Liiga-ennakko 2018-19: Sportissa ei puhuta välikaudesta

Jokereiden mestaruudelle superkerroin – tartu tarjoukseen tästä

Viime kaudella Liigan yleiseksi naurunaiheeksi joutunut Vaasan Sport lähtee viidenteen Liiga-kauteensa rajusti muuttuneena. Suurin muutos tapahtui penkin takana, kun kritiikkiä kerännyt Tomek Valtonen sai lähteä, ja hänen tilalleen nimitettiin vähäisillä meriiteillä operoiva Ari-Pekka Pajuluoma. Vaasassa on puhuttu jopa välikaudesta, mutta se on turhaa puhetta. Joka tapauksessa vaasalaisten kaudesta on tulossa jälleen vaikea.

Viime kausi

Sportin viime kausi oli kaikin puolin pannukakku, kun joukkue jäi koko sarjan jumboksi. Hyvät jaksot kestivät korkeintaan kolmen ottelun verran, ja nekin olivat vähissä. Syksyn jälkeen vaasalaiset myivät kärkipelaajansa muualle ja pyristelivät loppukauden entistäkin kapeammalla materiaalilla. Vuodenvaihteen jälkeen Sport ottikin loppukauden aikana vain kolme voittoa varsinaisella peliajalla.

Ensimmäiset myynnit nähtiin jo tammikuun alussa, kun Markus Kankaanperä lähti HIFK:hon. Kapteenin lisäksi uppoavan laivan jättivät Filip Riska, Markus Nenonen, Sam Povorozniuk, William Wrenn, Michael Parks ja Ari Gröndahl.

Tomek Valtonen ei saanut missään vaiheessa otetta joukkueestaan, ja lopulta seuran fanitkin kääntyivät päävalmentajaa vastaan. Sportin epävirallinen faniryhmä Ultras 06 ilmoitti jo hyvissä ajoin jättävänsä kotiottelut väliin niin kauan, kunnes Valtonen on potkittu pois.

Skandaalin käryä nousi myös johtoportaan suunnalta, kun seuran johto päätti poistaa eräässä ottelussa nähdyn faniryhmän tekemän ”Tomek ulos” -lakanan.

Kausi päättyi lopulta Valtosen potkuihin. Miehen sopimusta oli vielä vuosi jäljellä, joten Sport joutui maksumieheksi. Valtosen tilalle tuli Ari-Pekka Pajuluoma, jonka palkka lienee selvästi Liiga-valmentajien pienin. Eikä ihme, sillä Pajuluoma on toiminut miesten tasolla päävalmentajana vasta muutamia kuukausia, ja nekin kokemukset löytyvät Mestiksestä.

Siirrot

Ulos:

 • Joni Tuulola (Chicago Blackhawks)
  Robin Salo (SaiPa)
  Jesse Rantamäki (lopetti)
  Mikko Laine (Pelicans)

Sisään:

 • William Rapuzzi (Stavanger Oilers)
  Jyri Niemi (KooKoo)
  Valtteri Viljanen (Ilves)
  Victor Westermarck (Espoo United)
  Roope Talaja (IF Björklöven)
  T.J. Foster (Frisk Asker)
  Robert Arrak (Jokerit A-juniorit)
  Mikko Vainonen (Krefeld Pinguines)
  Sami Aittokallio (HC Sparta Praha)
  Conrald Mölder (KRS Heilongjiang)
  Toni Kallela (Herning Blue Fox)
  Toivo Pennanen (KalPa A-juniorit)
  Gustav Wilman Borvik (Luulaja U20)
  Brody Sutter (Manitoba Moose)

Maalivahdit ja puolustus

Sportilla on aiemmin ollut ongelmana se, ettei joukkueesta ole löytynyt luotettavaa kakkosvahtia. Näin ollen Mika Järvinen on joutunut urakoimaan, eikä miehen taso ole pysynyt illasta toiseen. Nyt Vaasassa on kuitenkin herätty todellisuuteen, ja joukkueeseen hankittiin Järvisen pariksi Sami Aittokallio. Yhdessä he muodostavat todella laadukkaan tandemin, ja maalivahtipuoli onkin vaasalaisten yksi ylpeyden aiheista.

