NordicBet piti Suomen aikaa tiistaina klo 21.00 tiedotustilaisuuden, jossa peliyhtiö tiedotti Leo Komarovin olevan NordicBetin uusi, kansainvälinen brändilähettiläs.
Yhteistyö kirvoitti runsaasti artikkeleita suomalaisessa mediassa, joissa sävy oli pääosin negatiivinen. Esimerkiksi Iltalehti uutisoi asiasta otsikolla ”Leo Komarov ei voi pelata Leijonissa – uusi sopimus estää”. Iltasanomissa pohdittiin niin ikään, onko Komarovin ura maajoukkueessa nyt ohi. Muissa medioissa sävy oli pääosin sama.
Mistä on kysymys?
Suomessa vallitsee sopimusvapaus, eli kuka tahansa saa sopia mitä tahansa, kunhan sopimuksen sisältö ei ole ristiriidassa vallitsevan lainsäädännön kanssa. Suomen Jääkiekkoliitto siis saa solmia yhteistyösopimuksia kenen kanssa haluaa.
Ongelmaksi nousee tässä tapauksessa se, voiko Jääkiekkoliitto rajoittaa maajoukkuetoimintaan osallistuvilta urheilijoilta henkilökohtaisten yhteistyösopimusten solmimisen liiton yhteistyökumppaneiden kanssa samalla alalla kilpailevien tahojen kanssa. Asia on ollut pinnalla esimerkiksi Petteri Koposen ja Betssonin sekä Iivo Niskasen ja Red Bullin välisten yhteistyösopimusten tiimoilta, sekä tuoreimpana viime keväänä John Arne Riisen ja Betssonin välinen Brand Ambassador -sopimus, mikä esti kokeneen norjalaisen pelaamisen Veikkausliigassa.
Oman oikeuskäsitykseni mukaan tilanteen pitäisi olla selvä. Kun urheilija osallistuu liiton järjestämiin tapahtumiin, silloin tanssitaan liiton pillin tahtiin, vedetään ylle liiton sponsorin vermeet ylle ja noudatetaan liiton kanssa solmittuja sopimuksia. Urheilijan siviiliammattiin ja vapaa-aikaan liitoilla tai heidän sponsoreillaan ei pitäisi olla minkäänlaista sananvaltaa – kunhan lakia ei rikota.
Komarov ei ole mainostamassa NordicBetiä edustaessaan Maple Leafsia NHL-kaukaloissa tai Suomea maajoukkueessa. NordicBetin kansainvälisenä brändilähettiläänä Komarov tulee Betsson Groupin Suomen PR-päällikön Juha Kvistin mukaan kommentoimaan ja analysoimaan jääkiekkoa yhtiön eri kanavissa tekstien ja videoiden muodossa. Yhteistyön tavoitteena on NordicBetin Brand Manager Jussi Nurmen mukaan ennen kaikkea kansainvälinen yleisö.
– Leon kanssa Torontossa kulkiessa huomaa kyllä kuinka katseet kääntyvät ja ihmiset tulevat pyytämään nimikirjoituksia hyvinkin avoimesti sekä juttelemaan ihan päivittäisistä asioista. NordicBet on jääkiekkovedonlyönnin koti, joten Kanada kiinnostaa kovasti. Leo Maple Leafsin varakapteenina on tähän paras mahdollinen yhteistyökumppani ja Brand Ambassador, kertoo Nurmi NordicBetin blogissa.
Miksi Komarovin sopimus olisi sitten este Leijonissa pelaamiselle?
Samaa ihmettelee myös NordicBetin emoyhtiön Betsson Groupin Suomen PR-päällikkö Kvist.
– Komarov toimii kansainvälisenä lähettiläänämme, ei siis Suomessa. Yhteistyö NordicBetin kanssa ei aiheuta sopimusperusteista estettä Leijonissa pelaamiseen. Päinvastoin, meistä olisi enemmän kuin hienoa, jos Komarov päättäisi vielä jatkaa mittavaa maajoukkueuraansa, Kvist korostaa.
