Kommentti: Laajennettujen EM-kisojen varjopuoli

Käynnissä olevissa EM-kisoissa on mukana ennätysmäärä joukkueita, kun 24 maata pääsi karkeloihin mukaan. Kentällä on nähty yllättäviä piristyksiä, mutta suuremmalla turnauksella on myös varjopuolensa.

Monet kisojen ensikertalaisista ovat esiintyneet kentällä ennakkoluulottomasti. Yksi hieno esimerkki on B-lohkon voittoon liitänyt Wales. Altavastaajat ovat kokonaisuudessaan pelanneet positiivisesti ja suurimmat pettymykset löytyvätkin kokeneempien kisajoukkueiden joukosta.

Isoin miinus onkin, että kuuden lohkon myötä myös neljä paras lohkokolmosta pääsee myös pudotuspeleihin. Mikäli joukkueet ovat tasapisteissä, aletaan tarkastelemaan maalieroa. Ensimmäisenä tarkasteluun otetaan keskinäisen ottelun maaliero. Mikäli ottelu on päättynyt tasan tai joukkueet eivät ole pelanneet vastakkain, otetaan tarkasteluun maaliero. Mikäli sekin on tasan, niin enemmän maaleja tehnyt joukkue on rankingissa ylempänä.

Ranskan kisat ovat toistaiseksi ollut 2000-luvun vähämaalisin. 28 ottelun jälkeen maaleja on tehty 51, mikä tekee 1,82 täysosumaa ottelua kohden. Neljissä edellisissä kisoissa alkulohkoissa tehtiin vähintään 2,0 maalia ottelua kohden. Korkein lukema on vuoden 2000 kisojen 3,0 täysosumaa per ottelu. Kauaksi ei jääty neljä vuotta sitten, kun alkulohkossa tehtiin keskimäärin 2,5 maalia ottelussa.

Kisojen ensimmäistä maalitonta tasapeliä saatiin odottaa aina 18. otteluun asti. Maalihanojen odotettiin avautuvan alkulohkojen päätöskierroksella, kun joukkueet pelaavat lähes elämästä ja kuolemasta. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Edellisestä viidestä ottelusta peräti kolme on päättynyt maalittomaan tasapeliin.

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Pudotuspeleihin pääseminen on laajennetun turnauksen myötä helpompaa, koska nyt jatkoon pääsee saman verran joukkueita kuin aikaisempien vuosien kisoissa oli osallistujia. Näin ollen myös maalieron merkitys korostuu. Monesti häviöllä ollut joukkue ei ole edes yrittänyt hakea isolla riskillä tasoitusta lopussa vastustajan maalien pelossa.

Altavastaajat lähtevät otteluun usein puolustavalla taktiikalla ja tasapeliä juhlitaan voittona. Muun muassa Cristiano Ronaldo kritisoi Islantia tästä aiheesta avausottelun tasapelin jälkeen. Eilen Slovakia puolusti tiiviisti koko miehistön voimin Englantia vastaan, mikä ei miellyttänyt Kolmen Leijonan entistä pelaajaa Phil Nevilleä.

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jalkapallo-ottelu ei ole kuitankaan automaattisesti huono, mikäli maaleja ei nähdä. Laajennettu turnaus on tuonut mukaan monia mielenkiintoisia maita ja pirteitä tuulahduksia. Mikään ennakkoon heikommaksi luultu maa ei ole ollut heittopussi ja pisteautomaatti. Maalit ovat pelin suola, mutta tiiviin puolustuspelin pitäminen koko ottelun ajan on vaativa ja arvostettava temppu.

Edellisessä kolmissa kisoissa maalimäärät ovat kasvaneet pudotuspeleihin siirryttäessä. Ei ole syytä epäillä, että niin ei kävisi myös tänä vuonna.

Kansikuva: Getty