissa pyörinyt Pedro Obiang pelasi harjoituskaudella paljon ja espanjalainen kamppailee avauskokoonpanopaikoista yhdessä seuralegendan ja West Hamin kapteenin Mark Noblen kanssa. Argentiinan maajoukkuemies Manuel Lanzini olisi takuuvarma avaaja, mutta polvivamma pitää miehen poissa pelikentiltä liki koko kauden ajan.

Hyökkäyspäässä David Moyesin viime kauden paras päätös oli siirtää isokokoinen Marko Arnautovic vasemmalta laidalta piikkiin. Itävaltalainen pelasi uransa parhaan kauden paukuttaen 11 liigamaalia ja joissain huhuissa isokokoista hyökkääjää yhdistettiin jopa Manchester Unitedin riveihin. West Ham teki isoja satsauksia hyökkäyspäähänsä, sillä se maksoi laiturikaksikko Andriy Yarmolenko-Felipe Andersonista peräti 60 miljoonaa euroa. Kaksikko pelannee lähtökohtaisesti avauskokoonpanossa, mutta West Hamin hyökkäysosastolla on paljon vaihtoehtoja, sillä myös Javier Hernandez ja Andy Carroll tulevat varmasti saamaan peliaikaa pitkän kauden aikana. Tämän takaa jo se, että Pellegrini ei takerru yhteen muodostelmaan, vaan vaihtelee sitä muutaman eri variaation välillä.

Ennakoitu avuskokoonpano (4–3–3)

Uhkakuvat

West Ham muutti pari kautta sitten legendaariselta Upton Parkilta kolkolle Lontoon Olympiastadionille. Katsomokapasiteetti liki tuplaantui ja kasvavien rahavirtojen myötä uuden stadionin piti olla syy, joka nostaa West Hamin Valioliigan suurseuraksi. Muutto myytiin kannattajille askeleena seuraavalle tasolle, mutta Hammersin meno nurmella on ollut kaukana siitä. West Hamin viime kausia ovat sävyttäneet kannattajien ja seurapomojen David Sullivanin ja David Goldin väliset erimielisyydet. Viime kauden otteluissa nähtiin paljon erinäköisiä protesteja ja tunnelma West Hamin kotiotteluissa oli kaukana entisestä loistostaan.

Nyt West Ham on hankkinut kannattajien kovasti kaipaamia vahvistuksia, mutta seuran toiminnasta on yhä vaikea löytää varsinaista punaista lankaa. Seuraan palkattiin vihdoin myös urheilutoimenjohtaja, Pellegrinille jo Malagan ajoista tuttu Mario Husillos, jonka vastuualueeseen pelaajahankinnat kuuluvat. Silti West Ham tuntuu hankkineen pelaajia lähinnä ostamisen ilosta. Askel oikeaan suuntaan on silti otettu, sillä suurin osa stadionin vaihdoksen jälkeen hankituista pelaajista on jo jättänyt seuran.

Päävalmentaja Manuel Pellegrini joutuu tekemään paljon työtä isoegoisen ja hajanaisen joukkueen yhdistämisessä. Kokeneen chileläisen haaste on valtava, sillä vihaisten fanien kärsivällisyys on jo punaisen puolella. West Hamilla on paljon potentiaalia, mutta myös isoja uhkakuvia. Seurahistorian ennätyshankinta Felipe Anderson on potentiaalinen pelaaja, mutta samalla hyvin todennäköinen floppi. Anderson pelasi parhaimmillaan Laziossa hyvin, mutta brassin viime kausi oli vaikea ja hän pystyi pelaamaan loukkaantumisten vuoksi vain 21 liigaottelua.

Felipe Anderson siirtyi kesällä West Hamiin seurahistorian ennätyssummalla. (Stephen Pond/Getty Images)

Ota seurantaan

Issa Diop. West Ham pisti hetkellisesti seurahistoriansa suurimman siirtosumman 21-vuotiaaseen isokokoiseen topparriin Issa Diopiin. Nuoresta iästään huolimatta Diop ehti pelata kolmen kauden verran kasvattajaseuransa Toulousen edustusjoukkueessa kehittyen kausi kaudelta paremmaksi jalkapalloilijaksi. Diop on viela kaukana valmiista pelaajasta, mutta hänellä on potentiaalia ottaa iso pelillinen rooli heti tulokaskaudellaan Valioliigassa. Se olisi jopa suotavaa, sillä viime kaudella itälontoolaiset päästivät Stoken ohella eniten maaleja (68) koko sarjassa. Isokokoisen Diopin suurimmat kehittämistarpeet liittyvät pallolliseen pelaamiseen, sillä hän teki vielä viime kaudella usein vääriä pallollisia valintoja. Nopeutensa ja fyyisyytensä myötä hän on kuitenkin vaikea ohitettava ja Ranskan nuorisomaajoukkueen vakiokasvon pelityylin pitäisi soveltua oivasti Valioliigan vaatimuksiin.

Arvio

West Ham teki isoja satsauksia kesällä ja kasassa on potentiaalinen joukkue. Pieniä kysymysmerkkejä on kuitenkin ilmassa, sillä useammalta profiilihankinnalta vaaditaan lisänäyttöjä isojen siirtosummien oikeuttamiseksi. Manuel Pellegrini on yksi sarjan parhaista valmentajista ja selkeää eteenpäinmenoa Slaven Biliciin ja David Moyesiin nähden. Kaiken mennessä nappiin West Ham taistelee jopa europaikoista, mutta myöskään sijat kymmenennen huonommalle puolelle eivät varsinaisesti yllättäisi.

Faneille.comin Valioliigaranking 2018-19:

Kansikuva:  Laurence Griffiths/Getty Images