Näkökulma: Puolustajien vuosi kertoo paljon jääkiekon tulevaisuudesta

Viaplay LogoVoit seurata NHL:ää Viaplay-palvelun kautta

Tämänvuotinen NHL:n varastilaisuus on käyty. Rasmus Dahlin huudettiin odotetusti ensimmäisenä ja hieman yllättäen koko kärkikolmikko on eurooppalaista alkuperää. Tätä varausvuotta on nimitetty puolustajien vuodeksi. Tämän vuoden varaustilaisuus kertoo hyvin paljon siitä, mihin suuntaan kansainvälinen jääkiekko on menossa.

Numerot kertovat

Pureudutaan ensin varaustilaisuuden numeroihin. Nämä numerot paljastavat varsin paljon siitä suuntauksesta mihin NHL on menossa. Ensinnäkin kärkivarausten osalta saatiin jälleen nauttia eurooppalaisten esiinmarssista. Toista vuotta perättäin kärkivaraus oli Euroopasta ja perässä marssi useampi pelaaja vanhalta mantereelta kärkikymmenikköön. Rasmus Dahlin oli tämän vuoden draftin selkeä ykkösvalinta. Siinä missä Dahlin oli varma, tuottivat eurooppalaiset myös suurimmat puheenaiheet. Huippulupaava maalintekijä Filip Zadina valahti vasta kuudenneksi ja huiman nousun kevään aikana tehnyt Jesperi Kotkaniemi kipusi kolmanneksi. Kaiken kaikkiaan ensimmäisellä kierroksella huudettiin peräti 15 eurooppalaista pelaajaa. Suurin osa näistä vieläpä eurooppalaisista sarjoista. NHL on kovaa vauhtia eurooppalaistumassa. Sarja on nauttinut eurooppalaisten tähtien lisämausta jo pitkään, mutta nyt 3.-4. kentät alkavat täyttyä eurooppalaisesta osaamisesta.

Tämänvuotinen varaustilaisuus muistetaan eurooppalaisten lisäksi ennen kaikkea puolustajien vuotena. Ensimmäisellä kierroksella varattiin peräti 13 puolustajaa. Näistäkin peräti kuusi Euroopasta. NHL kaipaa kipeästi liikkuvampia ja taitavampia puolustajia. Tähän huutoon voi vastata vain draftin kautta. Sarjassa ei ole tarpeeksi liikkuvia puolustajia mistä ammentaa. Kuvaavaa on, että ykkösvarauksena varataan hipputaitava puolustaja Ruotsista maalintekijän sijaan. Taitavien puolustajien rooli on kasvanut nopeaa tahtia NHL:ssä.

Jesperi Kotkaniemelle varattiin kolmantena legendaariseen Montreal Canadiensiin. Kuva: AOP

Lajin megatrendi

Jääkiekon on puhuttu nopeutuvan jo viimeiset parikymmentä vuotta. Keskialueen paitsion piti vapauttaa tilaa jäälle. Sitten tuli 2006 ja sääntötarkistukset, jotka poistivat kahvausta voimakkaasti. Pavel Bure oli jo aikanaan osoitus huippunopean lajin tulevaisuudesta. Pelaajamassa uudistui kuitenkin hitaammin kuin säännöt. Vasta 2010-luvulla ollaan päästy pelaajien evoluutiossa siihen pisteeseen, ettei isoilla hitailla pelaajilla tee juurikaan mitään. Vääntövoima on vaihtunut räjähtävään voimaan ja liikkeeseen. Tämä on puolestaan korostanut erityisesti eurooppalaisten pelaajien roolia. Vaikka Yhdysvalloissa on jo toista vuosikymmentä panostettu juuri liikkeeseen, ovat lajin perinteen rapakon takana karsastaneet taitopelaajia. Peli perustuu juurikin liikevoimaan ja taitoon siinä. Tämä on tuottanut ison liudan huippuhyviä pelaajia jenkeille, mutta poikkeuksellisia supertähtiä on vain kourallinen. Euroopassa korostuva kiekkokontrolli on poikkeuksellista kiekollista taitoa, jota on voitu jalostaa Pohjois-Amerikkalaiseen peliin sopivaksi. Tämä trendi jatkunee myös tulevina vuosina, sillä erityisesti Suomesta ja Ruotsista on tulossa erinomaisia ikäluokkia varaustilaisuuteen.

Kansainvälisen jääkiekon evoluutiosta kertoo myös venäläisten paluu ensimmäiselle kierrokselle. Neljä venäläistä huudettiin jo ensimmäisellä kierroksella. KHL -peikko on siis poistumasta taustalta. Ensimmäisellä kierroksella lähti myös yksi saksalainen ja kaksi tshekkiä. Vaikka tänä vuonna sveitsiläisten panos jäikin viime vuotta ohuemmaksi, on positiivista nähdä, kuinka ensimmäisellä kierroksella huudetaan eurooppalaisia useasta eri maasta. Lajin huippu on tätä kautta laajenemassa. Maalivahdit ovat tässäkin asiassa oman tiensä kulkijoita. Siinä missä eurooppalaisia kenttäpelaajia varataan lähes kilpaa, maalivahdeissa tilanne on aivan toinen. Kanadalainen maalivahti varataan paljon useammin kuin minkään muun maan edustaja. Trendi näyttääkin olevan isokokoinen kanukki lähes aina eurooppalaisen sijaan. NHL on siis eurooppalaistumassa. Tämä trendi jatkunee ensi vuonna. Tämän vuoden piti olla suomalaisittain heikko. 16 pelaajan varausluokka kertoo aivan muuta tarinaa. Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka lahjakkaammiksi arvioidut 01- ja 02 -ikäluokat pärjäävät tässä suhteessa.

Kansikuva: Matthew Pearce/Icon Sportswire/AOP