Rekisteröidy Unibetille ja katso kauden kaikki La Liga -tuomarisekoilut suorana Unibet TV:sta
Espanjan kentillä on nähty tällä kaudella lukuisia ja lukuisia hämärän rajamailla olleita tuomaripäätöksiä, ettei niitä kaikkia edes muista. Juuri tuo kertoo kaiken olennaisen La Ligan tuomarityöskentelystä kuluvalla kaudella. Espanjalaiseen tyyliin asia vieritetään eteenpäin. Siihen ei syöksytä kuin sapelihammastiikeri viimeiseen ruuan muruun ennen lopullista häviämistään maapallolta. Ei.
Ongelma tuomarityöskentelyssä kaudella 2016-17 on ilmeinen Espanjan suurimmassa ja kauneimmassa. Kuinka otteluita seuranneet katsojat kehtaisivat edes väittää muuta? Ei fanien tai satunnaisten seuraajien ole edes tarvinnut nostaa perinteistä älämölöä suurempaa teatteria, sillä pelaajat, seurat ja media ovat hoitaneet kyseisen puolen niin esimerkillisesti, että jopa teatterimaailman kirkkaimmat tähdet olisivat pöllistyneitä mutkikkaasta draamankaaresta, jota Iberian niemimaalla on tälläkin kaudella esitetty.
Jamie Vardyn uroteot eivät ole mitään tämän paasauksen ohella. Mutta ehkä on parempi filmatisoida Vardy, sillä eihän amerikkalaisyleisö pysyisi edes mukana näissä juonenkäänteissä. La Liga -elokuva voisi olla nimeltään vaikkapa ”Taru Espanjan pääsarjasta: kolme aasia”. Pääosissa nähtäisiin FC Barcelonan Gerard Piqué, Real Sociedadin Asier Irallamendi sekä La Liga -pomo Javier Tebas. Tuohon, kun vielä lisättäisiin arvokkaasti harmaantuva Hugh Grant ja kuvankaunis Jessica Chastain.
Verbaaliset ”myllyt” sallittuja
Viime viikkojen suurin mylläkkä alkoi Barcelonan ja Athletic Bilbaon välisestä Copa del Reyn ottelusta, jossa nähtiin tukku omituisia tuomaritilanteita. Barca-toppari Samuel Umtiti sai maistiaisen Athleticin Aritz Adurizin kyynärpäästä, tilanne jäi kuitenkin huomioitta. Kuten jäi myös Neymarin rangaistuspotkun kalasteluyritys. Keilapallo laitettiin lopullisesti nahkahousuihin, kun Piqué menetti Villarreal–Barcelona -kamppailussa käpynsä kontrollin totaalisesti ja lehtitietojen mukaan Barca-puolustaja huusi yleisössä istuneelle Tebasille ”näitkö sinä, näitkö?”.
Ottelussa jäi viheltämättä laskentatavasta riippuen kolme käsivirhettä kuudentoista sisällä.
Noiden tammikuun alun pelien jälkeen tuomarointiin liittyvä keskustelu on lähtenyt täysin lapasesta varsinkin pelaajilta. Pique on ollut uskollinen päsmäri omalle aatteelleen, mutta vastapalloa on tullut niin Athletic-miehistöstä kuin Real Sociedadinkin leiristä. La Realin keskikenttäpelaaja Asier Irallamendi nosti haloon, kun hän koki että tuomari oli jälleen kämmännyt Sociedadin ja Barcan välisessä pelissä.
Irallamendi twiittasi ottelun jälkeen ”aina sama mies” -tyylisen viestin, joka oli kohdistettu Barcelonalle ja niin, tuomarille. Tämäkään ei vielä riittänyt La Realin pelaajille, vaan barrikadeille nousi joukkuekaverinsa tueksi David Zurutuza, joka ilmoitti twiitissään tyytymättömyytensä pelin tuomarityöskentelyyn. Kakka-emojeilla höystettynä, kuten jokainen itseään kunnioittava futari tuppaa tekemään.
Tilanteesta ärsyyntynyt Barca-keskikenttäpelaaja Ivan Rakitic suositteli Irallamendin ”jättämään kännykän hetken pidemmäksi aikaa taskuun ennen twiittailua”. No mutta totta kai Rakitic puolustaa omiaan. Eihän tätäkään aikaa olisi kannattanut käyttää virallisia teitä etenevään vaikuttamiseen asian parantamiseksi. Toisaalta Rakitic on harvemmin tämänkaltaisissa tilanteissa, joten ymmärtäkäämme häntä.
Eikä asia vielä tähän jäänyt.
Real Sociedadin puolustaja Raúl Navas osallistui myös sanasotaan. Navas paalutti Rakiticille, että miehen olisi syytä katsoa oman joukkueen sisälle ja sanoa sama asia jollekulle, joka on jauhamassa vielä enemmän kuin Irallamendi Twitterissä ja sen ulkopuolella. Arvatenkin Navas tarkoitti piikkiä Piquén suuntaan. Navas luonnollisesti muisti epäillä Rakiticin rohkeutta kyseiseen tekoon.
Maan tapa
Koko absurdi näytelmä on piiruntarkka esimerkki siitä, miten Espanjassa epäkohdat hoidetaan, myös isommassa kuvassa. Sormea osoitetaan aina johonkuhun toiseen, pois omista. Sen sijaan, että etsitään konkreettista ratkaisua, keskitytään nokittamaan edellisen sekaantujan kommenttien faktat tai ”faktat”.
Omassa lestissä pysymisessä on Espanjassa selkeä ongelma, eikä tähän voi vetää edes mitään ”esikuva” -lässytystä. Pelaajien ja seurojen käyttäytyminen tuomareiden jatkuviin virheisiin liittyvissä tilanteissa on suora peilikuva tavasta, jolla espanjalainen yhteiskunta toimii.
Jag heter reilu meininki ja silleen.
Kuva: Getty.