Henrik Karlsson: ”Vuosi kerrallaan mennään”

Faneille.com tapasi hyväntuulisen Jokereiden ruotsalaismaalivahdin Henrik Karlssonin Sotšissa. Aurinkoinen keli ja rento välipäivä toivat kaivattua vaihtelua KHL:n muuten harmaaseen kiertuearkeen.

Kiprusoffin kakkosena

Karlsson, tai Henke, kuten häntä joukkueen sisällä kutsutaan, murtautui aika myöhäisellä iällä huipulle. Ruotsin pääsarjassa Karlsson debytoi 25-vuotiaana. Sen jälkeen urakehitys on kuitenkin ollut nopeaa. Vain puolentoista SHL-kauden jälkeen, mies siiryi Calgaryn organisaatioon, draftaamattomana pelaajana.

Miikka Kiprusoff nautti luonnollisesti Flames-organisaatiossa kiistatonta ykkösveskan asemaa, ja suurin osa ajasta kului luukkua availlen ensin Calgaryssa, ja sitten yhden kauden ajan Chicago Blackhawksissa. Luukkuvahdin rooli vei peliaikaa, eikä kolmen vuoden Pohjois-Amerikan kiertueelta jäänyt käteen kuin 48 ottelua, 26 NHL:ssä, ja 22 AHL:ssä.

– Olin Kiprusoffin kakkosena Calgaryssa, ja oli hieno kokemus saada mahdollisuus pelata NHL:ssä. On kuitenkin kiva pelata taas Euroopassa, ja hyvässä joukkueessa vielä kaiken lisäksi.

Viime kaudella KHL-tuntumaa

Karlsson aloitti kauden 2013-2014 Skellefteån joukkueessa, mutta siirtyi kesken kauden kurimuksessa pyörineeseen Omskiin.

– Se oli hieman erilainen kokemus verrattuna tähän kauteen. Omsk hävisi paljon pelejä, mutta oli hyvä päästä kokemaan KHL-kiekkoa, vaikkakin vain hetkeksi, puhuu Karlsson kuuden ottelun mittaisesta Omsk-visiitistään.

Tiukka taisto ykkösveskan paikasta

Jokerit on pyörittänyt alkukauden ajan maalivahtirotaatiota Karlssonin ja Riku Heleniuksen välillä. Ruotsalaisveska on pelannut yhden ottelun enemmän, mutta tilanne tulee tasoittumaan perjantain Sotši-ottelussa Heleniuksen aloittaessa.

Viime viikkoina Karlsson on aloittanut enemmän, mikä sopii miehelle.

– Onhan se helpompaa maalivahdille, jos pelaat paljon ja saat säännöllisesti startteja. Olet paljon valmiimpana pelin alussa ja olet jatkuvasti rytmissä kiinni.

Niinhän se on, peliä joutuu hakemaan, jos tulee pitkiä taukoja. Sama tilanne on niin kenttäpelaajilla kuin maalivahdeillakin.

Karlssonista näkee, ettei hän mielellään kommentoi peluutusasioita.

– Valmentaja päättää kuka pelaa, ja minun tehtäväni on parantaa koko ajan ja yrittää voittaa pelejä silloin kun aloitan. Sen näkee sitten loppuvuodesta, kumpi saa enemmän peljä, minä vai Riku. Vaikeita päätöksiä nämä aina ovat valmentajille, molemmat meistä luonnollisesti haluaa pelata mahdollisimman paljon.

Henkilökohtainen tavoite menestyä

Kysyttäessä tavoitteista Karlsson listaa omiksi tavoitteikseen jatkuvan kehittymisen ja joukkueen menestymisen.

-Kuten sanoin, yritän kehittyä jatkuvasti ja auttaa sitä kautta joukkuetta. Meillä on kasassa todella hyvä tiimi, ja meillä on erinomaiset mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin ja menestyä.

Entäs NHL?

– En juurikaan mieti enää NHL:ää vaihtoehtona, ne päivät ovat aika lailla taakse jätettyjä. Tällä hetkellä mennään vuosi kerrallaan. Nyt pelaan täällä ja yritän tehdä parhaani joukkueen eteen.

Ja loppuun vielä pakollinen kevennyskysymys. Kuka on Jokereiden hauskin pelaaja ja miksi?

Petr Koukal. Se riittää, että hän avaa suunsa. Kannattaa joskus kuunnella, minkälaista juttua tulee!