TOP 10: Valioliigan päättyneen kauden parhaat hankinnat

UNELMAKISA: Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Siirtohulinoista on tullut kiinteä osa kuningaspeliä, etenkin tv-rahassa kylpevän Valioliigan osalta. Valioliigaseurojen nettokulutus painui peräti 760 miljoonaa puntaa pakkaselle, joten rahaa toden totta käytettiin. Tässä jutussa listataan kauden kymmenen parasta hankintaa. Keskeisin kriteeri on luonnollisesti pelaajan viheriöllä tarjoama kontribuutio, mutta myös hinta-laatusuhdetta on painotettu.

10. Davy Pröpper, Brighton

Nousijajoukkue Brighton säilyi komeasti sarjassa. Etelärannikkolaisten menestys perustui kahteen seikkaan: manageri Chris Hughtonin kykyyn organisoida Lokkien pelaamista ja nappiin menneeseen joukkueen rakennukseen. Yksi kauden päähankinnoista oli Hollannin maajoukkuepelaaja Davy Pröpper, 26. PSV:stä vajaalla 12 miljoonalla punnalla ostettu keskikenttäpelaaja oli jokaisen sentin arvoinen. Hollantilainen rytmitti Brightonin peliä pohjalla ja oli tärkeässä roolissa liikuttamassa pelivälinettä ylöspäin nopeissa vastaiskuissa. Pröpper muodosti vakaan ja tasapainoisen parivaljakon yhdessä Dale Stephensin, joista kumpikin urakoi yli 3000 minuuttia.

Brighton onnistui erinomaisesti siirtomarkkinoilla. Davy Pröpper (vas.) ja Pascal Gross (kesk.) ovat ilmeisiä esimerkkejä. (Bryn Lennon/Getty Images)

9. Nathan Ake, Bournemouth

Piskuinen Bournemouth rikkoi siirtoennätyksensä hankkiessaan Nathan Aken, 23, Etelä-Englantiin. Hollantilainen vakuutti jo edellissyksyn lainapestillä, joten 22 miljoonaa puntaa oli perusteltu sijoitus. Katetta Ake tarjosi myös viheriöllä nousten Kirsikoiden puolustuksen johtohahmoksi. Ake pokkasi ansaitusti Bournemouth-kannattajien jakaman Kauden pelaajan -palkinnon. Nuorella puolustajalla on kaikki eväät pelata tulevaisuudessa jonkun huippuseuran puolustuslinjassa. Ake on atleettinen, lukee tilanteita hyvin ja liikuttaa palloa laadukkaasti vasemmalla jalallaan.

8. Kyle Walker, Manchester City

50 miljoonaa puntaa on paljon 27-vuotiaasta laitapakista. Jälkiviisaana voidaan kuitenkin todeta Kyle Walkerin olleen panostuksen arvoinen. Juoksuvoimainen laitapakki piti leveyttä oikealla, mikä mahdollista 18 maalia iskeneen Raheem Sterlingin pelaamisen sisähyökkääjänä. Tuulennopea englantilainen alusti kuusi osumaa ja syötteli pelivälinettä omille yli 87-prosentin tarkkuudella. Walkerin suoritustaso ei liiemmin heittele, mikä tekee hänestä sarjan parhaan laitapuolustajan.

7. Andy Robertson, Liverpool

Teknologinen kehitys on tarkoittanut scouttauksen kehittymistä ja samalla sitä, että niin sanottujen bargain-hankintojen tekeminen vaikeutuu. Liverpool onnistui kuitenkin tässä tempussa hankkiessaan Hullin kanssa sarjasta pudonneen Andy Robertsonin vain kahdeksalla miljoonalla punnalla. Syyskausi meni totutellessa suurseuran kuvioihin, mutta Alberto Morenon loukkaantuminen avasi skotille sauman, eikä hän enää luovutanut avauksen paikkaa. ”Yhden miehen gegenprässiksi” kuvailtu Robertson, 24, pelaa valtaisalla energialla ja on noussut Anfieldin uudeksi suosikiksi. Kevätkaudella tarkasti keskittävä skotti oli sarjan selvästi paras vasen pakki. Robertsonin satumaisesta noususta Skotlannin amatöörisarjoista Poolin avaukseen voit lukea hiljattain julkaisemastamme jutusta.

6. Harry Maguire, Leicester

Listan toinen Hullin poistomyynnistä hankittu puolustaja oli niin ikään jättimenestys. Leicester pulitti 25-vuotiaasta Harry Maguiresta 13 miljoonaa puntaa. Englantilainen otti välittömästi Kettujen alakerran haltuun ja oli lopulta yksi koko sarjan parhaita toppareita. Maguiren kausi jatkuu hyvin suurella todennäköisyydellä Venäjän MM-kisoihin, jossa häntä on povattu aina Englannin avaukseen asti. Sheffieldiläinen valittiin Leicester-fanien toimesta seuran Vuoden pelaajaksi. Terävästi katkovan ja erinomaisesti peliä avaavan keskuspuolustajan nimi on noussut jälleen siirtohuhuihin, sillä sarjan kärkiseurat ovat tiettävästi Maguiren perässä.

