Runkosarja saatiin pakettiin torstaina ja nyt on aika valita kauden parhaat onnistujat. Valta annetaan teille, joten anna äänesi kuulua ja äänestä mielestäsi parasta vaihtoehtoa viidestä kategoriasta.
Paras hyökkääjä
Kristian Kuusela kuittasi pistepörssin voiton tekemellä uuden henkilökohtaisen piste-ennätyksen 33-vuotiaana. 56 ottelussa syntyi lopulta tehopisteet 20+39 ja eroa hopeasijan David McIntyreen oli kolme pistettä. Teemu Ramstedt pelasi niin ikään uransa tehokkaimman kauden ja voitti syöttöpörssin, kun 60 ottelussa kertyi lopulta 44 syöttöä. Yhteensä helsinkiläinen nakutti 52 pistettä, milä irtosi pistepörssin kolmas sija.
Maalipörssin voitosta taisteltiin aina viimeiselle kierrokselle asti. Maalikuninkuus meni lopulta SaiPan Chad Raulle, joka teki 60 ottelussa 29 täysosumaa. Rau teki myös SM-liigan ennätyksen eniten otteluita ilman yhtään jäähyminuuttia pelanneena pelaajana. HIFK:n Tomas Záborský jäi lopulta maalin päähän ja slovakialaisen oli tyytyminen hopeasijaan. Maalipörssin kolmas oli 25 maalia viimeistellyt Lukon Aaron Gagnon. Runkosarjan paras suomalainen maalintekijä oli 20 maalia tehnyt Kärppien Sebastian Aho, josta tuli Aleksander Barkovin jälkeen SM-liigan historian toiseksi nuorin 20. maalin rajan rikkonut pelaaja. Ahon +/- -lukema oli +26, mikä oli hyökkääjien paras yhdessä Jani Lajusen kanssa.
Paras puolustaja
Puolustajien piste- ja maalpörssin voitot kuittasi nimiinsä Pelicansin Juha Leimu, joka teki 51 ottelussa pisteet 16+18. 33-vuotias paransi entistä piste-ennätystään kolmella pisteellä. 16 maalista peräti 13 syntyi ylivoimalla ja Leimu oli ylivoimaisesti koko Liigan paras maalintekijä ylivoimalla. Tilaston hopeasijalla olivat yhdeksän ylivoimaosumaa viimeistelleet Josh Green, Patrik Laine ja Chad Rau.
Puolustajien pistepörssin hopeasijalle tuli tasapisteissä Leimun kanssa Lukon Janne Niskala, jonka tehot 56 ottelussa olivat 10+24. HIFK:n Tommi Taimi nappasi 32 pisteellä kolmannen sijan, mutta oli 25 maalisyötön myötä eniten syöttöjä saalistanut puolustaja. Taimi pelasi vain 43 ottelua, joten hänen pistekeskiarvonsa oli puolustajista kovin.
Pistepörssin neljäntenä oli Lukon Jesse Virtanen, joka lähes tuplasi aiemman piste-ennätyksensä saalistaen nyt 3o tehopistettä. Viiden kärjen täydensi JYPin Mikko Kalteva, joka nousi maajoukkueeseen kuuden vuoden tauon jälkeen. 31-vuotiaan puolustajan edellinen piste-ennätys Liigassa oli 14 pistettä, mutta tällä kaudella 58 ottelussa syntyi pisteet 10+19.
Pekka Saravon +/- -saldo oli puolustajien paras, kun 36-vuotias veteraani jäi kauden päätteeksi jopa 23 astetta plussan puolelle. Myös HIFK:n Yohann Auvitun, Kärppien Adam Masuhrin ja Sportin Mikko Pukan tehotilasto oli yli +20. Tilaston viiden kärjen täydenti HIFK:n Joonas Järvinen, jonka lukema oli +19.
Paras maalivahti
Runkosarjan paras torjuntaprosentti oli HIFK:n Ville Hussolla, joka pysäytti 39 ottelussa kiekot 92,74 %:n varmuudella. Nuorukaisen vanavedessä tulivat järjettömät minuutit pelanneet Lukon Ryan Zapolski torjuntaprosentilla 92,70 ja KalPan Eero Kilpeläinen, jonka vastaava lukema oli 92,66. Kilpeläinen kellotti myös eniten peliaikaa maalivahdeista, sillä hän pelasi KalPan maalilla 56 ottelussa yhtensä lähes 3400 minuuttia. Yli 3200 minuuttia pelasivat myös Zapolski sekä Sportin Mika Järvinen. Kolmikko oli ylitse muiden, sillä peliaikatilaston nelosen, Ilveksen Hannu Toivosen, peliaika oli vajaat 2600 minuuttia.
