Helsingin Jalkapalloklubi halusi ensisijaisesti hyviä pelaajia. Taloudellinen hyöty saattaa lisätä Atomu Tanakan ja Mike Havenaarin arvoa entisestään.
Tanaka ja Havenaar ovat ensimmäiset japanilaispelaajat Suomen pääsarjassa. Tanaka on ollut Helsingissä jo muutaman viikon ja tällä viikolla joukkueeseen liittyi 194-senttinen kärkimies Havenaar. Jälkimmäinen ei ole ihan perinteisestä muotista mitä stereotyyppisiin japanilaisiin tulee. Syy on yksinkertainen: miehellä on hollantilaiset vanhemmat.
– Valmennusjohto on halunnut sellaisen ”ysin” (ylin hyökkääjä), joka pystyy pelaamaan selkä vastustajan maalia kohti. Viime kaudella meillä ei ollut sellaista ysiä. Pelinrakentelu- ja murtautumisvaiheessa valmennusjohdolla on ollut halu saada ysi, joka pystyy pelaamaan selkä vastustajan maalia päin. Mike osaa sen tehdä, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti sanoo.
HJK:n usko Havenaariin on kova. Mies on pelannut muun muassa Hollannin pääsarjan Eredivisien Vitessessä, jossa hän viimeisteli 83 ottelussa peräti 26 maalia. Myös Espanjan La Ligan Cordoba näki Havenaarissa potentiaalia. Japanin maajoukkuepelaaja siirtyi seuraan kesällä 2014.
Kassakone kilisee
Pelillisten avujen lisäksi Tanaka ja Havenaar saattavat olla avuksi myös taloudellisella puolella. Japanin markkinat ovat suuret ja HJK haluaa siitä osansa esimerkiksi pelipaitamyynnin kautta. Tanakan osalta hyöty on ollut jo nähtävissä.
– Kahden ensimmäisen viikon aikana on myyty enemmän (pelipaitoja) kuin viime vuonna nettikaupassa yhteensä, Riihilahti sanoo.
– Määrät ovat yhä pieniä. Se pitää muistaa, toimitusjohtaja painottaa.
Havenaar pelaa alkavalla kaudella numerolla 14. Se oli numero, jonka mies välttämättä halusi ja joka sattui kaikkien onneksi olemaan vapaana. Lähiviikot näyttävät lopullisesti, kuinka suuri kysyntä HJK:n pelipaidoilla on Aasiassa.
– Ei se (pelipaitamyynti) haittaa. Päätökset on kuitenkin tehty urheilullisesta näkökulmasta, vasta sitten on mietitty kaupallisuutta, Riihilahti korostaa.
– Mutta hän on 27-vuotias ja isomman maan maajoukkueen kiinnostava pelaaja. Meillä oli kuitenkin vaihtoehtoja, jotka olisivat myyneet vielä enemmän paitoja.
Ei liene silti hetken mielijohteen tulosta, että Klubi perusti myös japaninkielisen Twitter-tilin. Se keräsi muutamassa viikossa yli 1300 seuraajaa.
”Ei pakonomaista tarvetta”
HJK:n joukkue alkaa viimeisimpien hankintojen myötä olla valmis alkavaan kauteen, joskin jokunen siima on vielä vedessä.
– Ei ole pakonomainen tarve tehdä mitään. Hyvät pelaajat totta kai kiinnostavat. On meillä keskusteluja käynnissä.
Pelaaminen Eurooppa-liigan lohkovaiheessa on helpottanut pelaajien saamista Helsinkiin, mutta se ei ole pelaajien ainoa vaikutin. Teemu Pukki siirtyi HJK:sta Schalkeen, Joel Pohjanpalo Leverkuseniin ja viimeksi Anthony Annan 1860 Müncheniin. Nämä asiat eivät jää huomioimatta.
– Eurooppa-liiga oli hyvä, mutta isompi asia on se, mihin pelaajat ovat työllistyneet meidän jälkeen, Riihilahti vakuuttaa.
– Teemme töitä pelaajien kanssa ja sitä he arvostavat. Pelaajat ymmärtävät, että kun otamme yhteyttä, olemme jo katsoneet 10 heidän peliään.
HJK:n mannertenvälinen yhteistyö kuulostaa kiinnostavalta ja alkava kausi näyttää toteutuvatko kaikkein toivotuimmat visiot: japanilaispelaajat auttavat HJK:n pitkälle Euroopassa ja seura saa rahavirtaa myös Suomen ulkopuolella olevista IP-osoitteista.