Onhan ollut melkoinen tammikuu futissiirtojen osalta. Virgil Van Dijk’n megasiirto Anfieldille julkaistiin jo ennen ikkunan aukeamista. Viikkoa myöhemmin Philippe Coutinhon unelma kävi toteen, kun mies esiteltiin Camp Noulla. Alexis Sanchezin pitkään jatkunut siirtosaaga sai onnellisen päätöksen, kun chileläinen matkasi Manchester Unitediin vaihdossa Henrikh Mkhitaryaniin. Kyseistä kauppaa analysoimme kattavammin alkuviikosta.
Pienemmistä seuroista Brighton laittoi siirtoennätyksensä jälleen uusiksi PSV:stä tulleen Jürgen Locadian muodossa. Isojen siirtojen takana on nähty täsmähakuja. Esimerkiksi Everton vahvisti hyökkäystään Cenk Tosunilla ja Theo Walcottilla. Huddersfield sai kaipaamansa kymppipaikan pelaajan Alex Pritchardin muodossa ja Burnley kohensi laituriosastoon Aaron Lennonilla sekä Georges-Kevin N’Koudoulla (laina). Viime päivinä huomiota herättänyt kauppa oli toissa kesän Euroopan mestari Joao Marion lainapesti West Hamiin, joka tiettävästi pitää sisällään myös osto-option.
Aktiivisesta ikkunasta huolimatta moni seura kaipaa vielä vahvistuksia riveihinsä. Tuskin yksikään manageri pistää pahitteeksi jos joukkue vahvistuu, mutta katsastimme erityisesti nippuja, jotka kaipaisivat lisää ruutia avauskokoonpanoonsa.
Arsenal: laatua alakertaan
Tykkimiehiin siirtyneen Henrikh Mkhitaryanin ex-joukkuekaveri Pierre-Emerick Aubameyangia on tuotu kovaa vauhtia Emiratesille. Hyökkääjä tosin urakoi täyden ysikymppisen Dortmundin paidassa lauantaina, josta voidaan päätellä, ettei kauppa ole niin lähellä toteutua, kuin brittimedia on antanut ymmärtää.. Lähes maali per peli tahtia viime kaudet paukutellut gabonilainen olisi oiva lisä viimeistelyn tehottomuudesta kärsineelle ryhmälle, mutta Arsenalin todelliset ongelmat ovat omassa päässä.
Shkodran Mustafi & Laurent Koscielny ovat kelpo parivaljakko jos Arsene Wenger mielii pelata kahdella topparilla, mutta kolmen alakerta vaatisi laadukkaampaa kolmatta lenkkiä. Huhuissa Emiratesille on yhdistetty pahasti aliarvostettu Jonny Evans, joka olisi erinomainen vahvistus. Myös keskuspuolustajien edessä olisi tilausta linjaa suojaavalle pohjapelaajalle. Granit Xhaka on erinomainen pelinrytmittäjä, mutta ei tarpeeksi hyvä puolustamaan, jotta jo valmiiksi heikosti organisoitu alakerta pysyisi tiiviinä. Kenttäpelaajien ohella Petr Cech alkaa auttamatta näyttämään ikääntymisen merkkejä, mutta uuden ykköstorjujan hankinta jäänee ensi kesään.
Liverpool: Maalivahti!
Virgil Van Dijk’n hankinta oli Jürgen Kloppille pakkorako, sillä alakerta osoitti syksyn aikana heikkoutensa. Lisää kuitenkin tarvittaisiin. Etenkin maalivahti-osastolla Liverpool antaa turhan paljon tasoitusta kilpailijoilleen. Simon Mignolet ei ole koskaan ollut huipputorjuja, eikä epävarma Loris Karius ole paikannut tuonut parannusta. Niinpä merseysideläiset kaipaisivat kipeästi uutta ykkösmaalivahtia. Huhuissa on pyörinyt Jack Butlandin ja Jan Oblakin kaltaisia nimiä, mutta loistavaa kautta Bundesliigassa pelaavaa Lukas Hradeckya kannattaisi myös pitää silmällä. Varsinkin, kun suomalaisen nykyinen sopimus Frankfurtin kanssa päättyy tähän kauteen.
