Kausitodistus: KooKoo – taistelu tuulimyllyjä vastaan päättyi tappioon

Ruutu LogoKotimainen kiekkokausi huipentuu nyt. Voit seurata kaikki ottelut Kanada-maljan nostoon asti Ruutu+ -palvelusta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – Katso loppukausi ilmaiseksi!

Kouvolassa lähdettiin toiseen kauteen Liigassa suurin odotuksin. Debyyttisesongilla joukkue taisteli erinomaisesti pudotuspelipaikasta aivan viime metreille asti, mikä asetti riman korkealle päättyneelle kaudelle. Vaikka KooKoon joukkue ei kokenut kesän aikana suuria muutoksia, niin loistavasti sujunut ensimmäinen kausi antoi odottaa päättyneeltä kaudelta ehkä hieman liikoja. Lisäksi loukkaantumiset muodostuivat joukkueelle valtavaksi vuoreksi.

Maalivahdit

KooKoon maalivahtiosasto oli melkoisessa myllerryksessä läpi kauden. Ongelmat alkoivat jo harjoituskaudella, kun ykkösmaalivahdiksi kaavailtu Juha Järvenpää loukkaantui ja oli sivussa lopulta koko kauden. Kouvolalaiset reagoivat tilanteeseen nopeasti ja testiin saapui saksalainen Niklas Treutle, jonka taso ei kuitenkaan riittänyt Liigaan. KooKoo hankki tilalle kolme vuotta sitten Jokereissa torjuneen Leland Irvingin, joka osoittautui erinomaiseksi löydöksi ja pelasi erinomaisella tasolla ottelusta toiseen. Kouvolalaisten maalivahdit kärsivät kauden mittaan loukaantumisista, minkä myötä myös Niko Hovinen ja Markus Ruusu kävivät pelaamassa joukkueen maalilla. Irvingille kertyi lopulta eniten otteluita, kun kanadalainen pelasi 35 pelissä. Samu Perhonen, Hovinen, Ruusu, Hovinen ja Treutle hoitivat loput kamppailut. Melkoinen soppa, josta KooKoo selvisi lähes kuivin jaloin, kun Irving kannatteli joukkuetta.

Puolustus

KooKoon puolustuksesta löytyi muutamia onnistujia, vaikka osa joutuikin kauden edetessä hieman liian isoihin saappaisiin. Mikko Lehtonen oli takalinjojen liideri ja 23-vuotiaan puolustajan mainiot otteet palkittiin kutsulla EHT-peleihin. KooKoo kevensi palkkakulujaan kauppaamalla helmikuussa Lehtosen Ruotsiin. Myös Ryan O’Connorin kausi oli mainio ja kanadalainen myytiin vastaavasti HIFK:hon, jossa puolustaja ei päässyt aivan samalle tasolle kuin Kouvolassa. Oscar Eklund ja Robin Jacobsson eivät vastaavasti pystyneet vastaamaan täysin odotuksiin. Sen sijaan esimerkiksi Niko Tuhkanen ansaitsee kaudesta hyvän arvosanan, sillä 28-vuotias puolustaja pystyi ottamaan Kouvolassa isoja kehitysaskeleita. KooKoon puolustus kuvastaa hyvin koko joukkueen repalaista kautta.

Hyökkäys

Kouvolalaisten hyökkäyksestä löytyy paljon alisuorittajia. Joukkueen sentterikalusto oli varsin nimekäs, sillä Josh Green ja Jarkko Malinen takoivat edellisellä kaudella yhteensä 85 pistettä KooKoolle. Tämän lisäksi sentteriosastoa oli vahvistettu Sportista saapuneella Jarkko Immosella. Kolmikko teki kuitenkin yhteensä vain 60 tehopistettä, mikä on aivan liian vähän kolmen kärkisentterin yhteislukemaksi, varsinkin kun tämä puoli piti olla joukkueen hyökkäyksen kivijalka. Laitureiden puolelta kiitettävät arvosanat ansaitsevat Juha-Pekka Haataja sekä Terry Broadhurst, jotka olivat mainiossa vireessä varsinkin siirtotakarajan jälkeen, kun Malinen sekä Kai Kantola kaupattiin Helsinkiin. Muuten yksilötasolla onnistujat olivat vähissä, vaikka esimerkiksi Anrei Hakulisen 14 täysosumaa onkin mainio suoritus.

Juha-Pekka Haatajan kausi oli mainio. 34-vuotias konkari kannatteli KooKoon hyökkäystä tehoin 20+21. Kuva: AOP

Kokonaisuus

KooKoon kausi oli kokonaisuudessaan todella sekava ja vastoinkäymisiä riitti todella paljon. Kouvolalaiset saivat sesonkiin todella heikon alun, kun kymmenestä ensimmäisestä ottelusta kertyi vain seitsemän pistettä. Kun kurssi ei muuttunut parempaan, niin loistavaa työtä edellisellä kaudella tehnyt Petri Mattila sai lähteä ja tilalle tuli Nelonen Pron studiosta Tuomas Tuokkola. Tuokkola joutui tosin haastavaan asemaan: KooKoo kärsi valtavasti loukkaantumisista ja ajoittaan joukkue ei saanut edes täyttä kokoonpanollista pelaajia otteluihin. Tästä huolimatta kouvolalaiset nappasivat esimerkiksi joulukuussa viisi peräkkäistä varsinaisen peliajan voittoa.

Piristysruiske ei kantanut kuitenkaan kevääseen ja KooKoo päätyi karsimaan kuluja kauppaamalla avainpelaajansa muualle. Joukkue taisteli sinnikkäästi kauden loppuun, mutta tuloksena oli päätyminen sarjataulukon kolmanneksi viimeiselle sijalle. Eroa pudotuspeliviivaan kertyi lopulta 12 pistettä.

Arvosana: 6

Toinen kausi Liigassa oli varmasti opettavainen KooKoolle. Joukkue kärsi tällä kaudella valtavasti vastoinkäymisistä, joista joukkue kuitenkin selvisi pääosin kunnialla. Muutamien avainpelaajien alisuorittaminen näkyi kapealla materiaalilla operoivassa joukkueessa välittömästi.

Tulevaisuus

KooKoon joukkue uudistuu ensi kaudelle paljon, mikä ei ole lainkaan huono asia. Erityisesti avainpelaajien osalta kouvolalaisten palaset menevät täysin uusiksi. Tämä on toisaalta mainio asia Tuomas Tuokkolalle, joka pääsee kasaamaan mieleisensä nipun. KooKoo on jo aloittanut uuden joukkueen kasaamisen, kun riveihin liittyi Tanskan maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Emil Kristensen. 24-vuotias puolustaja kiekkoili viime kaudella ruotsalaisessa Linköpings HC:ssa. Lisäksi vaisun kauden Kärpissä pelannut Toni Kähkönen teki kahden vuoden sopimuksen KooKoon kanssa. Kouvolalaisilla on toistaiseksi sopimus yhdeksän hyökkääjän kanssa, joten uusia pelaajia on luvassa vielä reilusti. Maalivahtiosasto on vastaavasti jo kunnossa, kun sekä Juha Järvenpää että Samu Perhonen jatkavat seurassa.

Kausitodistukset 2016-17:

Maistuisiko matka lätkän MM-kisoihin Pariisiin? Neljä paikkaa jaossa, osallistu tästä.

Kansikuva:  AOP