Chelsea pulitti viime kesänä seuran ennätyssumman hankkiessaan Alvaro Moratan Stamford Bridgelle 66 miljoonalla eurolla. Espanjalaishyökkääjän debyyttikausi Valioliigassa oli vaikea, mutta nyt 25-vuotias saa uuden mahdollisuuden Maurizio Sarrin alaisuudessa. Sauma pitäisi käyttää tai Moratan ura huippuseuran ykköskärkenä uhkaa loppua.
Heinäkuussa potkut saanut Antonio Conte olisi halunnut Romelu Lukakun uudeksi ykköshyökkääjäkseen, mutta Manchester United nappasi belgialaisen Chelsean nenän edestä, jonka jälkeen Blues kääntyi Moratan puoleen. Syksyllä vielä näytti, että länsilontoolaisilla kävi onni onnettomuudessa, kun Morata maalasi kymmenen kertaa. Ei Lukakukaan huono ollut, mutta espanjalainen oli toista kookasta kärkeä rahtusen terävämpi ja muun muassa ratkaisi seurojen välisen huippuottelun marraskuussa.
Keväällä tilanne muuttui radikaalisti, kun Lukaku pääsi entistä paremmin sisään Unitediin ja Morata hukkasi itseluottamuksensa totaalisesti. Moratan alamäki alkoi vuoden ensimmäisestä ottelusta Arsenalia vastaan, kun kärki hukkasi peräti kolme läpiajoa, eikä ollut sen jälkeen enää entisensä.
Kauden jälkimmäisen puolikkaan edetessä vain kerran osunut Morata putosi penkille ja sai muun muassa katsella Mestarien liigan neljännesvälierien avauspotkut vaihdosta. 15 maalia ja kuusi maaliin johtanutta syöttöä kaikki kilpailut mukaan lukien on kelvollinen saldo, mutta ottaen huomioon kontrastin syksyn ja kevään esitysten välillä, ei Moratan debyyttikautta Länsi-Lontoossa voi oikein onnistumisenakaan pitää. Kaiken kukkuraksi espanjalainen putosi maansa MM-kisaryhmästä.
Moratan puolustukseksi voi todeta, etteivät olosuhteet olleet otolliset. Conte kävi sisällissotaa kulisseissa, mikä näkyi lopulta myös nurmella. Myöskään seuran kannattajien rakastaman ja muiden vihaaman Diego Costan paikkaaminen oli lähes mahdoton tehtävä, jota hankaloitti entisestään joukkueen sekavaksi muuttunut pelaaminen.
189-senttinen hyökkääjä on erikoinen tapaus kaiken kaikkiaan. Real Madridin kasvatti putkahti toden teolla pinnalle kesällä 2013, kun hän tykitti Espanjan alle 21-vuotiaiden Euroopan mestariksi. Valkoisessa baletissa jälki oli minuutteihin nähden kovaa, mutta peliaika kortilla. Niinpä Morata suuntasi Juventukseen.
Moratan aika Torinossa oli menestyksekästä. Hän onnistui oikeassa paikassa ja nousi kaikkien huulille, kun Juventus eteni keväällä 2015 Mestarien liigan finaaliin Moratan upotettua kasvattajaseuransa välierissä. Vahva Mestarien liiga -kevät täydentyi finaalin täysosumalla, vaikka Juve jäi lopulta Barcelonan jalkoihin. Kahden kauden mittaiseksi jääneellä Italian reissulla espanjalainen maalasi yhteensä 27 kertaa, mikä ei ole huippukärjen saldo, mutta Vanhan Rouvan paidassa Morata nousi lupaavasta kärjestä huipulla pärjääväksi hyväksi hyökkääjäksi.
