Lentopallon Maailmanliiga saatiin päätökseen myöhään sunnuntai-iltana Italian Firenzessä. Finaali päättyi USA:n nuoren joukkueen juhliin, kun se kaatoi loppuottelussa lajin mahtimaa Brasilian 3-1. Lentopallon seuraava ison mittakaavan voimainkoitos ovat syksyiset MM-kisat. Kesän perusteella turnauksen suosikkiasetelmat eivät ole selvät.
Yksikään joukkue ei saa Maailmanliigasta puhtaita papereita. Kun ajatellaan voittaja USA:ta, on sen esitys toki kaikkein vakuuttavin. Lopputurnauksen aikana se pystyi kehittämään peliään Italiaa vastaan kärsityn ruman 0-3 –tappionsa jälkeen kaikkein eniten. Nuoren joukkueen selkärankana toimi erityisesti kokenut keskitorjuja David Lee, joka napsi finaalissakin useita tärkeitä torjuntapisteitä eritoten erien lopuilla nitistäen Brasilian keskimiesten Lucasin ja Sidaon suurimmat ratkaisuhalut. Uusia yksilöitä maailman ehdottomalle huipulle esitteli turnauksessa myös nimenomaan USA. Passari Micah Christenson johti joukkueen peliä konkarin lailla noustuaan pelaavaan seitsikkoon suoraan yliopistosarjasta. Havaijilaislähtöinen passari veti vertoja jopa verkon toisella puolella passanneelle pelipaikkansa maailman parhaana pidetylle Brasilian Brunolle. Yleispelaajan paikalle niinikään ”koulun penkiltä” noussut Taylor Sander oli myös paikkansa parhaita läpi turnauksen. USA tosin on vielä pelinsä kanssa tasolla, joka vaatii MM-kultaan täydellistä laajan rintaman onnistumista oikeissa otteluissa.
Brasilia on joukkue, joka voi laittaa edelleen jokaiselle pelipaikalle pelaajan, joka kilpailee tontillaan maailman parhaan tittelistä. Bruno on edelleen maailman paras passari, keskitorjujat – em. Lucas ja Sidao – muodostavat sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan valtavat uhat. Yleispelaajan tonttia hoitelevat varma ja kokenut Murilo ja tässä turnauksessa huipulla esittäytynyt Lucarelli. Hakkuri Wallace on kovakätinen ja varma, ja hänen paikalleen voidaan hyvin ottaa tuplavaihdoissa Vissotto, joka olisi Italiaa ja Venäjään lukuun ottamatta ykköshakkuri kaikissa muissa maailman maajoukkueissa. Jotain silti Brasilian otteista puuttui. Alkulohkossa se kompasteli paljonkin häviten peräti puolet otteluistaan. Joukkueen ongelmana on tietyllä tavalla mahojen täyttyminen. Joukkueessa on niin monta kaiken voittanutta pelaajaa, että niiden titteleiden voittamisesta tullut rutiini voi kääntyä myös joukkuetta vastaan. Rutiinitasollaan Brasilia voittaa yhä 90 prosenttia otteluistaan, mutta kuten finaalissa nähtiin, ekstrakipinän löytäminen ja pienen rytminmuutoksen tekeminen oli yllättävänkin hankalaa.
Muista kärkimaista Italia oli papereissani ykkössuosikki voittamaan ennen nöyryyttävää 0-3 –välierätappiota Brasilialle. Ottelu paljasti sen, että Italia tarvitsee myös arvoturnausten loppuvaiheissa laajan rintaman korkean tason suorituksen ykköspodiumeja tavoitellakseen. Huippupäivinä yksilötasolla joukkue on sekin yksi parhaista, mutta välierä paljasti sen ja Brasilian välisen rutiinieron. Italian hakkuri Ivan Zaytsev oli semifinaaliin asti kiinni turnauksen parhaan pelaajan tittelissä, mutta brasseja vastaan hän mureni täysin. Miehessä yhdistyvät venäläisen ja italialaisen piirteet monin tavoin. Hän on kuin lentistossuihin asetettu Aleksander Ovetshkin: Hyvänä päivänä täysin pitelemätön, huonona riippakivi. Toki Zaytsevin puolustusmoraali on Ovetshkiniin verrattuna totaalisesti toiselta planeetalta. Hän puolustaa, Ovie ei.
Turnauksen suurin pettymys löytyy susirajan takaa: Venäjä. EM-kultaa viime syksynä suvereenisti voittanut hallitseva maailmanliigan mestari ei päässyt lopputurnauksen alkulohkostaan jatkoon. Peli oli hapuilevaa ja yksilöjohtoista. Lentopallo on laji, jossa tarvitaan joukkuepeliä enemmän kuin monessa muussa, ja jos koripallossa yksistään maailman parhaalla sentterillä on mahdollista voittaa, lentopallossa ei. Esimerkki on kärjistetty, mutta tehnee asian selväksi. Liki 220-senttinen keskitorjuja Dmitri Muserski on verkolla liki pitelemätön, mutta koko lopputurnauksen ajan hän haki yhteispeliä passari Sergei Grankinin kanssa yhteistä säveltä löytämättä.
MM-lopputurnaus on pitkä, ja formaatti mahdollistaa sen, että tulevan mestarin pelin ei tarvitse olla heti alussa täysin uomissaan. Pelin kehittäminen turnauksen aikana tulee olemaan avainasemassa. USA on osoittanut sen, että se pystyy siihen ja sen päälle oikeiden pelien voittamiseen. Brasilian lähtötaso on kaikkein korkein, ja nyt se lähtee Puolan parketeille myös sopivan ärsytettynä. Suurimmat haastajat näille kahdelle tulevat olemaan mainitut Italia ja Venäjä, sekä lopputurnauksesta tällä kertaa ulos jäänyt isäntämaa Puola. Maa on lentopallon suhteen fanaattinen, yleisön tuki tulee olemaan hyvää, ja joukkue saa lisäksi vahvuuteensa takaisin yhden maailman parhaista hakkureista Bartosz Kurekin palatessa riviin.
Lentopallon MM-kisat pelataan Puolassa elokuun 30. – syyskuun 21. Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Brasilia, Kuuba, Saksa, Tunisia ja Korea.