Näkökulma: Liigassa on ajauduttu umpikujaan törkeiden taklausten kanssa

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat olleet tällä kaudella poikkeuksellisen pinnalla Liigassa. Syksyllä aihe nousi pinnalle viimeistään Antti Tyrväisen painavan taklauksen myötä, kun Pelicansin hyökkääjälle tuomittiin peräti 12 ottelun pelikielto. Tämän jälkeen oli hetki hieman seesteisempää, kunnes viimeisen viikon aikana on jälleen rytissyt useaan otteeseen. Viimeisimpänä pelikieltoa sai Ilmari Pitkänen, kun kyseenalaisesta taklauksesta Kimi Koivistoon tuomittiin yllättäen vain kolmen ottelun pelikielto.

Liigassa halutaan päähän kohdistuvista taklauksista eroon, mutta asian eteen ei ole tehty juuri mitään. Ainakin katsomoon näyttää, että pelaajien välinen kunnioitus on vähissä ja kyseenalaisia taklauksia nähdään tasaiseen tahtiin.

Yksi keino törkeiden taklausten vähentämiseen olisi tuntuvat pelikiellot. Jos taklauksista alkaisi säännöllisesti tippumaan kymmenen pelin kakkuja, niin törkeät taklaukset varmasti katoaisivat. Nyt pelkoa pitkistä pelikielloista ei ole ollut.

Kurinpito on jakanut tällä kaudella 28 eri tilanteesta yhteensä 60 ottelua pelikieltoja. Tasan puolet tilanteista on ollut erilaisia taklauksia. Yhteensä 14 eri taklauksesta on tuomittu 41 ottelun edestä pelikieltoja, joten keskimäärin tuomiolle on tullut pituutta 2,9 ottelua. Jos jätetään pois Tyrväisen massiivinen 12 ottelun pelikielto, niin 13 muulle taklaukselle on tullut keskimäärin 2,2 ottelun kakku. Se ei ole paljoa, sillä Liigassa on nähty useita törkeitäkin taklauksia.

14 taklauksesta kahdeksassa nimikkeenä on ollut päähän kohdistunut taklaus. Näistä on tuomittu yhteensä 19 ottelua pelikieltoja eli keskimäärin 2,4 ottelua taklausta kohden. Tällaisilla tuomioilla ei kyseenalaisia taklauksia saa loppumaan.

Kuten Tuomas Vänttinen sanoi Faneille.comin haastattelussa, niin Liigassa kaikki tuntevat toisensa eikä kukaan täysin tarkoituksellisesti yritä loukkaannuttaa toisia. Silti kyseenalaisia taklauksia nähdään tasaisin väliajoin. Mikäli riskinä olisi saada oikeasti tuntuvia pelikieltoja, niin se vaikuttaisi väistämättä myös taklaajaan. Kyynärpää ei ehkä noususikaan yhtä herkästi. Vänttinen puhui haastattelussa myös pidempien pelikieltojen puolesta.

Pitkillä pelikielloilla olisi myös kääntöpuolensa. Liigassa taklataan jo nyt todella vähän, joten mittavat pelikiellot nostaisivat taklaamisen kynnystä entisestään, mikä johtaisi myös puhtaiden taklausten vähenemiseen. Toisin kuin NHL:ssä, niin Liigassa ei edes tilastoida taklauksia. Lukemat olisivat niin pieniä, että tilastomiehillä ei tulisi paljoakaan lisätyötä niiden kanssa.

Koska taklauksia tulee vähän, niin taklausten vastaanottaminenkaan ei ole parhaalla tasolla. Monessa tilanteessa pelaaja ei ole ollut valmis ottamaan taklausta vastaan, mikä on osaltaan vaikuttanut ikävään lopputulokseen. Vastuu on silti aina loppukädessä taklaajalla.

Liigassa on ajauduttu taklausten kanssa umpikujaan. Sarjassa taklataan jo valmiiksi todella vähän ja törkeiden niittien osuus kaikista taklauksista on todella iso. Pitkät pelikiellot karsisivat pahimmillaan myös puhtaita taklauksia, koska pelko isosta pelikiellosta painaisi takaraivossa. Jääkiekko on fyysinen peli ja taklaukset ovat yksi lajin peruselementtejä. Liigassa ollaankin isojen kysymysten äärellä. Sama meno ei voi jatkua, mutta helppoa vastausta ongelmaan ei ole.

Kurinpito otti jo pienen askeleen eteenpäin, kun Filip Riskalle tuomittiin viiden ottelun pelikielto, vaikka ottelun tuomaristo jätti tilanteen kokonaan huomioimatta. Pitkäsen kohdalla olisi voitu ottaa uusi iso harppaus eteenpäin, mutta sen sijaan tuli kaksi askelta taaksepäin ja paluu lähtöruutuun.

Unibet tarjoaa kattavan kerroinvalikoiman Liigaan – kierroksen kertoimet löydät täältä!

Liiga jatkuu tänään neljän ottelun kierroksella. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press