Mitä ihmettä Salibandyliitto sekoilee – mestarivalmentaja Kettusen jatkon pitäisi olla itsestäänselvyys

Salibandyväki sai joulun alla jokseenkin kummallisia uutisia, kun Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona Salibandyliiton etsivän mahdollisesti uutta päävalmentajaa Petri Kettusen tilalle. Uutinen asettuu äärimmäisen omituiseen valoon siinäkin mielessä, että Riian kultajuhlista on aikaa alle kaksi viikkoa.

Kultajuhliin päättyneet kisat olivat joensuulaislähtöiselle Kettuselle kolmannet päävalmentajana. Päävalmentajavuosiensa aikana Kettunen on saanut runsaasti kritiikkiä osakseen, etenkin ensimmäisten lähes täydelliseen pannukakkuun vuonna 2012 päättyneen kisaprojektin jälkeen.

Zürichin kylvetyksen jälkeen Kettunen kuitenkin osoitti pätevyytensä. Päävalmentaja unohti ennen kisoja jauhamansa ”maailman nopeimman salibandyn” ja keskittyi kehittämään suomalaisen salibandyn lippulaivaa laadukkaasti puolustavana ryhmänä. Siinä sivussa salibandymaajoukkue läpikävi myös kaivatun ja pakollisen sukupolven vaihdoksen.

Kettuselle täytyy antaa tunnustusta myös Göteborgin hopeaan päättyneestä projektista vuonna 2014. Suomi haastoi Ruotsin tasapäisesti ja hävisi vain maalilla vaikka sinikeltaisen meren edessä pelannut länsinaapuri oli kenties paras salibandyjoukkue, joka 40 kertaa 20 metriseen askiin on koskaan hypännyt.

Nyt reilut kaksi vuotta Göteborgin pettymyksen jälkeen on helppo todeta Kettusen olleen mies paikallaan. Kaikki kunnia Kettusta edeltäneen Petteri Nykyn maailmanmestaruuksille (2008 & 2010), nousee tämän vuotinen MM-kulta ainakin allekirjoittaneen papereissa kovimmaksi saavutukseksi mitä suomalaisessa salibandyssä ollaan nähty. Erityisesti siitä syystä, että Suomi oli edelleen selkeä altavastaaja Ruotsiin nähden, toisin kuin aiemmissa mestaruuksiin päättyneissä turnauksissa.

Kettunen sai osakseen kritiikkiä myös nykyisen projektin aikana, muun muassa allekirjoittaneelta. Ketjulotto, lämpöleiri ja Mika Kohosen mukana olo nostattivat soraääniä. On tietysti hyvä muistaa ettei asioiden kritisointi välttämättä tarkoita asioiden suoranaista vastustamista. Ainakin henkilökohtaisesti nostan mielelläni kädet pystyyn ja tunnustan Kettusen olleen oikeassa, niin pelaaja-, ketju- kuin valmistautumisvalintojen suhteen, sillä maajoukkueessa ainoa mikä ratkaisee on tulos.

Siinäkin mielessä on todella erikoista, että Helsingin Sanomien jutussa haastateltu Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi kertoi yhdeksi tulevan päävalmentajan kriteeriksi kyvyn viedä nuoria pelaajia eteenpäin. Ajatus on toki hieno, mutta täysin järjetön. Miesten maajoukkue on vain ja ainoastaan tuloksenteko paikka.

Heti kullan ratkettua Kettunen jakoi Ylen TV-haastattelussa kiitosta seuroille, jotka tekevät isoimman työn pelaajien kanssa ja maajoukkue pääsee nauttimaan tämän työn hedelmistä. Tuossa kommentissa piilee suuri viisaus. Maajoukkueella on kuitenkin niin vähän tapahtumia, että nuorten pelaajien kehittäminen on lähes mahdotonta.

Maajoukkueeseen pitää valita aina ryhmä, joka maksimoi tuloksen. Kisoja edeltävän projektin tehtävä taas on maksimoida tulos päänäyttämöllä, MM-kisoissa. Toisin sanoen maajoukkuetta pitää arvioida pelkästään tuloksen perusteella. Kun kisojen jälkeen tulos oli paras mahdollinen, eli maailmanmestaruus pitäisi Kettusen jatkon olla itsestään selvyys.

Maailmanmestaruus oli vahvin työnäyte mitä salibandyvalmentaja voi tarjoja. Kuva: AOP

Haaponiemi kertoi 2020 Suomessa pelattavien kotikisojen muuttaneen tilannetta päävalmentajan pestin suhteen. Puheenjohtajan mukaan liitto haluaa päävalmentajan, joka on remmissä seuraavat neljä vuotta, ajanjakson, jota Hesarin tavoittama Kettunen ei oman jatkonsa suhteen kumonnut.

Jos Kettusen mahdollinen siirtäminen sivuun asetetaan suurempaan kontekstiin, tuntuu liiton kulisseissa olevan käynnissä jonkin asteinen valtapeli. Toimitusjohtaja JP Lehtonen lensi kilometritehtaalle ilman sen suurempia julkisia perusteluita. Lehtosta seurasi liiton viestinnän uskottavalle tasolle nostanut Juhani Henriksson, joka tosin lähti vapaaehtoisesti.

Jos Kettunen tosiaan siirretään maailmanmestaruuden jälkeen syrjään on perusteltua olettaa, että Liiton kulisseissa käydään valtataistelua, josta muun muassa Ylijohtavana tunnettu entinen liigamaalivahti Toni Lötjönen on Twitterissä vihjaillut.

Haaponiemen perustelut uuden päävalmentajan kartoituksesta kuulostavat päälleliimatuilta. Ikään kuin kotikisoja haluttaisiin käyttää keppihevosena Kettusen syrjään siirtämiseksi. Ainut vaan, ettei Haaponiemen heikot perustelut avoimelle haulle saavuta minkäänlaista uskottavuutta rationaalisen ajatuksenjuoksun lopputulemana.

Ja mitä tulee nuorten pelaajien kehittämiseen on kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu Peter Kotilainen elävä esimerkki Kettusen kyvystä työskennellä nuorten pelaajien kanssa. Luonnonlapseksi kuvaillun 22-vuotiaan ensikertalaisen parhaat avut saatiin palvelemaan maajoukkuetta lähes maksimaalisella tavalla. Samaa voi sanoa samanikäisestä ja niin ikään ensimmäisiä kisoja pelanneesta Krister Savosesta, joka valittiin Kotilaisen tavoin turnauksen All Stars -kentälliseen.

On äärimmäisen surullista jos maamme salibandyn lippulaiva, miesten maajoukkue joutuu kärsimään liiton kulisseissa oletettavasti käytävästä valtapelistä. Petri Kettunen nimittäin on heittämällä paras vaihtoehto maajoukkueen päävalmentajaksi, sen luotsi todisti tuomalla maailmanmestaruuden takaisin Suomeen – pitämällä kiinni omasta tyylistään ja vastoin kaikkia odotuksia.

Veikkaa oikein Tapaninpäivän Valioliiga ottelut ja voita osuutesi 5000€ palkintopotista. Linkki: go.nordicbet.com/BoxingDayFi

Kansikuva: All Over Press