Tappiollinen Swansea-ottelu osoitti karulla tavalla, kuinka ison aukon Philippe Coutinho jätti pelinteko-osastolle. Aktiivisia joukkueita vastaan Poolin huippuvaarallinen hyökkäys vyöryy vaarallisesti, mutta kun tila linjan takana käy vähiin, ovat punapaidat ongelmissa. Niinpä Kloppon miehistö kaipaisi murtaviin syöttöihin kykenevää pelintekijää, joka pystyisi avaamaan matalalla makaavia sumppuja. Walesissa tätä tehtävää toimitti Van Dijk, mikä ilmaisee ongelman osuvasti.
Watford: toppareita
Marco Silvan mainiosti alkanut pesti päättyi yllätyspotkuihin, mutta liiaksi portugalilaista ei sovi soimata. Etenkin herhiläisten alakerta on ollut koko kauden heikoissa kantimissa, puolustuksen ollessa erittäin tasapaksu. Christian Kabaselen kaltaiset arvat – joita Vicarage Roadille on roudattu kasapäittäin – menettelevät, mutta yleisesti ottaen Watfordin alakertaan kaivattaisiin huomattavasti laadukkaampia tekijöitä. Keskikenttä ja hyökkäys ovat hyvää tasoa, mutta heikko peräpää saattaa kostautua, sillä Herhiläiset ovat enää neljä pinnaa putoamisviivan päällä. Laitapakki-osasto vielä menettelee Daryl Janmaatin ja kumppaneiden myötä, mutta etenkin puolustuksen sydämeen uusi manageri Javi Gracia kaipaa parempia pelimerkkejä.
Newcastle: vähintään uusi hyökkääjä
Newcastlea on luonnehdittu pitkin kautta divarijoukkueeksi, eikä arvio ole kovin kaukana totuudesta. Rafael Benitez tykkää pyörittää laajaa rotaatiota, mutta sekopäisen omistajan Mike Ashleyn pidettyä rahahanoja kiinni, on se tarkoittanut todella tasapaksua ja keskinkertaista nippua. Käytännössä Newcastle kaipaisi parempia pelaajia jokaiselle pelipaikalle, mutta varsinkin hyökkäys suorastaan huutaa uutta verta. Stokesta hankittu Joselu pääsee kyllä paikoille, mutta espanjalaishyökkääjä on niin onneton viimeistelijä, ettei hän osuisi kymmentä kertaa edes Veikkausliigassa. Eikä viime kaudella sarjaporrasta alempana 23 häkkiä iskenyt Dwight Gayle ei ole tilannetta korjannut. Huhuissa St. James’ Parkille on tuotu Leicesterissä penkille jäänyttä Islam Slimania sekä Feyenoordin maalipyssy Nicolai Jörgenseniä. Kumpikin olisi erittäin tervetullut lisä Harakka-laumaan.
Stoke: maalintekovoimaa
Manageria vaihtanut Stoke on kärsinyt samasta ongelmasta kuin niin monena aiempanakin kautena; maalitykin puutteesta. Britannia Stadiumilla ei olla nähty kymmenen vuoden Valioliiga-taipaleen aikana yhtäkään yli 15 maalin miestä. Ex-huippulupaus Saido Berahino ei ainakaan ole ratkaisu, sillä englantilainen on maalannut viimeksi helmikuussa 2016. Vaikka Stoke on päästänyt vinon pinon maaleja, on peräpäässä laatua ja puolustusongelmien pitäisi ratketa ennen kaikkea paremmalla organisoinnilla. Kärkeen joukkue taas tarvitsi tekijämiestä, sillä Eric Maxim Choupo-Motingista saa enemmän irti laidassa, eikä Peter Crouch ole enää tarpeeksi hyvä ykköshyökkääjä Valioliiga-joukkueelle.
Swansea: jokaista osa-aluetta vahvistettava
Joulukuussa julkaisimme pitkän jutun Swanseasta, jossa kerrottiin seuran viime kausien alennustilasta. Identiteettinsä ohella Joutsenet ovat hukanneet lähes kaikki avainpelaajansa ja jäljelle on jäänyt heikko pelaajaryhmä. Oikeastaan ainoat osa-alueet, jotka ovat kunnossa, ovat maalivahti ja keskuspuolustus, joita hoitelee trio Lukas Fabianski–Alfie Mawson–Federico Fernandez. Pahimmat puutteet ovat hyökkäyspäässä, sillä Swansea on maalannut vain 15 kertaa ja laukonut reilut kaksi kertaa kohti vastustajan maalia per ottelu. Kummatkin ovat sarjan heikoimpia lukemia. Walesiin pitäisi hankkia ainakin uusi hyökkääjä, laituri ja pelintekijä. Näiden lisäksi keskikentän keskustan vahvistaminen ei tekisi huonoa tällä hetkellä heikoilta näyttäville säilymismahdollisuuksille.
