Aina ei voi onnistua, varsinkaan siirtomarkkinoilla. Eilen Faneille.com esitteli päättyneen kauden parhaat hankinnat ja tänään vuorossa ovat pahimmat hudit. Floppihankintoja arvioidessa painotettiin etenkin sitä kuinka paljon seura sai rahoilleen vastinetta pelikentillä nimenomaan tällä kaudella. Näin ollen Instagram-seuraajat jätettiin sivuun ja listalta löytyy pelaajia, jotka voivat tulevaisuudessa osoittaa olevansa loppu viimein hyviä hankintoja.
10. Ahmed Musa, Leicester
Mestaruutta puolustamaan lähtenyt Leicester teki muutamia kovia hankintoja ottaen huomioon seuran koon. Yksi mielenkiintoisimmista tulijoista oli CSKA Moskovassa kovaa jälkeä tehnyt Ahmed Musa, josta Ketut pulittivat noin 17 miljoonaa puntaa. Nigerialaishyökkääjä väläytteli alkukaudesta, muttei missään vaiheessa löytänyt tasaisuutta otteisiinsa ja putosi loppukaudesta jämämieheksi. Loppuviimein Musan anti jäi 752 minuuttiin ja kahteen maaliin, eikä miestä kelpuutettu avaukseen helmikuun jälkeen.
9. John Stones, Manchester City
Manchester Cityn elokuussa ostaman John Stonesin sijoittaminen listalle tekee hitusen pahaa, koska nuori englantilainen niin sanotusti ”heitettiin bussin alle”, vanhassa ja heikosti organisoidussa City-puolustuksessa. Jos topparista kuitenkin maksetaan 47 miljoonaa, pitäisi kontribuution olla hieman keskivertopuolustajaa tasokkaampaa. Jalalla pelaamisessa Stones on jo nyt maailmanhuippua ja saadessaan laadukkaampia pelaajia ympärilleen on 22-vuotiaasta Barnsley-kasvatista varmasti paljon iloa Taivaansinisille. Maailmanluokan toppari Stones ei kuitenkaan vielä ole, kuten viime kausi osoitti.
8. Vincent Janssen, Tottenham
Tottenham hankki Eredivisien maalikuninkuuden 27 osumalla voittaneen Vincent Janssenin hellittämään maalintekopainetta hurjia pelimääriä urakoineen Harry Kanen harteilta. Epäsympaattiseksi 19 miljoonaa puntaa maksanutta Hollannin maajoukkuehyökkääjää ei voi haukkua, sillä Janssen painaa pelistä toiseen karmean määrän töitä. Pelillinen anti ei kuitenkaan ollut edes lähellä toivottua, sillä Janssenin maalimäärä jäi sarjapeleissä vain kahteen. Koko kauden aikana 22-vuotias kärki onnistui vain kahdesti pelitilanteesta.
7. Jordon Ibe, Bournemouth
Bournemouth-manageri Eddie Howe pelasi kovaa uhkapeliä myydessään joukkueen avainpelaajiin kuuluneen Matt Ritchien Newcastleen ja hankkiessaan kuusi vuotta nuoremman Jordon Iben Liverpoolista. Anfieldilla väläytellyt nuorukainen kustansi Kirsikoille sievoiset 15 miljoonaa puntaa, josta nuorukainen maksoi avauskaudella takaisin ehkä noin 100 000 puntaa. Voimakasrakenteinen laituri pelasi kaikkiaan 25 ottelussa, mutta tehotilastoon ei kertynyt merkinnän merkintää. Potentiaalia 21-vuotiaalla Ibellä on vaikka maajoukkueeseen asti, mutta avauskauden etelärannikolla nuorukainen haluaa unohtaa mahdollisimman pian.
6. Michy Batshuayi, Chelsea
Joku Chelsea-fani saattaa pahoittaa mielensä mestaruuden sinetöineen Michy Batshuayin sijoittamisesta floppilistalle. Marseillesta tullut kärki kuitenkin maksoi länsilontoolaisille 33 miljoonaa puntaa, mutta pelasi Valioliigassa vain 235 minuuttia päässen avaukseen vain kertaalleen. Minuutteihin nähden yllättävän hyvin maaleja (5) tehnyt belgialainen ei tuntunut saavan Antonio Contelta edes mahdollisuutta, sillä Diego Costan poissa ollessa italialaismanageri nosti yleensä Pedron piikkiin. Näin ollen ei voi välttyä ajatukselta, etteikö kulisseissa olisi mahdollisesti tapahtunut jotakin, sillä 23-vuotiaan hyökkääjän näytönpaikat jäivät niin olemattomiksi.
