Kausitodistus: Pelicans – Kolmen vuoden projekti päättyi syöksylaskuun

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Petri Matikaisen kolmen vuoden projekti Pelicansin käskijänä päättyi tähän kevääseen. Tuloksena oli kahden positiivisen sesongin jälkeen mahalasku, kun Pelicans sijoittui runkosarjassa kymmenenneksi ja kausi tuli päätökseen jo pudotuspelien avauskierroksella. Pelicans ei päässyt oikein missään vaiheessa täyteen liitoon, vaan varsinkin heikon runkosarjan lopun myötä kauden aikainen päättyminen ei kuitenkaan tullut yllätyksenä.

Maalivahdit

Pelicans lähti kauteen tutulla kaksikolla, kun Janne Juvonen ja Joona Voutilainen torjuivat lahtelaisten maalilla tälläkin sesongilla. Juvonen oli lähtökohtaisesti selkeä ykkösvahti ja kantoikin päävastuun torjuntatöistä.

Päättynyt kausi oli Juvoselle peräti neljäs Pelicansin ykkösmaalivahtina. Se oli samalla 23-vuotiaan torjujan toistaiseksi heikoin sesonki Liigassa. Juvosen otteet ailahtelivat todella paljon läpi kauden ja torjuntaprosentti oli lopulta hieman yli 90.

Voutilainen kantoi torjuntavastuun reilussa kolmasosassa peleistä. Varsinkin syksyllä minuutteja tuli mainiosti, mutta kuluvan vuoden puolella vastuu jäi vähemmälle. Vuoden 2018 runkosarjan otteluista Voutilainen aloitti vain neljä. Pelicans-valmennus yllätti pudotuspelien avauskierroksella laittamalla Voutilaisen maaliin SaiPaa vastaan. 21-vuotias torjuja venyi hyviin koppeihin eikä Pelicans haaveet maalivahtipeliin kaatuneet.

Kokonaisuudessaan Pelicansin maalivahtiosastoa vaivasi eniten ailahtelevuus. Toisinaan veskarit esittivät loistavia otteita ja olivat ohittamattomia, kun taas toisinaan taakse upposi luvattoman helppoja osumia, mitkä vesittivät mahdollisuuden taistella voitoista.

Janne Juvonen on torjunut Pelicansin organisaatiossa jo seitsemän kauden ajan. Nykyinen diili päättyy tähän sesonkiin. Kuva: AOP

Puolustus

Pelicansin puolustuksen muutokset pysyivät edelliseen kauteen nähden maltillisina ja joukkueen takalinjoilta löytyikin nippu onnistujia.

Lahdessa iloittiin huhtikuun alussa, kun Libor Sulak teki sopimuksen Pelicansin kanssa. Detroit Red Wingsin varaus lähti kuitenkin syksyllä hakemaan paikkaa kirkkaammista valoista rapakon takaa ja erinomaisten otteiden mukaan diili oli lähellä. Sulak päätti kuitenkin lokakuun alussa tulla Lahteen, mikä osoittautui mainioksi valinnaksi. 24-vuotias puolustaja pelasi erinomaisen kauden ja oli pelipaikkansa eliittiä Liigassa. Loistavasti luisteleva ja kiekollisesti taitava pakki iski 42 ottelussa peräti 32 tehopistettä. Onnistumisten myötä Sulakin on varmasti helppo ponnistaa kohti tulevaa.

SaPKon kapteenina Mestiksen mestaruuden voittanut Casimir Jürgens oli niin ikään mainio löytö Pelicansilta. 23-vuotias puolustaja pelasi ensimmäisen kautensa Liigassa, mutta tämä ei näkynyt otteissa lainkaan. Jürgens oli ehdottomasti yksi lahtelaisten positiivisimpia yllättäjiä kuluvalla kaudella.

Myös Mikko Kousa palasi parin rikkonaisemman kauden jälkeen tutummalle tasolleen. 29-vuotiaan puolustajan kiekolliset taidot ovat pelipaikkansa parhaimmistoa Liigassa 50 ottelussa tehopisteitä kertyi 31. Miehen tehopisteistä 15 syntyi ylivoimalla, mikä kuvastaa Kousan suurimpia vahvuuksia. Hän myös kellotti Pelicansin puolustajista isoimmat peliminuutit: ottelua kohden Kousa urakoi keskimäärin yli 24 minuuttia.