Sen sijaan puolustuskalustolla ei kannata ylpeillä. Sportin pakisto on todella kapea, eikä alakertaan mahdu yhtäkään tähtipelaajaa. Joni Tuulolan lähdettyä Pohjois-Amerikkaan puuttuu kotkapaidoilta selkeä johtava kiekollinen puolustaja. Katseet ovat nyt käännetty Oskari Manniseen ja Niklas Nevalaiseen, joilta löytyy taitoa. Kumpikaan ei ole kuitenkaan mikään sateentekijä, joten Sportilla on käsissään iso ongelma.

Myös Tony Sund ja Valtteri Viljanen operoivat hyvillä kiekollisilla lahjoilla, mutta heidän varaan ei voi vielä laskea mitään. Molemmat ovat väläytelleet taitojaan, mutta kumpikaan ei ole vielä valmis olemaan johtavassa roolissa.

Kokonaisuudessaan vaasalaisten alakerta on myös todella kevytrakenteinen. Niin Manninen, Viljanen, Sund kuin Nevalainenkin ovat ongelmissa kovissa kaksinkamppailuissa. Kovuutta alakertaan tuovat Mikko Vainonen ja Jyri Niemi, mutta heidänkin ympärillä on tummia pilviä. Vainonen ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan Liiga-tasolla, ja Niemi on puolestaan todella loukkaantumisherkkä. Sportin pakiston kokenein pelaaja Niemi ei ole pelannut Liiga-urallaan vielä yhtään täyttä kautta.

Yllätyspotentiaalia löytyy Victor Westermarckilta, joka saapuu Liigaan Mestis-jäiltä. Westermarck on iso ja hyvin liikkuva pakki, jolta löytyy myös jonkin verran kiekollista taitoa. Mikäli miehen kesätreenit ovat menneet putkeen, voi hänestä nousta yllättävänkin tärkeä palanen pohjalaisten pakistoon.

Oskari Mannisella on elämänsä tilaisuus nousta tähtitason puolustajaksi. Kuva: AOP

Hyökkäys

Sportin hyökkäys on kuitenkin hyvällä mallilla, vaikka loukkaantuneen tähtipelaajan Joonas Komulaisen pelaaminen onkin vielä epävarmaa. Sportilla on kuitenkin kasassa hyviä pelimiehiä Komulaisen poissaolosta huolimatta.

Viime kaudella tehokkaan kentällisen muodostaneet Antti Kalapudas, Aleksi Ainali ja Joel Kiviranta jatkavat Vaasassa, ja heiltä sopii odottaa hyvää tulosta hyökkäyspäässä. Kolmikolla on aineksia lähennellä jopa 40 tehopisteen rajapyykkiä. Jatkajiin lukeutuu myös Olavi Vauhkonen, joka on parhaimmillaan erittäin laadukas maalintekijä.

Ulkomaalaispelaajia on tullut jopa viisi kappaletta: Brody Sutter, William Rapuzzi, T.J. Foster, Gustav Willman Borvik ja Robert Arrak. Heistä Willman Borvik ja Arrak ovat nuoria lupauksia, joiden varaan ei vielä lasketa paljoa. Muiden varaan sen sijaan lasketaan. Etenkin 195-senttinen Sutter näyttäisi olevan oiva pelimies Liiga-jäille, sillä mies on tehnyt hyvää jälkeä AHL:ssä, ja hän on päässyt pelaamaan myös NHL-jäillä. Sutter tulikin korvaamaan Komulaista.

Rapuzzi ja Foster tulivat Vaasaan Norjasta, missä kaksikko on tehnyt vahvaa jälkeä. Molemmilta löytyy taitoa ja potentiaalia tehdä hyvää tulosta Liigassa, mutta heidän näyttönsä kovista sarjoista ovat ohkaiset.

