Vuosi vaihtui, pelit jatkuu

Joulut juhlittu, lomat pidelty ja vuosikin onnistuneesti vaihdettu. Aika palata taas arkeen ja keskittyä kiekon ja etenkin Jokereiden seuraamisen. Sitä alkaa niin kaukalossa kuin katsomossakin todellinen tiukka kahden kuukauden loppurutistus ennen tulevia playoff-otteluita. Seuraavassa vähän omia tämänhetkisiä mietteitä sarjasta, joukkueesta, kotimatseista ja vierasmatkoista.

Sarjan tulevaisuus

Ei ole ensimmäisestä KHL-kaudesta kerinnyt edes runkosarja vielä loppuun ja ajatukset sarjasta ja Jokereiden siirtymisestä sinne on ehtinyt muuttua aikalailla täysin. Kun siirtymisestä aikoinaan ensimmäisen kerran uutisoitiin, muistan olleeni hyvinkin harmistunut ja pidin koko hommaa moneltakin kantilta huonona asiana. Osin olin innoissani uudesta ja ihmeellisestä sarjasta. Kuitenkin mielummin olisin halunnut, että joukkue jatkaisi tutussa ja turvallisessa Liigassa. Suurimpina syinä tähän muistaakseni oli kiekkokeskustelut muiden joukkueiden fanien kanssa, tutut vastustajat ja tärkeimpänä ne ikimuistoiset vierasmatkat.

Nyt kun on alkanut todella innostua ja tykätä siirtymisesta uuteen sarjaan on todella ikävää lukea ja kuulla jatkuvasti KHL:n rahaongelmista. Joukkueiden rahaongelmien lisäksi tilannetta ja sarjan tuleveisuutta ei taatusti ainakaan helpota ruplan kurssin suoranainen romahtaminen ja talouspakotteet. Osa joukkueistahan on jo nyt alkanut myymään kalleimpia pelaajiaan pelastaakseen rahallisesti sen mitä pelastettavissa on. Vaikuttaa vahvasti siltä, että sarjassa on useampia joukkueita, jotka ei ikävä kyllä tulevaa kautta näe. Pelaajien haastatteluissakin antamien lausuntojen perusteella ei ole kyllä monellakaan joukkueella kovin ruusuiset tulevaisuuden näkymät, jos palkkaa pelaajille ei ole maksettu vielä koko kauden aikana. Kertoo kyllä paljon siitä faktasta, että rahaongelmat on todella isoja. Eikä sarjan talousasiat ole todellakaan kovin terveellä ja vakaalla pohjalla. Toivon todella, että sarja ja sen joukkueet onnistuu jotenkin selviämään rahaongelmista ja laadukkaasta kiekosta saadaan Helsingissäkin nauttia vielä monta vuotta.

Joukkueen otteet

Jos on toimistolla, markkinoinnissa ja taustajoukoissa tehty täydellistä duunia sen eteen, että halli saadaan kotipeleihin illasta toiseen lähes täyteen, niin vähintäänkin yhtä hyvää duunia ovat tehneet joukkueen pelaajat kentällä illasta toiseen. Kyllähän fakta on se, että jos joukkueen otteet olisi jotain muuten mitä ne on nyt olleet niin ei olisi hallikaan noin täynnä pelistä toiseen. Voittavan joukkueen otteet kiinnostaa, näin se vaan menee. Tätä kirjoittaessa Jokereilla on kasassa upeat 28 voittoa, kun otteluita on pelattuna 42 kappaletta. Sarjassa joukkue on toisena samoin myös konferenssissaan, ja omassa divisioonassaan komeasti kärkipaikalla.

Hyvin on mennyt tosiaan tähän asti, ei paljon valitettavaa löydy. Pitkästä aikaa voi olla vielä entistäkin ylpeämmin ja näkyvämmin Jokerifani. Mukava mennä jokaiseen peliin hallille hyvissä ajoin haistelemaan tunnelmaa, katsomaan kuinka fanimyymälässä ihmiset ostaa tavaraa ruuhkaksi asti ja juttelelemaan muidenkin kuin Jokerifanien kanssa. Heidänkin suustaan kuulee, kuinka hienoa duunia Jokerit on tehneet siirtymisen jälkeen. Kun peli lopulta alkaa on vaan upeeta katsoa lähes täysiä katsomoita, showta ja hyvää lätkää.

Jos jotain miinusta pitää joukkueesta löytää niin kyllähän viime aikoina joukkeen tuloksenteko on ollut aivan liikaa LOKOMO-ketjun varassa. Täytyisi löytyä toinenkin kenttä näiden starojen takaa, joka pystyisi illasta toiseen kiekkoa reppuun laittamaan ja saisi samaan malliin takuutyönä pelin pyörimään vastustajan päässä, kuin miten LOKOMO sen illasta ja vaihdosta toiseen tekee. Uskotaan ja toivotaan, että sieltä vielä viimeisten runkosarjapelien aikana muotoutuu joku toinen kolmikko joka ratkaisuihin pystyy. Esimerkiksi Hagman sopivaan kenttään, alkukauden maalijyvä kohdalleen niin toinen kenttä on äkkiä syntynyt. Samoin jos Aaltonen lopettaa sen surffailun ja pyörimisen, vetää vaihdosta toiseen satalasissa ja rupeaa saamaan vähän onnistumisia niin senkin suhteen kaikki vielä mahdollista. Kyllä siellä potentiaalia onnistuessaan on, että toinenkin tulosta tekevä kenttä LOKOMON takaa vielä nousee ennen pleijareita.

