Tässä on Valioliigan tähdistökentällinen – Chelsean ja Spursin dominointia

Viaplay LogoValioliigakausi päättyi, mutta nousukarsintafinaali sekä FA Cupin finaali ovat vielä edessä. Muista seurata ne Viaplay-palvelusta.

Eurooppalaiset sarjakaudet alkavat olla taputeltu, joten on tähdistökentällisten aika. Toisena Faneille.com tarjoilee Chelsean mestaruusjuhliin päättyneen Valioliigan tähdistön, jonka Jaakko Tiira kokosi. Ryhmitykseksi valittiin muun muassa Manchester Cityn käyttämä 4–1–4–1, jotta kauden aikana ansioituneet pelurit saatiin oikeille pelipaikoilleen.

GK: David De Dea, Manchester United

Isoja panostuksia kesän siirtoikkunassa tehneen Manchester Unitedin Valioliigakausi ei mennyt suunnitelmien mukaan. Kuudenneksi jämähtäneen seuran ykköspelaaja oli jälleen kerran David De Gea, joka pelasi totutun loistavan kauden. Jo muutaman vuoden ajan Valioliigan parhaana torjujana pidetty espanjalainen pelaa korkealla tasolla pelistä toiseen, ottaa huipputorjuntoja ja poimii peruspallot ihailtavalla rutiinilla.

LB: Marcos Alonso, Chelsea

Yksi Antonio Conten uskomattomista hauista siirtomarkkinoilla oli Fiorentinasta saapunut Marcos Alonso. Aikanaan Boltonin paidassa Valioliigaa tahkonut espanjalainen otti vasemman wingbackin roolin haltuun, eikä taso pudonnut missään vaiheessa. Alonson peli ei jäänyt pelkkään laitaravaamiseen, vaan mies osallistui aktiivisesti mestareiden hyökkäyspeliin ja tehot 6+3 ovat huippuluokkaa wingbackille. 26-vuotias Real Madrid -kasvatti on teknisiltä ominaisuuksiltaan poikkeuksellista luokkaa laitapakiksi.

Marcos Alonso pelasi kertakaikkisen fantastista jalkapalloa Chelsean vasemmalla laidalla. (Clive Rose/Getty Images)

CB: David Luiz, Chelsea

Huumoripelaajan maineessa Länsi-Lontooseen palannut David Luiz löi kaikki ällikällä ja oli yksi koko sarjan parhaita pelaajia. Avain Sideshow Bobia muistuttavan topparin loistokauteen oli Chelsean mainiosti roolitettu alakerta. Niin ikään huippukaudet pelanneet Gary Cahill ja Cesar Azpilicueta hoitivat puolustamisen ja Luiz sai linjan keskellä keskittyä varmistamaan ja ennen kaikkea pallolla pelaamiseen. Peliä avaavana topparina brassi on maailman kärkeä ja oli yksi Chelsean pallollisen pelin tärkeimpiä pelaajia.

CB: Toby Alderweireld, Tottenham

Maailmasta ei löydy montaa yhtä tyylikästä topparia kuin Tottenhamin Toby Alderweireld. Belgi kärsi kauden aikana pienistä vammoista, mutta johti 30 pelissä liigan tukevinta puolustusta. Alderweireld on fyysisiltä ominaisuuksiltaan ihanteellinen keskuspuolustaja, mutta miehen suurin vahvuus on uskomattoman hyvä kyky lukea peliä. Jotain belgialaisen huikeudesta kertoo se, että toppari rikkoi koko kauden aikana ainoastaan yhdeksän kertaa, joka on sama määrä kuin viime kaudellakin.

RB: Kyle Walker, Tottenham

Spursin juoksuvoimainen laitapakki on kuulunut jo pidemmän aikaa pelipaikkansa parhaimmistoon Valioliigassa, mutta tällä kaudella, etenkin wingbackin roolissa, Kyle Walker pelasi uransa parhaan kauden. Huippunopea englantilainen on omimmillaan haastotilanteissa, joista lähtevät keskitykset tuottivat kuusi maalisyöttöä. Loppukauden kiukuttelu jätti laitapakista hieman kitkerän maun, muttei se poista sitä tosiasiaa etteikö Walker olisi ollut sarjan paras laitapakki.

DM: N’Golo Kante, Chelsea

Valioliigan paras pelaaja. Väsymätön taistelija piti Chelsean puolustuslinjan suojattuna ja teki vastustajan pelintekijöiden elämästä hankalaa. N’Golo Kante ei kuitenkaan ole pelkkä raastaja, vaan ranskalainen on yllättävän hyvä myös pallolla. Murtavia syöttöjä pallovaras ei jakele, mutta antaa pelivälineen omilleen lähes 90-prosenttisesti. Pallon riistämisestä taidetta tehnyt peluri oli samalla koko kauden tasaisin suorittaja, eikä kaksi vuotta tapissa pysynyt rima pudonnut missään vaiheessa. Tarkemman kommentin Kantesta voit ottaa lukuun tuosta.

