Paljon kohuttuun matsiin on melkein kuukausi aikaa, mutta koska sporttikalenteri näytti kuluneella viikolla täyttyvän pelkästään pahalta haisevista kotteroista, joista päänavaajalla ei ole yhtikäs mitään sanottavaa, niin otetaan ottelu luupin alle jo nyt.
Kyse on siis kahden lajilegendan päätymisestä samaan kehään. Voittamattoman nyrkkeilylegenda Floyd Mayweather kohtaa vapaaottelupiirien kuninkaan Conor McGregorin Las Vegasissa 26.8. Asetelma on kaiken kaikkiaan kummallinen, eikä ottelun saamaa hypeä selitä oikeastaan mikään varsinainen urheilullinen seikka. Kaikki kunnia siis markkinointikoneistolle, joka on saanut niin Mike Tysonin kuin Evander Holyfieldin kommentoimaan ottelua, jossa ei pitäisi olla mitään kommentoitavaa.
Edes näennäisen jännityksen aikaan saamiseksi on päätetty, että ottelu käydään ammattinyrkkeilyn säännöstöllä. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä mikäli säännöstö olisi vapaaottelukehistä tuttu, niin Mayweatherilla ei olisi yhtään puolittaistakaan sanaa McGregoria vastaan. Nyt on sentään mahdollista ja jopa todennäköistä, että ottelua käydään useampi erä.
Kuitenkin kahden eri lajin edustajan vertaaminen toisen lajin säännöillä on minusta lähinnä huvittavaa, eikä siihen pitäisi lähteä. Asetelma muuttuu kuitenkin hivenen mielenkiintoisemmaksi, kun katsotaan ottelijoiden tyylejä. Floyd Mayweatheria ei ole tunnettu hyökkäävänä boksaajana, vaan pikemminkin aivan päinvastoin. Hän on voittanut useiden painoluokkien mestaruusvyönsä tarkalla nyrkkeilyllä, jossa puolustaminen on ollut avainasemassa. Conor McGregorilla on puolestaan vapaaottelukehien tarkimmat ja kovimmat vasemman käden iskut. Vastakkain ovat siis täysin erilaiset ottelijat.
Floyd Mayweather on suorastaan tietokoneen tarkka nyrkkeilijä. Otteluissaan hän odottaa kärsivällisesti hetkeään eikä höntyile oikeastaan ollenkaan. Pilkuntarkka puolustaminen imee vastustajista mehuja ja tarkoin harkitut hyökkäyspaikat Mayweather käyttää kliinisesti hyväkseen. En millään suostu uskomaan, että voittamattomana ammattilaisuransa lopettanut Mayweather lähtee muuttamaan mitään ottelutaktiikassaan, vaikka kyseessä tällä kertaa onkin ennen muuta viihdespektaakkeli, jolla ei ole varsinaista tekemistä urheilun kanssa.
Conor McGregorilla on vain muutama valttikortti hihassaan. Vaikka nyrkkeilymaailmassa vasureiden määrä on tasaisesti kasvanut lajin alkuajoista, jolloin väärää stanssia pidettiin suorastaan fataalina virheenä, niin silti Conorin tiukka vasen saattaa antaa pientä yllätysetua perinteisessä asennossa ottelevaa Mayweatheria vastaan. En myöskään usko, että altavastaajan asema ainakaan heikentää voittamishalun riivaaman irlantilaisen mahdollisuuksia. McGregorin häviävän pieni voittomahdollisuus perustuu yllätykseen, jolla hän saisi rikottua Mayweatherin nyrkkeilytietokoneen ja saamaan hänet pois balanssistaan.
Todennäköisin skenaario otteluun onkin se, että McGregorin toivottomat hyökkäysyritykset rikkoontuvat nyrkkeilytietokoneen suojamuureihin kunnes irlantilainen väsyy ja käy huolimattomaksi. Väsymistä puoltaa myös se, että vapaaottelut ovat kestoltaan huomattavasti nyrkkeilyotteluita lyhyempiä. Onkin mielestäni täysin selvää, että ottelun pitkittyessä etu kääntyy vahvasti Mayweatherin puolelle. Luulenkin, että Mayweather tyylilleen uskollisena iskee tarvittavat pisteet selvään tuomariäänin tulevaan voittoon, kun on ensin vaivattoman oloisesti puolustanut muutaman erän teknisesti taitamattomampaa vastustajaansa vastaan.
Pahin pelkoni on kuitenkin se, että koko tapahtuma on samanlaista huttua kuin John Cenan ja Roman Reignsin kohtaaminen WWE-kehässä. Kaikki olisi käsikirjoitettua, eikä varsinaista urheilua edustaisi enää mikään osa tapahtumasta. Toivonkin todella, että edes näennäiset iskujen vaihdot olisivat todellisia, mutta tapahtuman luonteen takia en suostu yllättymään, vaikka näin ei olisi.
Kaiken edellä mainitun jälkeen on kuitenkin sanottava, että tulen katsomaan tätä ottelua kuitenkin mieluummin kuin Suomi-Pop -tähtösen twerkkausta. Ja kyllä kaverukset myös tienaavat jumalattoman kasan fyrkkaa. Arvioiden mukaan ottelupalkkio nousee kummallakin osapuolella yli 100 miljoonaan dollariin. On se elämä niin julmaa.
Kansikuva: Matthew Lewis/Getty Images