Kuluva syksy on sujunut erinomaisesti kotimaisessa kiekkoilussa. Maajoukkueet ovat ikäluokasta toiseen maailman kärkipäätä ja nuoret tähdet jyräävät NHL:ssä. Samalla tummat pilvet kotimaisen kiekkoilun taivaalla kasvavat. Suomalaisessa kiekkoilussa on monta isoa kysymystä. Näihin pitäisi löytää vastauksia joko Jääkiekkoliiton tai lajiyhteisön toimesta. Vastauksia kaivataan pian. Kysymykset alkavat jo murtaa maata kotimaisen kiekkoilun jalkojen alta.
Palveleeko liitto ja ketä?
Yksi hämmentävimpiä asioita on ollut itävaltalaisen Red Bullin kova tulo Suomen jääkiekkomarkkinoille. Omaa akatemiaansa Salzburgiin rakentava energiajuomajätti on parin vuoden ajan saanut juniorijoukkueitaan suomalaisiin sarjoihin pelaamaan. Pelit ovat olleet vieraille vain kovia harjoituspelejä, mutta suomalaisille on ollut tarjolla sarjapisteitä. Tänä syksynä ollaan päästy jopa tilanteeseen missä Red Bull pelit olisivat saattaneet ratkaista sarjapaikkoja SM-sarjoissa. Sarjajärjestäjä velvoittaa osan BSM joukkueista pelaamaan Red Bullia vastaan, kun taas osalle tarjolla oli kompensaationa suomalainen vastus. Kaikki kuusi otteluaan maalierolla -12 hävinnyt itävaltalaisryhmä oli odotetunlainen pisteautomaatti. Sarjassa missä saatetaan mennä jopa maalieroihin, kun ratkaistaan paikkoja ylempään loppusarjaan, tämä on sietämätön tilanne. Samalla on kysyttävä, ketä pelit pisteautomaattia vastaan palvelivat?
Red Bull Salzburg ei todellakaan ole kotimaisten sarjojen suurin murheenkryyni. A-junioreiden SM-sarjassa pelattavat sarjaturnaukset aiheuttavat harmaita hiuksia lähes jokaiselle joukkueelle. Otteluohjelmien järjettömyys, turnauksien kustannukset ja pelillinen taso huolestuttavat joka puolella Suomea. Perjantain ensimmäinen peli ja sunnuntain viimeinen saattaa osua pisimmän vierasmatkan omaavalle joukkueelle samalla kun isäntäjoukkue pelaa parhaimpina aikoina. Asia, joka ei mene läpi edes 10-vuotiaiden harrasteturnauksessa, sallitaan maan korkeimmalla junioritasolla mukisematta. Kahden ylimmän juniorisarjan tasoa lasketaan siis järjestelmään tehdyillä valuvioilla.
Uskottavuus ja luotto koetuksella
Suomalainen jääkiekkoyhteisö on ylivertainen mihin tahansa kotimaiseen lajiyhteisöön verrattuna. Oli kyse talkootoiminnasta, vanhempien lajiin käyttämästä raha- ja tuntimäärästä tai huipputason toiminnasta. Aika ajoin tämä yhteisö kuitenkin kipuilee. 1980-luvun lopun umpisurkeat ikäluokat olivat yhtälailla osoitus hitaudesta reagoida yhteiskunnan muutoksiin kuin lajiyhteisön kasvukipuja isosta lajista dominoivaksi. Tällä hetkellä ollaan menossa tilanteeseen missä keskinäinen luottamus ja halu kehittää lajia ovat kovalla koetuksella. Yksi syypää tähän on lajiliiton lähes sietämätön ylimielisyys kenttää kohtaan. Luottamus lajiliiton kykyyn tehdä sarjajärjestelmä, joka kehittää pelaajia on pohjalukemissa. Jo parin kauden ajan on kuultu naureskelua keväisin, kun on odotettu seuraavan kauden sarjajärjestelmiä. Oli kyse Mestiksestä, umpisurullisesta Suomen Cupista tai juniorisarjoista. Muutama vuosi sitten nähty pienimuotoinen seurojen kapina ala-arvoisen heikkoja sarjoja kohtaan ei lopulta tuonut parannuksia. Viimeisin epäuskoa aiheuttanut tempaus oli liiton päätös jättää julkaisematta kurinpidon antamat lisärangaistukset. Jääkiekkoliitto on mennyt uusien GDPR-sääntöjen taakse eikä yksityisyyden suojan nimissä anna tietoa rangaistuksien pituuksista edes rikotulle osapuolelle. Tällä hetkellä ei voida olla siis varmoja onko kokoonpanossa oleva pelaaja pelikelpoinen vai ei. Moni seura onkin noussut takajaloilleen, kun kyse on pelaajien oikeusturvasta. Tällä hetkellä ei ole mitään keinoa selvittää saako vastustajaa vahingoittanut pelaaja pelikieltoa vai ei.
Kotimainen kiekko on tietyllä tapaa vedenjakajalla 2020-luvun kynnyksellä. Jo varsin pitkään jatkunut menestys kansainvälisillä kentillä ja jopa NHL:ää dominoiva nuori sukupolvi on osoitus kotimaisen jääkiekkotyön erinomaisuudesta. Samalla se antaa kuitenkin sijaa epäonnistumisille. Kotimaisella kiekkoilulla menee niin hyvin, että on varaa jopa hukata yksi sukupolvi pelaajia. Nykyinen sarjajärjestelmä ja epäluottamus lajiliittoa kohtaan saattaa hyvinkin johtaa tähän tilanteeseen. Pian saatetaan olla tilanteessa, missä suurien seurojen on kyseenalaistettava lajiliitto sekä tapa millä sitä pyöritetään. Seurojen hyvä työ ja investoinnit ovat valumassa hukkaan heikkoon sarjajärjestelmään. Pian pienikin tuulenvire saattaa horjuttaa savijaloilla seisovaa jättiläistä nimeltä suomalainen jääkiekko.
Kansikuva: Jarno Kuusinen / All Over Press