LM: Eden Hazard, Chelsea

Valioliigan parhaana pelaajana toissa kaudella palkittu Eden Hazard palasi varjojen mailta takaisin huipputasolleen. Chelsean käyttämä 3–4–3-ryhmitys sopi belgille erinomaisesti, sillä Hazard sai vapaan roolin, eikä hänen tarvinnut enää seurata vastustajan laitapakkeja omalle rankkarialueelle. 16 maalia ja 5 syöttöä on kova saldo, mutta Hazardin arvoa ei voi mitata pelkissä tehoissa. Laiturin kuljetukset repivät vastustajien linjoja rikki, joka avasi tilaa kanssapelaajille.

AM: Kevin De Bruyne, Manchester City

Tähdistön kolmas belgialainen, Man Cityn Kevin De Bruyne operoi tällä kaudella hieman erilaisessa valekasin-roolissa, jonka Pep Guardiola hänelle ja David Silvalle räätälöi. Pelintekokyvystään tunnettu De Bruyne vei Valioliigan syöttöpörssin nimiinsä tarjottuaan ruokaa 18 maaliin. Kesällä 26 vuotta täyttävä pelintekijä loi kaiken kaikkiaan yli 100 maalipaikkaa. De Bruynen arvo Cityn hyökkäämiselle tulee ilmi huimien leivosten lisäksi myös belgin kykynä edistää joukkueen peliä käytännössä jokaisella syötöllä.

AM: Christian Eriksen, Tottenham

Tottenhamin Christian Eriksen lienee yksi planeetan aliarvostetuimpia pelaajia. Spursin kollektiivin erottelu tärkeimpiin palasiin tuntuu jokseenkin turhalta, mutta juutin merkitystä ei voi vähätellä. Siinä missä Dele Alli tekee maaleja ja älykkäitä pallottomia liikkeitä, pyörittää Eriksen fiksuilla ratkaisuillaan pohjoislontoolaisten hyökkäyspeliä. Teknisesti ilmiömäinen Ajax-kasvatti oli 112 luodulla maalipaikalla kyseisen tilaston ykkönen. Alkusyksystä erikoistilannespesialisti oli hitusen kohmeassa, mutta nosti tasoaan kauden mittaan summaten komean kokonaissaldon: kahdeksan maalia ja 15 maalisyöttöä.

Ilmiömäisellä potkutekniikalla varustetun Christian Eriksenin lapikkaasta lähtee eroottisia palloja. (Dan Mullan/Getty Images)

RM: Alexis Sanchez, Arsenal

Arsenal oli yksi kauden pahimmista pettymyksistä, mutta joukkuetta kannatellut Alexis Sanchez oli Valioliigan parhaita pelaajia. Chileläistalismaani teki syksyllä kovaa jälkeä piikissä, eivätkä tehot juurikaan pudonneet vaikka Sanchez siirrettiin keväällä alemmas. Maalipörssin kolmanneksi sijoittunut hyökkääjä takoi 23 maalia ja tarjoili 11 syöttöä, ollen Harry Kanen jälkeen sarjan toiseksi tehokkain pelaaja. Toisinaan Sanchezin peli meni yksinyrittämiseksi, mutta huippukausi pahasti sekaisin olleessa seurassa kertoo kuinka kovasta pelurista on kyse.

ST: Harry Kane, Tottenham

Tottenhamin omaa kasvattia haukuttiin viime kauden alussa yhden kauden ihmeeksi. Puolitoista vuotta ja 78 Valioliiga-maalia myöhemmin Harry Kanea voi hyvällä omalla tunnolla tituleerata Valioliigan parhaaksi hyökkääjäksi. Englantilainen missasi kahdeksan ottelua, mutta vei kultaisen kengän siltikin nimiinsä iskien huimat 29 maalia. Kanen viimeistelyvalikoima on laaja ja mies laittaa pallot nuottaan kliinisesti. Tämän lisäksi työteliäs englantilainen ravaa väsymättömästi, prässäten ja tehden hyökkäyksessä tilaa kanssapelaajilleen. Likipitäen täydellinen hyökkääjä siis.

Manageri: Antonio Conte, Chelsea

Valioliigassa on lukuisia huippumanagereita, mutta yksi oli ylitse muiden. Karismaattinen Antonio Conte kokosi palavista raunioista suvereenin mestarijoukkueen. Chelsean huimasta kaudesta kertoo jotain myös se, että 30 matsia voittanut ryhmä teki sarjan uuden voittoennätyksen ja keräsi (93p) historian toiseksi suurimman pistepotin. Länsilontoolaisten peli ei ollut aina kaunista, mutta loistavasti organisoitu ja ennen kaikkea tehokas kollektiivi ulosmittasi monen pelaajan potentiaalin ja oli vertaansa vailla. Oodin Contelle ja Chelsealle voit lukea tuosta.

Muiden sarjojen tähdistöt:

Kansikuva: Michael Regan/Getty Images