Veikkausliigaennakko: Tasapaksu VPS pitää palloa – vaikka väkisin

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Täpärästi putoamisen kaudella 2015 välttänyt Vaasa Palloseura oli yksi viime kauden positiivisimpia yllättäjiä ja sijoittui komeasti neljänneksi. HJK:n vieraana kautensa 5.4. avaavat vaasalaiset jatkavat tutussa komennossa ja viime kaudelta tutulla sapluunalla. Rankingistamme Vepsu löytyy tasaisesta keskikastista ja sijalta 7.

Viime kausi

Vaasalaisten viime kausi oli loistava, eikä pronssit pokannut Pohjanmaan kilpakumppani SJK jäänyt kuin neljän pisteen päähän. Petri Vuorisen ensimmäinen täysi kausi mustavalkoisten peräsimessä oli menestys, eikä Vaasassa nähty yhtäkään notkahdusta, vaikka Juho Mäkelän menettänyttä seuraa uumoiltiin häntäpäähän. Muutaman vahvemman jakson Vepsu kuitenkin esitti, joista väkevin osui kesä-heinäkuulle joukkueen napsittua viisi perättäistä voittoa.

Lisäbuustia vaasalaisten kauteen toi pitkälti Elisan rahoittama stadionremontti, joka tuplasi kotipelien yleisömäärät. 5 900 -paikkainen kotipyhättö oli loppuunmyyty kahdesti ja jopa kotipeli heittopussi PK-35 Vantaata vastaan veti lehtereille lähes 3 000 katsojaa. Komeita lukuja.

Yksilötasolla Vepsusta löytyi lukuisia onnistujia, mutta kirkkaimpana tähtenä tuikki Pyry Soiri. 22-vuotias Soiri iski laiturille komeat 10 osumaa. Myös keskikentällä peliä rytmittänyt Aatu Laatikainen pelasi hyvän kauden. Vaasalaisten menestys pohjasi kuitenkin hyvään joukkuepeliin ja sitä kautta keskiössä oli enemmän kollektiivi kuin yksilöt.

Siirrot

Sisään: Juha Hakola (KuPS), Marko Meerits (Rakvere Tarvas, Viro), Markus Jürgenson (FC Flora, Viro), Samu Volotinen (PK-35 Vantaa), Kim Böling (Närpes Kraft)

Ulos: Pyry Soiri (Šhakhjtor Solikorsk, Valko-Venäjä), Jevgeni Kobotsev (Jönköpings Södra, Ruotsi), Eero Tamminen (Ilves), Nikko Boxall (KuPS), Loorents Hertsi (FC Lahti), Kevin Peth (Jaro), Samu Alanko (First Vienna FC, Itävalta), Juuso Kevari (AC Kajaani), Antti Nuutinen (AC Kajaani)

Lähtökohdat

Talvi oli Vaasassa rauhallista aikaa ja joukkueen vaihtuvuus jäi yllättävän pieneksi. Uusia ukkoja tuli sisään vain viisi kappaletta, joka on pieni määrä Veikkausliigatasolle. Off-season oli kuitenkin miinusmerkkinen, mikä tuskin tuli suurena yllätyksenä loistavan viime kauden jälkeen. Ykköstähti Soiri matkasi Valko-Venäjälle ja koko sarjan parhaisiin torjujiin lukeutunut Jevgeni Kobotsev jatkaa uraansa Ruotsin pääsarjassa. Kummatkin ovat Vepsulle isoja menetyksiä, varsinkin kun paikkaajat eivät lähtökohtaisesti ole samaa tasoa.

Uutena miehenä sisään tullut Juha Hakola on hyvä vahvistus, sillä vaasalaisten laituriosasto alkoi käydä kapeaksi. Suomea alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa taannoin edustanut Hakola ei ole sateentekijä, mutta kokenut ja tasaisen varma suorittaja, josta on varmasti iloa. Myös paluun Vepsuun tekevä Kim Böling on mielenkiintoinen tapaus, sillä närpiöläinen oli juniorina huippulahjakkuus, mutta Veikkausliigassa läpimurto on jäänyt tekemättä. Nyt 25-vuotiaalla keskikenttäpelaajalla on edessään toinen yritys.

11.kautensa mustavalkoisissa aloittava Ville Koskimaa on todellinen VPS-ikoni. Kuva: AOP

Pelillisesti Vaasassa jatketaan siitä, mihin viime kaudella jäätiin, eli joukkue pyrkii hallitsemaan palloa. Vuorisen Vepsulle luoma peli-identiteetti pohjaa juuri maltilliseen pallonhallintaan, josta joukkue pyrkii pitämään kiinni vaikka väkisin. Oman mielenkiintonsa tuo Vepsun ryhmitys, nimittäin Vuorinen on Cupissa pyrkinyt ajamaan sisään kolmen topparin alakertaa. Vaativille wingbackin tonteille Vepsulla ei kuitenkaan ole heittää riittävän laadukkaita pelureita, joten kokeilu saattaa jäädä piippuun. Muutenkin 3–5–2-formaation kokeilu on erikoinen veto, sillä kyseinen ryhmitys ei ole paras mahdollinen pallonhallintaan, ellei Vaasassa sitten haluta syötellä pelkästään omalla kenttäpuolella, mitä muutamassa talven ottelussa on nähty.