Real Madrid hankki kasvattinsa takaisin 30 miljoonan euron takaisinosto-pykälän turvin. Kaudella 2016-17 Morata oli Los Blancosin selkeä kakkoskärki, mutta iski siitä huolimatta 20 maalia, maalattuaan noin 94 minuutin välein. Viimeistään tässä vaiheessa kävi selväksi miehen hamuavan isompaa vastuuta, mitä Santiago Bernabeulla ei ollut tarjolla.
Toisin sanoen, Morata on tehnyt mukavaa jälkeä, mutta hän ei ollut ennen viime kautta pelannut koskaan ison seuran ykköskärkenä. Ominaisuuksien puolesta Morata on erinomainen hyökkääjä, sillä hän on mainio pääpelaaja, mutta kookas keho myös liikkuu terävästi. Hän on myös älykäs pelaaja, joka on kirjauttanut isoksi sentteriksi runsaasti maalisyöttöjä.
Asian voi kääntää myös niin, että Morata oli ennen Chelseaan tuloaan todistanut olevansa liki täydellinen kakkoskärki.
Moni Chelsean pelaaja hyötyi Sarrin tulosta, mutta juuri Moratalle pallonhallintaan uskovan italialaisen tulo voi olla pelastus. Pelinumeronsa ysistä 29:ään vaihtanut kärki on saanut Sarrilta uuden mahdollisuuden ja avannut kummatkin pelit piikissä.
Huddersfieldiä vastaan Morata ei säväyttänyt, mutta kotiavauksessa Arsenalia vastaan hän oli jo selvästi parempi. Avausjaksolla syntynyt 2–0-osuma oli vahva henkilökohtainen taidonnäyte Moratan kyvyistä, kun hän spurttasi linjan taakse, voitti Shkodran Mustafin kaksinkamppailussa ja viimeistely hallitusti etukulmaan.
Kilpailu peliajasta on kuitenkin armotonta, eikä Moratalla ole varaa ohipeleihin. Olivier Giroud omaa kovan CV:n Englannin kentiltä ja mediassa on väläytelty useaan otteeseen Eden Hazardin mahdollisesta siirtymisestä kärkeen. Näin Sarri toimi myös Napolissa, kun Arek Milik rikkoi toissa kaudella polvensa, iski Sarri Dries Mertensin piikkiin fantastisin seurauksin. Pienikokoisemman hyökkääjän peluuttaminen ysinä ei siten ole Sarrille ongelma. Lähtökohtaisesti Hazard kuitenkin pelannee vasemmalla, ikään kuin Lorenzo Insignen vapaassa roolissa, mutta jos Morata ei vakuuta, saattaa belgi siirtyä nopeasti piikkiin.
Moratan kohdalla voidaan perustellusti puhua uran tienhaarasta. Espanjalainen on tehnyt kovaa jälkeä suurimpien tähtien takana, mutta ensimmäinen kausi hyökkäyksen ykkösmiehenä meni pahasti penkin alle. Hän ei ole enää nuori lupaus, vaan ikää tulee lokakuussa täyteen 26 vuotta.
Mitä Moratan sitten pitäisi tehdä, että hän saisi flopin leiman pois otsastaan? Tietysti maaleja, minimissään 15 kappaletta sarjapeleissä ja huomattavasti viime kautta tasaisemmalla syklillä. Viime syksynä hyökkääjä osoitti pystyvänsä täyttämään suurseuran ykköskärjen mitat, mutta nyt surkeita jaksoja ei saisi tulla.
Jos Morata ei tällä kaudella onnistu, saattaa hänen uransa huippuseuran ykköskärkenä olla taputeltu. Väite saattaa kuulostaa ylitseampuvalta, mutta jos asiaa pohtii siitä näkökulmasta, että uskaltaako joku absoluuttinen huippuseura ottaa riskin kahtena kautena flopanneen hyökkääjän kanssa, niin tuskinpa.
Kakkoskärjeksi Moratan varmasti ottaisi mielellään liki jokainen suurseura, mutta se ei liene Madridissa syntyneen hyökkääjän toiveissa.
Kansikuva: Mike Hewitt/Getty Images