Jokerit kovan paikan edessä – voitotkaan eivät välttämättä riitä jatkopaikkaan

Voita matka Teemu Packalénin UFC-matsiin Lontooseen 10 € talletuksella!

Helsingin Jokereiden kolmannen KHL-kauden runkosarja tulee päätökseen kuluvan viikon aikana. Helsinkiläisjoukkueen tuloksellisesti heikon tammikuun myötä pudotuspelipaikka ei ole varma, vaikka Jokerit voittaisi jäljellä olevissa runkosarjan otteluissaan sekä Neftehimik Nižnekamskin että Ak Bars Kazanin.

HK Sotši hengittää niskaan

KHL:n läntisen konferenssin kahdesta jäljellä olevasta pudotuspelipaikasta kamppailee kolme joukkuetta: HK Vijtaz, Jokerit ja HK Sotši. Kolmikosta Vitjazilla ja Sotšilla on ottelu Jokereita vähemmän pelattuna.

Pistetilanne on helsinkiläisten kannalta kimurantti. Vitjaz on vain kahden pisteen päässä seitsemännellä sijalla, mutta samaan aikaan olympiakaupungin joukkue HK Sotši vaanii vain kolmen pisteen päässä yhdeksäntenä. Lisäksi Sotši on voittanut varsinaisella peliajalla yhden ottelun Jokereita enemmän, mikä toimii ensisijaisena määrittävänä tekijänä jos joukkueet ovat tasapisteissä runkosarjan päätyttyä.

Tiistaina pelataan elämästä ja kuolemasta

Jokerit kohtaa tiistaina kotikaukalossaan itäisen konferenssin Neftehimik Nižnekamskin, joka Jokereiden tapaan taistelee kynsin ja hampain viimeisistä pudotuspelipaikoista. Neljä edellistä otteluaan voittanut Neftehimik on käytännössä pakkovoiton edessä, sillä ero kahdeksantena olevaan Salavat-Julajeviin on jo viisi pistettä.

Helppoa ei ole Jokereillakaan. Jokerit tarvitsee kipeästi voiton, sillä torstaina vastaan luisteleva Ak Bars on KHL:n kestomenestyjä ja äärimmäisen vaikeasti voitettavissa oleva joukkue. Mikäli Jokerit jäisi nollille sekä tiistaina että torstaina, riittäisi Sotšille pudotuspelipaikkaan kolme pistettä jäljellä olevista kolmesta ottelusta. Helsinkiläisjoukkueen kahdesta jäljellä olevasta runkosarjaottelusta ei siis panosta puutu.

Oma pää avainasemassa

Kokenut Petteri Wirtanen totesi joukkueen sivuilla, että tuloksellisesti huonon tammikuun peleissä tuli liikaa mustia hetkiä, jotka näkyivät päästettyjen maalien sarakkeessa armotta. Samalla kokenut sentteri muistutti, että pelaamisessa oli tappioista huolimatta hyviä elementtejä, mitkä konkretisoituivat saavutetuissa kolmessa kovassa vierasvoitossa Barysista, Jugrasta ja Avtomobilistista helmikuun alusta.

Mikäli Jokerit mielii voittaa jäljellä olevat ottelunsa, on vieraskiertueella nähty pelirohkeus ja tiivis viisikkopeli saatava näkymään Neftehimikiä ja Ak Barsia vastaan.

Kestääkö pää?

Jokereiden pelejä katsellessa on tällä kaudella tullut liian usein olo, että riittääkö keskittymiskyky. Osa pelaajista on ajautunut pelien sisällä omiin maailmoihinsa, mikä on näkynyt toistuvina karkeina väärinä valintoina niin kiekollisena kuin kiekottomana pelaajanakin.

Isoin kysymys Jokereiden kauden kannalta on, kestääkö pää jäljellä olevat kaksi kotiottelua. Mikäli keskittyminen ei ole täysin omassa tekemisessä ja tässä hetkessä, verkko heiluu vääjäämättä Ryan Zapolskin takana ja kausi uhkaa päättyä katastrofaalisesti runkosarjaan.

Isäntien kannalta positiivisia uutisia kantautui sairastuvalta, sillä tammikuun alussa loukkaantunut Antti Pihlström palaa kokoonpanoon yli kuukauden huilin jälkeen. Pisteiden valossa vauhtikoneen vaikutus Jokereiden peliin on ollut selkeä, kuten kirjoitimme tammikuun lopussa.

Jos pitäisi veikata, uskoisin Jokereiden jatkopaikkaan. En välttämättä niinkään Jokereiden omien otteiden ansiosta, vaan Sotšin äärimmäisen hankalan loppuohjelman takia.

Näin sijoitus ratkaistaan tasapisteissä

Mikäli kaksi joukkuetta päätyisi tasapisteisiin runkosarjan päättyessä, ratkeaa keskinäinen sijoitus seuraavien tekijöiden perusteella:

  1. Voitot varsinaisella peliajalla (Jokerit 23, Sotši 24).
  2. Voitot jatkoajan ja voittomaalikilpailun jälkeen (Jokerit 5, Sotši 7).
  3. Maaliero (Jokerit -16, Sotši 0).
  4. Tehdyt maalit (Jokerit 142, Sotši 132).
  5. Arpa.

Jäljellä olevat ottelut

HK Vitjaz: Kunlun Red Star (14.2), Amur Habarovsk (16.2.) ja Admiral Vladivostok (18.2.)
Jokerit: Neftehimik Nižnekamsk (14.2.) ja Ak Bars Kazan* (16.2.)
HK Sotši: Pietarin SKA* (14.2.), Moskovan TsSKA* (16.2.) ja Severstal Tšerepovets (18.2.)

*Varmistanut paikan pudotuspeleissä.

Kuva: Matti Raivio / AOP