Extremeurheilun megatapahtuma Yhdysvalloissa pärähti käyntiin Coloradon Aspenissa. X Games kerää yhteen maailman parhaat lumilautailijat, freestyle-suksijat, moottorikelkkailijat sekä myös vammaisurheilijoita. Suomalaisia mukaan on kutsuttu viisi hurjapäätä.
Tapahtuman järjestäjänä toimii televisiokanava ESPN ja se kerää Yhdysvalloissa suoriin lähetyksiin jopa kymmeniä miljoonia katsojia ja paikan päälläkin yli 100 000 ihmistä.
Lumilautacross (snowboarder X)
Suomen Anton Lindfors lähtee hakemaan paikkausta lumilautacrossissa mm-kisojen pettymykselle. Antonin mm-kisat päättyivät 16:een sijaan, vaikka tavoite oli paljon korkeammalla.
– Mitali mm-kisoista tai X Gamesista, mm-kisat nyt meni miten meni jo niin X Gameseihin kaikki paukut, sanoo Anton talven päätavotteistaan.
Monia extremeurheilun seuraajia ihmetyttää, miksi FISin mm-kisat on sijoitettu X Gamesien kanssa samaan ajankohtaan. Antonilta löytyy suoraa puhetta lumilautailun kiistelyistä.
– Mun mielipide noitten järjestöjen välisiin taisteluihin on, että ne ovat aika perseestä eikä hyödytä ketään ja molempien puolien pitäisi osata tulla hieman vastaan. Loppupeleissä siinä on kuitenkin kaksi bisnestä vastakkain, ja mun mielestä se on hieman feikkiä koittaa maalata sitä lumilautailu vs hiihtoliitto tyyliseksi. Ne jotka diggaa vaan lumilautailla tulee aina lumilautailemaan ja pitämään hauskaa sen kanssa, ei niitä kiinnosta kuka pyörittää ja mitä järjestöä. Ja ne jotka kilpailee tulee aina kilpailee siellä missä on parhaimmat massit, ja siellä missä on massii on myös parhaimmat skabailijat ja yleensä parhaimmat suorituspaikat.
Crossin karsinnat ja finaali lasketaan perjantaina radalla, joka on merkittävästi vauhdikkaampi ja haastavampi kuin Itävallan mm-kisoissa.
– Hyvä fiilis kaikin puolin lähtee X Gameseihin vaikka mokasin nää mm-kisat. Vauhti on hyvä ja X Gamesissä on hyvät mahikset pärjätä.
Ja mehän uskomme sinua Anton!
Freestyle-lumilautailu (superpipe, slopestyle, big air)
Slopestylen mm-hopeaa voittanut Roope Tonteri oli kyllä varasijalla X Gamesiin, mutta päätti ymmärrettävästi jäädä mm-kilpailuun. Tulevana viikonloppuna kun lasketaan big airin maailmanmestaruudesta, jota Tonteri puolustaa. Peetu Piiroinen on mukana ja mahdollisuudet ovat voittoon asti, mutta slopestyle on äärimmäisen tasainen ja ”päivän tatsi” ratkaisee kaiken. Toki on muutamia laskijoita, joiden voi odottaa tekevän triplakorkkeja, mutta ainakin karsinnoista onnistuneilla tuplakorkeilla päässee jatkoon.
Miesten big air on suurta showta alusta loppuun ja vaikka mitalit jaetaan, niin big airissa saatetaan keskittyä lähinnä historian kirjoittamiseen uusien temppujen muodossa. Erittäin viihtyisä kilpailumuoto katsojille etenkin X Gamesissa, jossa kuvakulmia ja kameroita riittää joka suuntaan. Ota muistiin kanadalaiskolmikko Mark McMorris – Max Parrot – Sebastien Toutant.
Enni Rukajärvi onkin sitten naisten slopestylessä selvä mitalisuosikki. Voittajasuosikki on Jamie Anderson, jota kannattaakin seurata melko poikkeuksellisen laskutyylin takia. Ennillä on kuitenkin kaikki mahdollisuudet voittaa.
Naisten halfpipessa mielenkiinto kohdistuu etenkin Kelly Clarkiin, joka hakee peräti kahdeksatta X Games voittoa.