Husso oli ykkönen myös päästettyjen maalien keskiarvossa, sillä nuorukaisen taakse tehtiin ainoastaan 1,91 maalia ottelua kohden. Alle kahden päästetyn maalin keskiarvon pääsivät myös Kärppien Sami rajaniemi ja Sami Aittokallio, SaiPan Jussi Markkanen sekä Zapolski.
Zapolski torjui myös eniten nollapelejä, sillä kanadalainen piti maalinsa puhtaana peräti kymmenessä ottelussa. Toiseksi eniten nollapelejä kertyi Järviselle, joka oli ohittamaton seitsemän kertaa. Kilpeläinen oli tilaston pronssisijalla nollaten vastustajat kuusi kertaa ja Husso neljäntenä viidellä nollapelillä.
Vuoden tulokas
Patrik Laine oli päättyneen runkosarjan tehokkain tulokas, kun 46 ottelussa syntyi tehopisteet 17+16. Osumista peräti yhdeksän syntyi ylivoimalla. Nuorten kultajoukkueessa Laineen kanssa dominoineet Jesse Puljujärvi ja Sebastian Aho pelasivat jo viime kaudella niin paljon pelejä, että he eivät ole tällä kaudella tulokaskisassa mukana.
Tulokkaiden pistepörssin kakkonen oli niin ikään kultajoukkueessa mukana ollut Pelicansin Sebastian Repo, joka saalisti 50 ottelussa tehot 15+13. Pistepörssin kolmas oli Bluesissa suurta vastuuta kantanut 21-vuotias Antti Suomela, jonka tehopisteet 13+13 oikeuttivat myös joukkueensa pistepörssin voittoon. Tehokkain tulokaspuolustaja oli KalPan Santeri Lukka, joka keräsi 57 ottelussa tehopisteet 6+17. 24-vuotias Lukka on pelannut viime vuodet Mestiksessä, mutta siirtyi tälle kaudelle Kuopioon.
Myös kultajoukkueen molemmat maalivahdit pelasivat tulokaskautensa Liigassa ja molemmilla sujuikin erinomaisesti. JYPin Veini Vehviläinen pelasi 28 ottelua, joissa nuorukainen päästi keskimäärin 2,04 maalia ottelua kohden torjuntaprosentin ollessa 92,54. Kaapo Kähkönen joutui haastavaan tilanteeseen Bluesin maalilla, mutta selvisi kaudesta kunnialla. 19-vuotias Kähkönen pelasi päättyneellä kaudella 27 ottelua, joissa päästi keskimäärin 2,69 maalia ottelua kohden torjuntaprosentilla 90,77.
Paras valmentaja
Antti Törmänen johdatti HIFK:n seurahistorian ensimmäiseen runkosarjan voittoon. Helsinkiläiset olivat vakuuttavan tasaisia läpi kauden ja varsinkin kuluvan vuoden puolella vauhti oli hurjaa, sillä HIFK voitti viimeisestä 22 ottelustaan peräti 19. Joukkueen peli ei aina häikäissyt silmiä, mutta kolmen pisteen voittoja tuli illasta toiseen.
Tomek Valtonen teki erinomaista työtä Sportin peräsimessä ja vaasalaiset nappasivat historiansa ensimmäisen pudotuspelipaikkansa Liigassa. Sportin materiaali ei kuulu sarjan parhaiden joukkoon, mutta Valtonen onnistui repimään joukkueesta kaiken irti. Aggressiivinen pelitapa tuo pelaajien parhaat ominaisuudet esiin.
KooKoo tuomittiin kautta linjan lähes varmaksi jumboksi, mutta kouvolalaiset osoittivat kuuluvansa Liigaan. Petri Mattilan suojatit olivat vaikeasti voitettava vastus, sillä joukkueen otteluista peräti 20 päättyi varsinaisen peliajan jälkeen tasan, mikä oli kauden suurin lukema yhdessä Tapparan kanssa. Rajallinen pelaajamateriaali näkyi ratkaisuhetkillä ja liian moni ottelu kääntyi vastustajan eduksi, jotta pudotuspelipaikka olisi ollut mahdollinen.
Jyrki Ahon asema Bluesin päävalmentajana oli haastava. Lähes kaikki joukkueen avainpelaajista jättivät seuran kauden edetessä eikä päävalmentajalla ollut aina tietoa, että ketä pelaajia seuraavana päivänä treeneihin ilmestyy. Aho sai kuitenkin Bluesin nuoren joukkueen taistelemaan erinomaisesti ja vaikka ottelut päättyivät useimmiten tappioon, niin mikään joukkue ei saanut pisteitä ilmaiseksi. Vaikka Bluesin pudotuspelihaaveet haihtuivat ilmaan jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan loppua, niin Aho eli tunteella illasta toiseen. Tästä kertoo muun muuassa KalPaa vastaan hankittu kahden ottelun toimintakielto kauden lopussa.
Kansikuva: All Over Press