Lopun runkosarjan otteluohjelmaa tutkiessa Jokereiden pelien osalta voi todeta, että ei pääse joukkue ainakaan helpolla ennen alkavia playoffeja. Jäljellä on 19 ottelua, joista vain kahdeksan pelataan kotona. Helmikuun rypistys ennen playoffeja tulee olemaan todella rankka. Matkapäiviä 24 päivän aikana joukkueelle kertyy arviolta 15 kappaletta. Ja otteluita tuon 24 päivän aikana pelataan 9 kappaletta. On siinä vielä tekemistä, jotta joukkue pysyy suunnilleen samoissa asetelmissa missä on taulukoissa tälläkin hetkellä. Ja ois niihin ensimmäisiin playoffmatseihin voinut vähän kevyemmänkin valmistautumisen ottaa. Mutta näillä mennään ja täysi luotto on joukkueeseen ja taustajoukkoihin, että runkosarja hoidetaan samalla tyylillä loppuun asti.

Kotimatsit

Nyt on katseltuna reilut parikymmentä kotipeliä paikan päällä ja muutamat pelit nähtynä jo vierasreissullakin. Kyllä on otteluiden ja tapahtumien taso illasta toiseen jotain aivan muuta kuin mitä se oli Liiga-aikana. Eteenpäin on todella menty ja isosti. Ei voi edelleenkään kuin ihmetellä pelistä toiseen jatkuvia huikeita katsojamääriä. Vuoden 2015 joukkue starttaa todella komeasti kahdella peräkkäisellä loppuunmyydyllä ottelulla. Jokerit on nyt pelannut 22 kotiottelua ja näissä otteluissa on käynyt yhteensä huikeat 236 696 katsojaa ja ottelukohtainen katsojakeskiarvo on käsittämättömän korkea 10 758 katsojaa per ottelu. Myös huomenna SKA:ta vastaan pelattava ottelu on loppuunmyyty, joten lukemat tulee nousemaan tuosta entisestään. Miltei jokaiseen otteluun on kehitelty jotain spesiaaliohjelmaa. On Pre Game -showta, livebändiä ja ties mitä. Halli saadaan jo ottelusta toiseen komeasti täyteen vielä tulevaisuudessa, kun pikkuhiljaa tunnelmaa ja meininkiä hallissa saadaan ylöspäin niin hyvä tulee. Kyllä voi hyvillä mielin suositella kaikille kiekkoihmisille käyntiä vähintään yhdessä Jokereiden pelissä katsomassa hyvää kiekkoa ja loistavaa tapahtumaa. Aika paljon on saanutkin jo kuulla ja lukea, että ihmiset on tulleet kauempaakin katsomaan matseja, ovat kehuneet kokonaisuutta ja aikovat taatusti tulla uudestaankin pelejä katsomaan. Tälläisten lukeminen ja kuuleminen todella lämmittää mieltä.

Vierasreissut

Yhdellä vierasreissullakin on tosiaan tullut jo tällä kaudella oltua ja sillä reissulla tuli nähtyä parikin eri peliä. Yksi Kroatiassa ja yksi Latviassa. Vierasreissujen väheneminen oli ennakkoon itselle se kaikkein isoin menetys, mutta jo nyt voi sanoa, että tässä tapauksessa laatu korvaa kyllä määrän. Vaikka jatkossa pääsee taatusti harvemmin katsomaan vieraspelejä niin kyllä ne kokonaisuutena on huomattavasti hienompia reissuja kuin mitä maakuntamatkat ympäri Suomenmaan. Meininki ja tunnelma noissa ulkomaisissa matseissa on jotain ihan uskomatonta verrattuna suomalaisiin kiekkopeleihin. Ois se vaan hienoa jos vielä jonain päivänä Suomassakin olisi lätkämatsissa samanlainen meininki. Suosittelen todella kiekkoihmisiä lähtemään edes kerran katsomaan lätkämatsia johonkin ulkomaille. Todella mahtavia kokemuksia. Eikä ne KHL-vierasreissut omakustanteena mitenkään älyttömän kalliita ole. Venäjän viisumiin toki menee muutama satanen, mutta sen hankkimisen jälkeen itse reissuihin pääsee hyvinkin edullisesti. Parilla satasella pääsee jo helposti esim. Pietariin katsomaan todella laadukasta kiekkoa ja huikeata meininkiä. Halvimmillaan Bussilla Pietariin peliä katsomaan pääsee jo noin 100€ hintaan. Ei todellakaan paha hinta bussimatkoista, kahdesta hotelliyöstä, aamiaisista, kuljetuksista matsiin ja ottelulipusta. Ja onhan niitä hyviä KHL-kohteita muuallakin kuin Venäjällä. Esimerkiksi Riikaan on mahdolllista tehdä hyvinkin edullisia reissuja joko omatoimisesti tai jonkun matkanjärjestäjän kautta. Toki jokaisen vierasreissunkin saa kalliiksi jos reissulla kipottaa lähdöstä maaliin.

Tällä kaudella itsellä on tarkoitus lähteä vielä kahdelle vierasreissulle joten kokonaisuutena ajatellen kolme vierasreissua ja niissä nähtynä viisi eri hallia ensimmäiselle KHL-kaudelle ei ole ollenkaan huonosti. Suunnilleen saman verran varsinaisia viikonloppuretkiä tuli tehtyä Liiga-aikanakin. Toki vieraspelejä tuli nähtyä enemmän, kun etäisyydet oli lyhyitä ja pystyi ajamaan vain katsomaan pelin ja illaksi kerkesi vielä takaisin kotiin.

Kiitokset kuluneesta vuodesta ja hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille lukijoille ja koko Faneille.com poppoolle. Nähdäänhän taas matseissa, reissuissa ja tapahtumissa!