Muista uusista tulijoista isoja odotuksia ovat saaneet Toni Kallela ja Roope Talaja. Taitava Kallela voitti viime kaudella Tanskan liigan pistepörssin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Hänen odotetaan olevan viimeinkin valmis Liiga-jäille, ja ei olisikaan ihme, jos Kallela olisi Sportin tehokkaimpia pelaajia. Talaja on kova työmies, jolta löytyy uraltaan hyvät näytöt. Talaja on sentään iskenyt parhaalla Liiga-kaudellaan 18 maalia. Löytyypä mieheltä myöskin KHL-kokemusta.

Alemmistakin kentistä löytyy tekijämiehiä Erik Riskan ja Tommi Tikan johdolla, joten Sportilla on kasassa vähintäänkin lupauksia herättävä hyökkäyskalusto. Parhaimmillaan Sportilla on useampi kentällinen, jolta voidaan odottaa tulosta hyökkäyspäässä, ja se on tervetullut uudistus Vaasaan, missä surkea hyökkäyspeli on ollut enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Valttikortit ja uhkakuvat

Sportin ehdottomat valttikortit ovat maalivahti- ja hyökkäysosastolla, joissa molemmissa riittää laatua. Hyvä maalivahtipeli ja tehokas hyökkäyspeli vievät jo pitkälle, joten Sportia ei voi tällä kaudella asettaa aivan Liigan jumboksi.

Mutta kovin ruusuista kautta seuralle ei voi povata. Ensinnäkin Sportin puolustusosasto on huono. Pahinta on se, ettei pakistossa ole edes kovin suurta potentiaalia. Ongelmia tuottaa etenkin laadukkaiden kiekollisten puolustajien puute, mutta myös puolustuspelissä tulee olemaan ongelmia. Kuten jo todettu, Sportin alakerta on kevytrakenteinen, ja se yhdistettynä heikkoon kiekolliseen taitoon tuottaa vaasalaisten valmennukselle harmaita hiuksia.

Uhkakuvaksi täytyy myös nostaa valmennuksen laatu. Pajuluoma on toiminut miesten tasolla päävalmentajana pienet pätkät sekä Sportissa että Hermeksessä. Molemmat pätkät sijoittuivat Mestikseen. Pajuluoman taidot ovat vielä mysteeri, mutta kausi tulee joka tapauksessa olemaan hänellekin enemmän tai vähemmän opettelua.

Seuraa heitä

Joel Kiviranta

Kiviranta on vasta 22-vuotias, mutta hän on silti ollut Sportin matkassa aina Liiga-noususta lähtien. Nopea ja työteliäs hyökkääjä on mennyt määrätietoisesti eteenpäin, ja viime kaudella häneltä nähtiin todellinen läpimurto, kun Kiviranta latoi 19 maalia ja 37 tehopistettä. Monipuolinen hyökkääjä saattaa olla tulevalla kaudella Sportin tärkein yksittäinen pelaaja, ja häneltä voidaan jälleen odottaa tasonnostoa.

Toni Kallela

Huipputaitava Kallela oli juniorina todella lupaava, mutta hyppy miesten peleihin koitui liian hankalaksi. Nyt 25-vuotias kiekkovirtuoosi voi kuitenkin tehdä läpimurron Liigassa, sillä Kallela on mennyt selkeästi eteenpäin niin henkisesti kuin myös fyysisesti. Läpimurto ei ole koskaan jäänyt kiekollisista taidoista kiinni. Viime kaudella mies takoi Tanskan liigan runkosarjassa 50 ottelussa 64 tehopistettä ja pudotuspeleissä 16 ottelussa 23 tehopistettä. Tällaiset lukemat kielivät selvästi kehityksestä, vaikka kyseessä olikin vain Tanskan liiga. Joka tapauksessa Kallelalla on kaikki potentiaali olla Sportin tärkeimpiä pelaajia hyökkäyspäässä.

Arvio: sija 12

Sportissa on paljon hyvää ja paljon huonoa, mutta kokonaisuudessaan joukkueelta voidaan odottaa enemmän kuin parina viime kautena. Ei olisi kovin suuri ihme, jos kotkapaidat kolkuttelisivat pudotuspelien ovea, mutta potku tuskin riittää ihan sinne asti. Tämän vuoksi Sport jää meidän rankingissa 12. sijalle.

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19

Kansikuva: All Over Press