EM-turnauksen ensimmäinen kliimaksi koetaan lähipäivinä, kun 8 joukkuetta saa pakata tavaransa ja lähteä kotimatkalle. Sitä ennen niin lohkojen sisällä kuin neljää parasta kolmosta arvioitaessa tullaan todennäköisesti päätymään tilanteisiin, joissa vähintään joukkueiden keräämät pisteet ovat tasoissa.
Luonnollisesti enemmän pisteitä (1.) kerännyt joukkue sijoittuu vähemmän keränneiden edelle, mutta jos pisteet ovat tasan, otetaan tarkasteluun maalit. Lohkon sisäisissä otteluissa koitetaan järjestys löytää ensin joukkueiden keskinäisten otteluiden tuloksista (2.). Jos keskinäistä ottelua ei ole pelattu tai se on päättynyt tasan, tarkastellaan alkusarjan maalieroa (3.). Paremmalla maalierolla sijoittuu luontevasti toisten edelle.
Jos maalierokin on tasan, siirretään tarkastelu tehtyihin maaleihin (4.). Vähämaalisessa turnauksessa yksikin maali nousee tässä vaiheessa suureen arvoon, kuten myös esimerkiksi epäonnistuneet rangaistuspotkut, jotka saattavat pahimmillaan tiputtaa Portugalin vielä jatkosta.
Pelityylillä ja tuomarilinjalla on myös merkitystä
Ellei mikään neljästä edellä mainitusta erottelutekijästä ole tuonut eroa joukkueiden välille, kuten esimerkiksi Tsekin ja Kroatian välillä voisi käydä, on vuorossa UEFA:n jakamien erilaisten pistejärjestelmien tarkastelu. Ensin paremmuus pyritään ratkaisemaan ns. Fair Play -pisteiden avulla (5.) (Disciplinary Points Ranking). Pisteitä kertyy mm. puolustavasta pelityylistä ja varoituksista, kun taas miinuspisteitä saa reilun pelin mukaisista otteista sekä hyökkäävästä pelityylistä. Mitä vähemmän Fair Play -pisteitä joukkue on kerännyt, sitä vahvemmilla se on tässä vertailussa. Kahden alkusarjakierroksen jälkeen nämä pisteet jakautuvat seuraavasti:
- Englanti, Venäjä, Espanja ja Wales (1 piste)
- Belgia, Tsekki, Ranska, Portugali ja Ruotsi (2 pistettä)
- Saksa, Irlanti ja Ukraina (3 pistettä)
- Kroatia, Unkari, Pohjois-Irlanti ja Sveitsi (4 pistettä)
- Islanti, Puola ja Turkki (5 pistettä)
- Italia ja Slovakia (6 pistettä)
- Itävalta ja Romania (7 pistettä)
- Albania (8 pistettä)
Jos edelleenkään joukkueiden välille ei saada muodostettua eroa, viimeisenä oljenkortena tarkastellaan joukkueiden tehokkuuskerrointa (6.) (National Team Coefficients Overview). Tämä mittari ratkaisee lopulta varmasti kuka menee kenenkin edelle. Listan järjestys on seuraavanlainen:
Saksa, Espanja, Englanti, Portugali, Belgia, Italia, Ranska, Venäjä, Sveitsi, Itävalta, Kroatia, Ukraina, Tsekki, Ruotsi, Puola, Romania, Slovakia, Unkari, Turkki, Irlanti, Islanti, Wales, Albania ja Pohjois-Irlanti
Kansikuva: Getty
Twitter: @TuomasKurikka