Stefan Lassen ja Jordan Rowley täyttivät ruutunsa, mutta Lahdessa tuskin tulee erityisen ikävä, mikäli kaksikko vaihtaa maisemaa kesällä. Loukkaantumisista kärsineen Juha Leimun sesonki oli vastaavasti suuri pettymys. Kovasta laukauksestaan tunnettu puolustaja teki vain kaksi maalia, mikä on 35-vuotiaan pelurin heikoin suoritus Liigassa. Kaudella 2011-12 täysosumia kertyi yhtä vähän, mutta tuolloin Leimu pelasi Tapparan paidassa vain 24 ottelua. Maisemanvaihdos tehnee hyvää molemmille osapuolille, sillä Ilves on jo julkistanut hankkineensa Leimun ensi kaudeksi.

Hyökkäys

Pelicansin hyökkäyskalusto koki kovan kolauksen kesällä, kun joukkuetta kannatelleet Juhani Tyrväinen, Antti Erkinjuntti ja Vili Sopanen vaihtoivat maisemaa.

Hyökkäyksessä tapahtui paljon liikehdintää myös kauden aikana. Mainiosti kauden aloittanut Borna Rendulic pakkasi kamansa jo lokakuussa ja siirtyi KHL:ään. Kesällä joukkueeseen liittyneet Joel Mustonen ja Vadim Pereskokov lähtivät niin ikään uusien haasteiden perään jo syyskauden aikana.

Pelicans paikkasi lähtijöiden jättämiä aukkoja Jesse Saarisella ja Jesse Mankisella. Kaksikosta varsinkin Saarinen täytti tonttinsa erinomaisesti ja 45 ottelussa tehopisteitä kertyi lopulta 36. Myös Mankisen 12 maalia 37 pelissä oli kohtalainen saldo, vaikka enempäänkin olisi ollut mahdollisuuksia.

Kokonaisuudessaan Pelicansilla oli varsin tasainen hyökkäyskalusto, mikä oli edelliseen kauteen verrattuna iso muutos, kun tuolloin joukkue oli käytännössä yhden ketjun varassa.

Iikka Kangasniemi pelasi jälleen mainion kauden ja oli hyökkäyksen kapellimestari, vaikka tahmea kevätkausi jättikin sesongista vaisun kuvan. Pienikokoinen taituri saalisti 56 ottelussa 36 tehopistettä. Vuoden 2018 puolella Kangasniemi pelasi 24 ottelussa, joissa kertyi tehot 3+3.

Pelicansin hyökkäyspään huippuonnistujat olivat harvassa, vaikka osa pelaajista pystyikin ottamaan kehitysaskeleita. Esimerkiksi Taavi Vartiainen ja Aleksi Rekonen pelasivat mainiot kaudet ja paransivat piste-ennätyksiään roimasti. Vastaavasti todellisia floppeja ei oikeastaan ollut.

Kokonaisuus

Kuluva kausi päätti Petri Matikaisen kolmen vuoden projektin, joten odotukset olivat korkealla. Pelicans oli selvittänyt kahtena edellisenä keväänä tiensä puolivälieriin ja vuosi sitten joukkue sijoittui runkosarjassa peräti kuudenneksi.

Pelicans avasikin päättyneen sesongin mainiosti, mutta talven myötä tappioitakin alkoi tulla tiuhempaan tahtiin. Runkosarjan yhdeksästä viimeisestä ottelustaan joukkue nappasi vain yhden varsinaisen peliajan voiton, joten ei ollut yllätys, että Pelicansin tie tuli päätökseen jo pudotuspelien avauskierroksella.

Lahtelaisten perusta oli hataralla, mikä heijastui kaikkeen. Maalivahtien ja avainpelaajien taso ailahteli aivan liian paljon, jotta menestyminen olisi ollut mahdollista. Ainoastaan puolustusosasto ansaitsee sesongista puhtaat paperit.

Arvosana: 7

Matikaisen projekti päättyi heikoimpaan sijoitukseen, niin kauteen ei luonnollisesti voi olla kovinkaan tyytyväinen. Lähtökohdat olivat toki haastavat, kun moni avainpelaaja vaihtoi maisemaa. Kesän hankinnat varsinkin hyökkäyspään osalta eivät menneet nappiin, mikä näkyi kauden aikana.

Tulevaisuus

Lahdessa koittaa täysin uusi aika, mikä ei ole lainkaan huono asia. Moni asia menee uusiksi valmennuksesta lähtien, mikä tekee varmasti hyvää koko organisaatiolle. Myös pelaajien osalta vaihtuvuus tulee olemaan todella suurta. Tämä on toisaalta hyvä asia uudelle päävalmentajalle. Joukkueen runko on jo kasassa, minkä päälle ensi kautta on hyvä rakentaa. Vaikka tämä kausi päättyi pettymykseen, niin Lahdessa voidaan odotella syksyä positiivisin mielin.

Kausitodistukset 2017-18:

Kansikuva: All Over Press