Nämä seurat kaipaisivat täsmähakuja:
Manchester United: Herreraa parempi konehuoneen mies
ManU sai Alexis Sanchezista kaipaamansa vahvistuksen hyökkäykseen. Joukkueesta ei löydy isoja puutteita, mutta keskikentän keskustaan Jose Mourinho voisi hankkia Ander Herreraa laadukkaamman pelurin, joka mahdollistaisi konehuoneen miehittämisen kolmella pelaajalla. Valioliigassa pohjakaksikko Nemanja Matic & Paul Pogba riittää hyvin, mutta, kun Mestarien liigan ratkaisupeleissä Mourinho haluaa oletettavasti nujertaa vastustajat tiiviillä puolustuspelillä, olisi keskikentän vahvistaminen loogista. Toisen box-to-box-pelaajan tuominen avaisi myös Pogballe enemmän mahdollisuuksia hyökätä syvälle vastustajan kenttäpuolelle.
Chelsea: leveyttä rotaatioon
Länsi-Lontoossa kuohuu jälleen ja vähemmän yllättäen Antonio Conten toimesta. Italialainen on antanut ymmärtää, ettei hänellä ole juurikaan sanottavaa Chelsean siirtopolitiikan suhteen. Niin tai näin, kaipaisi hallitseva mestari taustatukea nykyiselle avauskokoonpanollensa. Alex Sandron jahti on mitä ilmeisemmin tullut päätökseen, sillä Marcos Alonso pelaa tällä(kin) hetkellä loistavaa jalkapalloa. Niinpä katseet on suunnattu AS Roman Emerson Palmieriin, joka olisi kaiketi Alonson varamies. Conte halajaa isoa kärkimiestä Alvaro Moratan vaihtoehdoksi, sillä manageri ei jostain syystä luota edelleenkään hyvin tehoja pienellä vastuulla tehneeseen Michy Batshuayihin. Tarjokkaat ovat olleet mitä mielenkiintoisempia: Peter Crouch, Andy Carroll sekä Ashley Barnes. Viime viikkoina Chelsean on kuitenkin huhuttu maksavan jopa 50 miljoonaa puntaa Edin Dzekosta, joka oli Man Cityssä kultaakin kalliimpi kakkoskärki. Noin tuhdin rahanipun polttaminen maaliskuussa 32 vuotta täyttävään hyökkääjään kuulostaa kuitenkin erikoiselta kaupankäynniltä.
Tottenham: vauhtia hyökkäykseen
Spurs on palannut hyvään vireeseen marraskuun taantuman jälkeen, mutta vauhdin puute on edelleen ongelma. Viime kaudella Kyle Walkerin ja Danny Rosen myötä tätä ongelmaa ei ollut, mutta kun Walker myytiin ja Rose on ollut lähes koko kauden sairastuvalla, on Spurs ollut toisinaan vaikeuksissa. Oikeastaan ainoa selvästi nopeampi pelaaja nykyryhmässä on Rosen lisäksi Heung-min Son. Spurs-luotsi Mauricio Pochettino on kuitenkin ratkaisemassa ongelmaa tuomalla PSG:ssä sivuraiteille jäänyttä Lucas Mouraa Pohjois-Lontooseen. MM-kisapaikasta taisteleva brassi olisi ennakkoon mainio lisä nuoreen ryhmään.
Bournemouth: luovuutta laidoille
Sijalla 12. majaileva Bournemouth pelaa ainakin kymmenen muun joukkueen kanssa putoamista vastaan. Eddie Howen ryhmä ei kuulu sarjan laadukkaimpiin, mutta loistavaa työtä tehnyt manageri on saanut pitkään Dean Courtilla pysyneestä ydinryhmästä maksimit irti. Kirsikoiden selkein pelipaikkakohtainen puute on keskikentän laidoilla. Jordon Ibe sekä Junior Stanislas väläyttelevät toisinaan ja Ryan Fraser puurtaa tunnollisesti illasta toiseen, mutta kukaan ei luo isoa uhkaa. Niinpä Howen kannattaisi suunnata katseita siirtomarkkinoille ja pyrkiä vahvistamaan hyökkäystään tehoihin kykenevällä laiturilla.
Kansikuva: Alex Livesey/Getty Images
Lyö vetoa Grand Slam -turnauksesta ja nappaa 10 euron riskitön veto sekä 20 ilmaiskierrosta