5. Granit Xhaka, Arsenal
Borussia Mönchengladbachista jo ennen viime kesän EM-kisoja Arsenaliin ostettu Granit Xhaka oli kuin Tykkimiehet pienoiskoossa: muutamia väläytyksiä lukuun ottamatta pettymys. Toisinaan sveitsiläinen pohjapelaaja väläytteli, mutta pakan toisella puolella nähtiin kaksi suoraa punaista ja karmaisevia ohipelejä. Lähes 40 miljoonaa puntaa maksaneeseen Xhakaan pätee sama kuin moneen muuhunkin tämän listan pelaajaan, avauskausi oli vaikea, mutta mies tulee varmasti ilahduttamaan seuran faneja tulevaisuudessa. Ottaen kuitenkin huomioon 24-vuotiaan pelinrytmittäjän hintalapun ja joukkueelle tarjoaman kontribuution, ei Xhakaa voi olla laittamatta floppilistalle.
4. Borja Baston, Swansea
Swansean kuningasidea myydä edelliskauden ykköstykki Andre Ayew West Hamiin ja korvata ghanalainen Eibarissa kovaa jälkeä tehneellä Borja Bastonilla oli yksi seurahistorian huonoimpia. Atletico Madridista tullut espanjalainen oli Swansean ennätyshankinta 15 miljoonan punnan hintalapullaan. Pahasti tuhnuilllut 24-vuotias kärki maalasi vain kerran, eikä päässyt Paul Clementin alaisuudessa kertaakaan avaukseen. Täpärästi säilyneiden Joutsenten onneksi Bastonin maanmies Fernando Llorente oli kuitenkin nappihankinta, sillä Bastonilla walesilaisten vuonna 2011 alkanut Valioliiga-seikkailu olisi päättynyt tähän kauteen.
3. Paul Pogba, Manchester United
Kovalla pöhinällä takaisin Unelmien teatteriin palannut Paul Pogba lienee Valioliigan ristiriitaisin pelaaja. Parhaimmillaan ranskalainen on maaginen, mutta varsinkin isoissa peleissä maailmanennätyssummalla Englantiin palanneen Pogba taso laski rajusti. Vaikka ranskalaisen onnistumista ei mitata pelkissä tehoissa, iski Pogba viisi maaliaan ja neljä syöttöään kaikki sarjataulukon alemmalle puoliskolle sijoittuneita joukkueita vastaan. Näin ollen Pogbaa ei voi mitenkään sivuuttaa floppihankintojen suhteen, sillä noin 89 miljoonalla punnalla pitäisi saada huomattavasti parempaa vastinetta rahoilleen, mitä hitusen keskivertopelaajaa parempi 24-vuotias keskikenttämies päättyneellä kaudella tarjosi.
2. Moussa Sissoko, Tottenham
EM-finaalissa loistanut Moussa Sissoko viritti ansan, johon lisää leveyttä kaivannut Tottenham astui siirtoikkunan loppuhetkillä. Kolme ja puoli kautta Newcastlessa viihtynyt ranskalainen oli viimeisellä Magpies-kaudellaan surkea, joten Tottenhamin maksamat 30 miljoonaa puntaa tuntui jo elokuun lopussa käsittämättömältä kauppasummalta. Seitsemän sarjapeliä avannut monipuolinen keskikenttämies ei onnistunut maalinteossa, eikä tuonut vahvan kauden pelanneelle Spursille minkäänlaista lisäarvoa. 27-vuotiaan Sissokon siirto kuvastaa surullisella tavalla sitä, kuinka paljon lisämiljoonia suonenvetopeli oikeassa paikassa tuottaa.
1. Claudio Bravo, Manchester City
Floppilistan ykkösestä ei liene epäselvyyksiä. Vahvasti omaan ideologiaansa kauden alla uskonut Pep Guardiola ulosti seuralegenda Joe Hartin koirankopin kautta Torinoon ja hankki tilalle hyvin jalalla pelaavan Claudio Bravon Barcelonasta. 15 miljoonaa puntaa maksaneen chileläisen haparointi alkoi jo debyyttipelissä rakasta vihollista ManU:a vastaan, kun Bravo lahjoitti Punaisille paholaisille kavennusmaalin. Kokeneen Bravon surullisin jakso osui vuoden vaihteeseen, kun 24 häntä kohti ammutusta laukauksesta maaliin upposi 16. Myöskin se tosiasia, että Bravo putosi Willy Caballeron taakse keväällä, kertoo kuinka katastrofaalisen surkea hankinta chileläinen oli. Valioliigassa kun kuitenkin tarvitaan maalivahti, joka onnistuu torjumaan edes jotain.
Lähde: Transfermarkt
Kansikuva: Clive Rose/Getty Images