Tavallaan lähtökohdat ovat hyvät, sillä joukkue on pysynyt hyvin kasassa ja jokaiselle paikalle löytyy hyviä pelureita. Kärkiryhmiä vaasalaisten on kuitenkaan vaikea kuvitella nykyisellä miehistöllä haastavan. Hieman tasapaksulta haiskahtavan ryhmän esitykset Suomen Cupissakin olivat kaksijakoisia, sillä se kylvetti verivihollinen SJK:ta peräti 3–0, mutta otti vastavuoroisesti tukkaan Kakkosta pelaavalta MuSalta.

Avainpelaajat

Vepsun kannattajat ovat siitä onnellisessa asemassa, ettei korttitalo romahda yhteen tai kahteen loukkaantumiseen. Avainpelaajiksi täytyy kuitenkin nostaa alakerran kokeneet herrasmiehet, etenkin vaasalaislähtöinen Ville Koskimaa, joka on pukenut VPS-paidan päälleen jo 267 kertaa. Joukkuetta kipparoiva Veli Lampi ei ole takavuosien loistossa, mutta on tärkeä ja monipuolinen höylääjä, jonka ansiosta Vepsu voi veivata eri ryhmitysten välillä.

Tasaisen keskikentän tärkein pelaaja on 20 vuotta tammikuussa mittariin saanut Aatu Laatikainen, joka rytmittää joukkueen peliä keskikentän pohjalta. Pallonhallintaan pyrkivässä pelitavassa juuri keskikentän syöttökoneet ovat avainasemassa, eikä Laatikaiselle löydy suoranaista korvaajaa nykymateriaalista. Konehuoneen toinen kulmakivi on kokenut Sebastian Strandvall, joka pääsee nyt mukaan heti alusta asti. Strandvallin rooli vaan on vielä pienoinen arvoitus – nähdäänkö mies box-to-box-roolissa vai tutummalla hyökkäävällä tontilla?

Joukkueen kannattajien iloksi kärjessä jatkaa Andre Clennon, joka teki Cupissa kolme osumaa. Toissa kauden pelastustalkoissa Clennon oli tärkeä palanen, mutta viime kausi meni maalien (4) valossa penkin alle. Nyt jamaikalaishyökkääjältä vaaditaan onnistumisia, jotta Soirin jättämä maalityhjiö saataisiin paikattua.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–1–4–1)

Uhkakuvat

Vepsun puolustus on kokenut ja laadukas, mutta keskikentästä ei voi sanoa samaa. Juho Lähde tai Jerry Voutilainen ovat hyviä peruspelaajia Veikkausliigaan, mutta tämän kaltaisilla pelureilla Vepsun on vaikea nähdä taistelevan mitaleista. Keskikentälle ei muutenkaan ole hirveästi tarjontaa, varsinkaan jos Vuorinen miehittää ytimen kolmella pelaajalla. Suoraviivaisemmassa pelitavassa konehuone ei ole niin tärkeä, mutta Vaasassa tämä osasto on kriittinen joukkueen menestymisen kannalta. Jos keskusta sakkaa, sakkaa koko VPS.

Ota seurantaan

Joonas Vahtera. Pyry Soirille ei lähdetty etsimään korvaajaa ulkomailta, koska sellainen löytyi omasta takaa. Alkuvuodesta 21 vuotta täyttänyt Joonas Vahtera nousi viime kaudella kasvattajaseuransa edustusmiehistöön vietettyään pari kautta naapuriseura VIFK:n riveissä. Keskikentän hyökkäävillä paikoilla viihtyvä Vahtera oli jo viime kaudella hyvä, mutta nyt nuorukaisesta odotetaan Vepsun hyökkäyspelin sielua. Ainakin näytöt Suomen Cupissa lupaavat hyvää, Vahteran osuttua viisi kertaa kuuteen otteluun.

Arvio

Veikkausliigan keskikasti (sijat 3. – 7.) on äärimmäisen tasainen ja marginaalit tulevat olemaan pieniä. Sinällään tilanne Vaasassa on levollinen, että joukkue pysyi hyvin kasassa, eikä suuria muutoksia nähty. Vuorisen nippu on kuitenkin aavistuksen tasapaksu ja sekalaiset esitykset Suomen Cupissa ja harjoituspeleissä nostattavat pieniä kysymysmerkkejä joukkueen ylle. Nappionnistumisella Vepsu voi taistella pronssista, mutta luultavammin se jää sarjataulukon puoliväliin tasaisen varmalla suorittamisellaan.

Faneille.com Veikkausliiga-ranking

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press