Kissa-hiiri-leikki Arsenalin ja Lyonin talismaanin, Alexander Lacazetten välillä on saanut runsaasti tuulta alleen tänä kesänä. Ranskalaiskärkeä huhuiltiin Emiratesille jo kahtena edellisenä kesänä, mutta ainakaan toistaiseksi 26-vuotias hyökkääjä ei ole kotikaupunkiaan jättänyt. Lacazetten tilastot ovat kuitenkin sitä tasoa, että ainakin lähtökohtaisesti hänen pitäisi olla huippuluokan vahvistus Arsenalin hyökkäykseen, jos Arsene Wenger päättää ostaa maanmiehensä Pohjois-Lontooseen.
Vuonna 1991 Lyonissa syntynyt Lacazette liittyi kotikaupunkinsa ylpeyden, viralliselta nimeltään Olympique Lyonnaisin riveihin vuonna 2003. Näin ollen ranskalaishyökkääjä on viihtynyt kasvattajaseurassaan jo 14 vuotta.
Lacazetten debyytti Lyonin edustusmiehistössä nähtiin toukokuussa 2010, kun hyökkääjä oli miltei 19-vuotias. Mistään taannoisesta megalupauksesta ei näin ollen puhuta. Todenteolla Lacazette murtautui Lyonin edustusmiehistöön kaudella 2011-12, jolloin vastuuta tuli kaikkiaan 40 pelissä, mutta pääosin laiturina.
Hyökkääjän todellinen läpimurtokausi oli 2013-14, jolloin Lyonia valmentanut Remi Garde istutti Lacazetten keskushyökkääjäksi. Kyseisellä kaudella syntyi 15 sarjamaalia ja yhteensä 22 osumaa kaikissa kilpailuissa. Suuren yleisön tietoisuuteen Lacazette nousi seuraavalla kaudella, jolloin kärki kruunattiin 27 maalilla Ligue 1:n maalikuninkaaksi. Eikä kausi 2014-15 jäänyt yksittäiseksi suonenvedoksi, vaan Lyonin oma poika teki myös kahdella seuraavalla kaudella yli 20 sarjamaalia.
Toukokuussa päättynyt kausi oli Lacazetten uran tähän mennessä paras. Ranskan liigassa maaliverkko heilui 28 kertaa ja Eurooppa liigassa kuusi kertaa. Kaikki kilpailut mukaan lukien Lacazette paukutti yhteensä 37 maalia. Ranskalaista enemmän maaleja tällä kaudella iskivät Lionel Messi (54), Edinson Cavani (49), Cristiano Ronaldo (42), Edin Dzeko (39), Pierre-Emerick Aubameyang (40) sekä Robert Lewandowski (42). Luis Suarez sekä Bas Dost tekivät samaiset 37 osumaa ja Lacazetten taakse jäi muun muassa maanmiehet Antoine Griezmann (26) ja Karim Benzema (19) sekä Sergio Agüeron (33) ja Alexis Sanchezin (30) kaltaiset nimet.
Näin ollen Lacazette on todella kova tekijä, mitä tulee maalintekoon. Päättyneellä kaudella maaliverkko pöllysi keskimäärin 94 minuutin välein. Kaiken kaikkiaan hyökkääjä on tehnyt Lyonissa pelaamissaan 275 ottelussa 129 maalia, joista viimeisen kolmen kauden aikana on syntynyt 91 kappaletta. Toisin sanoen Lacazette on maalien valossa yksi Euroopan parhaista hyökkääjistä Brasilian MM-kisojen jälkeisenä aikana.
Joko nyt Arsene Wenger?
Lacazettea vietiin alkukesästä kovaa kyytiä Atletico Madridiin, jossa Lyon-kärki olisi korvannut Manchester Unitediin yhdistetyn maanmiehensä Antoine Griezmannin. Atleticon voimaan jäänyt siirtokielto sai Gallian kukon ykköspelaajan kuitenkin jäämään Madridiin ja Lacazetten siirto kuivui ainakin toistaiseksi kasaan.
