Kun Englannin Valioliigaa on ennen pääsiäisen otteluita pelaamatta joukkueesta riippuen neljän tai viiden ottelun verran, kärjistyy taistelu säilymisestä käytännössä jokavuotiseen tapaan. Nyt ollaan tilanteessa, jossa yhtään joukkuetta ei vielä kannata nimetä varmaksi putoajaksi ja toisaalta jopa yhdeksän joukkuetta on vielä mukana putoamistaistelussa.
Vai onko kymmenen? Huhtikuun alun Cardiffin ja Crystal Palacen välisen ottelun jälkimainingit kun vellovat vain koko ajan entistä korkeampina. Lontoolaisten 3-0-vierasvoitto ajoi Cardiffin yhä tukalampaan tilanteeseen ja toisaalta nosti Palacen hyvin lähelle säilymistä. Heti ottelun jälkeen esille noussut ”vuoto”, jonka mukaan Palacen väitetään – onnistuneesti – urkkineen Cardiffin avauskokoonpanon tietoonsa jo ottelua edeltävänä päivänä, saattaa vielä muuttaa tilannetta ratkaisevasti.
Cardiff on tehnyt asiasta virallisen valituksen ja vaatii ottelun tuloksen mitätöimistä eli käytännössä tuloksen kääntämistä 3-0-kotivoitoksi Palacen sääntörikkomusten takia. Asia ei ole missään nimessä mitätön, mutta onko Cardiff tässä liikkeellä niiden urheilullisen oikeudenmukaisuuden periaatteiden mukaisesti, joita se itse valituksessaan perää?
Sääntöjen kirjaimen ja ennen kaikkea hengen vastaista on toki kaikenlainen toisen seuran luottamuksellisen tiedon urkkiminen ja varmasti joukkueen seuraavan päivän ottelun avauskokoonpano tätä on. Toisaalta on vaikea uskoa, että tapaus olisi millään lailla kovin epätavallinen. Aivan takuuvarmasti miltei jokainen manageri – myös Cardiffin Ole Gunnar Solskjaer – pyrkii käyttämään omia kanaviaan vastustajan avauskokoonpanoa ennakkoon pohtiessaan. Nyt asia oli vain harvinaisen suoraviivainen ja putkahti lisäksi julkisuuteen väärään numeroon epähuomiossa lähetetyn tekstiviestin takia.
Onko syyllinen sitten Palacen manageri Tony Pulis, joka on antanut tehtävän urheilutoimenjohtaja Iain Moodylle? Mikäli yleensä on. Vai onko syyllinen Moody, joka on suhteitaan käyttäen kenties yrittänyt udella tietoja vastustajan mahdollisesta avauksesta? Vai onko syyllinen se Cardiffin edustaja – jota ei toistaiseksi ole löydetty – joka kokoonpanon ennakkoon vuoti? Ja ketä tässä pitäisi rangaista ja miten?
Urheilullinen oikeudenmukaisuus?
Nimenomaan urheilulliselta kannalta tilanteen tekee vaikeaksi ottelun lopputulos. Tuskin Solskjaerkaan on niin sinisilmäinen, että uskoo että olisi kokoonpanovalinnoillaan pystynyt yllättämään vastustajan täysin housut kintuissa. Toki avauksessa oli kolme muutosta edelliseen otteluun, mutta ei Cardiffilla ole hihassa mitään Messi-trioa, jonka voi yhtäkkiä ja yllättäen kaivaa naftaliinista käyttöön. Eli paljonko tuo tieto joukkueen avauksesta lopulta itse otteluun vaikutti? Mahdollisesti maalin verran, kenties joku voisi väittää että kahden. Silti Palace olisi voittanut.
Mitenköhän lähelle oikeaa Pulis olisi Cardiffin avauksen arvannut ilman vuotoakin? Ja miten lähelle Solskjaer puolestaan arvasi Palacen avauksen? On helppo veikata, että aika lähelle molemmissa tapauksissa.
Kysymys Cardiffin kannalta on tietysti siitä, että asia on tavallaan nolo seuralle ja on hyvin luonnollista, että vastuu vieritetään vastustajalle, joka tässä tapauksessa on myös ollut ilmeisen aloitteellinen. Valitus on varmasti sinällään perusteltu ja aiheellinen, mutta onko vaatimus lopputuloksen kääntämisestä urheilullisten perusteiden pohjalta oikea? Tämä on vähintäänkin hyvin kyseenalaista.
