90 minuuttia kestävä jalkapallo-ottelu kätkee sisälleen lukuisan määrän erilaisia tapahtumia ja näitä tapahtumia dokumentoidaan erillaisten tilastomenetelmien avulla. Vaikka yksilötasolla suurinta huomiota tilastojen suhteen saavat maalintekijät tai maalien syöttäjät, on ennen maalia tapahduttava paljon asioita, jotta tekopaikka päästää edes luomaan. Kiihkeiden välierien alla Faneille.com tekikin katsauksen erilaisiin yksilötilastoihin.
Maalinteko
Kisojen suurimman sankarin viitta asetetaan yleensä maalikuninkaan harteille. Lähimpänä tätä kunniaa on isäntämaan Antoine Griezmann, joka on iskenyt pelaamissaan viidessä ottelussa neljä osumaa. Ranskalaisen perässä kärkkyy peräti neljä pelaajaa, joista kolme pelaa vielä välierissä. Griezmannin maanmiehet Olivier Giroud ja Dimitri Payet, kolmas maalipörssin voittoa jahtaava pelaaja on Walesin supertähti Gareth Bale.
Vastaavasti maalintekoyrityksissä kisojen kovin supertähti, Portugalin Cristiano Ronaldo on omaa luokkaansa. Ainoastaan yhdessä ottelussa maalipuiden väliin osunut Ronaldo on yrittänyt maalintekoa peräti 39 kertaa. Toiseksi ahkerimpana yrittäjänä kunnostautui Belgian Kevin De Bruyne, joka tosin jää 22 yrityksellään kauas Ronaldosta. Hurjasta maalintekoyritysten määrästään huolimatta Ronaldo ei ole eniten maalipuiden väliin yrityksiä saanut pelaaja. Tämä kunnia menee portugalilaisen seurakaveri Gareth Balelle, joka on ampunut 13 kertaa kohti vastustajan maalia.
Maalintekijät:
- Antoine Griezmann, Ranska – 4 maalia
- Olivier Giroud, Ranska – 3
- Dimitri Payet, Ranska – 3
- Gareth Bale, Wales – 3
- Alvaro Morata, Espanja – 3
Maalintekoyritykset: (maalia kohti + ohi + blokkiin + kehikkoihin = kokonaismäärä / yritykset/ottelu)
- Cristiano Ronaldo, Portugali – 10+14+14+1= 39 / 7,8/O
- Kevin De Bruyne, Belgia – 10+7+5+0= 22 / 4,4/O
- Gareth Bale, Wales – 13+5+2+0 = 20 / 4/O
- Arkadiusz Milik, Puola – 6+10+3+0=19 / 3,8/O
- Nani, Portugali – 7+9+1+1= 18 / 3,6/O
Syöttäminen
Syöttötilastoissa huomio kiinnittyy kolmeen eri tilastoon: maaliin johtaneisiin syöttöihin, tekopaikkoihin johtaineisiin syöttöihin sekä syöttöjen kokonaismäärään. Maaliin johtaneiden syöttöjen tilastossa kärkipaikkaa pitää kaksi pelaajaa, Belgian Eden Hazard sekä Walesin Aaron Ramsey, jotka ovat kumpainenkin tarjoilleet joukkuekavereilleen neljä osumaa. Myös eniten maalipaikkoja luonut pelaaja löytyy Belgian joukkueesta, Kevin De Bruynen järjesteltyä 20 maalipaikkaa. Vastaavasti syöttömäärissä Saksan Toni Kroos on täysin omilla luvuillaan. Yli 500 kertaa syöttäneellä saksalaisella on eroa yhden pelin vähemmän pelanneeseen Sveitsin Granit Xhakaan yli sata syöttöä.
