Tällainen on Nuoret Leijonat haastava Ruotsin joukkue

Nuorten MM-kisojen ehkäpä vakuuttavin joukkue on tällä hetkellä Ruotsi. Nuorten Leijonien hyökkäyspeli on iso valtti huomisessa MM-välierässä, mutta millaisen joukkueen Suomi saa vastaansa?

Maalivahdit

Ruotsin maalilla aloittaa Suomea vastaan Linus Söderström, joka on ollut kisojen parhaimpia maalivahteja. Miehen torjuntaprosentti on neljän ottelun jälkeen 95,20% ja päästettyjen maalien keskiarvo 1.21. Fakta on kuitenkin se, että Söderströmin upeat tilastot johtuvat pitkälti Ruotsin loistavasta puolustuspelistä. Söderström on kuitenkin huippuvireessä ja hän on tällä hetkellä valovuoden edellä Kanadan maalivahti Mackenzie Blackwoodia, joka ei noussut näissä kisoissa omalle tasolleen. Nuorten Leijonien maalinteko hankaloituu huomattavasti, kun eteen astuu 194-senttinen New York Islandersin varaus. Söderström on ollut tällä kaudella Ruotsin Allsvenskanissa kovassa kunnossa ja hän on tuonut vireensä mukanaan myös Suomeen.

Puolustus

Ruotsilta tippui ennen kisoja ykköspuolustaja, mutta se ei ole näkynyt länsinaapurimme otteissa. Ruotsalaispuolustuksesta löytyy käytännössä kaikkea, mutta sen suurin vahvuus on kovuus ja koko. Joukkueen pienin pakki on Gustav Forsling (182-senttinen ja 83-kiloinen), mikä kertoo ruotsalaisten alakerran mitoista. Loput puolustajat ovat noin 190-senttisiä ja 90-kiloisia, joten on sanomattakin selvää, että joukkueen puolustuksesta löytyy iso määrä kovuutta. Isokokoinen puolustus on usein myös hidas, mutta Ruotsin tapauksessa se ei ole sitä.

Ruotsin jokaiselta puolustajalta löytyy NHL-varaus ja joukkueen alakerta onkin näihin karkeloihin melko kokenut. William Lagesson on ainut nimi, joka ei pelaa maan pääsarja SHL:ssä, sillä Lagesson peruuttelee Pohjois-Amerikassa yliopistosarja NCAA:ssa. Loput kuusi pakkia ovat pelanneet enemmän tai vähemmän SHL:ssä. Heistä kovin tapaus on Forsling, joka on noussut tällä kaudella Linköpingissä isoon rooliin saalistaen 12 tehopistettä 27 ottelussa. Näissä kisoissa Forsling onkin esittänyt loistavia otteita ja ollut Ruotsin tehokkaimpia puolustajia.

Ruotsin tilannetta ei helpota se, että joukkue joutuu lähteä Suomen kaatoon kuuden pakin voimin. Adam Ollas Mattsson joutuu olemaan loppukisat sivussa loukkaantumisensa vuoksi.

Junnukronorin alakerrassa ei ole heikkoja lenkkejä, ja juuri puolustuspelissä piilee suurin ero Suomen ja Ruotsin välillä. Mittari kääntyy lähes kaikessa länsinaapurin puolelle: kokemus, fyysisyys, liike, puolustuspeli, viivapeli ja niin edelleen.

Hyökkäys

Suomelta on löytynyt kisoissa tehoja useammasta kentästä, mutta yksi on noussut ylitse muiden. Ruotsilla on taas ollut neljä kovaa kolmikkoa, joista kaikista löytyy iso maalintekopotentiaali. Joukkueessa ei ole kuitenkaan PuLa-Ahon kaltaista tähtiketjua, mutta joukkueen hyökkäyksen leveys on kieltämättä hiukan parempi kuin Suomen.

Suomen täytyy olla etenkin tarkkana kahden ensimmäisen ketjun kanssa. Ykkösessä viilettävät AHL:ssä kovaa jälkeä tehnyt Adrian Kempe sekä SHL:ssä kärkiroolissa pelaavat Oskar Lindblom sekä Axel Holmström. 96-ikäluokkaa oleva kolmikko on muodostanut kovan kentällisen ja heiltä löytyy tehojen lisäksi kokonaisvaltaisuutta.

Kakkoskentässä suurin puute saattaa olla omassa päässä, vaikkei siellä ongelmia ole vielä ilmennytkään. Siitä on pitänyt lähinnä huolen ketjun sentteri Rasmus Asplund, joka pystyy pelaamaan loistavaa kahden suunnan peliä, kun laidoilla vipeltävät taitoniekat ottavat roolia hyökkäyspäässä. Nämä taitoniekat ovat tietenkin Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa pelaavat Alexander Nylander sekä Dmytro Timashov. Nylander on myös Ruotsin pistepörssin kärjessa yhdeksällä tehopisteellään. Nuorempi Nylander ensi kesän NHL Draftin kärkinimiä ja hän onkin iskenyt tällä kaudella kovatasoisessa OHL:ssä 33 ottelussa hurjat 49 tehopistettä. Timashov on puolestaan paukuttanut QMJHL:ssä 29 otteluun 53 tehopistettä.

Suomen onneksi Alexanderin veli William Nylander ei pelaa enää näissä kisoissa. William saattaa olla paperilla kisojen paras pelaaja, mutta hän loukkaantui jo alkulohkossa.

Ruotsin kärkikentät ovat priimaa, mutta entäs alempien kenttien taso? Kolmos- ja nelosketju ovat täynnä jalkoja, fyysisyyttä ja suoraviivaisuutta. Näiden arvioiden perusteella voisi luulla, että kentistä ei löydy käsiä, mutta se on harhaluulo. Alemmista kentistä voidaan nostaa esiin esimerkiksi Jens Lööke sekä Jakob Forsbacka Karlsson, jotka ovat olleet pienestä roolistaan huolimatta huippuvaarallisia näissä kisoissa.

Kaiken kaikkiaan Suomen ja Ruotsin hyökkäysten välillä on hyvin pieni ero. Ruotsilla on kokonaisvaltaisempi ja fyysisempi hyökkäys, mutta taitomittari kallistuu piirun verran Nuorten Leijonien puolelle.

Suomi-Ruotsi MM-välierä huomenna Yle TV2:lla ja Yle Areenassa kello 16.08.

Kansikuva: All Over Press