Ruhrin alueen suurimmat kiistakumppanit, Schalke 04 ja Borussia Dortmund, kohtaavat lauantaina toisensa Gelsenkirchenissä, Schalken upealla Veltins Arenalla.
Gelsenkirchenin ja Dortmundin kaupungit ovat läntisen Saksan entisiä teollisuuden ydinalueita. Kaupungit sijaitsevat 32 kilometrin päässä toisistaan, ja Ruhrin alueen herruudesta on mitelty jo yli 90 vuoden ajan, aina vuodesta 1925 saakka.
Mustakeltaiset vastaan Kuninkaansiniset. Dortmundin kaupunki vastaan Gelsenkirchenin kaupunki. Mikään muu derby Saksassa ei sähköistä ja jaa ihmisiä yhtä voimakkaasti kuin Ruhrin jättiläisten yhteenotto, Revierderby.
Derby puhuttelee jokaista Ruhrin asukasta
Paikallisylpeys ja identiteetti on pelissä kun Schalke ja Dortmund mittelevät paremmuudesta. Pelit ovat kauden kohokohtia, niin kannattajille kuin pelaajille. Tappio ei ole koskaan vaihtoehto.
Riippumatta lähtökohdista ottelun alla, vaativat kannattajat omilta pelaajilta aina itsevarmuutta ja voitontahtoa. Vain voitto kelpaa, ja sen merkitystä ei parane kenenkään aliarvioida. Sen sai kokea omakohtaisesti Schalken entinen valmentaja Andre Breitenreiter, joka toissa vuonna vähätteli Dortmund-ottelun merkitystä. Schalke oli tuolloin pelannut huonosti ja joukkue operoi kapealla materiaalilla, joten Breitenreiter yritti vähentää paineita kutsumalla peliä ”vain bonuspeliksi, jossa ei ollut mitään hävittävää”.
Iso virhe. Schalke hävisi pelin ja Breitenreiter sai selitellä sanomisiaan Kuninkaansinisten kannattajien vihat niskassaan.
Ruhrin jättiläisten kohtaamisissa suurin vastakkainasettelu on luonnollisesti joukkueiden kannattajien välillä. He kun elävät kaikki samalla seudulla. He ovat keskenään naapureita, työkavereita, kollegoita ja jopa ystäviä. Derbyjen aikaan kuitenkin vain murto-osa koko Ruhrin alueen ihmisistä pystyy suhtautumaan otteluun neutraalisti. Toimistoissa, tehtaissa, kahviloissa ja baareissa peli on suurin puheenaihe, joka lähes pakkomielteen lailla saa sytytettyä loputonta keskustelua ja kiistelyä ihmisten kesken.
Uskollisimmille ja kovimmille kannattajille Revierderby on todella vakava asia. Osa jopa kieltäytyy mainitsemasta vastustajan kotikaupunkia nimeltä. Sen sijaan että kiihkeimmät Schalke-fanit puhuisivat Dortmundista, he käyttävät mieluummin termiä ”Pohjois-Ludenscheid”. Ludenscheid on pieni kaupunki Dortmundin eteläpuolella. Dortmund-kannattajat puhuvat Gelsenkirchenin sijaan ”Länsi-Hernestä”. Herne on Gelsenkirchenin itäpuolella sijaitseva kaivoskaupunki.
Kuin kaksi marjaa – mustikka ja vesimeloni
Vaikka sekä Schalken että Dortmundin fanit asian usein kiistävätkin, he muistuttavat monella tapaa toisiaan. Molemmilla seuroilla on valtavan kokoiset ja uskolliset, työväenluokkaiset kannattajapohjat. Molempien seurojen juuret pohjautuvat alueen valimo- ja kaivosteollisuudesta. Kummassakin seurassa pelasi aikoinaan paljon lahjakkaita puolalaisia siirtolaisia, jotka olivat aloittamassa seurojen menestyksekästä taivalta.
Tänä päivänä molemmat seurat tunnetaan samantyylisestä, juoksuvoimaisesta ja vauhdikkaasta pelityylistään. Yhteistä kummallekin seuralle on myös se, että pelaajilta vaaditaan aina 100-prosenttista sitoutumista ja omistautumista. Muussa tapauksessa maisemanvaihto tulee väistämättömäksi.