Komarov edustaa NHL:ssä Toronto Maple Leafsia ja itseään, ei Suomen Jääkiekkoliittoa tai sen yhteistyökumppaneita. Komarovin yhteistyösopimus on hyväksytetty sekä NHL:n pelaajayhdistyksellä että Toronton GM Lou Amariellolla, eikä sopimus synnytä estettä Komarovin pelaamiselle maailman seuratuimmassa kiekkosarjassa.
Ainoa, kenellä on ongelma Komarovin yksityisenä henkilönä tehdyn sopimuksen kanssa on Suomen Jääkiekkoliitto. En jaksa uskoa, että edes Jääkiekkoliitossakaan Leksan sopimus on kenellekään ongelma, ongelma on Veikkauksella.
Veikkauksen solmimien sopimusten kannalta ongelmalliseksi nousee yhtiön monopoliasema. Minulla ei ole tiedossa, kuinka arvokas suomalaisen vedonlyöntiyhtiön yhteistyösopimus esimerkiksi Suomen A-maajoukkueen kanssa on, mutta ei tarvitse olla kummoinen veikkaaja arvatakseen, että rahaa tulee sisään selvästi alle markkina-arvon. Monopoliasemassa olevan yrityksen on helppo neuvotella sopimuksia kilpailun loistaessa poissaolollaan.
Mitä kaiken keskellä oleva Veikkaus tekee kaiken keskellä? Todennäköisesti Veikkaus pesee tilanteessa kylmästi kätensä ja sysää vastuun Suomen Jääkiekkoliiton niskaan.
Kesällä 2015 Koposen Betsson-sopimuksen yhteydessä Veikkauksen urheilupelien liiketoimintajohtaja Sami Kauhanen kommentoi koristähden mahdollista pelaamista maajoukkueessa Kauppalehdessä tilanteessa, mikäli sopimusta ei olisi purettu. Viesti oli selkeä.
– No sitä on turha spekuloida tässä vaiheessa. Veikkaus ei missään nimessä voi eikä halua estää ketään pelaajaa pelaamasta. Toisaalta kun Veikkaus tekee sopimuksen, se valvoo sen noudattamista kuten mikä tahansa yritys.
Veikkaus ei missään nimessä voi eikä halua estää ketään pelaajaa pelaamasta. Se vain valvoo sopimuksiaan, kuten mikä tahansa yritys.
Paitsi että Veikkaus ei ole mikä tahansa yritys, sillä on monopoli. Kun asemasi on lainsäädännöllisellä monopolilla turvattu, ei sinun tarvitse toimia kuten mikä tahansa yritys. Omaa etuaan se kyllä valvoo, ja siinä se toimii kuten mikä tahansa yritys.
Kesällä 2015 Koposen tilanteessa pelaaminen olisi ollut lajiliiton oma päätös, kuten todennäköisesti loppuen lopuksi nytkin Komarovin tapauksessa. Toisessa vaakakupissa painaisi Veikkauksen kanssa sovitun sopimuksen rikkominen ja mahdollinen sanktio, toisessa yksittäinen pelaaja.
Lajiliitto on ikävässä välikädessä. Veikkauksen kanssa solmittu sopimus on tärkeä, oli se sitten miten suuri tahansa. Jääkiekkoliitto ei voi ottaa sitä riskiä, että varma rahoittaja poistuisi. Tilalle on mahdoton löytää vastaavia sponsoreita, koska lainsäädännön mukaan esimerkiksi Kindred Groupiin kuuluva Unibet tai Betsson Group ei voi suomalaista jääkiekkoa Suomessa sponsoroida. Veikkauksella on tilanteessa erinomainen neuvotteluasema.
Kuten eräs ystäväni totesi.
– Vähän sama kun Systembolaget tulisi Suomeen myymään viinaa, johon Alko toteais ettei me missään nimessä estetä ketään ostamasta sieltä, valvotaan vaan omaa sopimustamme jonka mukaan keneltäkään muulta ei saa ostaa kuin meiltä.
Kuva: Matej Divizna/Getty Images
Korjattu 29.3. klo 15.59: Päivitetty John Anre Riisen nimen kirjoitusasu.
Päivitetty 29.3. klo 18.43: Lisätty lähde NordicBetin blogiin.