Avaa tili Unibetille ja katso kauden jokainen La Liga -ottelu Unibet TV:sta ilmaiseksi!
Kävin itseni kanssa Jaakobin painia siitä, mikä olisi sopivin tapa aloittaa kommenttini. Ensimmäisenä mieleeni juolahti luonnollisesti UKK:n legendaarinen ”saatanan tunarit!” -huudahdusta, totta kai. Mutta syvemmälle harmaisiin aivosolukoiden muodostamiin viidakoihin sukeltaessani tajusin, että ei ole mitään merkitystä miten kirjoitukseni aloitan. Mikä olisi se todennäköisyys, että joku vaikuttava taho La Ligasta lukisi tämän? Luultavasti suurempi kuin Leicesterillä oli voittaa viime kaudella mestaruus Valioliigassa.
Verenpainettani koetteli jälleen rakas lajini jalkapallo, ja espanjalainen futis. Tai ei itse asiassa laji, vaan innovatiivisen lajin yksi pääorganisaatioista, mitä tulee kansallisiin tasoihin. La Ligan partoihinsa naureskelevat sikariportaan viskipöhöt saivat jälleen julkisuutta Real Betis–FC Barcelona -ottelun jälkimainingeissa.
Viime viikon sunnuntaisessa Primera-ottelussa vierasjoukkue Barca sai toisen puoliajan lopuilla pallon selkeästi – toistan, selkeästi – Betisin maaliin, mutta koska La Liga on suuressa viisaudessaan uinut vastavirtaan maaliviivateknologiassa, ei maalia hyväksytty. Ja vaikka eritoten vuoden vaihteen jälkeen Espanjan pääsarjan pillipiiparit ovat olleet varsinaisia kassaministereitä, ei heitäkään voi kaikesta syyttää.
Kaikki muut
Kaikki muut Euroopan suursarjat ovat siirtyneet tuomaroinnissa nykypäivään, mutta ei Espanja. La Ligan mielestä kyseinen maaliviivateknologia ”on liian kallis”. Liian kallis? Onko todella näin, että liiga, jossa pelaa kenties futismaailman kirkkaimmat tähdet on organisaationa niin PA, että tämänkaltainen nykyaikaan hyppääminen on täysin mahdoton ajatus? Koko roskaan, kun lisätään espanjalaisten mañana, mañana -asenne, niin saamme todistaa viikonlopusta toiseen liitukauden aikaista päätöksentekoa.
Voi kuitenkin olla, että tähän on tulossa muutos. Ei hätää, se ei ole tulossa La Liga-pomo Javier Tebasin tai hänen hyvä veli -verkostonsa satelliitti-ihmisiltä. Looginen päätelmä ”ei ole rahaa” -kommenteille on, että seurat paineistavat rahoja löytymään tai alkavat itse maksumiehiksi. Onhan se seurojen etu, että ottelut tulevat tuomituiksi oikeudenmukaisesti ja totuutta nojaillen.
Vaikka Espanja on ristiriitojen maa, en silti jaksa uskoa, että seurat alkaisivat jarruttelemaan tällaisessa asiassa. Jaksan uskoa, että enemmän v-käyrää nostattavaa epäselvät kuin selvät tappiot.
Hengähdän. Eihän tilanne nyt niin hirveä ole. Varmistuksen antaa Marca. Lehden mukaan La Liga tuo ”jossain vaiheessa ensi kautta” videotuomarin otteluihin. No nyt tapahtuu edistystä. Kenties Tebas onkin tolkun ihminen?
Tilanteeseen ei voi kuitenkaan olla täysin tyytyväinen. Miksi tässäkin päätöksessä täytyy kestää näin kauan? Ja varsinkin, kun muilla suurilla sarjoilla on olemassa maaliviivateknologia. Pitääkö olla viimeinen mohikaani ja asettua poikkiteloin kehitykselle? Lisäyksenä tähän Marcan-julkaisemaan juttuun: La Liga ei ole virallisesti tiedottanut asiasta, josta kertoo epämääräinen ”jossain vaiheessa ensi kautta” -ilmaisu.
Spedeilyä
Pääsarjaorganisaation spedeilyä (kaikki kunnia sanan kantaisälle) pitää katsoa jälleen isommassa kuvassa. Uusien, mullistavien asioiden hidas saapuminen kielii mahdollisesti kolmesta asiasta. Joko Tebas ja kumppanit ovat todella rutiköyhiä, he haluavat istua kirstujensa päällä tai järjestön rakenteet ovat niin homeessa, että tilannetta ei uskoisi edes Janne Kataja.
Löytämieni tietojen mukaan La Ligan viimeisin televisiointisopimus on kolmivuotinen ja yhteishinta pyörii 2,65 miljardin euron luokassa. Tästä potista yksi prosenttiyksikkö menee Tebasin poppoolle. Eli 26,5 miljoonaa euroa. Mutta maaliviivateknologia on liian kallis. Onhan se. Nimittäin brittilehti Daily Mailin mukaan Fifa velotti Valioliigaseuroilta vuonna 2013 noin 352 000 euroa, jotta ”Hawk Eye” saatiin asennettua.
Kaiken kattavaksi ja kokoavaksi vertailuksi otan Italian. Jopa Serie A:ssa on olemassa kyseistä teknologiaa, mutta ei Espanjassa. Eikä mitään pois saapasmaan pääsarjalta, mutta onhan Italia, Italia.
Kylläpäs kastui kainalot.
PS. Nyt tiedän! Lainaisin UKK:n sijaan Uunoa ja ”olitkos vielä nukkumassa?” -huutoa. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan.
Kuva: Getty Images