Mikko Hirvonen – MM-uran huiput ja aallonpohjat

Yksi luku suomalaista moottoriurheiluhistoriaa päättyy viikonloppuna, kun Mikko Hirvonen päättää mittavan uransa rallin MM-sarjassa. Miehen ura on ollut vivahteikas ja vaiherikas.

Faneille.com keräsi Hirvosen mieliin painuneimmat hetken ennen uran päättävää Walesin MM-rallia.

Huippuhetket

1. Australian MM-ralli 2006

Hirvonen pääsi kaudella 2006 ensimmäistä kertaa Fordin tehdastiimin kuljettajaksi. Alla oli yksi kausi Subarun tiimissä, sekä kolme repaleisempaa kautta yksityistiimien Fordeilla ja Skodalla. Kausi oli päättyvä Hirvosen osalta uran parhaaseen MM-sijoitukseen, eli kolmanteen sijaan, ja Hirvonen olikin oikealla paikallaan MM-pisteissä Sebastien Loebin ja Marcus Grönholmin jälkeen. Hirvonen oli ajanut tuolla kaudella jo kuusi kertaa palkintopallille, mutta täysosuma tuli Australiassa. Loeb oli käsivammansa takia sivussa tuosta kisasta, Grönholm jäi ongelmien takia viidenneksi, ja Hirvonen otti uransa ensimmäisen MM-voiton 37,1 sekunnin erolla ennen Petter Solbergia.

2. Suomen MM-ralli 2009

Suomalaisesta ralliajajasta voi sanoa, että hän on lajin huipulla ja kotimaisten huippunimien joukossa vasta, kun hän on voittanut Suomessa. Hirvonen oli tiiminsä Fordin ykköskuljettaja jo kaudella 2008 Grönholmin lopettamisen jälkeen, mutta tuona vuonna Loeb oli vielä Keski-Suomen sorasirkuksessa parempi. Seuraavana vuonna Hirvonen oli kuitenkin läpi viikonlopun paras, piti Loebin takanaan ja lopullinen voittomarginaali oli niin selvä kuin 25,1 sekuntia.

3. Katalonian MM-ralli 2005

Hirvonen oli joutunut lähtemään Subarun tehdastiimistä kauden 2004 päätteeksi. Kausi 2005 oli hajanainen, ja Hirvonen ajoi vain yksittäisiä kisoja yksityistiimissä. Ruotsissa ja Italiassa hän keskeytti, Kreikassa ja Suomessa hän oli toinen, mutta Kataloniassa kaikki meni nappiin. Hirvonen onnistui asfaltilla erinomaisesti, ja ajoi itsensä peräti kolmanneksi. Uran ensimmäinen palkintopallisijoitus kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa oli hyvä neuvotteluvaltti seuraavan kauden tallipaikoista neuvoteltaessa ja Hirvonen pääsikin seuraaviksi kausiksi Fordin tehdastiimiin.

4. Valmistajien maailmanmestaruudet 2006 ja 2007

Hirvonen ja Marcus Grönholm ajoivat tallikavereina kaksi vuotta, ja molemmat kaudet päättyivät Fordin kannalta hyvin, sillä Grönholmin ja toiset ja Hirvosen kolmannet sijat takasivat merkille valmistajien maailmanmestaruudet.

Aallonpohjat

1. Walesin MM-ralli 2009

Hirvonen oli kaudella 2009 lähimpänä kuljettajien maailmanmestaruutta häviten sen lopulta pisteellä Loebille. Ratkaisuhetkeksi muodostui lopulta kauden päättänyt Walesin MM-ralli. Ennen tuota kisaa Hirvonen johti MM-sarjaa ennen Loebia pisteellä, ja voitto olisi taannut miehelle kaivatun tittelin. Hirvonen oli kisan johdossa, mutta kuitenkin hyppäsi kerran liian pitkälle vaurioittaen alastulossa auton keulan niin, että Fordin konepelti särkyi. Lopulta autokunnan piti pysähtyä irrottamaan pelti kokonaan, ja tappiota tuli tuon tapauksen takia noin minuutti. Se riitti Loebille, joka kaasutti tuon jälkeen Walesin voittoon ja maailmanmestaruuteen.

Katso Hirvosen raju hyppy tästä:

2. Suomen MM-ralli 2010

Hirvonen puolusti Suomen MM-rallin voittoa tuona vuonna, ja oli erittäin hyvin voittotaistelussa mukana ennen Urrian erikoiskoetta. Hirvonen tuli hyppyyn hieman sivussa ajolinjalta menettäen autonsa hallinnan ja koki uransa rajuimman ulosajon. Ford pyöri viisi täyttä kierrosta sivuttain katon kautta ympäri, ja Hirvosen urakka jäi tuossa kisassa ymmärrettävästi siihen.

Katso hurja kaato tästä:

3. Kausi 2013

Hirvosen ”piti” viimein kaudella 2013 voittaa kuljettajien MM-titteli. Sebastien Loeb ajoi vain neljä MM-rallia, ja Hirvonen oli yhdeksän kertaa kuljettajien maailmanmestaruuden ranskalaiselle taanneen Citroënin ykköskuljettaja. Takaa tulivat kuitenkin jättipanostuksilla sarjaan tullut Volkswagen ja tiimin kultapoika Sebastien Ogier. Hirvonen jäi heti kauden alkuvaiheessa Ogierista ratkaisevasti, ja ylsi vasta sarjan neljänteen sijaan. Palkintopallisijoja tuli viisi, mutta uran viimeiseksi voitoksi jäi kauden 2012 Sardinian MM-rallin ykkössija.