Kuinka moni osasi kertoa ennen NHL-kautta jotain Jesper Brattista? Tuskin monikaan. Mutta nyt osaa.
New Jersey Devilsin kokoonpanossa on nähty todellinen sensaatio, kun 19-vuotias ruotsalaishyökkääjä Bratt on tullut miehen lailla The Show’n puolelle. Laidalla pelaava Bratt on takonut ensimmäiseen kolmeen otteluun kolme maalia ja kuusi tehopistettä.
179-senttinen laituri on nopea ja äärimmäisen taitava kiekonkäsittelijä. Ruotsalaistaituri muistuttaa hieman jopa vuotta vanhempaa Sebastian Ahoa, joka debytoi vuosi sitten NHL:ssä ja teki heti kovaa jälkeä Carolinan nutussa. Brattin ja Ahon erottaa se, että Aholta odotettiin heti vahvoja näyttöjä, toisin kuin Brattilta.
Aho varattiin NHL:ään toisella kierroksella, hän ratkaisi Suomen mestaruuden Kärpille, nousi Liigan parhaimpiin pelaajiin, voitti nuorten maailmanmestaruuden ja esiintyi erinomaisesti miesten A-maajoukkueessa niin MM-kisoissa kuin World Cupissakin. Ei ole ihme, että Ahon tuloa Canes-paitaan odotettiin kuin kuuta nousevaa.
Brattin pelit Ruotsissa eivät ole olleet täysin samanlaista ruusuilla tanssimista, vaikkei hänkään mikään tyystin tuntematon lupaus ollut. Bratt nousi jo B-juniori-ikäisenä häkkipäänä Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, Allsvenskaniin. Se oli kova suoritus. Seuraavalla kaudella (viime kausi) hän jatkoi Allsvenskanissa ja latoi 46 ottelussa 22 tehopistettä. Kelpo suoritus 18-vuotiaalle, mutta ei vielä mikään veret seisauttava sesonki. Bratt jäi esimerkiksi vielä viime kaudella Ruotsin alle 20-vuotiaiden MM-kisajoukkueesta ulos, koska tilalle oli heittää selvästi parempia pelaajia.
Kesällä alkoi tapahtua: New Jersey Devilsin kuudennen kierroksen varaus vuodelta 2016 osallistui normaaliin tapaan tänä kesänä NHL-joukkueensa tulokasleirille. Bratt oli leirin säväyttävin pelaaja, mikä ei ole kovin erikoinen suoritus, koska leiri koostuu 18-24-vuotiasta Euroopassa tai Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa pelaavista pelaajista. Seuraavaksi Bratt lähti Ruotsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen matkaan Pohjois-Amerikkaan turnaukseen. Siellä Bratt loisti jälleen, mutta vastassa oli taas junioripelaajia.
Brattin piti pelata tämä kausi Kanadassa juniorikiekkoa Olli Juolevin entisessä seurassa, London Knightsissa, mutta ennen Londoniin siirtymistä ruotsalaisen oli määrä osallistua syyskuussa Devilsin toiselle nuorten pelaajien leirille. Tuokin leiri meni kuin rasvattu salama, joten Bratt sai kutsun New Jerseyn pääharjoitusleirille.
Kuten arvata saattaa, pääleirikin meni nappiin, ja Bratt sai luvan aloittaa kautensa NHL-miehistössä. Eli nuorukainen oli noussut yhdessä kesässä Ruotsin ”mestiksestä” NHL:ään. Melkoinen saavutus. Bratt jatkoi yllätyksiä heti ensimmäisissä runkosarjaotteluissa, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että tämä sensaatio ei enää NHL-jäitä jätä.
Varaustilaisuudessa kuudennella kierroksella varattu Bratt on noussut räjähdysmäisesti ikäluokkansa kärkeen. Hänen varausvuotensa ykköskierroksella varatuista pelaajista 14 on saanut tulikasteensa NHL:ssä. Heistäkin vain noin puolet pelaa vakituisesti NHL:ssä. Muun muassa neljäntenä varattu Jesse Puljujärvi vetelee paraikaa AHL:ssä, viidentenä varattu Olli Juolevi Liigassa TPS:n paidassa ja 23. vuorolla varattu Henrik Borgström yliopistosarja NCAA:ssa. Ennen Brattia varattiin kokonaisuudessaan 13 suomalaista: edellä mainitun kolmikon lisäksi Patrik Laine, Janne Kuokkanen, Kasper Björkqvist, Markus Niemeläinen, Tarmo Reunanen, Otto Koivula, Joona Koppanen, Niclas Almari, Aapeli Räsänen ja Eetu Tuulola huudettiin ennen Brattia.
On selvää, että Devilsin Euroopan scouting-osastolle voi antaa ison sulan hattuun. Yksi Brattia scoutanneista oli suomalainen ex-NHL-jyrä Timo Blomqvist. Blomqvist ja kumppanit saattoivat tehdä vuosikymmenen kovimman ryöstön. Mieleen tulee väkisinkin toinen ruotsalaispelaaja, joka varattiin NHL:ään seitsemännellä kierroksella, mutta nousi silti sarjan parhaimpien pelaajien joukkoon. Tuo pelaaja on tietenkin Henrik Zetterberg, joka ei koskaan ollut mikään junioritähti.