Sittemmin Arsene Wenger on hyökännyt apajille. Mitä pidemmälle kesä on mennyt, sitä voimakkaammiksi Lacazettea Arsenaliin vievät huhut ovat yltyneet. Eikä vähiten sen takia, että Tykkimiesten talismaania Alexis Sanchezia on viety jumiutuneiden jatkosopimusneuvotteluiden vuoksi muualle ja, että Lacazette on ilmaissut halunsa uusille haasteille. Arsenalin kannattaisi kuitenkin hankkia Lacazette vaikka Sanchez päättäisi jäädä.
Lyon-kasvatti ei ole järin kookas, vain 175-senttinen, mutta nopeutta ja maalivainua Lacazetteltä löytyy. Lacazette on myös kliininen viimeistelijä, jollaista Emiratesilla ollaan kaivattu. Siinä missä Ligue 1:n maalikuninkaaksi kruunattu Cavani ampui 144 kertaa, kirjattiin Lyon-hyökkääjälle 84 laukausta. Niinpä 28 kertaa maalannut Lacazette heilutti maaliverkkoa keskimäärin joka kolmannella laukauksellaan.
Kysymysmerkkejä Lacazetteen kuitenkin liittyy. Vaikka Ligue 1 on nostanut profiiliaan – etenkin viime kaudella – on Valioliigan suurseuralle pienoinen riski hankkia hyökkäävä pelaaja Ranskan liigasta. Myös se on hämmentävää, ettei Lacazetteä ole juurikaan huhuiltu Arsenalia tai Atleticoa suurempiin seuroihin. Huomattavasti maltillisempia maalimääriä iskenyt Alvaro Morata on yhdistetty niin Chelseaan kuin Manchester Unitediin ja hintalapuksi on kaavailtu yli 70 miljoonaa puntaa.
Vuoden Lacazettea nuorempi Morata on toki pelannut kovemmissa seuroissa, joissa peliaika on ollut tiukemmassa, mutta 47 maalia kolmeen edelliskauteen tehnyt espanjalainen on maalannut lähes puolet vähemmän kuin Lacazette samassa ajassa. Siitäkin huolimatta Moratan hintalappu tuntuu olevan noin 20 miljoonaa puntaa korkeampi.
Lacazetten vähäinen vastuu maajoukkueessa on niin ikään hämmentävä seikka. Kovista maalimääristä huolimatta kärki on pukenut Les Bluesin pelipaidan päälleen vain 11 kertaa. Maajoukkueluotsi Didier Deschamps valitsi Lacazetten kesäkuun maaotteluihin, mutta aiemmin hän on jäänyt muun muassa Meksikossa pelaavan Pierre-Andre Gignacin tai Atletico Madridin Kevin Gameiron varjoon, Ranskan vakiokalustoon kuuluvasta Olivier Giroudista puhumattakaan.
Jos Lacazette siirtyisi Arsenaliin muodostaisi hän ihanteellisen duon maajoukkuekaveri Giroudin kanssa. Lacazette on pienikokoinen ja nopea, kun taas Giroud on iso ja vahva target-kärki. Näin ollen Tykkimiesten hyökkäyspelaamiseen löytyisi ranskalaisten myötä erilaisia variaatioita.
Arsene Wengerin kannattaisi näin ollen raottaa kukkaron nyörejä ja poimia Lacazette Tykki-paitaan, kun se on vielä mahdollista. Lacazetten hintalappu pyörii jotakuinkin 50 miljoonan punnan tietämissä, mutta se ei nykymarkkinoilla ole ylitse pääsemätön summa Arsenalin resursseilla operoivalle seuralla. Ei varsinkaan, kun katsoo Lacazetten maalimääriä ja Arsenalin puutteita.
Ranskalainen on todistanut olevansa maalintekijä ja juuri hänen kaltaistaan profiilikärkeä Arsenal on aina Robin Van Persien viiden vuoden takaisesta lähdöstä saakka kaivannut.
Lähteet: Transfermarkt, WhoScored, Sky Sports
Kansikuva: Valerio Pennicino/Getty Images