Unibetin asiakkaana näet kaikki Bundesliigan ottelut Unibet TV:sta
1. Rekisteröidy Unibetille esimerkiksi tästä.
2. Tee talletus. Vetoa sinun ei tarvitse lyödä, ellet niin halua.
3. Valmista – näet nyt matsit Unibet TV:sta.
Schalke ja Dortmund ovat kumpikin menestyneet hyvin vuosien saatossa. Vaikka Schalke ei ole koskaan voittanut Bundesliiga-mestaruutta, on se silti yltänyt Saksan mestaruuteen jopa seitsemän kertaa, levottomien vuosien 1934-1958 aikana, kun kansallisesta mestaruudesta miteltiin vielä eri nimellä. Meriittilistalta löytyy myös UEFA Cupin voitto vuodelta 1997 sekä säännölliset esiintymiset Mestarien liigassa.
Dortmundin menestys on tullut pääosin parin viimeisen vuosikymmenen aikana. Se voitti kyllä Cup voittajien cupin vuonna 1966, mutta sen jälkeen tulleet viisi Bundesliiga-mestaruutta ja Mestarien liigan voitto ovat kaikki 1990- ja 2000 luvuilta.
Juuri Dortmundin menestyskausi 1990-luvun puolivälissä oli omiaan kasvattamaan kiukkua kannattajien välillä entisestään. Ottmar Hitzfeldin valmentama Dortmund menestyi kotimaassaan sekä Euroopan kentillä. Seura kasvatti nopeasti suosiotaan ja keräsi ihailua ympäri maailman. Tämä lisäsi kateutta gelsenkircheniläisissä.
Värikkäitä tapahtumia vuosien varrella
Revierderbyt ovat olleet läpi vuosien tasaisia. 149 kohtaamisesta Schalke on päässyt hieman niskan päälle 58 voitollaan. Dortmund on ollut parempi 51 kertaa. Tasatulokseen on päädytty 40 kertaa. Menneet ottelut ovat iso osa paikallista kansantarustoa. Kaikilla riittää oma tarinansa kerrottavaksi. Eikä ihme, niin paljon on yllätyksiä ja epätavallisia käänteitä vuosien aikana tapahtunut.
Kaikkien aikojen suurin voitto on Schalken nimissä. Kuninkaansiniset nuiji Dortmundin jopa 10-0 vuonna 1940. Dortmundin ensimmäinen derbyvoitto oli myös tietyllä tapaa merkkipaalu. Se tuli vuonna 1943.
Rakkauden vuonna 1969 nähtiin surrealistinen episodi, kun kovaotteinen Schalke-puolustaja Friedel Rausch joutui vahingossa poliisikoiran puremaksi kentällä, fanin juostua kentälle kesken ottelun.
Saksan maajoukkueessa pitkän uran tehnyt Jens Lehmann nousi sankariksi joulukuussa 1997, hänen puskettua Schalken 2-2 tasoituksen ottelun viimeisillä sekunneilla.
Yhtä ikimuistoinen oli Bundesliigan toiseksi viimeinen ottelukierros keväällä 2007, kun Dortmundin 2-0 voitto pani pisteen Schalken siihen saakka eläneille mestaruushaaveille. Keskikastiin juuttuneella Dortmundilla ei ollut ottelussa mitään panosta, mutta mahdollisuus kampittaa verivihollinen loppumetreillä sai keltamustat venymään huippuesitykseen. Keltamustien kannattajat ottivat Schalke-fanien kyynelistä kaiken riemun irti, painattaen vahingonilosta kertovia ”Schadenfreude” t-paitoja.
Loikkauksia nähty
Poikkeuksellista kyllä, tämänkaltaisen fanaattisuuden keskellä pelaajien loikkaukset puolelta toiselle eivät ole olleet harvinaisia. Upeasti 1960-luvulla Schalkessa pelannut laitahyökkääjä Reinhard Libuda vaihtoi sujuvasti Dortmundiin, jossa viihtyi kolmen kauden ajan.
Maalivahti Lehmann edusti kumpaakin seuraa uransa aikana kuten myös maajoukkuelegenda Andreas Möller, jonka siirtyminen Schalkeen vavisutti koko Ruhria vuonna 2000.
Aluksi vannoutuneimmat Kuninkaansinisten fanit eivät meinanneet ottaa Mölleriä omakseen, vaan järjestivät pelaajan vastaisia boikotteja ja ja vetoomuksia. Lopulta tyylikäs saksalainen voitti kannattajat puolelleen, johdattaessaan Schalken aivan mestaruuden porteille saakka keväällä 2001.
Kaikkea tätä on Revierderby. Suuria tunteita, vihaa ja rakkautta. Sekä huippulaadukasta jalkapalloa.
Artikkelikuva: Sascha Steinbach/Getty Images