Freestyle-hiihto (superpipe, slopestyle, big air)
Aivan aluksi on ihmeteltävä, ettei lajille ole vieläkään saatu suomen kielessä vakiintunutta tapaa kertoa lajista. On freeride, freeski, freestyle-hiihto ja jopa new school-hiihto. Kaikki pohjautuvat englantiin, mutta luontevasti kääntyvä vapaahiihto on vakiintunut enemmän luonnonvuorilla laskemiseen kuin hoidetussa rinteessä tapahtumaan temppuiluun.
Slopestylen karsinnat käytiin miesten osalta torstai-iltana ja Antti Ollilan luovat reilitemput yhdistettynä tuplakorkkeihin olisivat kyllä vieneet suomalaisen jatkoon, mutta kaatumiset hyppyjen alastuloissa veivät haaveet finaalista. Kisojen toistaiseksi suurin yllätys nähtiin kahden edellisen vuoden X Games-mestarin Nick Goepperin pudottua jatkosta.
Slopestylen finaalissa voidaan nähdä myös triplakorkkeja, jotka onnistuessaan veisivät laskijat erittäin lähelle podiumia. Ainakin Henrik Harlautilta tripla onnistuu ja laskija kannattaa muutenkin laittaa mieleen (joka tuuhean rastapehkon ansiosta on varsin helppoa) rennonletkeän laskutyylin vuoksi. Laskutyylin vuoksi ylös kannattaa laittaa myös karsintojen voittaja ja aina iloinen Tom Wallisch.
Naisten slopestyle tarjoaa niin lauta- kuin suksisarjassakin huomattavan paljon maanläheisempää laskemista, vaikka hypyt tehdäänkin miesten kanssa samoista nokista. Temput ovat tavallaan selkeämpiä kun ei pyöritä kolmea tai neljää kertaa ympäri ja siihen päälle vielä pari volttia. Naisten slopestylesta odotetaan tänä vuonna äärimmäisen tasaista, kun aiempien vuosien voittajia ei kisassa lähinnä loukkantumisten takia ole lainkaan mukana.
Suksipuolen halfpipe on perinteisesti ollut dramaattinen, koska voittajaehdokkaita on aina listan alusta loppuun. Kuitenkin kolmena viime vuotena voittoa on juhlinut sama mies David Wise, joten tänä vuonna extrajännitystä tarjoaa voittoputken mahdollinen jatkuminen. Naisten pipessä Maddie Bowman jatkoi jo keskiviikkona voittosarjansa kolmanteen perättäiseen voittoon.
Suksimiesten big airissa pätee sama kuin lautailussakin, että kisassa voidaan odottaa historiallisia ensimmäisiä temppuja ja kilpailu on eritoten showta yleisölle. Mieleen kannattaa laittaa tässäkin Ruotsin Henrik Harlaut sekä norjalainen PK Hunder.
Muut extreme-lajit
Matti Suur-Hamari taistelee vammaisurheilijoiden lumilautacrossissa voitosta sillä mies on aloitettuaan lajin ollut tuttu näky podiumilla. Urheilugaalassa vuoden läpimurto-ehdokkaana ollut mies on sääriamputoitu moottoripyöräonnettomuuden seurauksena vuonna 2009 ja innostui lumilautailemaan paracrossissa vasta 2012. Ja jo nyt hän on ehdotonta huippua lajissaan, joten suomalaismitalia odotellaan.
Rinnelajien lisäksi X Gameseissa pöristellään moottorikelkoilla. Kelkkailun legendana pidetään Levi Lavalleetä, joka lähti hakemaan kaikista neljästä kelkkalajista kultaa. Heti ensimmäisessä lajissa kuitenkin kultaa vei Colton Moore, joten Lavallee lähtee metsästämään kahdeksatta kultaansa HillCross, SnoCross ja Long Jump lajeissa. Kuten olettaa voi, niin moottorikelkan kanssa kun yhdistellään vauhtia ja hyppyreitä, niin haavereita sattuu ja juuri Colton Mooren veli Caleb Moore menehtyi kaksi vuotta sitten X Gameseissa pieleen menneessä alastulossa. Colton onkin jatkuvasti sanonut kelkkailevansa vielä ennenkaikkea Calebin takia ja Calebin muistoksi.
X Games-lähetyksiä kattavasti suorana Yle Areenassa ja koosteina YLE TV2:sta.
Tarkka aikataulu löytyy X Gamesin nettisivuilta.