5. Aaron Mooy, Huddersfield

Australialainen Aaron Mooy, 27, ei varsinaisesti ollut uusi hankinta, mutta koska Huddersfieldin ja Man Cityn välillä liikkui rahaa, kelpuutetaan viime kaudella lainalla pelannut keskikenttäpelaaja listalle. Terrierien säilymistä kuvattiin yhdeksi kaikkien aikojen selviytymistarinoista, koska joukkueen materiaali katsottiin niin heppoisaksi. Dynaaminen Mooy oli David Wagnerin miehistön kriittisin palanen ja yksi koko sarjan tärkeimmistä yksittäisistä pelaajista omalle joukkueelleen. Terrierien peli kulki aussin kautta, samoin joukkueen kaikki erikoistilanteet. Huddersfieldin pelin pyörittämisen ohella vajaat 10 miljoonaa puntaa maksanut Mooy maalasi neljästi ja alusti kolme osumaa.

Huddersfieldin pelin dynamo Aaron Mooy näytteli suurta roolia joukkueen upeassa säilymistarinassa. (Tony Marshall/Getty Images)

4. Nemanja Matic, Manchester United

Moni ihmetteli Chelsean päätöstä myydä Nemanja Matic, 29, suoralle kilpailijalle. Samaa tuntui ihmettelevän myös Antonio Conte, joka ei olisi halunnut päästää serbiä muualle. 40 miljoonaa puntaa maksanutta Maticia arvioidessa täytyy ymmärtää hänen syvempi merkitys koko ManU:n pelaamiselle. Etenkin Paul Pogba kaipasi vierelleen kunnollista ankkuria, joka vapauttaa hänet paremmin. Sen Matic teki erinomaisesti, jonka lisäksi häneltä nähtiin tukku katkoja ja pelivälineen liikuttamista omille yli 89-prosentin tarkkuudella. Päättyneellä kaudella Matic pääsi paikoin lähelle sitä tasoa, jolla serbi dominoi Chelsean mestaruusjuhliin päättyneellä kaudella 2014-15.

3. Ederson, Manchester City

Kokematon brassivahti Ederson joutui kovaan paikkaan saapuessaan Cityn ykkösvahdiksi. Aiemmalla kaudella Claudio Bravo floppasi raskaasti, jonka lisäksi paineita loi vähäisistä näytöistä huolimatta hulppea 35 miljoonan punnan hintalappu. 24-vuotias torjuja otti Taivaansinisten alakerran nopeasti haltuun. Ederson torjui varmaotteisesti häntä kohti ammutut laukaukset. Hänen kontribuutionsa Cityn pallonhallintapelille oli myös valtaisa. Maalivahtien syöttöprosentit painuvat monesti heikkoihin lukemiin, mutta Ederson jakoi pelivälinettä omille 85-prosenttisesti. Kauden aikana jopa vitsailtiin Edersonin kykenevän pyörittämään Cityn peliä keskikentänpohjalla, koska tämä on niin etevä jalalla. Brassi oli käänteentekevä pelaaja viime kaudella vapisseelle alakerralle.

Brassivahti Ederson oli käänteentekevä pelaaja Cityn alakerrassa. (Mike Hewitt/Getty Images)

2. Pascal Gross, Brighton

Kauden ryöstöhankinnasta ei liene epäselvyyttä. Brighton kaappasi Bundesliigasta pudonneesta Ingolstadtista Pascal Grossin, 26, vajaalla kolmella miljoonalla punnalla. Hughton sääti nousijan pelitapaa siten, että toinen kärki putosi pois ja Gross istutettiin kymppipaikalle. Erinomaisella potkutekniikalla varustettu saksalainen oli lopulta Lokkien hyökkäyspelin tärkein palanen iskien seitsemän ja alustaen kahdeksan osumaa. Brighton onnistui muutenkin siirtomarkkinoilla erinomaisesti. Gross, Pröpper ja Matthew Ryan olivat täysosumia, eikä kolumbialaislaituri Jose Izquierdokaan huonosti pelannut.

1. Mohamed Salah, Liverpool

Listan piikkipaikasta tuskin tarvinnee avata debattia. Jalkapallotodellisuus voisi olla kovin toinen, mikäli Jürgen Klopp olisi saanut tahtonsa läpi ja Pool olisi hankkinut Julian Brandtin Leverkusenista. Seurajohto päätti kuitenkin toisin ja hankki Jose Mourinhon hylkiö-osastoon kuuluvan Mohamed Salahin AS Romasta 38 miljoonalla punnalla. Egyptiläinen istui Liverpoolin vauhdikkaaseen pelitapaan kuin nakutettu iskien peräti 32 maalia ja 11 maalisyöttöä. 25-vuotias hyökkääjä pokkasi Kultaisen kengän ja Kauden pelaajan -palkinnon. Salahin ja Poolin kauden kliimaksi on vielä näkemättä, kun joukkue haastaa Real Madridin Mestarien liigan finaalissa. Ironiaa Salahin kohdalla lisää se, että hänen myyntinsä oli Sevillasta Romaan siirtyneen siirtogurun maineessa olevan Monchin ensimmäinen kauppa Ikuisessa kaupungissa.

Kansikuva: Jan Kruger/Getty Images