Mikä vaikutus koko prosessilla sitten on sen lisäksi, että Cardiff saattaa saada kolme lisäpistettä ja Palace vastaavasti menettää kolme? Lontoolaisten säilymisen kannalta isku tuskin olisi kohtalokas, mutta walesilaisten osalta asia saattaa kääntyä täysin itseään vastaan. Kabineteissa saavutetut pisteet eivät kovin paljon arvostusta vastustajissa herätä ja viimeistä edellisellä kierroksella jopa Newcastle ja sen kannattajat saattavat olla kerrankin valmiina auttamaan verivihollistaan Sunderlandia kaatamalla Cardiffin, joka pyrkii saamaan itselleen ansaitsemattomia pisteitä.
Toinen puoli on Cardiff itse. Joukkue on nyt tavallaan saanut alibin mahdolliselle putoamiselleen ja se ei välttämättä näy positiivisesti kentällä. ”Meitä on kohdeltu väärin, joten jos sen takia putoamme, se ei ole ihme”. Näin on helppo alitajuisesti ajatella ja noin ajatteleva pelaaja on jo puoliksi luovuttanut.
Mitä säilymiseen vaaditaan?
Eteni asia millä aikataululla tahansa ja mihin suuntaan tahansa, on Valioliigan säilymistaistelussa joka tapauksessa menossa nyt kuumin vaihe. Kolmikko Sunderland – Cardiff – Fulham on jo viikkoja ollut pahimmassa kurimuksessa ja on sitä edelleen.
Valioliigassa, kuten valtaosassa Euroopan pääsarjoista, putoamisviiva kulkee kauden päätteeksi yleensä hyvin lähellä piste/ottelu -rajaa eli 38 pistettä. Tällä kaudella saattaa jopa hiukan vähempikin riittää, mutta nykyisen sarjataulukon tuijottaminen antaa valheellisen kuvan putoamisviivan alla olevien joukkueitten mahdollisuuksista. Ne ovat nimittäin huonot.
Fulhamilla on eroa Norwichiin kaksi pistettä ja kaksikkoon West Bromwich – Swansea kolme. Tuonhan kuroo umpeen yhdessä viikonlopussa… Ongelma Fulhamin kannalta on kuitenkin siinä, että joukkue on jäänyt pisteittä miltei kahdessa ottelussa kolmesta tällä kaudella ja harvoin mitään suuria muodonmuutoksia paikastaan sarjassa taistelevissa joukkueissa enää tässä vaiheessa kautta nähdään.
Fulham siis laskennallisesti saisi neljästä jäljellä olevasta ottelustaan neljä tai positiivisesti ajateltuna kuusi pistettä, jolla se yltäisi korkeintaan 36 pisteeseen. Se riittäisi nykytaulukossa sijaan 13., mutta pisteitä on jaossa myös kaikille muille joukkueille, joten tuokaan tuskin riittäisi.
Cardiff on voittanut keskimäärin joka viidennen ottelun ja tarvitsisi nyt käytännössä kolme voittoa neljästä ottelusta – kun mitään kabinettipäätöksiä ei nyt huomioida. Onnistuuko? Tuskin.
Sunderlandilla on otteluita jäljellä viisi, mutta kuka uskoo koko kauden aikana kuusi voittoa keränneen joukkueen napsivan niistä neljä täyttä pistepottia huolimatta komeasta taistelusta Manchester Citya vastaan?
Valioliigan putoajien osalta muutokset vaativat jonkun joukkueen yläpuolelta romahtamista. Tai sitten kabinettipäätöstä, joka sekään ei välttämättä riitä.
Valioliigan tulevat ottelut:
Lauantai 19.4
Klo 14.45 Tottenham-Fulham
Klo 17.00 Aston Villa-Southampton
Klo 17.00 Cardiff-Stoke
Klo 17.00 Newcastle-Swansea
Klo 17.00 West Ham-Crystal Palace
Klo 19.30 Chelsea-Sunderland
Sunnuntai 20.4
Klo 14.00 Norwich-Liverpool
Klo 16.05 Hull-Arsenal
Klo 18.10 Everton-Manchester United
Maanantai 21.4
Klo 22.00 Manchester City-West Brom