Maalisyötöt:
- Eden Hazard, Belgia – 4
- Aaron Ramsey, Wales – 4
- Kevin De Bruyne, Belgia – 3
- Kamil Grosicki (Puola), Kari Arnason (Islanti), Giroud, Griezmann, Payet – 2
Rakennetut tekopaikat:
- Kevin De Bruyne, Belgia – 20
- Dimitri Payet, Ranska – 19
- Mesut Özil, Saksa – 16
- Ivan Rakitic, Kroatia – 13
Syöttömäärät: (Kokonaismäärä / onnistumisprosentti / ottelua kohti)
- Toni Kroos, Saksa – 557 / 94% / 111,4
- Granit Xhaka, Sveitsi – 398 / 91% / 99,5
- Jerome Boateng, Saksa – 382 / 91% / 76,4
- Andres Iniesta, Espanja – 356 / 92 / 89
- Mesut Özil, Saksa – 336 / 91 / 67,2
Puolustuspelaaminen
Puolustuspään tilastot ovat siinä määrin kimurantteja, että ne eivät välttämättä kerro ihan koko totuutta. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että jotkut joukkueet ottavat enemmän vastaan kuin toiset. Esimerkiksi Walesin kapteeni Ashley Williams on voittanut Valioliigan purku- ja blokkitilaston kahtena edelliskautena, mutta tämä ei tee Williamssista Brittikenttien parasta topparia. Se kertoo enemmänkin siitä, että Williamsin edustama Swansea on saanut puolustaa enemmän kautensa aikana.
Se mitä puolustuspään tilastoista pitää tärkeimpänä on lähinnä makuasia. Yleisesti ottaen puolustamisessa katseet kiinnittyvät kolmeen tilastoon: katkoihin, blokattuihin laukauksiin ja purkuihin. Katkoissa ykköspaikkaa pitää tällä hetkellä Puolan laitapakki Artur Jedrzejczyk 18 katkollaan. Blokattujen laukausten määrässä ykkösenä on niin ikään puolalainen Michal Pazdan, joka heittäytyi yhdeksän laukauksen tielle. Puolan ykköspaikkojen rivin täydentää Pazdanin topparipari Kamil Glik, joka johtaa purkutilastoa 53 siivouksellaan. Näiden kolmen suorituksen kokonaismäärässä Puolan topparipari valtaa kärkipaikat, Glikin kokonaislukeman ollessa 68 ja Pazdanilla 56.
Katkot:
- Artur Jedrzejczyk, Puola – 18
- Pepe, Portugali – 17
- Ben Davies, Wales – 17
Blokatut laukaukset:
- Michal Pazdan, Puola – 9
- Ashley Williams, Wales – 7
- Kamil Glik, Puola – 7
- Martin Skrtel, Slovakia – 7
- Kari Arnason, Islanti – 7
Purut:
- Kamil Glik, Puola – 53
- Ragnar Sigurdsson, Islanti – 40
- Chris Smalling, Englanti – 40
- Ashley Williams, Wales – 38
Parhaat arvosanat
Pelaajien kokonaissuoritusten arvioiminen ottelussa on niin ikään makuasia, toki yllä esitellyt tilastot voivat auttaa mielipiteen muodostamisessa. Ottelukohtaisiin kokonaisarvosanoihin vaikuttaa luonnollisesti tehotilastot, esimerkiksi kaksi maalia vastustajan verkkoon tuo mitä luultavammin hyvän kokonaisarvosanan. Jalkapallosivusto WhoScoredin arvosanat antavatkin hyvin osviittaa siitä, ketkä ovat olleet kisojen parhaat pelaajat. Sivustolla esitetyt lukemat ovat asteikoilla 1–10 tapahtuvan arvioinnin keskiarvoja, joiden mukaan kisojen paras pelaaja on ollut Walesin supertähti Gareth Bale.
- Gareth Bale, Wales – 8,41
- Dimitri Payet, Ranska – 8,33
- Ledian Memushaj, Albania – 8,02
- Kevin De Bruyne, Belgia – 7,97
- Eden Hazard, Belgia – 7,92
Poimintoja:
22. Thomas Müller, Saksa – 7,44
55. Cristiano Ronaldo, Portugali – 7,20
290. Zlatan Ibrahimovic, Ruotsi – 6,34
338. Anthony Martial, Ranska – 6,10
361. Joe Hart, Englanti – 5,94
Tilastot: UEFA, Squawka Stats, WhoScored
Kansikuva: Getty